22 | 03 | 2018

Ringen Visdieven en Noordse Sterns


Derick Hiemstra

Sinds 2007 heb ik een ringvergunning om visdieven in de provincie Groningen te vangen in de buurt van hun nest. Ik ben daarmee in mei 2007 begonnen.

In de Eemshaven, stad Groningen en de haven van Delfzijl zitten enkele visdievenkolonies waar elk jaar met wisselend succes visdieven broeden. Omdat het resultaat hiervan sterk schommelt en sommige locaties minder aantrekkelijk worden als broedgebied, is besloten om hier nader onderzoek naar te doen. Dit gebeurt onder de noemer RAS en dat staat voor Recapturing Adults for Survival. Door middel van dit onderzoek kan een uitspraak gedaan worden over overlevingskansen van geringde vogels.

Er zijn nogal wat verschillende ringen in omloop en om de onderzoekspopulatie goed in beeld te krijgen is er voor gekozen om naast een metalen ring ook een kleurring met inscriptie aan te leggen.
Om de overleving in kaart te brengen is het afleeswerk een goed instrument om te meten hoeveel vogels er terugkeren. Vandaar ook de witte kleurringen. Ze zijn dan gemakkelijker te herkennen en dan hoef ik ze niet daadwerkelijk te 'recapturen', een aflezing van de code volstaat. kpklein
De ring zit zo om de poot dat de 2-lettercode van onder naar boven gelezen dient te worden. Met het fabriceren van de ringen is rekening gehouden dat er geen dubbele combinaties mogelijk zijn met aflezen.
Bv. Als je van onder naar boven MH afleest, zou je van boven naar onder HW kunnen doorgeven. HW wordt dus niet gebruikt. Etc.

De codes die in omloop zijn beginnen met A,C,M,S en V voor Delfzijl. Voor de Eemshaven is dat de code EA enz. En voor de Stad Groningen: K. KP is geringd op een gebouw van de KPN.
Tevens zijn er visdiefjes geringd beginnend met een J, N of K. Die laatste komen uit de stad.
Als de witte kleurring met een H of een R begint dan is dat een teken dat de vogel reeds geringd was, en dus als hervangst gezien kan worden.

Tijdens het seizoen is alle informatie welkom die iets zegt over de status van de vogel. Vooral in de stad ben ik op zoek naar het foerageergebied van de kleurringen die er in omloop zijn. Inmiddels heb ik al van verschillende aflezers veel informatie gekregen over de geringde vogels. Bijvoorbeeld of ze een geringde partner hebben of vliegvlugge jongen. Informatie die iets zegt over geslacht is ook gewenst ter ondersteuning van de biometrie. Sommige beginnen voor de 2e keer met broeden op een andere lokatie.

2007-07-03wit_kf
KF op ringdatum 3 juli 2007
  2007-07-31wit_kf
KF te Lauwersoog 31 juli 2007
  2008-05-29noordsestern1
Noordse Stern naast nest op schermpier

Klik voor de meest recente informatie op de link Weblog Derick Hiemstra Sterns 2013.

Derick Hiemstra
Koartwald 13
9283 TW Surhuizum
06 54263752
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.