22 | 04 | 2018

1Oman2013Vogelreis Noord Oman 12-29 december 2013

Hennie en Lies Lammers

Dit is een verslag van een mooie (foto)vogelreis die wij maakten in de periode van 12 december tot 29 december 2013 naar Oman. Deze hele trip hebben we zelf georganiseerd aan de hand van diverse reisverslagen via internet en informatie van personen die hem al eens gemaakt hebben.

De meeste praktische zaken hebben we vooraf thuis geregeld. We vlogen vanuit Amsterdam met KLM via Doha naar Muscat, hoofdstad van Oman. Hotelreserveringen maakten we via Booking.com. Het voordeel van Booking.com is dat je hotels kunt boeken en (meestal) gratis kunt annuleren tot enkele dagen voor aankomst en ook onderweg kun je nog zaken wijzigen. In Oman heeft men een visum nodig. Dit is tegen betaling verkrijgbaar op luchthaven van Muscat. Zorg dat je visum, paspoort, rijbewijs en papieren van de autoverhuur altijd bij je hebt want er zijn onderweg diverse controleposten.

Auto: Wij huurden een Nissan Pathfinder 4WD. Het is niet echt noodzakelijk om een 4WD te gebruiken maar wel aan te raden omdat vogelaars en fotografen meestal van de openbare weg af gaan en dan is zo’n (hoge) auto in het zand, modder en stenen soms wel nodig. Brandstof is er goedkoop, 25 eurocent per liter! Wij gebruikten een kaart van Oman (gratis bij het verkeersbureau Oman Nederland). Dit was voor ons voldoende, samen met de navigatie, want heel veel wegen zijn er niet. De wegen zijn uitstekend en alles is meestal goed aangegeven in het Arabisch en Engels. De bevolking is er vriendelijk en behulpzaam als je om informatie vraagt. De meeste mensen spreken ook Engels. We maakten wel een update van het Midden-Oosten op onze TomTom. Daarmee kom je een heel eind hoewel niet alles juist is. Er waren veel wegwerkzaamheden en daardoor raakte de navigatie soms in de war. Maar samen met het boek en af en toe wat zoeken en vragen vind je de gebieden wel.

Naast diverse reisverslagen hebben we onze rondreis samengesteld met behulp van het boek Birdwatching Guide to Oman (second edition, D.E. Sargeant, H. Eriksen & J. Eriksen). Er staan veel plaatsen vermeld waar je vogels kunt vinden en soms goed te fotograferen zijn. Dit boek is een must voor vogelaars die naar Oman gaan! Aanvullende informatie over vogels kijken in Oman is te vinden op de site van het boek. Hier worden ook regelmatig updates gegeven over de beschreven gebieden. Naast kaartjes staan ook de coördinaten van de vogelgebieden aangegeven. Vogelboeken: vogelgids Birds of the Middle East door Porter, Christensen & Schiermacker-Hansen. Maar ook vogelgidsen die men normaal in Nederland gebruikt zijn aan te raden (ANWB vogelgids) en een goed roofvogelboek.

Een van de gebieden uit het boek zijn de Al Ansab Lagoons in Muscat. Hiervoor moet men in Nederland al een schriftelijke toestemming aanvragen. Daarmee kan je dit gebied probleemloos bezoeken en er gaat een gids mee. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Boeken via de officiële site lukt niet maar wel via de gids. Zijn email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Electriciteit: het voltage in Oman ligt tussen de 220 en 240 Volt wisselstroom. De stopcontacten maken gebruik van het Engelse 3-polen systeem. Het is dus verstandig om een adapter mee te nemen.

Vrouwelijke toeristen hoeven niet gesluierd gekleed te gaan. Luchtige zomerkleding volstaat. Wel wordt aangeraden dat vrouwen niet te bloot gekleed gaan, dus dat schouders, hals en knieën bedekt zijn. Bij bezoek aan een moskee is het voor hen ook verplicht een hoofddoek te dragen. Voor mannelijke toeristen volstaat luchtige zomerkleding, liefst wel gecombineerd met een lange broek. Eten en drinken in Oman is redelijk goedkoop. De Omaanse keuken is hoofdzakelijk een mengeling van Indisch en Oost Afrikaans. Veel vis, kip, dadels, rijst en lamsvlees. Mild gekruid. U kunt het beste zelf inschatten of u bij een eetstalletje op straat kunt eten. Over het algemeen is het eten goed. Maar als je iets beter wilt eten kun je dat bij de restaurants van hotels waar je verblijft (als daar een restaurant is) of in restaurants en hotels in de buurt. In sommige steden heb je ook een of meerdere McDonald’s (Sohar, Sur en Muscat).

Oman is een veilig, interessant en mooi land met in de winter een temperatuur van 25 à 30 graden. De beste reistijd is van begin november tot halverwege maart. De temperaturen zijn er dan overal aangenaam. In de zomer is het er bloedheet, vooral in de woestijn. Het is er in de winter 3 uur later dan in Nederland. Naast de prachtige woestijnen en wadi’s heeft Oman ook ruige bergketens, kloven en kliffen, mangroves en zoetwateren. Het aangename winterklimaat maakt Oman voor vele vogelsoorten een aantrekkelijk land: meer dan 480 verschillende vogelsoorten zijn gespot in het Sultanaat. Veel vogels bezoeken het land slechts in bepaalde tijden van het jaar om te overwinteren, terwijl voor andere vogels Oman een broedplaats is.

Vogelaars kunnen zowel het noorden als het zuiden van het land bezoeken. Wij bezochten alleen het noorden van Oman waar ook veel overwinterende vogels verblijven. Soms zitten ze verspreid omdat er veel grote vlaktes zijn.

2KaartOman

De route die wij deden Muscat, Sohar, Bahla, (bij Nizwa) Sur, Qurayyat en tot slot Muscat. Allemaal plaatsen waar je vogels kunt vinden met behulp van de Birdwatching Guide to Oman. De afstanden in het noorden vallen wel mee. De grootste afstand die wij reden was 300 kilometer van Bahla (bij Nizwa) naar Sur (kust) door het binnenland met zeer goede wegen en heel weinig verkeer. Wel druk verkeer in de hoofdstad Muscat.

Helaas gaat er ook in Oman veel veranderen en gaan sommige goede vogelgebieden verdwijnen, zoals de vuilstortplaatsen. Sommige vuilstortplaatsen zijn al dicht of zullen snel verdwijnen, misschien dit jaar nog. Wij hadden het geluk dat we nog een stortplaats bezochten in Qurayyat (3.1) waar nog wat roofvogels waren, maar ook dat verdwijnt waarschijnlijk dit jaar nog. Het word allemaal bedekt met zand en gesloten. Alle afval gaat in de toekomst naar verbrandingsovens.

Een mooi gebied om te fotograferen is bij de boerderij Sun Farms in Sohar. Volgens de updates al voor publiek gesloten, maar na even vriendelijk vragen mochten we het toch enkele dagen bezoeken. Maar ook deze boerderij gaat waarschijnlijk in de toekomst sluiten door de steeds uitbreidende stad en verplaatsing van deze boerderijen.

Ook veel vogels aan de mooie kust van Oman, met weinig mensen en de vogels zijn daar ook redelijk goed te fotograferen. Je moet ‘s morgens vroeg op de plaats zijn wat het is al snel warm en rond 9.00 uur is het al hard licht om te fotograferen. Het is licht om 6.30 u en donker om 17.45 u.

Verblijf    
12 december 2013 Bayan International Hotel Muscat
13-17 december Green Oasis Hotel Sohar
17-20 december Bahla Hotel Bahla (Hajar Mountains)
20-24 december Al Faisal Hotel Sur
24-28 december Al Ferdous Appartments Muscat

Dagschema

12 december. Vertrek vanuit Nederland. Vlucht Amsterdam (KLM) 10.30 uur in de voormiddag via Doha (Qatar) naar Muscat, aankomst omstreeks 21.30 uur lokale tijd. Na het doorlopen van de douane en het kopen van een visum met een taxi naar ons eerste overnachtingshotel Bayan International Hotel in Muscat. Vraag naar de prijs voor je in een taxi neemt en onderhandel eventueel over de prijs. Taxi’s hebben geen meter.

13 december.
’s Morgens huurauto opgehaald bij kantoor Europcar/Luchthaven Muscat. Daarna meteen richting Sohar gereisd. Onderweg inkopen gedaan gedaan. Naast de wegen zijn overal kleine en grote supermarkten. Overnachting in Green Oasis Hotel te Sohar.

14 december. Vanuit Sohar Liwa (2.4) Shinas (2.5) bezocht.

