22 | 03 | 2018

Senegal en Gambia

Reisverslag van 18-02-2011 tot 12-03-2011

door: Meint en Maria Woortman

routekaart Inleiding

Ik zal me in dit reisverslag proberen in te houden. Wat een reis hebben we gehad!!!!!! en dan vooral de vele vogels die we hebben gezien.
Op de dag dat we vertrekken zien we tot onze grote verbazing 5 pestvogels in onze tuin, maar helaas geen tijd om nog te melden bij Avifauna. Een goed begin van onze vakantie vinden we.
Wij, Maria en Meint, hebben gekozen om met de reisorganisatie Sawadee deze beide landen te gaan bezoeken. Bewust willen we ons niet alleen bezig houden met vogelen, maar ook het land en de bevolking leren kennen, vogels moeten er natuurlijk wel véél voorkomen. Het vogelboek Birds of the Gambia en Senegal hopen we dan ook veelvuldig te moeten raadplegen.


Senegal

vuurvinkje  
Vuurvinkje
 

Dakar

Via Casablanca komen we 's nachts aan in Dakar de hoofdstad van Senegal. De volgende ochtend zien we opvallend veel Zwarte Wouwen boven de stad rondvliegen. Ze zijn hier nog talrijker dan kraaien en meeuwen bij ons in Nederland. Ze gedragen zich als gieren en zijn echte alleseters geworden. Vis- en vleesafval ligt werkelijk overal en is een lekker maaltje voor deze prachtige vogels. Via de haven, waar we veel verschillende sterns en aalschovers zien, vertrekken we naar het eilandje Ile de Goree. Op het eilandje zien we veel weversoorten en koereigers, die ook al tussen het afval rondlopen. De Wouwen laten zich prachtig zien en cirkelen regelmatig op enkele meters boven ons hoofd of rusten wat in de vele Baobabs (heilige boom).
De volgende dag bezoeken we in Dakar een indrukwekkende worstelwedstrijd ( de nationale sport van Senegal) en zelfs tijdens de wedstrijd zien we volop gieren en zwarte wouwen boven het stadion rondcirkelen. Hopen ze soms op een lekker hapje van een van de verliezers????


roofvogels
Kapgier, Palmgier, Zwarte Wouw

  roodsnaveltok
 
Roodsnaveltok
Na een heerlijk verblijf op dit kleine eiland trekken we verder en onderweg bezoeken we een schildpaddenboerderij. Opvallend is dat in dit soort plaatsen ook veel vogels voorkomen. Leuk om schildpadden mee te maken, maar we hebben toch wat meer oog voor de vele vogels, zoals de Roodsnaveltok en het Vuurvinkje.

Daarna op weg naar Lac Rose, een zoutmeer dat onder andere door verschillende mineraalsoorten een schitterende paars-rode kleur heeft en hier zien we dan ook Flamingo's.
maskerkievit  
Sporenkievit
 
Tijdens de rit in een jeep zien we plotseling een Sporenkieviet en we dwingen de chauffeur bijna om te stoppen om deze bijzondere vogel goed te kunnen bekijken. Prachtig om deze vogel van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Verder zien we de Gele Kwikstaart op een akker en in een sloot zien we een Strandloper, ook zien we hier een Koereiger bovenop een Dromedaris zitten, verkeerde plek natuurlijk vinden we, maar ja weten die koereigers werkelijk het verschil??

Saint Louis

Al snel moeten we weer op stap en ons volgende reisdoel is Saint Louis en hier verblijven we een paar dagen. Een Witte Kwikstaart loopt voor ons op het balkon en verder zien we natuurlijk weer de vele Zwarte Wouwen, die op zoek zijn naar een lekkere hap. We zitten midden in de stad en niet ver van de Atlantische oceaan. Nu zien we ook waarom de Wouwen het hier zo naar hun zin hebben. Overal aan de kust gooien de bewoners van de sloppenwijken vissenkoppen en ander visafval op het strand. Een echte lekkernij voor deze vogels natuurlijk!

We bezoeken in de buurt van Saint Louis het nationale park Djoudj. Het park staat bij vogelaars hoog aangeschreven, omdat hier jaarlijks zo'n 3 miljoen trekvogels komen foerageren na hun zware reis over de Sahara.
  slangenhalsvogel
 
Afrikaanse Slangenhalsvogel
Met een bootje gaan we de rivier op en zien aan de oevers Aalscholvers, Slangenhalsvogels, verschillende Reigersoorten, Visarenden, een Zwarte Ooievaar, Steltlopers en regelmatig vliegen grote aantallen Pelikanen over. Na een half uurtje varen komen we aan bij een eiland waar duizenden Pelikanen ons met veel kabaal begroeten. Onze fototoestellen ratelen en we zijn onder de indruk. Langs de rivier zien we ook nog een Krokodil enkele Knobbelzwijnen, een Varaan en een grote Pyton. Voor ons was het tochtje te kort, we hadden hier wel wat langer willen blijven.
In onze bus vertrekken we weer richting hotel. Onderweg zien we veel Steltkluten en maken nog snel wat foto's vanuit de bus.

Kedougou

We reizen door naar Kedougou dwars door het dorre en droge binnenland van Senegal en zien onderweg veel Vorkstaartscharrelaars. We blijven 2 nachten in een hotel aan de Gambia-rivier en zien regelmatig de Senegalese Coucal. Verder brengen we hier een bezoek aan het dorpje Iwol wat wordt bevolkt door de Bedik-mensen, een traditionele stam waar nog slechts 500 mensen wonen.


Gambia


vogels1
Goudkapfiskaal, Senegalese Spoorkoekoek, Groene Langstaart-glansspreeuw, Dwergbijeneter

Hierna verlaten we Senegal en steken de grens over naar Gambia. Onderweg zien we Gieren, die zich midden op de weg te goed doen aan een doodgereden geit. Onze chauffeur moet zowat door de berm om hen te ontwijken. De Gieren vliegen even op maar zijn al snel weer terug om van het kadaver te eten. Graag hadden we hier gestopt om dit schouwspel wat langer te kunnen bekijken, maar helaas geen tijd.

Georgetown

Laat in de avond komen we aan in Georgetown (Jangjang-Bureh). We overnachten in bugalows langs de rivier en genieten 's avonds van dans en de ritmes van de Djembé.

Rivier de Gambia

visarend  
Visarend
 
's Morgens schepen we in op onze eigen boot voor een tweedaagse tocht over de Gambiarivier. We volgen de rivier stroomafwaarts, langs de oevers zie je veel mangrovebossen en natuurlijk zien we ook veel vogels. Grote en Kleine Zilverreigers, Zwartkopreigers, Koereigers, grote groepen Hamerkoppen, IJsvogels, Visarenden en verschillende soorten Gieren. We slapen aan boord van onze boot en het is een onvergetelijke ervaring om op het dak van de boot onder de weidse sterrenhemel in slaap te vallen.(een duizend-sterren Hotel)
's Morgens worden we gewekt door alle geluiden uit de jungle. Aan het einde van de middag komen we aan in Tentaba en blijven 1 nacht in een eenvoudig hotel aan de Gambiarivier.


Senegal

Saloumdelta

De volgende dag vertrekken we naar Toubacouta (Senegal) waar onze prachtige accomodatie midden in het hart van de Saloumdelta ligt. De Saloumdelta wordt ook wel de "Amazone van Afrika"genoemd. In het labyrint van waterwegen vind je bossen, mangroven en schelpenrijke eilandjes. De delta is het leefgebied van vele vogelsoorten, waaronder Pelikanen en Flamingo's. Op een tocht met een boot op de rivier zien we nog de Nederlands overwinteraars zoals Tureluurs, Pleviertjes, Grutto's, Scholeksters en rondom de accomodatie vele bijzondere soorten, zoals de Bearded Barbler en de Grey Woodpecker, verder doen de Weavers zich te goed aan de resten van ons ontbijt.

  scharrelaar
 
Sahelscharrelaar
Palmarin

Op dag 16 van onze reis nemen we afscheid van de groep en vertrekken naar Palmarin, een klein plaatsje aan de kust. We worden opgehaald door een taxi, die rijp is voor de sloop, en rijden over hele slechte wegen. Onderweg krijgen we pech en Maria gaat even aan de wandel terwijl de chauffeur probeert zijn wagen weer aan de praat te krijgen. Na een half uurtje is de taxi gerepareerd. Maria heeft tijdens haar wandelingetje een prachtige kleine Bijeneter op de foto gezet. Eindelijk bereiken we na 5 uur rijden onze laatste bestemming. Een geweldige plek vlak aan de kust en midden in een Nationaal Park. We hebben een grote Lodge en de hangmat vlak voor ons huisje maakt het helemaal geweldig, hier houden we het wel 6 dagen uit. Er is een prachtig terras in een hele grote Baobab-boom voor het ontbijt of om er gewoon lekker te zitten. Met een gids bezoeken we het natuurpark, maar wel jammer dat hij alleen Frans spreekt. Mijn Frans is wel redelijk, maar deze gids was toch wel erg slecht te volgen. Ook gaan we samen met een andere gids in een pirogue (klein vissersbootje) de rivier op.
We zien Purperreigers, een Reuzenreiger, IJsvogels, Sterns, Kieviten, Plevieren, Steltlopers en Visarenden en zelfs een Jakhals . Elke dag gaan we samen aan de wandel en zien altijd wel weer nieuwe soorten op het strand, in de wetlands, of gewoon langs het zandpad.

vogels2
Zwartband-baardvogel, Stippelspecht, Soedanese Goudmus

Tot slot

Het regenseizoen in Senegal en Gambia is van juni tot oktober. Na het regenseizoen zien de beide landen er totaal anders uit dan wat wij nu hebben gezien Veel groener en natuurlijk dan ook veel andere soorten vogels. Wij denken er dan ook over om Senegal nog een keer te bezoeken vlak na het regenseizoen. Dan geen groepsreis maar direct naar Palmarin waar we enorm hebben genoten van de gastvrijheid, de omgeving en de accomodatie.
palmarinwetlands
Wetlands bij Palmarin

Tja...... het verslagje is toch weer wat te lang geworden. Alle soorten, die we hebben gezien, heb ik niet vermeld en ik nodig iedereen uit onze fotogalerij te bezoeken!!!

Meint en Maria Woortman

____________________

Links:

Reacties   

 
#9 Claire 16-03-2013 17:58
ik merk dat er veel voglliefhebber zijn. Ikzelf verblijf o een stukje land ten zuiden van Saint Louis in Senegal, in de magrove, direct aan de rivier,en een stukje land dat de rivier van de oceaan scheidt. Schitterend. Ik herken veel vogels op de foto en vroeg me af hoe die grote zwarte vogel met die gele stompe snavel heet. Ik ontdek elke dag op dit mooie plekje weer andere vogels met hun favoriete boom. Mijn camera heeft een defect dus was het moeilijk om ze vast te leggen. Aan de rivier kant de watervogels en achterzijde landvogels.
Ook interesse om te komen kijken, mail me dan, kleine groepjes zij welkom. vogelaars en liefhebbers voor schilderworksho s en jazz avonden.
Citeer
 
 
#8 Jan Allex 21-04-2011 15:36
Ik bedoel in mijn vorige mail: snavel lijkt met te DUN voor Greater Honeyguide ....
Citeer
 
 
#7 rudy bernardus 20-04-2011 22:08
top
Citeer
 
 
#6 Jan Allex 20-04-2011 14:06
Ik ben nu drie keer in Afrika geweest - eigenlijk vind ik het er leuker vogelen dan bv in Zuid-Amerika: het landschap is er meer geschikt voor, al mag je in de grote parken niet uit de auto.
Ik heb een paar aanvullingen en correcties, waarbij ik meteen zeg dat ik me niet inlaat met de steltlopers en ook niet echt met de meeuwen. Soms is het zonder kennis van plek-waar-de-fo to-is-genomen en zonder geluid en zo lastig.
Jullie gaan wel een paar zeer zeldzame waarnemingen verliezen ... uiteraard is het zo dat een mens eerder een heel gewone dan een heel zeldzame piet ziet!
Nummer 58 is een raadsel. Lijkt alleen op Bush Blackcap Lioptilus nigricapillus maar die komt in Gambia niet voor ... snavel lijkt me te dik voor Greater Honeyguide, maar kijk maar es.
112 lijkt me geen Black-rumped Waxbill maar wat wel weet ik niet ...
9 Kelp Gull (?)
11 Greater Flamingo
14 RǬppell's Griffon Vulture - kijk naar het patroon van witte streep met twee vaag daarachter
37 Brown Babbler
42 is ook een Brown Babbler - daar gaan twee mooie soorten :)
50 ik neem aan African Spoonbills ?
53 kan alleen Royal zijn, zou ik denken
56 Green Wood Hoopoe (mottig beest, zie de rode poten en witten vlekken in de staart)
64 Tawny-flanked Prinia (sorry, op de foto is zelfs te zien dat de staart horizontaal heen en weer gaat, zie de tekst in de gids)
79 Namaqua Dove
88 jammer, maar dit is geen Fregatvogel maar een of andere jager sp, met een kapotte staart, denk ik, of misschien een meeuw
99 Sun Lark (niet aan de kust genomen? en zie dat bruine paneel onderin de vleugel)
119 Beautiful Sunbird (gezien de staart kan het niets anders zijn - kennelijk een onvolwassen man)

Groet,

J an Allex
Citeer
 
 
#5 Meint 20-04-2011 13:35
hallo jan Allex,

Bedankt voor je complimenten.
W e waarderen het enorm dat je onze foto's nog eens kritisch wilt bekijken! Kunnen we nog wat van leren. Maria fotografeerd met een Canon Powershot SX 20IS En ik fotografeer met een Sony DSLR A500.
Vooral veel geduld en goed om ons heen kijken.
We hebben wel een paar maal gidsen gehad, maar deze gidsen waren niet gespecialiseerd in vogels. Ze brachten ons wel naar plaatsen waar ook veel vogels te zien waren.
's Avonds pakten we dan het boek Birds of Senegal and the Gambia om de foto's van de vogels te bekijken en probeerden ze dan te determineren. Soms moeilijk, omdat de tekeningen van de vogels in het boek niet altijd goed zijn.
Groet
Meint
Citeer
 
 
#4 Jan Allex 20-04-2011 00:16
Hoi

ja, ik heb het gezien, snel, weinig tijd, heel modern. Grote bewondering voor de foto's, hoe hebben jullie het allemaal zo goed op de plaat kunnen krijgen en er zijn een paar heel goede bij. De determinatie is idd hier en daar niet goed, morgen zal ik een lijstje ter verbetering doorgeven. Een prima manier om zelf scherp te blijven. Hebben jullie alles zelf gedaan of had je een gids?
Citeer
 
 
#3 Maria 19-04-2011 22:40
Bedankt Jan Allex voor de kritische noot.
In onze map op Picasa staan vast nog wel meer fouten,we hebben nog niet zo veel ervaring met vogels in het buitenland.
Citeer
 
 
#2 Jan Allex 19-04-2011 22:08
Leuk verslag - ik zou er ook nog wel weer es naartoe willen, zulke relaxte mensen en zoveel vogels. Over die laatste: de Black Vulture komt er niet voor, op de foto staat een Black Kite. De foto van de specht toont een adulte vrouw Fine-spotted Woodpecker (pag 77 afb 4b in BIRDS OF THE GAMBIA AND SENEGAL) geen Golden-tailed.
Citeer
 
 
#1 mieke 19-04-2011 21:26
Hoi Meint en maria,
Prachtig verslag van jullie mooie vakantie,had het album ook al even vluchtig bekeken,zal ik binnenkort even wat beter naar kijken.
Zijn prachtige foto,s bij!
Vogelse nog,groetjes mieke. ;)
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen