22 | 04 | 2018

“lage landen”-birding in Thailand
19 en 20 februari 2009

door: Jans en Trudi Sikkens

kaart1Inleiding

Begin 2007 (maart om precies te zijn) is ons huis in Hua Hin (Thailand) zoals dat zo mooi heet opgeleverd. En dit stadje (80.000 inwoners) bleek achteraf aardig strategisch te liggen. Want net in die periode dat we er waren was er volop roofvogeltrek van naar het noorden terugkerende vogels (met onder meer >1000  grijskopbuizerden).

En er was meer: op ruwweg een uurtje rijden van ons huis een 3-tal aantrekkelijke vogelgebieden:
-    Khao Sam Roi Yot National Park (naar het zuiden)
-    Kaeng Krachan National Park (naar het noord-westen)
-    Laem Pak Bia/Pak Thale (naar het noord-oosten)

Laem Pak Bia/Pak Thale stond in december 2007 hoog op ons lijstje om te gaan bezoeken in verband met de overwinterende lepelbekstrandlopers en nordmann’s groenpootruiter. Via BirdingPal vonden we twee locale vogelaars die ons wilden begeleiden, maar één van de twee wilde ons per se Kaeng Krachan NP laten zien en daar hebben we dan ook 3 dagen gevogeld (inclusief een “meet and greet” met Rommert Cazemier en Roelf Hovinga). Bleef over een dagje LPB/PT en daar waar anderen succesvol waren de lepelbekstrandloper en groenpoot te zien, voor ons bleven ze onvindbaar. Kortom, alle reden om in februari 2009 een nieuwe poging te wagen tijdens ons verblijf in Thailand. In diverse publicaties werd ondertussen ook melding gemaakt van een mogelijk nieuwe/herontdekte soort: de “white-faced plover” die in hetzelfde gebied overwintert.
thailand1a

19 en 20 februari 2009

Dit keer hebben we gebruik gemaakt van Stijn de Win (www.birding2asia), een uit Antwerpen afkomstige vogelaar die tours organiseert. Gezien de ervaringen van vorig jaar hebben we Stijn gevraagd 2 dagen met ons op pad te gaan: 19 en 20 februari. De avond van de 18e kwam thailand2_lepelbek1Stijn bij ons aan en onder het genot van een biertje bleek hij volop vertrouwen te hebben in het zien van de 3 “wens-soorten”.

De volgende morgen om 7 uur waren we op de “lepelbekplek” in Pak Thale en binnen een minuut of 5 de eerste in het vizier. Whow, dat is nog es een start van de dag. De vogel liep weliswaar op een redelijke afstand, maar zeer herkenbaar. Terwijl Trudi en ik onze ogen niet van dit beest konden afhouden vond Stijn een 2e exemplaar. Iets dichterbij en beter qua belichting. Net bekomen van de 2e vogel bleken er nog maar liefst 3 stuks recht voor onze neus te lopen op een slikrandje. Een dagtotaal van 5 lepelbekken!! Van de laatst ontdekte vogels kwamen al foeragerend er 2 op zo’n 30 meter afstand en lieten zich zeer fraai bekijken.

lepelbekstrandlopers; foto: Stijn de Win/Birding2asia

Nog vol adrenaline in de auto op zoek naar de nordmann’s. Het landschap doet ons steeds weer denken aan de onder water gezette bollenvelden van Noord-Holland, met dit verschil dat hier (1) zout wordt gewonnen en (2) het een veel groter gebied betreft. Op sommige van die zoutpannen veel vogels, andere bijna leeg. thailand3_groenpootruiterVolgens Stijn houden de nordmann’s zich vooral bij de groepen grote kanoeten en de kunst was die te vinden. Groepen met grutto’s lieten we links liggen en het duurde dan ook niet lang voordat Stijn een potentieel goede groep zag opvliegen (grote kanoeten). De auto geparkeerd en toen de paniek (oostelijke bruine kiekendief) over was konden we via een dijkje de vogels benaderen: maar liefst 25-30 nordmann’s groenpootruiters!! En zoals altijd, als je ze eenmaal ziet, je pikt ze er zo uit. Geweldig!

nordmann’s groenpootruiters; foto: Stijn de Win/Birding2asia

thailand_white-facedplover1Inmiddels was het 9 uur en nog tijd over. Voor de “white-faced plover” moet je namelijk met een bootje naar een (schier)eilandje voor de grootste trefkans tijdens hoog water. En duidelijk werd ook waarom we vorige keer geen succes hadden. Zodra het laag water wordt trekken de steltlopers het droogvallend slik op en zijn dus op de zoutpannen niet/nauwelijks meer te vinden en bij ons vorig bezoek was het laag water.

