22 | 03 | 2018

 

Ringplaats: Stedum

turksetortel01kl2


Vogels ringen in de tuin.

Al vele jaren ringen we vogels in het kader van ons werk als vogelwachter op het vogeleiland Griend. Zie hiervoor onze Weblog vogelwachters Griend van Natuurmonumenten.
In maart 2011 zijn we begonnen met het ringen van vogels in onze eigen tuin in Stedum. Het betreft een vrij kleine (circa 4 are) wilde tuin, met daarin en tweetal Essen, diverse struiken en een centraal gelegen vijver. De achtertuin is omgeven door een oude coniferenhaag.

Doel:

Er wordt gevangen in het kader van het onlangs opgezette Ring-MUS project van het Vogeltrekstation in Wageningen. Dit project is met name opgezet vanwege het nauwelijks voorhanden zijn van kennis over de oorzaken van voor- en achteruitgang van vogelpopulaties in stedelijke gebied.
Het doel van Ring-MUS is om in stedelijk gebied demografische gegevens (gegevens over overleving, reproductie, conditie, immigratie en emigratie) te verzamelen die kunnen helpen bij het opsporen van de oorzaken van aantalsveranderingen en het inschatten van risico’s.
Daarnaast is het ook een mooi middel om nieuwe ringers op te leiden.

Uitvoering:

huismus01kl2Het vangen gebeurt met twee mistnetten van 9 en 6 meter (de minimumeis voor Ring-MUS is 6 meter net). Daarnaast worden ook enkele andere vangmiddelen gebruikt. Buiten de reguliere vangdata ringen we incidenteel nestjongen, zoals recent de jonge Kauwen in de schoorsteen.
De vangfrequentie is minimaal 2 keer per maand gedurende een periode van 6 uur. Aangezien er tijdens het broedseizoen elke maand wel iemand van ons een weekje thuis is, lukt het ons om in die periode aan deze eis te voldoen.
Tussen twee vangdagen dient minimaal 3 dagen te zitten, om gewenning aan het net te voorkomen. Van alle gevangen vogels worden soort, leeftijd, geslacht en de vetgraad genoteerd.

Huismussen met kleurringen:

De Huismus is een belangrijke soort binnen het project. Omdat vooral het terugvangen van eerder geringde vogels veel informatie oplevert, moest voor deze soort een oplossing gevonden worden, omdat mussen zich niet makkelijk een tweede keer laten vangen. Daarom worden zij voorzien van kleurringen. Elke vogel krijgt een unieke combinatie van ringen. Het is dan mogelijk om de individuen te herkennen met behulp van een kijker of door het maken van een foto. Als iemand in de omgeving van Stedum zo’n gekleurringde Huismus ziet, dan zijn we natuurlijk erg geinteresseerd in de ringcombinaties. Een mailtje naar het onderstaande e-mailadres wordt dan ook zeer gewaardeerd. Informatie over de kleurringen is hier te downloaden in deze pdf-folder

Links:

Date Lutterop en Giny Kasemir

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

gaai01kl
Gaai

staartmees01kl
Staartmees

grotebontespecht01kl
Grote Bonte Specht