19 | 04 | 2018

Helgoland 2010

door: Rosalinda en Fred van Maurik


steenBegin van het jaar 2010 moesten we weer beslissen waar we naartoe zouden gaan met de vakantie. In eerste instantie had ik geen flauw idee waarheen we wel zouden kunnen gaan, totdat Rosalinda met de mogelijkheid van Helgoland kwam aanzetten.
Even rond gekeken op het internet, wat vragen gesteld hier en daar op diverse sites en tot de ontdekking gekomen dat er wel erg veel vogelaars en ornithologen naar het eiland vlak boven de Duitse kust gingen. Aangezien ik de laatste jaren best wel een beetje vogelgek ben geworden was bij mij de beslissing snel genomen. Helgoland zou het dus worden.
Eigenlijk is de periode die wij gekozen hebben voor de vakantie op Helgoland (11 juni tot 21 juni) een beetje verkeerd, want als men in de maanden april - mei of september - oktober zou gaan, dan kan men erg veel vogels aantreffen die of naar warmere gebieden trekken of weer terug gaan naar waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.
Maar dat mocht de pret niet drukken en we zouden wel zien wat we op het eiland zouden aantreffen.

Op 11 juni zijn we per trein vertrokken naar Cuxhaven, hier hadden we van te voren geboekt in een wel erg gezellig hotel. Toen we binnenkwamen werden we erg leuk onthaald en werd ons de kamer gewezen. Deze zag er erg netjes en verzorgd uit. Er werd ons verteld dat we 's ochtends tussen 8 en 10 uur konden ontbijten. Omdat we de volgende dag om 10.30 met de boot naar Helgoland zouden vertrekken, hadden we dus ruim de tijd om rustig aan te ontbijten en nog wat van de haven en omgeving te zien.

De volgende ochtend na lekker te hebben geslapen en na een goed ontbijt naar de haven gelopen waar de boot de "Atlantis" al lag te wachten. Onze bagage, bestaande uit 2 koffers, afgegeven aan de mensen die de bagage behandelen. Mijn cameraspullen natuurlijk gewoon bij me gehouden.
Na 2,5 uur op de boot te hebben gezeten tijdens een schommelige overtocht en jawel, u raadt het al, mensen die een beetje niet lekker werden, voeren we de haven van Helgoland binnen en zagen gelijk al de rode rots, zoals Helgoland ook wel genoemd wordt. Nu pas zagen we wat er nu bedoeld werd met het Ober- en Unterland. De Düne (het eilandje nog geen 5 minuten varen vanaf Helgoland) zagen we nu ook. Hier zijn we tijdens ons verblijf op Helgoland een 2 tal keer heen gegaan.
drieteenmeeuwOnze bagage opgehaald en onze voettocht naar ons vakantieadres kon beginnen. Dit werd het eerste gebruik van de lift die ons naar het Oberland bracht, vanaf hier was het maar ongeveer 10 minuten lopen naar ons vakantieadres. De verhuurders van de kamer stonden ons al op te wachten en na een leuk onthaal wezen ze ons de kamer waar we 1 week zouden verblijven. Via een erg smal trappetje werden we naar een dakkamer geleid waar 2 bedden, 1 tv en een klein aanrechtje stonden. Naja, we zouden toch meer buiten zijn dan dat we binnen zouden zitten.
Na de bagage te hebben uitgepakt gingen we gelijk het eiland verkennen en kwamen dus ook meteen via de groene route op de klif terecht (wat maar 5 minuten lopen was) en zagen dus ook direct waar we voor gekomen waren...., de Jan-van-Genten en andere vogels. En gelijk ging mijn camera ratelen, wat hij de aankomende dagen nog vele duizenden malen zou doen.


Drieteenmeeuw

vogels1

Jan-van-gent, Gebrilde Zeekoet, juveniele Jan-van-Gent, Drieteenmeeuw, Noordse Stormvogel

Na even bij de Jan-van-Genten te zijn geweest gingen we verder het eiland verkennen door het groene pad te volgen langs de klif en zagen Drieteenmeeuwen, Zeekoeten, Kleine Mantelmeeuwen en een paar Alken. Tevens hadden we het geluk om een nestelend stel Noordse Stormvogels te kunnen zien.
's Avonds zijn we luxe uit eten gegaan en rond 9 uur stond ik weer op de klif om weer foto's te maken.

zonsondergangDe aankomende dagen ben ik elke dag nog voor het ontbijt geserveerd werd op de klif geweest (meestal om 6.15 uur) en heb daar kunnen genieten van de mooie zonsopgangen en het geweldige schouwspel wat de Jan-van-genten mij boden. Vele malen klikte mijn camera om de vogels op de gevoelige plaat vast te leggen. Hangend tegen de luchtstroom in heeft dat een fiks aantal mooie foto's opgeleverd. Met alleen maar een laag metalen hekje met wat gaaswerk voor je kan je heel dicht bij de Jan-van-genten komen, maar natuurlijk niet te dichtbij want we willen ze absoluut niet storen in hun broedproces. Onder de vleugels van paps of mams zaten de jongen lekker warm te genieten van het prachtige uitzicht over de Noordzee en wierpen af en toe een blik op de Rode Anna, de rots die zo triomfantelijk uitsteekt. Een geweldig schouwspel waar we dagen van hebben genoten. Ook 's avonds is het uitzicht vanaf deze kant van het eiland geweldig. Mooi rode zonsondergangen en het lijkt dan of je ondergaande zon hoort sissen als hij het water raakt.

De Jan-van-genten zijn natuurlijk niet de enige vogels op Helgoland. Verderop langs de klif gelopen (linksom dan wel te verstaan) kom je weer bij een trappetje dat leidt naar een open gebiedje met wat laag struikgewas achter het ziekenhuis. Hier hebben wij de Roodmus ontdekt, die zijn rode kleur nog niet had, maar vooralsnog een bijzonder mooi vogeltje is.
Loopt men door het havengebied van Helgoland dan zie je vele Eidereenden dobberen in het water. Op het moment dat wij hier waren hadden ze ook jongen. Over het gehele eiland zijn er plekken waar je weer andere vogels kunt zien. Langs het strand aan het Unterland lopen vele Grote Mantelmeeuwen, kwikstaarten en vliegt de Grote Stern er zijn rondje.
vogels2

Zeerob, Grote Stern, Kneu, Roodmus, juveniele Jan-van-gent

De Düne is zeker een uitstapje waard, niet alleen vanwege het heerlijke wandelen wat je er kunt, maar zeker voor het aanschouwen van de zeerobben. Ze liggen langs de kustlijn te genieten van het zonnetje. Op de aangeven afstand van 30 meter kun je mooi foto's maken van de zeerobben met hun kroost. Ook is hier het broedgebied van de Grote Mantelmeeuw.
Iets meer in het midden van de Düne is wat laag struikgewas waar weer kleinere vogeltjes te zien zijn.

Het centrum van Helgoland is een must voor mensen die taxfree willen shoppen. Drank, sigaretten en parfum zijn er volop te koop.
Kortom: Helgoland is een leuke vakantiebestemming als je van natuur, vooral van vogels en frisse zeelucht houdt.

Rosalinda en Fred van Maurik

____________________

Links:

 

Reacties   

 
#2 Henk 13-01-2011 21:10
Beste mensen,
Een kort en krachtig verhaal. We zouden hier ook graag willen gaan kijken.
Onze fotomaat heeft echter moeite met lopen.2 km per dag lukt wel maar isd at zinvol met deze afstand?

Met vr gr Henk.
Citeer
 
 
#1 Jan Allex de Roos 14-08-2010 17:50
Hoi mensen,

ja, een mooi verhaal en Helgoland is idd erg leuk, hoewel ik het wel klein vind (en als het echt slecht weer is, kun je geen kant op, wat ik eens drie dagen heb meegemaakt ... ).

Jan Allex de Roos
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen