20 | 03 | 2018

Claim een atlasblok en zet Groningen op de kaart in de VogelatlasVogelatlas logo 246x126px

In de winter van 2012/13 is door SOVON het Atlasproject begonnen, met als doel het maken van een Broedvogel- en wintervogelatlas in 2015. Veel informatie hierover is te vinden op www.vogelatlas.nl.
De methode die wordt gebruikt komt er in het kort op neer dat de vogelpopulaties in de welbekende atlasblokken worden geschat door middel van tellingen van een uur in 8 vastgelegde kilometerhokken in die atlasblokken, samen met punttellingen.

De tellingen vinden in 4 periodes in het jaar plaats, 2 in de winter en 2 in de zomer. De telmethode wordt precies uitgelegd op www.vogelatlas.nl/atlas/index/methode. Deze systematische tellingen worden gecombineerd met resultaten van andere tellingen die in SOVON-verband worden gedaan (BMP, watervogel etc), met de incidentele waarnemingen van waarneming.nl, en in Groningen ook met de MAS-tellingen van de werkgroep Grauwe Kiekendief.

De eerste helft van het project ligt bijna achter ons. In Groningen is ongeveer een kwart van de atlasblokken geteld maar veel zijn nog ongeclaimd. Er moet in de tweede helft van het project dus nog flink wat gebeuren om Groningen op de kaart te zetten in de Vogelatlas.

WP voor Avifauna c3b  

Stand van zaken in Groningen (9 februari): de groengekleurde blokken zijn nog niet geclaimd!

 

De 35 nog ongeclaimde blokken zijn aangegeven in de figuur. De meeste liggen op het Hogeland, langs de Noordkust, in het Oldambt en bij de Dollard. Op het Hogeland zijn het veelal blokken waar erg weinig gevogeld wordt, volgens waarneming.nl althans. Het atlasblok rond de Onnerpolder en Westerbroekstermadepolder werd in 2013 bijvoorbeeld 200 keer zo vaak bezocht als het blok bij ’t Zandt. In het Oldambt en langs de noordkust komen veel meer vogelaars.

De blokken zijn door iedereen te claimen op de website van het project:

www.vogelatlas.nl/atlas/meedoen

Het is ook mogelijk om een blok voor alleen een winterseizoen te tellen, of voor alleen een broedseizoen, of om losse kilometerhoktellingen in te voeren.

De zomerperiode van 2014 begint op 1 april (en loopt tot 30 juni.

Kijk voor die tijd eens of er een mooi blok voor je bij zit!

Willem-Pier Vellinga & Leon Peters

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Filmpje: Leon Peters vertelt over vogels, de atlas en het werk ervoor in Goud Bezig! (TV Noord 20 juli 2013)