20 | 04 | 2018

Polen - Zeearenden 2010

door: Fred van Maurik

kopverslagkl

Op 29 september 2010 vertrok ik rond 22.00 uur vanaf huis om richting Amsterdam per trein af te reizen. Aangekomen rond 2.00 stond Cor Visser al voor het station op me te wachten om gezamenlijk naar de Meern te rijden alwaar we de andere leden van de groep op zouden pikken om naar Polen te gaan. De leden van de groep bestond uit Cor Visser, Rob Kempers, Joep Krijnen, Jaap La Brijn en ondergetekende. Rond 2.30 zijn we vertrokken vanaf de parkeerplaats richting de Duitse grens, onderweg was er veel vracht-verkeer maar we konden lekker doorrijden. Rijdende door Duitsland zagen we een erg mooie zonsopkomst, waarvan Joep zei: het lijkt wel op lava, wat we alleen maar konden beamen. De lucht was helder en we hoopten natuurlijk dat het in Polen ook zo zou zijn.

Na een lange rit van 8,5 uur kwamen we aan in Zarnowo (gemeente Stepnica). Achter een groot en stevig hek zagen we zoals in meerdere verhalen al is omschreven een vervaarlijke grote hond, maar wat in de dagen dat we daar waren een vriendelijke reus bleek te zijn, samen met de 2 andere wat kleinere honden waren het goede waakhonden die het erf scherp in de gaten hielden. Joanna onze gastvrouw heette ons van harte welkom, in redelijk Duits. Cor Visser was er al een keer eerder geweest en liep ons voor het huisje in waar we de zouden overnachten. Het houtvuur brandde al goed en het was er lekker warm. Beneden stond de eettafel en er was de mogelijkheid om gebruik te maken van een keukentje waar we onder andere koffie konden zetten en konden afwassen. Boven waren 2 slaapkamers en toilet met douche, lekker knus allemaal ingericht.

zeearend03klNa onze slaapplaats te hebben ingericht en onze spullen te hebben klaar gelegd kwam Joanna al aanlopen met een pan stevige soep, wat na de lang rit er wel inging. Na het eten hebben we even wat rondgelopen over het terrein waar we de 4 dagen zouden verblijven. Rond 1 uur 's middags zouden we gaan varen, dus we vertrokken rond 12.30 naar de haven, waar we begroet werden door Janusz, (al vele malen genoemd op menig website) de schipper die ons tijdens onze trip zou rondvaren over de Oderdelta.

Uitgezwaaid door de meeuwen tijdens schitterend weer, vertrokken we op zoek naar de Zeearenden, met ondertussen wat platen te hebben gemaakt van Bonte Kraaien die op palen zaten die in het water stonden, duurde het niet lang voordat we de eerste arend zagen. Aangezien ik er nog nooit een gezien had was ik behoorlijk onder de indruk van het formaat van deze vogels. De camera's werden opgepakt en schietklaar gemaakt en al spoedig hoorden we het eerste geratel van de sluiters. Als de vogels even buiten beeld waren werd er gelijk even gekeken op het display of de geschoten platen voldeden aan de verwachtingen en of belichtingstijden werden aangepast. Janusz wees af en toe naar de lucht en zagen we dat er weer arenden aan kwamen vliegen. Zodra de arenden ons in het vizier kregen begon Janusz te zwaaien tijdens het roepen van de kreet "Hotch hotch hotch", waarna hij een visje in het water gooide. De meeuwen kregen dit ook door en doken gelijk naar beneden om het visje te pakken, dit werd nog vele malen herhaald tijdens het rustig doorvaren over de Oderdelta.

zeearend01kl

Af en toe dook een Zeearend naar beneden en de camera's ratelden weer. Soms zat de cabine van de boot of een muts van een collega fotograaf in de weg maar dat mocht de pret niet drukken. Na een eerste sessie van drie uur kwamen we weer in de haven aan en bedankten we Janusz voor deze eerste trip over de delta. Nadat we onze spullen weer hadden in gepakt reden we terug naar onze verblijfplaats waar we onze geschoten data gingen backuppen c.q. wegschrijven. Rond 19.30 kregen we onze eerste warme maaltijd en we lieten het ons goed smaken. Het backuppen c.q. wegschrijven van de data duurde bij de een iets langer dan de ander en de eerste resultaten konden al gauw op grotere schermpjes bekeken worden dan de display's van de camera's. Al gauw werden de eerste beelden al weer gewist als men niet tevreden was over het resultaat. Na wat nagekeuveld te hebben gingen we genieten van onze nachtrust, wat we wel verdiend hadden na ongeveer 39 uur wakker te zijn geweest.

zeearend04klDe volgende ochtend werden we wakker gemaakt door de haan die de andere kant van het huis tot zijn domicilie had. Vroeg opgestaan en even buiten gekeken wat voor weer het zou worden, werd ons ontbijt door Joanna om 8 uur geserveerd wat we ons lieten smaken. Om 10 uur hadden we weer een afspraak met Janusz, dus na onze spullen gepakt en ingeladen te hebben reden we weer naar de haven toe. Janusz stond ons al weer op te wachten en nadat we onze spullen in de boot hadden gelegd gingen we weer richting zeearenden. Opnieuw tijdens schitterend weer kwamen al gauw de eerste zeearenden weer in zicht en gingen de camera's ratelen wat ook deze sessie weer menig keer zou gebeuren. Het rondje wat Janusz deze keer voer was een andere dan de eerste dag, dus we zagen wat meer van de Oderdelta, wat toch wel een erg mooi gebied is. Na weer vele platen te hebben gemaakt keerden we terug naar de haven waar we Janusz bedankten voor de trip en we de middag voor ons zelf hadden. We besloten om naar de Zeearenden opvangcentrum in Narodowy te gaan. Op de parkeerplaats van het park waar het centrum lag de spullen gepakt en na ongeveer 1,5 km te hebben gelopen door een erg mooi bos kwamen we aan bij het centrum. De ingang beloofde veel goeds en zag er imposant uit. Kaartjes gekocht en het park ingelopen. We zagen al gauw een otter in wel een zeer armetierig stukje water. Verderop hoorden we een Edelhert burlen, het bleken maar één mannetje en vrouwtje te wezen. Vijf Wisenten lagen er loom te wezen in een aardige ruimte en tot slot zagen we waar we voor gekomen waren... 4 Zeearenden in een vliegkooi. Het geheel viel ons nogal tegen en we waren er dus ook snel weer weg.

Bij de auto aangekomen besloten we naar het strand van Wolin te gaan om te zien of we de Bonte Kraaien die daar zouden zitten konden platen. Waar we aardig in geslaagd zijn daar de Bonte Kraaien (zie foto) zich goed lieten zien, tevens hebben we leuke omgeving foto's kunnen maken. Na een paar uur te hebben doorgebracht op het strand zijn we teruggereden naar Zarnowo, waar we de geschoten data weer gingen backuppen en konden gaan genieten van de warme maaltijd die ons werd voorgezet door Joanna. Na te hebben gegeten en onze data te hebben weggeschreven nog wat nagepraat en weer vroeg naar bed gegaan om de volgende dag weer fit te kunnen zijn.

bontekraai01klDag drie van de zeearendentrip begon weer met een strak blauwe lucht en we hadden met Janusz de afspraak gemaakt dat we in plaats van dag 4, op dag 3 weer mee te gaan, dus zijn we weer naar de haven gereden en ging het eigenlijk weer als de 2 eerdere dagen dat we met Janusz mee gingen. De Zeearenden lieten zich nu erg goed zien en in het begin van de sessie waren er 4 tegelijk in de lucht en maakten hun karakteristieke geluid, wederom ratelden onze camera's.

Na een ander rondje gevaren te hebben dan de 2 vorige keren kwamen we weer aan in de haven waar we afscheid namen van Janusz en hem hartelijk bedankten voor de fijne tijd op het water en Zeearenden.

's Middags zijn we weer naar het strand van Wolin gegaan om nog een keer de Bonte Kraaien te platen, dit keer hadden we geluk en zat er ook een Middelste Zaagbek op het strand, we zagen wel dat het dier wat moeilijk liep en op de foto's zagen we eigenlijk pas goed dat het dier een wel erg dikke poot had. Na een stuk over het strand te hebben gelopen en verscheidene foto's te hebben gemaakt was de vogel gevlogen en had zijn heil elders gezocht.

De eerste keer dat we van het strand terug liepen kwamen we langs diverse standjes waar ze onder andere zeepaling aan het roken waren en hadden we besloten om dat maar eens te gaan proberen, dus wij een restaurantje ingegaan. Jaap was misschien wel het slimste en ging verder met foto's maken langs het strand.
We bestelden zeepaling met patat, wat na een paar minuten werd geserveerd. Plastic bordjes en 2 plastic vorkjes, dat dit nu een succes was kan ik niet zeggen maar de bordjes gingen wel leeg. Terug bij de auto reden we voor de laatste keer terug naar Joanna, met onderweg even te zijn stil gestaan waar ik enkele foto's heb kunnen nemen van een oud vervallen pand, wat door de natuur werd terug gepakt. Weer aangekomen bij ons logeeradres werd de data weer weggeschreven en bekeken en waren we onder de indruk van elkaars werk.

kraanvogel01kl

De laatste dag, de dag dat we terug zouden gaan naar Nederland gingen we 's ochtends op zoek naar de Kraanvogels (zie foto), die we aantroffen in voormalig Oost-Duitsland. Het was een aardige groep vogels die we zagen, maar helaas te schuw om er redelijke platen van te kunnen maken, alleen wat vlucht foto's was het resultaat. Jaap wist nog een paar mooie plekjes, dus reden we die kant op. Op een gegeven ogenblik reden we tussen de landerijen door en zagen al enkele bordjes staan met de tekst: lebensraum gefahrdeter vogelarten. Op een bepaald moment mochten we niet verder met de auto of te voet en zagen we een uitkijktoren. Beneden bij de voet van de toren stond een bord met een foto van grote trappen waarop de tekst vermeld stond: dass Jahr der Grosstrappen.

zeearend02klWe hadden het geluk een stel Grote Trappen te kunnen zien alhoewel het op redelijk grote afstand was konden we ze met de verrekijker goede bekijken en hebben enkele waarneming plaatjes kunnen maken.
Nadat we dit moois hadden bekeken reden we terug naar Nederland, waar Cor me na een rit van 8,5 uur voor de deur afzette (waar ik hem heel erg dankbaar voor was).

Conclusie van de Zeearenden trip 2010 in Polen:
Zeer geslaagd, 4 dagen erg mooi weer gehad, veel platen kunnen maken en erg gastvrije mensen, met dank aan Joanna en Janusz

Vogelsoorten die we hebben gezien c.q. gefotografeerd:
Zeearend, Bonte Kraai, Roodborsttapuit, Grauwe Gors, Kraanvogels, Putters, Raven, Buizerd, Torenvalk, Rode Wouw, Grote Trap, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Stormmeeuw, Aalscholver en Middelste Zaagbek. Enkele Reeën en in het wildpark 1 Otter, 5 Wisenten, 2 Edelherten, 2 Wilde Zwijnen en een 4-tal Zeearenden.

Mijn dank aan de mensen die zijn mee geweest, voor de gezellig 4 dagen

Fred van Maurik

____________________

Links:

Reacties   

 
#3 Fred van Maurik 15-11-2010 21:36
Nee Willem, ik had er inderdaad nog nooit een gezien, in het lauwersmeergebi ed komt ik niet zo vaak helaas

groet

Fred
Citeer
 
 
#2 Willem Wind 15-11-2010 15:15
Je had nog nooit een Zeearend gezien?? Ook niet in de Lauwers...?
Fij ne platen overigens!
Citeer
 
 
#1 rudy bernardus 06-11-2010 08:28
mooi verslag Fred, van een geweldige ervaring,en wat een mooie foto,s van de arend. gr rudy en mieke
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen