20 | 04 | 2018

Vogels Ringen

 Algemeen
Rinus Dillerup
Het ringen van vogels met het doel iets te weten te komen over hun trekgewoontes werd voor het eerst toegepast door de Deen Hans Christian Mortensen. Deze ringde in 1899 een groep spreeuwen. In 1911 is men in Nederland begonnen met het vangen en ringen van in het wild levende vogels. Het ringen is jarenlang gericht geweest op het inzichtelijk maken van de trekpatronen van diverse vogelsoorten. De hoofddoelstelling van het ringwerk was dan ook jarenlang het verkrijgen van antwoorden op de vragen "Waar komen ze vandaan?" en "Waar trekken ze naar toe?"

Van de meeste vogelsoorten zijn inmiddels de geografische grenzen van zowel broedgebieden als overwinteringsgebieden bekend. Toch is dit geen reden om nu te stopmistnet met tuinfluiterpen met het ringen van vogels. Verdere continuering van het ringwerk kan steeds nieuwe inzichten opleveren. Nieuwe doelstellingen van het ringwerk zijn o.a. het verkrijgen van inzicht in de overleving en dispersie van verschillende vogelsoorten.De organisatie van het ringwerk


Sinds 1 januari 1958 is het Vogeltrekstation te Heteren verantwoordelijk voor de organisatie, uitgifte en administratie van de vogelringen. Ook de vergunningverstrekking is door het Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij in handen gegevens van het Vogeltrekstation. Het Vogeltrekstation verwerkt jaarlijks de gegevens van zo'n 220 duizend nieuw geringde vogels. Ook zorgen ze ervoor dat van de 60 duizend vogels die teruggemeld worden zowel de ringer als de vinder bericht ontvangen.


Zelf een ring gevonden?


Frank Majoor en Klaas van Dijk ringen Kokmeeuwen in GroningenHet kan natuurlijk gebeuren. U vindt een dode vogel en deze vogel blijkt een ring te dragen. Hopelijk wordt u interesse gewekt en stuurt u de ring met de bijbehorende gegevens (vindplaats, vinddatum, doodsoorzaak etc.) naar het Vogeltrekstation. Dit kunt u schriftelijk doen naar het adres Vogeltrekstation, Postbus 50, 6700 AB Wageningen. Of via internet door op de site van het Vogeltrekstation www.vogeltrekstation.nl het terugmeldformulier in te vullen. Nadat de gegevens verwerkt zijn ontvangt u bericht over de vogel. U komt dan te weten waar de vogel vandaan komt en hoe oud hij/zij is geworden.


Vogels met gekleurde ringen

Naast de traditionele metalen ring (waar een nummer en de naam van het land op staat) worden er tegenwoordig ook veel vogels geringd met plastic kleurringen. Kokmeeuw met blauwe kleurring en code MTHet voordeel van deze ringen is dat de code af te lezen is met een verrekijker of telescoop. Hierdoor kan er extra informatie over de vogels verzameld worden.
Mocht u ergens een vogel tegenkomen met (een) gekleurde ring(en) om de poot, noteer dan zo veel mogelijk kenmerken. Belangrijk is de kleur van de ring(en) de eventuele code die op de ring(en) staat en aan welke poot de ring(en) zit(ten). De administratie van deze ringen gaat niet via het vogeltrekstation maar rechtstreeks via de ringer. Op internet is een pagina waar alle Europese kleurringprojecten bij elkaar staan. Hier kunt u het adres vinden van de persoon die de terugmeldingen verwerkt. Bij veel projecten ontvangt u niet alleen informatie over de plaats waar de vogel geringd is maar ook een lijst met alle waarnemingen van het individu.

Komt u er niet uit dan kunt u altijd contact opnemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

René Oosterhuis