22 | 03 | 2018

Hongarije - Balatonmeer

door: Derick Hiemstra

kaartje Hongarije
Ik ben niet een vogelaar die op zijn vrije dagen op zoek is naar bijzondere soorten, meer naar de gewone meeuwen met bijzondere ringen.
Toch wil ik jullie een enkele waarneming uit Hongarije niet onthouden.

Ik heb met mijn gezin gebivakkeerd aan het Balatonmeer en daar werd ik op mijn dochter haar verjaardag wakker van de zingende wielewalen. Nu had ik die al eerder vernomen, maar deze bleef erg lang zitten.Aangezien inmiddels de kleine de eerste kadootjes had uitgepakt ben ik toch maar eens buiten de tent gaan kijken. Nu ik mij iets beter kon orienteren had ik het idee dat het misschien om meerdere individuen ging. Inderdaad een 2e exemplaar kwam richting de 1e zanger.
Toen er echter onraad was kwamen uit de hoge populier meer dan 6 wielewalen gevlogen en gingen tot mijn verbazing in een lage appelboom zitten. Al gauw werd de groep alsmaar groter.
Ik heb daar een tijdje naar staan kijken met telescoop en een digitale camera met opstartproblemen.
Toen ook op hun nieuwe plek de onrust ontstond vlogen ze 1 voor 1 naar hogere bomen. ik kwam op een groep van 16 wielewalen!!
Ik had maar 2 keer eerder deze soort gezien, maar dit was meer dan scheepsrecht.
Dwergmeeuw

Aangezien er ook wat cultuur opgesnoven moest worden, zijn we een dag naar Budapest getogen. In de dagen hiervoor al heel veel oud brood verzameld. Bij het parkeren had mijn vrouw eindelijk door waarvoor. DwergmeeuwEen parkeerplek vlak langs de Donau met op de oevers een paar honderd meeuwen.
Na een dagje slenteren, eten en winkelen kreeg ik warempel een uurtje vrij.

Langs de oever moest ik eerst een zeer drukke autoweg oversteken met statief en rugzak vol brood. In de groep kon ik uiteindelijk maar 1 ring ontdekken waarvan de drager niet echt honger had. Een ware beproeving zonder een goede zitplek. De ring was afkomstig van Museum Bratislava. Vlak voor sluitingstijd kon ik een H met 4 cijfers noteren en dat was genoeg, omdat ik in Groningen ook enkele Slowaken heb afgelezen.
Verder op deze oevers: veel 'gewone' kokmeeuwen, aardig wat geelpoten en een enkele zwartkopmeeuw.

Op de camping op een vroeg uur mooie foto's kunnen maken van 2 dwergmeeuwen op een volleybalnet.
Verder opvallend veel grauwe klauwieren en zwarte roodstaarten gezien.

Derick

____________________

Reacties   

 
#1 Peter 15-09-2009 23:26
Wonderful places with a lot to see in Nationaal Park Boven-Balaton http://national-park.hungaryguide.info/balaton-uplands.html
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen