20 | 04 | 2018

Ringen Huismussen

Huismus man
Aanleiding

In het voorjaar van 2007 is begonnen met ringonderzoek aan de Huismus. Het onderzoek is opgestart om meer inzicht te krijgen in het leven van de Huismus. De landelijke trend laat al jaren een achteruitgang zien. De reden van deze achteruitgang is niet geheel duidelijk, het zou te maken kunnen hebben met voedsel, nestgelegenheid, broedsucces, overleving of een combinatie van deze factoren. Gehoopt wordt dat dit onderzoek een bijdrage kan leveren bij het vinden van de oorzaken van de achteruitgang.

 

Foto: Jonge man geboren in 2007 voorzien van kleurringen links groen metaal en rechts groen wit (Foto Willem Hovinga)

 

 

Methodehuismus

Per jaar worden er minimaal 30 mussen gevangen per locatie. De mussen worden voorzien van een unieke kleurring combinatie en worden vervolgens weer los gelaten. Door het gebruik van kleuringen zijn de vogels individueel herkenbaar in het veld en kunnen ze gevolgd worden zonder ze opnieuw te vangen. Naast het vangen en ringen wordt er veel tijd besteed aan het aflezen van de gekleurringde individuen.

Foto: Jong geboren in 2007 voorzien van kleurringen links geel
groen en rechts oranje metaal (Foto Rene Oosterhuis)


 

 

 

Ringen

Huismus man

 

Alle mussen die gevangen zijn krijgen een metalen ring van het Vogeltrekstation met daarop een uniek nummer en drie losse kleurringen. De vogels hebben altijd aan één poot twee kleurringen en aan de andere poot een kleurring en een metalen ring. Mocht u een mus met kleurringen tegenkomen dan is het belangrijk de positie van de drie kleurringen en de metalen ring goed te omschrijven. Hierbij is het van belang om duidelijk onderscheid te maken tussen de linker- en rechterpoot van de mus. Hierbij is het oppassen dat uitgegaan wordt van de mus. Vaak wordt een mus van voren bekeken en worden links en rechts snel omgedraaid. Er zijn verschillende kleuren ringen gebruikt.

- wit
- zwart
- geel
- rood of oranje
- groen of licht groen
- blauw of licht blauw
- roze of paars

Foto: Jonge man geboren in 2007 voorzien van kleurringen links zwart geel en rechts rood metaal (Foto Willem Hovinga)

Locaties

Het onderzoek vind plaats op 3 locaties: in de bebouwde kom van Leek en Lettelbert worden sinds 2007 mussen gevangen. Tussen de beide locaties zitten grote verschillen in biotoop. Leek is een dicht bebouwd gebied met ruim 10.000 inwoners. Lettelbert is een landelijk dorp met slechts enkele honderden inwoners.

In het najaar van 2010 in samenwerking met Rob Lindeboom een nieuwe onderzoekslocatie opgezet in de wijk Beijum in Groningen.

Eerste resultaten

Eind mei 2007 is begonnen met het vangen en ringen van de mussen. Inmiddels zijn er tot en met 1 oktober 2010 in totaal 750 huismussen geringd (in Leek 526, in Lettelbert 172 en in Beijum 52). Hiervan zijn tot nu toe al zo'n 40.000 aflezingen verzameld. De meeste zijn afkomstig van de ringplek zelf maar ook uit de omgeving zijn al meerdere aflezingen ontvangen. Op onderstand kaartjes zijn de waarnemingen uit de omgeving van Leek en Lettelbert aangegeven (groene ster = ringplek).

verspreidingleekkl

 

verspreidinglettelbertkl

Artikelen

Het is de bedoeling alle onderzoeksresultaten in artikelen te verwerken. De eerste artikelen zijn klaar en zijnals pdf te downloaden: Hoe slim zijn huismussen, Op het Vinkentouw nr. 115 mei 2009

Waarneming doorgeven

Mocht u een gekleurringde mus waarnemen dan ben ik erg geïnteresseerd in de waarneming en mijn vraag is dan ook of u hem aan mij door wil geven.
Dit kunt u bij voorkeur doen per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar het kan ook per telefoon (0594510102) of per post (Nijenoertweg 131, 9351HR Leek).

René Oosterhuis

____________________

Links:

TV Drenthe video item over dit RAS project van René op YouTube.