22 | 03 | 2018

Ringplaats: Hoogkerk

Lex Tervelde

 

Vanaf oktober 1997 wordt regelmatig vogels gevangen in de tuin achter mijn huis. Het is niet zo een grote oppervlakte en er past precies een mistnet van 6 m in. Met strooivoer, vetbollen en pinda's worden de vogels naar de tuin gelokt. Er wordt gevangen in het herfst- en winterseizoen. Het net wordt vanaf begin oktober tot en met eind maart opgesteld. Grote aantallen worden er niet gevangen maar soms wel verrassende vogels. Zo werden soorten als Sperwer, diverse Boomkruipers, Vuurgoudhaan en enkele Zwarte mezen al voorzien van een ring. Zelfs een Gaai en een Grote Bonte Specht zijn dit overkomen.

 

Seizoen 2003-2004 werd gekenmerkt door de mezeninvasie met een piek van 70 Kool- en Pimpelmezen op 18 oktober 2003. Ook de dagen er na bleven de mezen komen. De nadruk lag op Koolmezen maar ook Staartmezen, Pimpelmezen en zelfs diverse Zwarte Mezen waren van de partij. Het voorjaar van 2004 had een korte opleving van Sijsen waar er een aantal van konden worden gevangen en geringd. Een IJsvogel miste op een haar na het net.

Seizoen 2002-2003 werd voor het eerst met behulp geluid gevangen. Geluid van Koolmees, Pimpelmees, Staartmees en Zwarte Mees wordt onder het net afgedraaid. Tot op heden zijn er in dezelfde periode al meer vogels gevangen dan in de andere seizoenen.

Seizoen 2001-2002 werd een echt winterseizoen met veel mezen. Pimpelmees was met 76 stuks de meest gevangen vogel gevolgd door de Koolmees met 65 exemplaren. Later in het seizoen werden weer veel Groenlingen gevangen evenals en hoop Spreeuwen. Gaai en Sperwer waren de verrassende soorten dit seizoen.

kleinekarekiet03kl.jpg

Kleine Karekiet

roodborst14kl.jpg

Roodborst

rietgors10kl.jpg

Rietgors

oranjewever02kl.jpg

Oranjewever

gekraagderoodstaart01.jpg

Gekraagde Roodstaart


Seizoen 2000-2001 werden 30 Merels en 40 Spreeuwen gevangen. Ook de Huismus met 33 exemplaren deed het goed. Opvallend was dat er maar weinig mezen zijn gevangen dat jaar.

Seizoen 1999-2000 waren de Koolmezen die de boventoon voerden. Ook werden er weer een aantal Sijzen uit het net gehaald. De Groenlingen waren ook goed vertegenwoordigd en er konden 42 van een ring worden voorzien. Uiteindelijk werden dit seizoen op de kop af 300 nieuwe vogels gevangen.

Seizoen 1998-1999 werd gekenmerkt door de hoeveelheid Staartmezen en Spreeuwen die werden gevangen. Van de 56 gevangen spreeuwen in dit seizoen werd er een uit Friesland teruggemeld.

Seizoen 1997-1998 was meteen een goed seizoen voor wat betreft Sijzen. Verspreid over verschillende weken werden veel sijzen gevangen. Zelfs een Sijs met een blind oog en een met een Belgische ring konden aan de lijst worden toegevoegd. Deze Sijs werd later nog eens door mijzelf teruggevangen.

Lex Tervelde Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.