20 | 04 | 2018

Extremadura 2010

Reisverslag van 24 april t/m 30 april 2010

door: Desmond de Vries & Gert-Jan Swaving

Praktische informatie

Huisje: Via Camping Monfragüe in Malpartida de Placensia hebben we (per e-mail geregeld) een huisje gehuurd ("rural bungalow" van dr. Alejandro, geschikt voor 2 to 4 personen - met dank aan Arjen Kuik voor de tip) op een paar kilometer van de camping. Prachtig gelegen, heerlijk rustig, vooral een aanrader als je niet alleen maar op stap bent. Ga voor een mooie foto van de Blauwe Ekster echter wel naar de camping, want daar schijnen de minst schuwe exemplaren te zitten.

compilatie04

Voor de routes in de buurt van het NP Monfragüe is dit een prachtige uitvalsbasis. Voor de meer zuidelijke gebieden (de steppen) is het het overwegen waard om daar meer in de buurt een overnachtingsmogelijkheid te zoeken, gezien de afstand (en de wens bij zonsopkomst ter plaatse te zijn...), want dat is snel 1 of 2 uur rijden.

Reis en vervoer: retour met Easyjet van Schiphol naar Madrid, en in Madrid een auto gehuurd. Het gros van de wegen in het gebied is erg goed. Overigens rijd je op de mindere wegen wel door veel mooie gebieden, met navenant veel mooie soorten.

  • Hulpmiddelen:
    • Crossbill guides - the nature guide to Extremadura, Spain (de routes uit deze gids zijn als uitgangspunt gebruikt)
    • Michelinkaart 576 + TomTom GO 910
    • Zeer handig: iPhone met daarop de vier cd's Tous les oiseaux d'Europe van J.C. Roche
    • Reisverslagen van anderen (van Internet)

Zaterdag 24 april 2010

bord01klWe landen om 12.30 uur in Madrid, rijden om 13.30 uur weg in onze Mercedes A180 CDI (twee telescopen passen op de achterbank!), en zetten koers naar onze tijdelijke verblijfplaats nabij de Camping Monfragüe. Onderweg stoppen we verschillende keren, aanvankelijk bij benzinepompen, later ook gewoon langs de weg. We zijn al geweldig onder de indruk van wat we allemaal zien: Groene Specht, Europese Kanarie 15, Zwarte Spreeuw >10, Zwarte Wouw 25, Vale Gier 7, Rode Wouw 3, Ooievaar 50, Grauwe Gors 10, Grauwe Kiekendief vr, Aasgier, Zuidelijke Klapekster 3, Bijeneter 8, Nachtegaal, Roodborsttapuit 4, Slangenarend, Spaanse mussen. Zodra we in de buurt van de bestemming komen, zien we ook al een Blauwe Ekster (op een elektriciteitsleiding) en een Grijze Wouw (zittend op een elektriciteitsmast), beide vlak voorbij Navalmoral.

Op de camping moeten we even wachten op degene die ons naar het huisje zal brengen, en we zien nog een Dwergarend (lichte vorm, zoals alle die we zien deze week), Raaf, Roodkopklauwier en Blauwe Ekster. Het huisje bereiken we via een weg met veel hobbels en kuilen, en over een ‘privé' brug over een spoorlijn. Het uitpakken lukt maar slecht, want we hebben het veel te druk met Roodkopklauwier 5, Bijeneter >15, Europese Kanarie 2, Kuifkoekoek gehoord (we dachten dat we die nog wel zouden zien bij het huisje, maar dat is niet gelukt), Roodborsttapuit 2, Vale Gier 5, Kuifleeuwerik 2, Boomleeuwerik en een hele bult Grauwe Gorzen. Het hoogtepunt is echter een Monniksgier die over komt zeilen, en daarbij in één beeld met een Buizerd laat zien hoe geweldig groot hij eigenlijk is:

monniksgier02kl

Iemand had ons geadviseerd om zo snel mogelijk een excursie te doen onder begeleiding van een gids, omdat deze persoon veel waardevolle en actuele informatie zou kunnen geven ten behoeve van de invulling van de rest van de week. Daarom begaven we ons naar het informatiecentrum van het Nationaal Park Monfragüe in Villarreal de San Carlos, en gaven we ons op voor een excursie van de volgende ochtend om 9 uur. In dat dorpje eten we wat bij café Bonelli's, maar nog zonder de genoemde vogel in beeld te krijgen. Wel zien we Blauwe Ekster 2, Hop 1, Bijeneter 10, Zwarte Spreeuw 3, Zwarte Ooievaar 1 (overvliegend), Vale Gier 1, Zwarte Wouw 2, Grauwe Gors >10, Europese Kanarie 1, en bij een plasje vlakbij dat dorpje nog een Kleine Plevier 1, Kuifleeuwerik 2, Kortteenleeuwerik 1, Roodstuitzwaluw 3. Daarna rijden we naar Plasencia, om wat boodschappen te doen in de Carrefours (is tot 10 uur 's avonds open). Terug bij het huisje zien we een bruinige slang (50 cm), en horen we een Dwergooruil roepen.

Zondag 25 april 2010

bord03klWe worden gewekt door twee Hoppen die elkaar toeroepen. Onderweg naar Villarreal de San Carlos zien we er nog twee, en ook nog een Dwergarend, een stuk of 10 Roodkopklauwieren, Kuifleeuwerik 2, Blauwe Ekster 2 en Roodstuitzwaluw 2. Van een aantal soorten houden we de aantallen al niet meer bij, dat is niet te doen. Dat geldt met name voor Grauwe Gors, Zwarte Wouw en Vale Gier. Ook de Europese Kanaries en Bijeneters horen en zien we heel frequent.

De excursie is te voet naar de top van de Cerre Gimnio (zie Route 4), 372 m hoog, die uitzicht geeft op enkele nesten van Monniksgieren. Vanaf de Cerre Gimnio kijken we uit op een ander mooi uitkijkpunt, de Salto del Gitano. Onze excursieleidster is een jonge meid die helaas geen noemens­waardige ornithologische kennis heeft, dus de "plus" waar het ons om te doen was missen we. Maar we redden onszelf nog aardig met Nachtegaal >10, Baardgrasmus fraai boven in een boom, Provinçaalse Grasmus, Zwarte Ooievaar 2, Raaf 3, Dwergarend, Theklaleeuwerik, Boomleeuwerik, Zwartkop, Iberische Staartmees, Zuidelijke Klapekster, Roodkopklauwier 10, Blauwe Ekster 10, Wielewaal een paartje, Monniksgier 1 op het nest, en 2 vliegend, Aasgier 4, Blauwe Rotslijster, Grote Gele Kwikstaart, Kleine Zwartkop 2, Kuifleeuwerik 2, Fitis 1 en vier Edelherten (1 man en 3 vr). En dus 10-tallen Zwarte Wouwen, Vale Gieren, Grauwe Gorzen, Europese Kanaries en Bijeneters.

compilatie10

Veel hellingen zijn bedekt met palen tbv de nieuwe aanplant van lokale boomsoorten, als vervanging van de Eucalyptusbomen, die hier gebiedsvreemd zijn, en die hier in de jaren '60 van de vorige eeuw zijn geplant. Het verwijderen van deze Eucalyptusbomen is een voorwaarde die is gesteld aan het verkrijgen van de status van Nationaal Park.

bord02kl's Middags rijden we naar de dam La Tejadilla en La Malavuelta, om daarna door te rijden naar de Portilla de Tiëtar (punt 5 en 6 van Route 1). Bij de dam zien we, naast het gebruikelijke, een Dwergarend, Aasgier, Blauwe Ekster, Wielewaal en Monniksgier 2. Bij de Portilla del Tiëtar zien we een Dwergarend, Hop, Aalscholver, Monniksgier, Rots- en Roodstuitzwaluwen, Blauwe Rotslijster 2, Aasgier 2, Zwarte Mees, Rode Patrijs 2, Zwarte Ooievaar 2 en vrij kort maar onmiskenbaar, opvliegend vanaf rechts achter de rotsen aan de overkant van het water: een Spaanse Keizerarend.

Onderweg terug naar het huisje stoppen we nog aan de voet van de gierenwand bij de ingang van het N.P. Monfragüe (zeg maar tussen de camping en Villarreal de San Carlos in), bij het bord.

Dit is een belangrijke plek, omdat we hier later deze week de Havikarenden zullen zien (goede tijd: tussen 17.30 en 19.30 uur). Zover is het echter nog niet. Nu zien we hier een viertal Aasgieren, en in de bosjes ontdekken we een paartje Baardgrasmussen. Verder zien we hier en terug bij het huisje een Zuidelijke Klapekster, Blauwe Ekster 2, Hop, Iberische Staartmees 2, Kuifleeuwerik 2, Dwergarend, Roodstuitzwaluw 2. En uiteraard weer heel veel Grauwe Gorzen, Vale Gieren, Zwarte Wouwen, Bijeneters, Europese Kanaries, Nachtegalen en Roodkopklauwieren.

Maandag 26 april 2010

monniksgier01klWe maken vandaag route 1 vd Crossbill Guide af (punt 2 en 1), en rijden vanaf daar door naar de steppe van Bélen (route 10). Zoals te doen gebruikelijk stoppen we nogal eens onderweg, dus het kost ons allemaal veel meer tijd dan is aangegeven in de Crossbill Guide. Op deze dehesa- en steppe-dag waren de Kuifleeuwerikken en Grauwe Gorzen in de meerderheid, met elk zeker 200 exemplaren. En uiteraard de hele dag, altijd, overal Vale Gieren en Zwarte Wouwen. Vanaf het huis naar de uitkijkpost bij de Santuario de Monfragüe (de Salto del Gitano) zien we een Raaf, Blauwe Ekster 2, Roodkopklauwier 5 en een Alpengierzwaluw (bij de brug over de Taag). Bij de uitkijkpost zelf zien we Blauwe Rotslijster 5, Raaf 3, Aasgier, Spaanse Keizerarend, Zwarte Ooievaar 3 en Roodstuitzwaluw. Vanaf daar vervolgen we de EX208 richting Trujillo, en slaan af bij de cc88/cc23 richting Torrecillas de la Tiesa. Onderweg zien we Hop 13, Blauwe Ekster 6, Slangenarend 2 (langs de EX208), Roodborsttapuit 2, Oeverloper 1, Dwergarend 2, Kuif-leeuweriken, een groep van 300 Spaanse mussen en een Boompieper. En bij een watertje de eerste schildpad.

Vlak voor Torrecillas de la Tiesa zit een grote groep Gieren en Zwarte Wouwen op de grond. We tellen in totaal 8 Monniksgieren, 20 Vale Gieren en 30 Zwarte Wouwen. Het lukt om al digiscopend een aardig plaatje van een Monniksgier op de grond te maken, maar in de opwinding daarna sneuvelt de 50mm-lens, en daarmee is het dus ook meteen de laatste digiscope-opname van deze vakantie. Gelukkig hebben we onze gewone tele-lezen nog!

compilatie07

We rijden net iets te ver door, naar Aldeacen­enera, en zien Raaf 2, Dwergarend 3, Grauwe Kiekendief een paartje, Spaanse Mus 10 en op een net omgeploegde akker Kortteenleeuwerik 3 en een Kalan­der­­leeuwerik. Toen kwamen we eindelijk op de echte steppe, wat dus vooral een redelijk boom­loos landbouwareaal is, met veel velden met wel erg veel fraaie (paarse) bloemen er in. Het leek hier en daar wel een heel bijzondere vorm van bermbeheer: graan in de berm, en de bloe­men op het veld! Rijdend van Noord naar Zuid vonden we het eerste stuk vrij saai. Wel troffen we ook hier weer een groep Gieren op de grond, en later in de lucht: Monniksgier 9 en Vale Gier circa 60.

gierenlucht01kl

gebied01kl

In een dode boom zien we een viertal Koereigers, en bij een verlaten boerderij een Kleine Torenvalk. Verder Dwergarend 4, Hop 15, Tapuit 2. Ruim halverwege de weg naar Bélen, de weg loopt hier over een bescheiden heuvelrug, horen we in een heel bloemrijk veld ten westen van de weg het geluid van Kleine Trappen. Af en toe komt er een kop, als ware het een periscoop, boven de bloemen uitsteken. We zien minimaal 5 mannetjes. Hier horen we ook enkele Kwartels. Verder horen we enkele Graszangers, en zien nog Kalanderleeuwerik 2 en Kort­teenleeuwerik 2 op een zanderig stuk weide. Helemaal aan het eind van de weg, we zien Bélen al liggen, zien we wederom aan de westkant van de weg een aantal Grote Trappen. Ze lopen voor een lang stenen muurtje bij een schuur in het veld. Het gaat om in ieder geval 4 mannetjes en 3 vrouwtjes. Hier zien we ook nog een 10-tal Kalanderleeuwerikken.

We gaan op de terugreis langs de gierenwand aan het begin van het N.P Monfragüe (zie zondag), omdat we van andere vogelaars horen dat we hier aan het begin van de avond een goede kans hebben op een Havikarend (de andere tip is: omstreeks 12 uur 's middags in Villarreal de San Carlos). We waren er echter pas om 19.40 uur, wat te laat bleek te zijn. Wel zien we een Hop, Raaf 2, Blauwe Rotslijster, Baardgrasmus, Roodborsttapuit 3, Roodkopklauwier 5, Blauwe Ekster 2, Nachtegaal 2 en Wielewaal.

Dinsdag 27 april 2010

We verslapen ons licht, en bezoeken eerst Caceres, in een poging een nieuwe 50-mm lens te kopen. Geen van beide (zeer kleine) fotowinkels kan hierin voorzien. Onderweg naar Caceres zien we langs de snelweg een aangereden Rode Patrijs (de "dader" komen we later nog tegen), waar net een Zwarte Wouw op afkomt. Verder Rode Wouw 2, Roodborsttapuit 2, Hop en minimaal 2 Vale Gierzwaluwen in Caceres zelf. We verlaten Caceres in westelijke richting, en stoppen vlak voor Malpartida de Caceres bij een benzinestation. Daar zien we een Scharrelaar, fraai op een elektriciteitskabel. We nemen vanaf daar de EX207, en zien in het eerste stuk rechts langs die weg nog minimaal vier andere Schar­relaars, duidelijk wonend in de kasten die aan de daar aan­wezige elektriciteits­masten hangen.

compilatie08

We doen een insteekje bij Estaçion Arroyo-Malpartida: Hop 5, Dwergarend, Vale Gier circa 20 en Monniksgier 2. Bij de stuwdam even verderop (we hebben de cc100 genomen richting Casar de Cáceres) zien we een Rietzanger, Bruine Kiekendief vr, Fuut en Krakeend. Tot aan Casar de Cáceres komt daar nog bij Dwergarend, Roodborsttapuit 3, Hop en Graszanger 2. De achtergrond wordt de hele dag gevormd door Bijeneters, Grauwe Gorzen, Kuifleeuweriken, Zwarte Wouwen, Vale Gieren en Zwarte Spreeuwen.

Vanaf afslag 539 rijden we de cc122 op: deze weg is, zeker tot de kruising met de EX390, heel rustig en bijzonder fraai. We zien Graszanger 3, Kalanderleeuwerik 20, Rode Patrijs 2, Zuidelijke Klapekster, Paapje, Tapuit, Roodkopklauwier 3 en horen nog (één of meer) Kleine Trap(pen). Bij het bruggetje over de Rio Gualidoba zien we, naast de vele schildpadden, Roodstuitzwaluw 4, Rotszwaluw 4, Grote Gele Kwikstaart 2 en een Zwartkop.

slangenarend01klWe nemen de EX390 richting Monroy (dus linksaf richting noord), en zien langs de weg, vooral op de omgeploegde akkers, Kortteenleeuwerik 1, Kalanderleeuwerik 10, Blauwe Ekster 1, Roodborsttapuit 5, Grauwe Kiekendief vr, Hop 5.

We slaan af naar Monroy op de cc47, en zien vlak voor Monroy op een Elektriciteitsmast een Slangenarend zitten. Daarnaast nog een Roodkopklauwier en vijf Hoppen.

Daarna keren we terug naar de EX390, en rijden door tot aan de "Parasoldennen met de Ooievaarskolonie", want dat zou een goede plaats zijn voor een Grijze Wouw. We komen o.a. een Duitser tegen (die we net als sommige andere vogelaars al eerder tegen het lijf zijn gelopen) en hij blijkt ‘s ochtends "de" Rode Patrijs te hebben aangereden. Voelt zich er bijzonder schuldig onder. Hier lopen we een stuk het pad op. We zien een tiental Blauwe Eksters, horen meer dan 20 Kwartels (sommige heel dichtbij, maar ze laten zich niet zien), Rode Patrijs 2 (lopend op een zijpad), Hop 5, Kalanderleeuwerik 4, Graszanger 2, Roodborsttapuit 2, Zuidelijke Klapekster en vele Vale Gieren op nesten. Een Grijze Wouw lukt hier niet, maar dat maken we morgen goed! Als we later weer de Duitser tegen komen maken we de grap dat de Patrijzen pas te voorschijn kwamen toen hij weg was. Dat kon hij wel waarderen.

Langs de EX208 rijden we terug naar het huis: Rode Patrijs, Aasgier, Roodstuitzwaluw, Nachtegaal, Blauwe Ekster 4 en Hop 3. Bij de rotswanden in Monfragüe vloog niets meer (het was inmiddels 19.30 uur), dus we waren te laat voor onze volgende poging tot een Havikarend.

Woensdag 28 april 2010

Vandaag brengen we een bezoek aan Almaraz, het ‘koelwatermeer' van de kerncentrale. Doel is om een Purperkoet te zien. Vlakbij ons huisje zien we echter eerst een Buizerd die zeer fanatiek wordt aangevallen door een Roodkopklauwier samen met een Blauwe Ekster, en daarna nog een Rode Wouw die wordt aangevallen door drie Blauwe Eksters. We nemen de EX A1, richting Saucedilla (afslag 9). Bij afslag 23 (die niet op onze Michelinkaart staat) zagen we echter een Grijze Wouw! We zijn via de eerstvolgende afrit omgekeerd en terug gesjeesd. Hier hebben we hem prachtig gezien, hij vloog vlak over ons heen.

compilatie12

Vervolgens namen we alsnog afslag 9, en zagen vlak voor Casatejada (nabij de spoorwegovergang, waar een groot veld is met zonnepanelen) Kuifkoekoek 4-5, nog twee Grijze Wouwen, Zomertortel, Kleine Torenvalk 3, Roodborsttapuit 5 en Graszanger 2. De Grijze Wouwen broeden hier vlakbij.

Daarna reden we door naar Saucedilla (punt 9 van route 1), naar het Parque ornithológico de Arrocampo, met 5 vogelkijkhutten die op slot zitten, en waarvoor je eerst een sleutel moet halen hij het infopunt in Saucedilla. We bezoeken alle vijf de hutten en dat is de moeite waard. Het park blijkt een waar paradijs voor de gehele reigerfamilie, maar biedt nog veel meer moois: Graszanger circa 25, Cetti's zanger circa 10 (deze twee soorten vooral bij en tussen hut 1 en 2, beide ook goed kunnen zien), Koereiger 55 (vnl hut 4), Kwak 18 (vnl hut 4), Bruine Kiekendief paartje, Purperreiger 10, Grote Zilverreiger 3, Kleine Zilverreiger 18 (vnl hut 4), Lachstern 3 (hut 3), Purperkoet (hut 2), Tureluur, Oeverloper, Grote Karekiet 5, Snor 4, Kleine Karekiet 20, Ralreiger 3, Kleine Torenvalk 5-10, Roodborsttapuit 10, en uiteraard weer de gebruikelijke serie (Roodkopklauwier, Grauwe Gors, Vale Gier, Zwarte Wouw, Zwarte Spreeuw, Kuifleeuwerik, Europese Kanarie). Bij hut 3 is een dode koe neergelegd, ongetwijfeld om de gieren tot voedsel te dienen.

compilatie11

spaansekeizerarend01klNa een kort verblijf in ons huisje aan het eind van de middag, gaan we begin van de avond naar de "Bonelli-spot" (de gierenwand bij de ingang v/h park Monfrague, zie zondag). We zijn er om 18.40 uur, en zien om 18.50 uur twee Havikarenden rustig en uitgebreid cirkelen bij de rotswand. Deze twee waren om 18.00 uur hier ook al te zien, horen we van andere vogelaars. Een halfuurtje later zijn we iets verderop, in Villarreal de San Carlos, en daar zie we weer (of nog) een Havikarend. Verder nog een Dwergarend, en een Wielewaal gehoord.

We rijden door, en nemen positie in bij de Portilla de Tiétar, alwaar men rond de schemering (rond 21.15 uur) een Oehoe zou moeten kunnen zien/horen. Dat lukt helaas niet, maar wel Zomertortel gehoord, Aasgier 2 (copulerend), Vale Gieren (waarvan sommige copulerend), Zwarte Ooievaar 2 (copulerend...), Rode Patrijs gehoord, Spaanse Keizerarend, door alle andere aanwezige roofvogels enthousiast aangevallen, zoals door Zwarte Wouwen (foto, het schemerde al), Blauwe Rotslijster 2, Bosuil minimaal 3 gehoord, Roodstuitzwaluw, Rotszwaluw, Oeverloper 5, Moorse Nachtzwaluw 2 gehoord en een Edelhert.

Donderdag 29 april 2010

Vandaag de grote Steppe-dag! We horen dat we er rond zonsopkomst moeten zijn, dat is omstreeks 7.00 uur. (Dit hebben wij de andere dagen niet gedaan, maar het is veel beter om elke dag vroeg te beginnen, en dan in de middag een rustpauze in te lassen - dat doen ze daar natuurlijk niet voor niets.) Doelgebied is de Sierra de la Serena, dat is route 12, maar omdat deze zo ver weg is (ca. 2 uur rijden volgens de Tomtom), besluiten we de ochtend elders te beginnen. We starten ten noord-westen van Trujillo (route 8, punt 1 en 2). We horen van andere vogelaars dat ze hier Zwartbuik­zandhoenders hebben gezien.

We vertrekken om 5.45 uur, en zijn er om 6.50 uur. Onderweg zien we, vlak bij de Rio Tajo nabij de Salto del Gitana een Everzwijn met vier (gestreepte) jongen. Ze lopen op de weg voor de auto, maar omdat het nog schemerig is, is het fototoestel niet in staat om scherp te stellen en weigert het af te drukken... Ook zien we nog een Edelhert.

compilatie09

Op de steppen zien we als eerste een paar Steenuilen. Deze verdwenen van de paaltjes zodra de zon opkwam. Verder zagen we op de verschillende plaatsen waar we zijn gestopt Kleine Trap 1 + 2 vliegend + 3 + >20 gehoord, Kwartel 10 gehoord, Grauwe Kiekendief >20, waarvan 15 in één groep, Westelijke Blonde Tapuit mannetje met zwarte keel, Griel 2 x één (roepend, vliegend en op de grond), Kalanderleeuwerik 8, Rode Patrijs 1 overvliegend + 2 + 1, Zuidelijke Klapekster, Kuifkoekoek, Spaanse Mus 3 grote groepen van ca. 200 exemplaren, Grote Trap 4 + 2, Kleine Zilverreiger 2, Roodstuitzwaluw 2, Hop 5, Rode Wouw en een Koereiger op een schaap.

Tegen negen uur vertrekken we naar de Sierra de la Serena. We stoppen even bij de Embalsa de Orellana, en vlak voor de dam op een ruigte rechts van de weg zien we Witbuikzandhoen 4: ze vliegen en roepen, we zien ze landen, en later nog weer 2 opvliegen. Daarnaast Hop 2, Blauwe Ekster 2, Zomertortel, Koereiger 2 en Grauwe Kiekendief man.

Rond 11 uur bereiken we de steppe, de Sierra de la Serena, route 12 nummer 2 en 1 (we doen de route andersom dan in de Crossbill Guide staat). Na ongeveer één kilometer zien we een watertje aan de westkant van de weg, bij een boerderij. Hier zien we een Vorkstaartplevier prachtig bij het water zitten, en later wegvliegen. Verder een Zuidelijk Klapekster, Kokmeeuw 3 (nog deels/geheel in wk), Steltkluut, Hop 2, Oeverloper, Kleine Plevier 2 en we hoorden één of meer Kleine Trap(pen).

gieren02kl

We vervolgen de route, en staan telkens even stil op de hogere punten in het landschap. Vrij snel worden we verrast door 6 á 7 overvliegende en roepende Vorkstaartplevieren. We pauzeren even bij een aantal grote dennenbomen aan de linkerkant van de weg. Terwijl we daar staan zien we een tiental Grauwe Kiekendieven, een groep van ongeveer 50 Vale Gieren en een overvliegende Steenarend. Ongeveer een kilometer voorbij de dennenbomen nemen we (lopend) een zijpad van de ba35, naar rechts/het westen, met veel omgeploegde akkers. Daar zien we tot 3 maal toe telkens twee Zwartbuikzandhoenders overvliegen, terwijl ze hun fraaie (borrelende) geluid lieten horen. Ook zagen we daar een wel heel vreemde Kalanderleeuwerik, namelijk eentje met een lange snavel die een haakse bocht naar beneden maakte. Bijzonder dat deze in staat is om te overleven. Helaas lukt het niet van dit exemplaar een foto te maken. Verder levert dit deel van de route nog het volgende op: Graszanger 3, Rode Patrijs 2, Tureluur, Kalanderleeuwerik circa 25, Grote Trap 2 + 3, Kleine Trap man, Kleine Torenvalk 1 + 1 paartje, Koereiger 2 (helemaal in baltskleuren, dus met rood op snavel en poten) en Raaf 4.

Tot slot bezoeken we het kasteel (de ruïne) en de bijbehorende bergkam in Benquerencia de la Serena (nr 4 van route 12, gecombineerd met route 13). We zijn nog niet aan de beklimming begonnen, of we lopen al tegen een vrouwtje Zwarte Tapuit aan. In totaal zien we er 6, 4 mannetjes en 2 vrouwtjes. Verder zien we Grijze Gors 2 (op de bergkam aan de oostkant, dus waar de ruïne niet is), Alpengierzwaluw 8, Rotszwaluw 2, Kwartel gehoord, Vale Gier 4, Aasgier 3, Kleine Zwartkop 3, Westelijke Orpheusgrasmus, Rode Patrijs 2, Raaf 2, Blauwe Rotslijster 3 en een Theklaleeuwerik.

compilatie02

Onderweg naar het huisje zien we in N.P. Monfragüe nog een Roodkopklauwier, Hop 5 en Blauwe Ekster 4.

Vrijdag 30 april 2010

We slapen uit, maken schoon, ruimen op, pakken in, en zijn tegen 11 uur op de camping om de sleutel in te leveren. Daar treffen we een ander vogelaar die ons tipt waar we bij Almaraz Woudaapjes kunnen zien... daar hebben we nog net tijd voor!

Er is een smal pad tussen Hut 1 en Hut 5, en daar zien we Woudaap 5, Cetti's zanger 4, Graszanger 2 en Purperreiger 3. Daarna rijden we door naar Madrid, onderweg zien we nog Kleine Zilverreiger 2, Koereiger 10, Dwergarend 4, Paapje 2, Oeverloper 1, en, om het af te leren,... een Scharrelaar.

Totaal: 123 soorten.

valegier02kl

Reacties   

 
#1 eddy janssens - brecht belgiǮ 28-05-2012 18:26
Geachte,

Ik heb met veel plezier kennis genomen van uw verslag over uw reis in 2010 naar Estremadura, ook voor mij tot op heden nog steeds een droomreis.

Kun t u me vertellen of de door u genoemde sites ook makkelijk toegankelijk zijn voor mindervaliden. Ik moet namelijk alle observaties vanuit de auto of van in de onmiddellijke omgeving van m'n auto doen. Schuld daar aan is een tendinitis aan beide hielen die me verplichten staan en gaan zo kort mogelijk te houden.

U zou me tenzeerste verplichten mocht u me deze informatie kunnen bezorgen.

Vrie ndelijke groeten


Eddy Janssens
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen