20 | 04 | 2018

Ringplaats: Spijk

geelgorzen


Waarom vogels ringen?

Het is een methode om vogels te merken, voor wetenschappelijk onderzoek. men gebruikt dit hulpmiddel om allerlei vraagstellingen te beantwoorden. Nu is het merken van een vogel pas interessant als hij wordt teruggevonden. Voor betrouwbare conclusies moeten we bovendien niet de afzonderlijke terugmeldingen bekijken, maar die van een hele groep tegelijk. Het gaat daarbij om het verschil tussen plaats, tijd en aantal van de geringde vogels. Het ringonderzoek is uit op een zo groot mogelijk aantal vogels te ringen en hiervan terugmeldingen te krijgen. Het ringen van vogels maakt studies mogelijk naar kleurschifting en trekgedrag, sociale structuren, verschil in levensduur en jaarlijkse sterfte.


Ringplaats: Spijk

Vanaf eind september 2008 wordt er gevangen in mijn tuin. De tuin oppervlakte waar wordt gevangen is 25 bij 15mtr hoofdzakelijk gras, aan de zuidzijde begrenst met struiken en bomen, verder rondom begrenst door Liguster heg, met in het midden een voerplaats, bestaande uit strooivoer, vetbollen en pinda,s, waar dan hoofdzakelijk mezen op af komen. Vangduur in de tuin is vanaf eind september tot begin april, In het algemeen worden geen grote aantallen gevangen maar soms wel verassende vogels, zo zijn Keep, Grote Bonte Specht en Grauwe Vliegenvanger voorzien van een ring weer losgelaten.

Achter mijn tuin loopt een watertje (het Maar), waar ik regelmatig IJsvogels over het water zie scheren, ik mocht er nog geen vangen. Ook komt er af en toe een Sperwer door de tuin jagen, nog niet kunnen vangen. Evenals de Turkse Tortel die soms met zijn 10en op de voerplaats zitten, maar vangen ho maar. Toch zijn er met 1 net in de tuin al leuke vangsten gedaan.

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.@Gmail.com">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

putter01kl
Putter (kruising) in gevecht
met mus op de voertafel

huismus01kl
Huismus

keep02kl
Keep

ringmus01kl
Ringmus