22 | 04 | 2018

Vingeroefeningen

door: Jan Allex de Roos

2008

vingeroefeningenErik van Ommen, VINGEROEFENINGEN, uitgave in eigen beheer, Groningen 2008.
Te bestellen à € 24,95 plus porto via de website van de schrijver www.erik-van-ommen.nl.
Boekhandels Selexyz in de Guldenstraat en Godert Walter in de Ebbingestraat in Groningen hebben ook enkele exemplaren te koop.


Omdat het 25 jaar geleden was dat Erik van Ommen afstudeerde aan Minerva, de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen, besloot hij een boek te maken met een selectie van zijn niet eerder gepubliceerde potlood-, inkt- en krijttekeningen. VINGEROEFENINGEN is zijn zevenentwintigste publicatie in boekvorm!

Het boek, harde kaft, mét leeslint, bestaat uit veertien pagina’s tekst en meer dan 100 bladzijden met schetsen en tekeningen, alle in zwart-wit. De afbeeldingen, veelal afkomstig uit de schetsboeken van de kunstenaar, bestrijken een groot deel van de wereld: Helgoland, Texel, Midden-Spanje, Mallorca,
Noord-Amerika, Lesbos, Zimbabwe, India, Japan en Zweden. De afbeeldingen tonen vogels (plus enkele zoogdieren en zelfs vissen en reptielen) in allerlei poses, levensecht neergezet tijdens het observeren in het veld, de plek waar de kunstenaar het liefst werkt.
Een laatste sectie in het boek geeft een geïllustreerd overzicht van enkele andere boeken van Van Ommen, met name die over de Bijeneters van Harkstede, de Dwergganzen van Anjum, de kiekendieven van het Oldambt en de zwaluwen van Singraven. Ook het nog dit jaar te verschijnen DE KLUTEN VAN BREEBAART krijgt twee bladzijden.

Het is een gelimiteerde oplage geworden, van 500 genummerde en gesigneerde exemplaren, wat erg doet denken aan het boekje 33 ETSEN uit 1993 dat in even grote, eveneens genummerde en gesigneerde oplage uitkwam en inmiddels behoort tot een van de meest gezochte (en minst vindbare) vogelboekjes van Nederland. De boeken van Erik van Ommen worden in wijde kring verzameld en liefhebbers dienen zich te haasten – op dit moment van schrijven is al meer dan de helft van de oplage verkocht.