white-faced plover
foto: Stijn de Win/Birding2asia


Om 11 uur stapten we aan boord bij mr. Deng in het haventje van Laem Pak Bia. Een kwartiertje varen en we waren “on-the-spot”. Behalve de “white-faced plover” is dit ook één van de 3 overgebleven broedplaatsen in Thailand van de maleise plevier. Hiervan zagen we al snel een tweetal paartjes over het strand rennen en hoe mooi ook, de “target-bird” eerst maar eens zien te vinden. En alhoewel het een beperkt (in omvang) terrein is, is het lastig zoeken omdat het niet heel overzichtelijk is (glooiingen, rotsen, vegetatie). En nog tijdens ons zoeken kwam er een aantal mensen via het stuk wat nog net met het vaste land is verbonden het (schier)eiland op om op het droogvallend slik te gaan zoeken naar ….(iets eetbaars, zeg het maar). thailand4_chinesezilverreiger1Tegen een uiterst geringe vergoeding waren ze bereid om even op ons te wachten en de vogels niet te verstoren. Eigenlijk op het moment dat we (Trudi en ik) begonnen te twijfelen of ook dit succesvol zou verlopen ontdekte Stijn één vogel op een behoorlijke afstand die kennelijk om ons heen was gevlogen want hij zat vlakbij de plek waar we aan land waren gegaan. Met de nodige voorzichtigheid en geduldig wachtende locals slaagden we erin ook deze vogel zeer goed te zien te krijgen.

Met als extra toegift nog 4 chinese zilverreigers konden we om 12.30 uur aan de zeer goed verzorgde lunch bij mr. Deng beginnen.

 

chinese zilverreiger
foto:
Stijn de Win/Birding2asia

Aan het eind van de middag het vlakbij gelegen Environmental Research Project bezocht met indrukwekkende indische varanen (tot 3 meter) en uiteraard een scala aan vogels.

thailand4_indischevaraan

thailand5_javaansehapvogel1 Tenslotte in de schemering 1000en  uitvliegende grote kalongs (vleerhonden met een spanwijdte van 1.50 meter). Een sublieme en indrukwekkende afsluiting van een dag die perfect verliep.

De volgende dag als toegift een dagje gevogeld in Kaeng Krachan National Park.
Hoogtepunt was hier het zien van de javaanse hapvogel en de wenkbrauwbreedbek. Soorten die we bij ons vorige bezoek “gemist” hadden.

javaanse hapvogel
foto: Stijn de Win/Birding2asia

Samenvattend

We hebben twee dagen in zeer uiteenlopende biotopen gevogeld en met de deskundige begeleiding van Stijn een optimaal resultaat behaald. Voor ons alle reden om alweer naar een volgend bezoek uit te kijken.

thailand6_wenkbrauwbreedbek1

 

Voor de triplist klik: Soortenlijst lage landen birding in Thailand 2009

wenkbrauwbreedbek
foto:
Stijn de Win/ Birding2asia

Jans en Trudi Sikkens
Golfslag 91
9732 ME Groningen
mobiel: 06-51064466
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gebruikte vogelgidsen:
Vogels van de wereld: complete checklist door Walters (1997) voor de Nederlandse namen
A Field Guide to the Birds of Thailand  door Graig Robson

____________________

Links:

Reacties   

 
#2 Jans Sikkens 07-03-2011 14:16
Gerben en Dinie, toevallig zag ik nu pas jullie vraag. Neem aan dat je weer gezond en wel terug bent. Wij zijn half januari-half februari weer geweest en tuurlijk de lepelbekken weer bekeken (ditmaal 3 exx). Verder hebben we Brahminy starling fraai gezien bij de zg. Abandoned Building wat ook vlak bij Pak Thale ligt. Ben benieuwd of jullie nog leuke dingen hebben gezien/gedaan en dan rechtstreeks ff mailen naar
Citeer
 
 
#1 Gerben en Dinie de Boer 19-11-2010 16:55
Beste Jans en Trudi,

Jullie verslag van het vogelen in Pak Thale en Kaeng Krachan gelezen. In december 2010 verblijven wij in Hua Hin en zijn ook van plan die locaties te bezoeken. Wellicht nog aanvullende tips?

Met vriendelijke groet,
Gerben de Dinie de Boer
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen