20 | 03 | 2018

Vogelatlas logo 246x126px

Zet Groningen op de kaart in de Vogelatlas:

alle vogels tellen in het laatste seizoen!

Zoals jullie vast weten is SOVON bezig tellingen uit te voeren voor een nieuwe vogelatlas.

Honderden vrijwilligers door het hele land zijn vanaf de winter van 2012 in touw geweest om volgens een uniforme telmethode de winter- en broedvogelpopulatie van Nederland in kaart te brengen.  
Over de voorlopige resultaten is in de landelijke pers al het een en ander verschenen. Op de website van het project, www.vogelatlas.nl zijn mooie kaartjes te vinden waarop per soort de voorlopige resultaten zijn weergegeven.

Op die kaartjes valt wel op dat in Groningen nog een heel aantal blokken zijn waarin tellingen ontbreken. Dat zijn vooral blokken op het Hoogeland, in het Oldambt en in de VeenkoloniĆ«n.  Hele mooie blokken natuurlijk, en vol met (ook in nationaal opzicht) interessante vogels. In dit laatste jaar proberen we vanzelfsprekend zoveel mogelijk blokken alsnog geteld te krijgen.  Zoals elk jaar is het ook nu weer mogelijk een atlasblok te claimen.

Omdat de gevraagde telinspanning de mogelijkheden van een heel aantal vogelaars te boven gaat (behoorlijke vogelkennis, minimaal 40 uur per atlasblok per jaar in het veld, plus wat uurtjes digitale verwerking) proberen we op een aantal manieren mensen met minder tijd bij elkaar te brengen.

  • In een heel aantal blokken is nog aanvullend werk nodig bijvoorbeeld, dat zich goed leent voor kortere inspanningen.
  • Samen een blok claimen scheelt aanmerkelijk in de tijd. Laat ons weten in welke omgeving je zou overwegen te willen tellen en we kijken of we een partner kunnen vinden.
  • Vele handen maken licht werk: op 4 nader te bepalen data organiseren we vliegende brigades van vogelaars waarmee we nader te bepalen blokken gaan tellen. Atlasblokken tellen als excursie zeg maar, met hulp van Alco van Kinken en Henk de Lange van Avifauna.

In het laatste atlasjaar kunnen we alle hulp gebruiken. Daarom is elke bijdrage aan de tellingen welkom, of dat nu is door aanvullingen te doen, door zelf een blok te claimen, of door mee te doen aan de gezamenlijke telacties.
Kortom, wil je in de komende winter en/of het volgende broedseizoen op enige manier je steentje bijdragen aan de Vogelatlas, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">

Willem-Pier Vellinga & Leon Peters