Liwa Shinas en Khatmat Milahah zijn allen gebieden die behoorlijk te lijden hebben van de uitbreiding van woongebieden en wegen.
Een plek die bekend is voor de Witkraagijsvogel is de mangrove in de buurt van het vissersdorp Liwa. De eerste aanblik van de mangrove is niet al te best: behoorlijk veel zwerfvuil, zowel in het reservaat als op het strand, en van het hele mangrovewoud blijft niet echt veel meer over door de oprukkende bebouwing en de bevolking die het niet zo nauw neemt met de natuur. We zien het somber in voor de toekomst van deze plek.
Wel zagen we hier ijsvogels, reigersoorten, steltlopers enz. maar de Witkraagijsvogel zagen wij niet. We hebben informatie aan een paar Omani’s gevraagd die daar aanwezig waren. Zij vertelden dat de Witkraagijsvogel heel af en toe gezien word. Wel kan men hier langs de kust van Liwa en Shinas diversen meeuwen, sterns, reigers, jagers enz. zien.

14 december. Sun Farms (2.2) (kort bezoek bij aankomst)

15 december. Sun Farms (2.2) Majis (2.3)

  3indischescharrelaar 400
  Indische Scharrelaar, Sun Farms

16 december. Sun Farms (2.2)

De Sunfarms is een boerderij met open koeienstallen, mesthopen en met droge graslanden die nog op een enkele plaats besproeid worden. Ook zijn er wat poelen achter de stallen waar waarschijnlijk ook mest in gestort word (stinkt enorm) maar er zitten veel vogels als steltlopers, meeuwen, sterns, diverse reigersoorten bij die poelen.
Op de boerderij is verder veel te zien. Je kunt hier uren rondrijden en er zijn veel soorten vogels zoals Indische Scharrelaars, leeuwerikken, kwikstaarten, piepers, klauwieren, tapuiten, Gestreepte Prinia, gorzen, kiekendieven en andere roofvogels waar te nemen en ook goed vanuit de auto te fotograferen. Men heeft hier wel toestemming (gratis) nodig die men aan het loket bij de ingang moet vragen. En vraag meteen toestemming voor de volgende dag als je nog teruggaat tenminste. Je moet tekenen bij binnenkomst en vertrek. Ook hier weer vroeg beginnen, om 6.30 uur. Bij de graslanden staan enkele sproeiers die ’s morgens vroeg nog in werking zijn. Daar komen tientallen soorten vogels drinken.

Majis (2.3) is een plaatsje dat goed is voor een kort bezoek dit voor soorten als meeuwen en sterns.

17 december. Reisdag Sohar – Bahla (Al Hajar Mountains). Overnachting in Bahla Hotel te Bahla (bij Nizwa)

4humestapuit 400  

Humes Tapuit, Jabal Shams

 

 

 

18 december 2013 Jabal Shams (4.2). Vanuit Bahla richting Al Hamra: na 15 km bij rotonde links

Jabal Shams is de hoogste berg van Oman. De weg er naar toe is stijl maar goed. Het laatste gedeelte is niet verhard en met een 4WD is het dan mogelijk om hoger te komen. Onderweg passeer je een aantal interessante heuvel ruïnes bij Wadi Ghul. De bergwanden op de route zijn interessant voor tapuiten (onder andere Humes Tapuit) en roofvogels, Blauwe Rotslijster.
Na een tijdje kom je in het gebied waar je met een 4WD moet rijden richting de spectaculaire kloof die ook wel de Kleine Grand Canyon wordt genoemd. Je komt dan in een klein dorpje Al Khitaym. Vanuit dit dorpje kun je wandelend verder met schitterende uitzichten. Hier zijn o.a. gieren en roofvogels goed waar te nemen.

Zorg voor vertrek voor een volle tank!

 

19 december. Misfat Al Abriyyin (4.2) Al Hutah Cave en Ar Rustaq, Nakhal (4.2)

Deze drie berggebieden, allen te bezoeken vanuit Bahla (dagtocht), die ons, mede omdat we (hele trip) meest met fotograferen bezig zijn, geen grote aantallen vogels opleveren. Toch komen hier wel mooie soorten als gieren, roofvogels, Arabische Steenpatrijs en soorten tapuiten voor. Het prachtige oude dorpje Misfat Al Abriyyin hangt vast aan een heuvel en is zeker een bezoek waard. Het bestaat uit smalle steegjes trapjes en wandelpaadjes die als een doolhof door het dorp gaan. Naast de paadjes lopen smalle stroompjes die het hele dorp en de tuintjes van huis tot huis van water voorzien. Er is daarom ook veel groen en dan natuurlijk ook vogels. Het is verboden voor auto’s. Men kan voor de ingang van het dorp parkeren en de wandeling beginnen. 5MisfatAlAbriyyin 790

Misfat Al Abriyyin   

20 december. Reisdag Bahla naar Sur (3. The Northeast Coast) 300km.

Wij reisden via het het binnenland met goede wegen en weinig verkeer. Route: Bahla - Iziki - Ibra - Kamil al Wafi - Sur. Onderweg goed voor tapuiten, Indische Scharrelaar, Kleine Groene Bijeneter, roofvogels, en rondzwervende kamelen. Vertrekken met volle tank want je komt naast de doorgaande weg geen tankstations tegen! Overnachting in Al Faisal hotel/suites in Sur.

  5Visarend 450
  Visarend, Khawr Jirama

21 december. Khawr Jirama (3.3), dagtrip vanuit Sur.

Khawr is een binnenmeer, is een ondiepe getijde lagune ten zuidwesten van Ras Al Hadd. Je vind hier vele soorten watervogels als Flamingo’s, Reigers, steltlopers, Visarend. De meest gezochte soort is hier toch wel de Krabplevier. Wij hebben er lang naar gezocht maar helaas niet gevonden.

Ras Al Hadd en Ras Al Jinz.(3.4) Dagtrip vanuit Sur.
Ras Al Jinz is het meest oostelijke punt van Oman en het Arabisch schiereiland. Het is een beschermd gebied voor de Green Turtle die daar ieder jaar tussen juli en november komt om eieren te leggen. We hebben het kort bezocht. Je kunt hier voor een klein bedrag bij het informatiecentrum naar het beschermde strand voor de Green Turtle maar in december is er weinig te zien. Voor vogelaars is het ook interessant omdat er verschillende soorten tapuiten in die buurt voorkomen.
De beste plaats daar voor vogelaars is in de buurt van Ras Al hadd. Men kan daar de kustlijn volgen langs Khawr Al Hajar, voor watervogels als meeuwen, reigers, steltlopers, plevieren en met wat geluk de Krabplevier. Je moet wat geluk hebben maar ook hier hadden wij geen Krabplevier.

Sur Lagoon and Sewage Treatment Plant (3.2) Dagtrip vanuit Sur

Dit is een (klein) afvalwater depot en ligt een paar kilometer ten westen van Sur. Tankwagens komen het enigzins gezuiverde afvalwater van onder meer hotels lozen in dit natuurgebied, dat daardoor van water blijft voorzien. Het zijn aangelegde bakken met aan de andere kant van de bakken plassen met riet en slik, daar omheen wat struikgewas en heuvels. Men kan er vrij inrijden. Het stinkt er behoorlijk.
Wij zijn hier een paar keer geweest en het zat er vol met steltlopers, flamingo’s, eenden, piepers, reigersoorten, kwikstaarten, Zilverbekjes. Daarnaast zie je er roofvogels zoals kiekendieven. Maar ook Daurische Klauwier en Indische Karekiet zijn daar aanwezig. Alles is best te zien en te fotograferen (vanuit de auto) omdat je er redelijk kort bij kunt komen.

  6aasgier 450
  Aasgier, Qurayyat Waste Disposal Site

22 december. Dagtrip vanuit Sur: Qurayyat Waste Disposal Site, Khawr Al Milh, Khawr Al Khubar, Khawr Al Mahadin, Khawr Sallan, Khawr Daghmar (3.1).

Al deze plaatsen bezocht vanuit vanuit Sur naar Qurayyat, 100km via de snelweg, allen in de buurt van Qurayyat dicht bij de kust.

Qurayyat Waste Disposal Site: deze vuilstort was voorheen goed voor vele mooie vogelsoorten. Helaas wordt deze stortplaats in de toekomst gesloten. Toen wij daar waren werd er nog wel wat puin en groen gestort, maar geen huis- en slachtafval meer. Er waren wel nog een aantal vogels aanwezig zoals Aasgieren, Kleine Bijeneters, duiven, Treurmania.

23 december. Khawr Jirama (3.3), Ras al Hadd en Ras Al Jinz (3.4), Sur Lagoon and Sewage Treatment Plant (3.2)

Deze plaatsen nogmaals bezocht om misschien de Krabplevier nog te zien maar ook nu geen resultaat. Blijft een interessant gebied voor watervogels, tapuiten (zie 1e bezoek).

24 december. Reisdag Sur – Muscat. Onderweg nog een kort (2e) bezoek aan Qurayyat Waste Disposal Site. Zelfde resultaat als 1e bezoek.

Muscat Al Amrat Waste Disposal site (1.3), vuilstortplaats. Dit was, zoals ook in het boek beschreven, een zeer goede plaats om vogels te zien en van dichtbij te fotograferen. Hij is definitief gesloten. Omdat we in de buurt waren toch een kort bezoek gebracht om te zien of er nog vogels waren:
geen vogels meer te zien. Wel industrie.
Namiddag na aankomst in Muscat een kort bezoek aan het Al Qurm Natural Park (1.2).
Daarna inchecken op ons overnachtingadres in het Al Ferdous appartement.

25 december en 26 december. Muscat Al Ansab Lagoons (1.1) en Al Qurm Natural Park (1.2)

  7indischekarekiet 400
  Indische Karekiet, Al Ansab Lagoons Muscat

Het kunstmatig aangelegde Al Ansab wetland maakt deel uit van een waterzuiveringsgebied. Tankwagens uit de hele omgeving brengen afvalwater dat hier gezuiverd word en daarna schoon in het natuurgebied teruggestort wordt.
Het wetland bestaat uit enkele grote poelen. Het gebied is goed voor plevieren, diverse steltlopers, sterns, Geoorde Fuut, eenden, Indische Karekiet, Grijze Frankolijn, kwikstaarten, Daurische Klauwier, Gestreepte Prinia. Je kan er ook verschillende soorten roofvogels aantreffen. Als je lang genoeg blijft wachten kan je er soms ook de Lichtensteins Zandhoen zien (wij niet) die er tegen de avond komen drinken. Er is ook een kijkhut. Zoals eerder gemeld moet men hier vergunning voor aanvragen.

Muscat Al Qurm Natural Park (1.2) 25 december
Het Al Qurm park bestaat uit een mengeling van open water, riet, mangroves en kusthabitats.
In dit gedeeltelijk wandelpark kan je vogels aantreffen zoals steltlopers, reigerachtigen, zangers, overwinterende eenden en exoten, Purperhoningzuiger, Indische Kievit, Palmtortel, Halsbandparkiet, Loodbekje. In de vijver staan soms Kwakken. Een overvliegende roofvogel is ook geen uitzondering. Het park zelf bestaat uit besproeide grasvelden bomen en aangelegde vijvers. Het is een stadspark waar veel mensen komen voor te ontspannen. Er is ook een klein pretparkje (speeltuin) en een Amfitheater. In tegenstelling wat andere bronnen vermelden was het park de gehele dag geopend toen wij daar waren.
De beste ingang is aan de zeezijde, iets voorbij het Children’s Museum, hier is het ook minder druk. Hier zijn ook de mangroves en daar zijn veel steltlopers en reigerachtigen. De andere ingangen van het park zijn meer voor het publiek (speeltuin) en daar is druk verkeer.
Je kunt evt. van hieruit ook nog naar de kust rijden. Daar vind je meeuwen en sterns.

  8hemprichsmeeuw 450
  Hemprichs Meeuw, Yiti

27 december. Yiti (1.4) Muscat

Dit is een plaatsje 20 km zuidoosten van Muscat. De kustlagoon is een mooie plaats om steltlopers, sterns en meeuwen te zien. Verderop langs de prachtige kust rijdend (met weinig mensen) komt men mooie uitlopers van de zee met slik en rotsen in zee tegen. Daar zaten grote groepen Dunbekmeeuwen, Reuzenzwartkopmeeuwen, Hemprichs Meeuwen en diverse soorten sterns, steltlopers, Aalscholvers. Op de rotsen kunnen Bruinnekraven zitten. Op het land tapuiten. Men kan de kustlijn hier een eind afzoeken om vervolgens via de mooie wadi Al Mayh weer terug naar Muscat te gaan.Deze wadi en de weg er naar toe zijn goed voor leeuweriken, tapuiten, roofvogels, Kleine Groene Bijeneter, Blauwe Rotslijster, duiven.

28 december. Sultan Qaboes-moskee

De laatste dag van onze vakantie hebben we een bezoek gebracht aan De Sultan Qaboes-moskee, de grootste moskee in Oman: hij is gebouwd op een terrein van 416.000 m² en het gehele complex is circa 40.000 m². De moskee werd ingehuldigd door sultan Qaboes van Oman op 4 mei 2001. De moskee is gebouwd uit 300.000 ton Indische zandsteen. De grootste gebedsruimte is vierkant van vorm en is 74,4 bij 74,4 meter. De centrale koepel is vijftig meter hoog. De koepel, de grootste minaret van 90 meter hoog en 4 flankerende minaretten van elk 45,5 meter hoog, zijn de visuele hoofdkenmerken van de moskee. De grootste gebedsruimte biedt plaats aan 6500 moskeegangers en de gebedsruimte voor vrouwen is geschikt voor 750 personen. De verharde buitenplaats is goed voor 8000 personen en er is extra ruimte beschikbaar op de binnenplaats en in de doorgangen. De totale capaciteit komt hiermee op 20.000 moskeegangers. De moskee is alleen ’s morgens geopend voor toeristen.

Ook bezochten we de De Muttrah Souq, misschien wel de levendigste plek in Muscat, waar men in de vele oude winkeltjes bijna allemaal hetzelfde verkoopt: wierook, Oman-parfum, hele mooie stoffen, sjaals, hoedjes, dolken en ga zo maar even door.

Algemene indruk

Oman is zonder meer een geweldig land om naar vogels te kijken tijdens de winter. Met een vriendelijke bevolking, goede wegen en hotels.
Het aantal soorten en de aantallen vogels in noord-Oman zijn indrukwekkend en er komen veel meer soorten voor dan wij daar gezien hebben. Wij gingen vooral voor de foto’s en dat kost veel tijd, daardoor heb je minder tijd om vogels te determineren.
’s Avonds terugvlucht naar Amsterdam om 22.30 uur, aankomst 29 december om 05.30.

 

Veel meer foto’s van deze reis zijn te zien op www.pbase.com/hennie2011

Heb je vragen of wil je informatie? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bijlage: Soortenlijst per gebied.

13-12-2013 Reisdag Muscat naar Sohar  
Treurmaina Common Myna  
Turkse Tortel Eurasian Collared Dove  
Huismus House Sparrow  
Arabische Buulbuul White-spectacled Bulbul  
Palmtortel Laughing Dove  
Huiskraai House Crow  
Kleine Groene Bijeneter Little Green Bee-eater  
14-12-2013 Sohar/Shinas/Liwa/Khatmat Milahah boek 2.4-2.5
Maskerduif Namaqua Dove  
Kuifleeuwerik Crested Lark  
Westelijke Rifreiger Western Reef Heron  
Oeverloper Common Sandpiper  
IJsvogel Common Kingfisher  
Wulp Eurasian Curlew  
Woudaap Little Bittern  
Huiskraai House Crow  
Regenwulp Wimbrel  
Kleine Zilverreiger Little Egret  
Palmtortel Laughing dove  
Kleine Groene Bijeneter Little Green Bee-eater  
Huismus House Sparrow  
Treurmaina Common Myna  
Iberische klapekster Southern Grey Shrike  
Arabische Babbelaar Arabian Babbler  
14 en 15 en 16 -12-2013 Sun Farms Sohar Boek 2.2
Indische Kievit Redwattled lapwing  
Izabeltapuit Isabelline wheatear  
Grijze Frankolijn Grey Francolin  
Treurmania Common Myna  
Witte Kwikstaart White Wagtail  
Grasmus Common Whitethroat  
Steppekiekendief Pallid Harrier  
Oeverloper Common Sandpiper  
Bontbekplevier Common Ringed Plover  
Zwarte Ibis Glossy Ibis  
Witwangstern Whiskered Tern  
Steppekievit Sociable Lapwing  
Maskerduif Namaqua Dove  
Loodbekje Indian Silverbill  
Citroenkwikstaart Citrine Wagtail  
Indische Scharrelaar Indian Roller  
Waterpieper Water Pipit  
Koereiger Western Cattle Egret  
Gestreepte Gors Striolated Bunting  
Daurische Klauwier Daurian Shrike/Isabelline Shrike  
Duinpieper Tawny Pipit  
Grote Pieper Richard's Pipit  
Roodkeelpieper Buff bellied pipit  
Zwartkruinvinkleeuwerik Black Crowned Sparrow Lark  
Steltkluut Black-winged Stilt  
Witgat Green Sandpiper  
Bosruiter Wood Sandpiper  
Watersnip Common Snipe  
Kleine Zilverreiger Little Egret  
Kemphaan Ruff  
Turkse Tortel Eurasian Collared Dove  
Sperwer Eurasian Sparrowhawk  
Blauwe Reiger Grey Heron  
Hemprichs Meeuw Sooty Gull (coast sohar)  
Reisdag Sohar-Bahla 17-12 Bahla (omg.hotel)  
18-12-2013 vanuit Bahla Jabal Sharms Wadi Ghul Boek 4.2
Rotszwaluw Eurasian Crag Martin  
Humes tapuit Hume's Wheatear  
Aasgier Egyptian Vulture  
Rotsduif Rock Dove  
Bruinnekraaf Brown-necked Raven  
Blauwe Rotslijster Blue Rock Thrush  
19-12-2013 Bahla-Jabal sharms Al Hutah-Wadi Ghul Boek 4.2
Grijze Frankolijn Grey Partridge  
Braamsluiper Lesser Whitethroat  
Blauwe Rotslijster Blue Rock Thrush  
Kleine Groene Bijeneter Green Bee-eater (little)  
Indische Scharrelaar Indian Roller  
Arabische Buulbuul White-spectacled Bulbul  
Gestreepte Prinia Graceful Prinia  
Sperwer Eurasian Sparrowhawk  
Torenvalk Common Kestrel  
Bruinnekraaf Brown-necked Raven  
20-12-2013 Bahla-Sur (reisdag)  
Indische Scharrelaar Indian Roller  
Kleine Groene Bijeneter Green Bee-eater (little)  
Arabische Buulbuul White -eared Bulbul  
21-12-2013 Sur treatment plant en kustweg Boek 3.2
Westelijke Rifreiger Western Reef Heron  
Reuzenzwartkopmeeuw Pallas's Gull  
Heuglins Meeuw Heuglin's Gull  
Reuzenstern Caspian Tern  
Hemprichs Meeuw Sooty Gull  
Steltkluut Black-winged Stilt  
Waterhoen Common Moorhen  
Witte Kwikstaart White Wagtail  
Wilde Eend Mallard  
Oeverloper Common Sandpiper  
Wintertaling Eurasian Teal  
Zwarte Ruiter Spotted Redshank  
Tureluur Common Redshank  
Citroenkwikstaart Citrine Wagtail  
Kleine Zilverreiger Little Egret  
Kleine Strandloper Little Stint  
Watersnip Common Snipe  
Dodaars Little Grebe  
Flamingo Greater Flamingo  
Bruine Kiekendief Western Marsh Harrier  
Bastaardarend Greater spotted eagle  
Zwarte Ibis Glossy Ibis  
Groenpootruiter Common Greenshank  
Dagtrip Sur 22-12-2013 Qurayyat waste D Site en omgeving Boek 3.1
Aasgier Egyptian Vulture  
Kleine Groene Bijeneter Green Bee-eater (little)  
Gestreepte Prinia Graceful Prinia  
Pontische Meeuw Caspian Gull  
Blauwe Reiger Grey Heron  
Hemprichs Meeuw Sooty Gull  
Huiskraai House Crow  
Westelijke Rifreiger Western Reef Heron  
Woestijntapuit Desert Wheatear  
Visarend Osprey  
Steenloper Ruddy Turnstone  
Flamingo Greater Flamingo  
Strandplevier Kentish Plover  
Indische scharrelaar Indian Roller  
Dagtrip Sur 23-12-2013 Khawr Jirama-Ras Al Hadd-Ras Al Jinz Boek 3.3-3.4
Regenwulp Whimbrel  
Visarend Osprey  
Huiskraai House Crow  
Hemprichs Meeuw Sooty Gull  
Dunbekmeeuw Slender-billed Gull  
Oeverloper Common Sandpiper  
Strandplevier Kentish Plover  
Bontbekplevier Common Ringed Plover  
Grote Zilverreiger Great Egret  
Kleine zilverreiger Little Egret  
Westelijke Rifreiger Western Reef Heron  
Kemphaan Ruff  
Tureluur Common Redshank  
Grutto Black-tailed Godwit  
Scholekster Eurasian Oystercatcher  
Reuzenstern Caspian Tern  
Blauwe Reiger Grey Heron  
Huiskraai House Crow  
Aalscholver Great Cormorant  
Tweede bezoek 23-12-13 Sur Treatment plant Boek 3.2
Zilverplevier Grey Plover  
Huiskraai House Crow  
Flamingo Greater Flamingo  
Zwarte Ibis Glossy Ibis  
Waterhoen Common Moorhen  
Krakeend Gadwall  
Meerkoet Eurasian Coot  
Citroenkwikstaart Citrine Wagtail  
Dodaars Little Grebe  
Kleine Zilverreiger Little Egret  
Daurische Klauwier Isabelline Shrike  
Bruine Kiekendief Western Marsh Harrier  
Bonte Strandloper Dunlin  
Kleine Strandloper Little Stint  
Steltkluut Black-winged Stilt  
Strandplevier Kentish Plover  
Oeverloper Common Sandpiper  
Zwarte Ruiter Spotted Redshank  
Slobeend Northern Shoveler  
Bruinnekraaf Brown-necked Raven  
Wintertaling Eurasian Teal  
Witte Kwikstaart White Wagtail  
Purperhoningzuiger Purple Sunbird  
24-12-2013 Sur - Qurayyat - Muscat (reisdag)
  (Met korte stop vuilstort Qurayyat)  
Steppearend Steppe Eagle  
Aasgier Egyptian Vulture  
Treurmania Common Myna  
Witte Kwikstaart White Wagtail  
Kleine Groene Bijeneter Green Bee-eater (little)  
Citroenkwikstaart Citrine Wagtail  
Turkse Tortel Eurasian collared Dove  
Rotszwaluw Eurasian Crag Martin (onderw)  
24-12-2013 Al Qurm (zeezijde)  
Purperreiger Purple Heron  
Kleine Zilverreiger Little Egret  
Oeverloper Common Sandpiper  
Groenpootruiter Common Greenshank  
Aalscholver Great Cormorant  
Arabische Buulbuul White-spectacled Bulbul  
Treurmania Common Myna  
Huiskraai House Crow  
Palmtortel Laughing Dove  
Visarend Osprey  
Westelijke Rifreiger Western Reef Heron  
Huiskraai House sparrow  
Blauwe Reiger Grey Heron  
Halsbandparkiet Rose-ringed Parakeet  
Loodbekje Indian Silverbill  
Grote Zilverreiger Great Egret  
Grote Kuifstern Greater Crested Tern  
Kleine groene Bijeneter Green Bee-eater (little)  
Kwak Black-crowned Night Heron  
25 en 26-12-2013 Al Ansab Lagoons Muscat Boek1.1
Gestreepte Prinia Graceful Prinia  
Flamingo Greater Flamingo  
Kleine zilverreiger Little Egret  
Blauwe reiger Grey Heron  
Dodaars Little Grebe  
Grauwe Gans Greylag Goose  
Huismus House sparrow  
Palmtortel Laughing Dove  
Loodbekje Indian Silverbill  
Vale Rotszwaluw Pale Crag Martin  
Grijze Frankolijn Grey Francolin  
Daurische Klauwier Isabelline Shrike  
Indische Karekiet Clamorous Reed Warbler  
Purperstuithoningzuiger Purple Sunbird  
Bonte Strandloper Dunlin  
Krombek Strandloper Curlew Sandpiper  
Indische Ralreiger Indian Pond Heron  
Slobeend Northern Shoveler  
Aalscholver Great Commorant  
Blauwborst Bluethroat  
Kemphaan Ruff  
Steltkluut Black winged stilt  
Bosruiter Wood sandpiper  
Bruine Kiekendief Marsh Harrier  
Bastaardarend Greater Spotted Eagle  
27-12-2013 Yiti + Wadi Al Mayh. Boek 1.4
Bengaalse Stern Lesser Crested Tern  
Purperhoningzuiger Purple Sunbird  
Indische scharrelaar Indian Roller  
Grote Mantelmeeuw Great Black-headed Gull.  
Grote Kuifstern Greater Crested Tern (swifttern)  
Temmincks Strandloper Temminck's Stint  
Aalscholver Great Commorant  
Pontische Meeuw Caspian Gull  
Terekruiter Terek Sandpiper  
Blauwe Reiger Grey Heron  
Dunbekmeeuw Slender-billed Gull  
Wulp Eurasian Curlew  
Westelijke Rifreiger Western Reef Heron  
Visarend Osprey  
Bruinnekraaf Brown-necked Raven  
Rotszwaluw Eurasian Crag Martin  
Rotsduif Rock Dove  
Humes tapuit Hume's Wheatear  
Treurmania Common Myna  
Oeverloper Common Sandpiper  
Aasgier Egyptian Vulture  

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen