20 | 04 | 2018

De Kiekendieven van het Oldambt

door: Jan Allex de Roos

2004

kiekendiefErik van Ommen en Koos Dijksterhuis (tekst), DE KIEKENDIEVEN VAN HET OLDAMBT,
KNNV Uitgeverij, Utrecht 2004, ISBN 90-5011-190-4.

Kunstenaar, vogelaar en Avifaunalid Erik van Ommen hoeft hier niet meer geïntroduceerd te worden. Onlangs verscheen zijn negentiende boek, deze keer met afbeeldingen van de tekeningen, etsen, aquarellen en olieverfschilderijen die hij de afgelopen twee jaar maakte rond het thema 'De Grauwe Kiekendief'.

Het is een kloek, fraai vormgegeven boek geworden waarin de Grauwe Kiekendieven van de Carel Coenraadpolder in afbeeldingen en tekst gevolgd worden van de broedgebieden in onze provincie tot in hun Afrikaanse winterkwartieren. Dit levert hoofdstukken op over de Pyreneeën, Extremadura in Spanje, Gibraltar en Senegal/Mali/Gambia. Ook is er aandacht voor de terugreis (of is het de heenreis?) die de vogels door de woestijnen van Libië en Tsjaad en door Italië voert. In het kader van dit project heeft Erik de meeste van deze streken daadwerkelijk bezocht om ter plekke schetsen en schilderijen te maken, wat prachtige platen oplevert, ook van exotische (vogel)soorten en tafereeltjes. Zo blijkt uit de afbeelding van een dorp in Senegal (p. 69) maar weer eens wat een geweldige aquarellist van Ommen is en vinden we prenten van Afrikaanse scharrelaarsoorten (p. 79) en Kaalkopkiekendief (p. 85). Al deze kunstwerken zijn overigens nog tot en met 9 januari 2005 in het echt te bekijken in galerie de Kroon bij Finsterwolde, aan de rand van de Carel Coenraadpolder, waar veel van de schilderijen tot stand zijn gekomen. De galerie is open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toen ik op 17 oktober 2004 van de expositie terugreed vielen me de vele vogelverschrikkers op die in het weidse landschap verspreid staan en die in de broedtijd door de kiekendieven als uitkijkpost worden gebruikt. Fraaie weergaven hiervan zijn in het boek terug te vinden, waarvan het 'Mannetje op wacht' van p. 23 wel mijn favoriet is.

De kiekendieven van het Oldambt is een van de mooiste boeken die tot nu toe van de hand van Van Ommen is verschenen. Het is een hoogtepunt in de ontwikkeling van de kunstenaar die nu wel heeft bewezen dat hij de meest aansprekende 'wildlife artist' van Nederland is en die zich ook op Europees niveau kan meten met de besten. De tekst van Koos Dijksterhuis is informatief en vlot leesbaar, waarbij moet worden opgemerkt dat een iets strakkere redactie op zijn plaats zou zijn  geweest.

Het is jammer dat deze Gors na Sinterklaas verschijnt, maar misschien kan het boek onder de kerstboom?