22 | 03 | 2018

Predatie bij Kerkuilen

door: Jan Glas

Predatie

predatie bij kerkuilen02klIn 2008 kregen we bezoek van Steenmarters aan één van onze broedkisten.

Deze kist werd voorzien van een zgn. antimarterpijp. Dit resulteerde in 2009 en in 2010 in een nest met jonge kerkuilen. (Jan Hoving en Jan Glas werkgroep Kerkuilen Groningen). Omdat we niet wisten of er nog Steenmarters aanwezig waren in deze schuur, is een proef met een antimarterpijp uitgevoerd in het vogelasiel te Ureterp (zie proef).

In 2010 had Carel Leemhuis een kist met predatie. Ook deze kist werd voorzien van een antimarterpijp voor de invliegopening.

Foto links: De kist waarin in 2009 en in 2010 succesvol werd gebroed.

Proef antimarterpijp

Op 11 augustus 2009 is de pijp naar Ureterp gebracht en geplaatst in een hok met een Bunzing, er waren op dat moment geen Steenmarters aanwezig. Er werd een eendagskuiken in de pijp gelegd en één er bovenop. Tijdens de 14 dagen durende proef werd niet één keer het kuiken uit de pijp gehaald, terwijl dagelijks het kuiken op de pijp werd weggehaald en opgegeten.

Op 3 juni 2010 zijn er twee jonge Steenmarters in het hok met de proefpijp geplaatst. Ook deze proef is een tweetal weken uitgevoerd. Het resultaat was gelijk aan de proef met de Bunzing.

predatie bij kerkuilen01klProefpijp

Het materiaal is pvc pijp en is gemonteerd in een plaat multiplex van ± 25 x 25 cm en ± 2.5 cm dik. De pijp is schuin afgezaagd, de lengte is aan de bovenkant 37 cm en aan de onderkant 30 cm. = 115 graden. De diameter is 15 cm binnenwerks. Er zijn aan de buitenkant 4 gaatjes ingeboord op 12.5 mm van de rand. Hierin komen de schroeven met een bolle kop (deze beschadigen het verenpak van de uilen niet). Tevens moet men de afgezaagde rand glad schuren. Men kan nog een beugeltje op de pijp monteren en vastzetten tegen het multiplex. De diameter van de pijp en de schuinte is willekeurig gekozen maar blijkt prima te voldoen. Het zal duidelijk zijn dat een grotere diameter met een rechte voorkant van de invliegopening marters vermoedelijk niet tegen houd omdat ze de bocht naar binnen kunnen maken. Voor Steenuilen zou een pijp met een kleinere diameter het proberen waard zijn. We horen graag uw ervaringen.

Jan Glas
Kappershuttenweg 11
9627 TD Hellum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.