20 | 03 | 2018

Fuut en Tuuf

Die zich spiegelt aan een ander, spiegelt zijn zelfbeeld.

door: Harm Jansen

27 maart 2013

fuut1spiegelkl

Lentekriebels

Grillige geluiden. Wilde waterballetten. Tollende Tango’s. Flitsende Flirts. Parelende Paringsrituelen. Vrije Vrijages. De verliefde Fuut en Tuuf baltsen erop los, dat het een lust is. Ze hebber er zin in. Ons voorjaar is kort, hun voorspel is lang.


fuut2kl

Voorspel

Tuuf produceert hese rauwe oergeluiden. Met uitgestrekte hals laag boven het water zoekt ze Fuut bronstig schreeuwend op. Als Echo op zoek naar de mooie Narcissus. Zouden haar liefdesuitingen beantwoord worden?

fuut3kl

Als ze hem gevonden heeft, duikt ze even onder het wateroppervlak. Ineens staan ze min of meer tegenover elkaar. Met opgeheven hoofd proberen ze elkaar recht in de ogen te kijken. Alsof de een het spiegelbeeld van de ander probeert te zijn. Soms lijkt dit niet te lukken. De hoofden worden geschud. Soms kijken ze in een lachspiegel, waarbij elke beweging resulteert in een tegenovergesteld beeld, dat je maar niet te pakken krijgt.

fuut4spiegelkl

Dan botsen ze met de borst vooruit tegen elkaar aan. Als in een pinguïndans. Om het beeld te testen. Om één te zijn. De een probeert de ander zowaar wat watergroen aan te bieden. “Kijk ik zorg voor jou!” “Hiermee kunnen we je eieren straks tegen mogelijke eierrovers bedekken.” 

fuut5klEen koude poolwind wekt het verlangen naar een warm bed. De spiegel breekt. Het spiegelen is afgelopen.
Spiegelen is een vorm van communicatie, waarbij de ene partner bewegingen, soms ook geluiden en woorden, van de ander overneemt. Het is een teken van afstemming en van volgzaamheid. Het kan het onderlinge contact versterken. Het verschijnsel komt in verschillende vormen, zowel bij dieren als mensen, voor.

 

 

 

 

Spel

fuut6klTuuf trekt zich terug op een gespreid bedje met een matras van rietstengels en een deken van waterplanten. Fuut probeert haar van achteren te bespringen. “Nee, dit waterbed is nog niet groot genoeg. Het is nog geen boxspring. Nog geen springbox. Het is een twijfelaar.” Fuut haakt af en gaat op jacht.

fuut7klOp jacht naar vis. Kleine voorntjes of palingen. Fuut alias “Zilverduiker” of “Palingsteker” lust er wel pap van. Vanwege zijn sierlijke bewegingen tijdens de baltsdans wordt hij ook wel “Pronkvogel” genoemd. “Satijnduiker” slaat op zijn witte onderzijde. Dit deel van de huid werd in het verleden gebruikt bij het maken van o.a. dameshoeden, schoudermanteltjes en handwarmers.

Minder mooi is de naam “Aarsvoet”. Wegens de ver naar achteren geplaatste poten. “Wat kan hij er aan doen?” “Noem me maar gewoon “Voet”, “Fuut” dus. En wat te denken van “Scheerborstel”? “Ja, we gaan zo terug naar de spiegel.”

 

Tussenspel

Tuuf alias “Keizerin”, “Kroonduiker”, “Dame”, “Demoiselle” blijft alleen achter.

fuut8klfuut9kl

Ze verbreedt het bed. Ze poetst er in het voorportaal van het toekomstige liefdesnest driftig op los. Voor een denkbeeldige spiegel oefent ze toekomstige verleidings- en begroetingstechnieken. Ze lijkt verliefd op haar eigen spiegelbeeld, net als Narcissus.

fuutflirttotaal

fuutflirt5spiegelkl

“Waar blijft die kerel?” “Hij zal in het district toch geen andere Tuuf ontmoet hebben?” Met uitgestrekte hals laag boven het water en af en toe schreeuwend gaat ze weer op zoek. Ze wil hem zien. Ze vindt haar stoere visser. Ze spoort hem aan, om naar huis te gaan.
Het voorspel wordt gedeeltelijk herhaald. “Wat een schouwspel!” 

 

futenparingkl2

Hoofdspel - Springtime

Het bed is nu een echte boxspring, springbox. Tuuf heeft Fuut er naartoe gelokt.
“It’s springtime!” Fuut bespringt Tuuf opnieuw en stoot zowat zijn hoofd aan het plafond.
Van gedragsspiegeling is nu geen sprake meer. Van geluidsspiegeling des te meer. Stereo. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid.”fuutmetjongkl2

 

 

 


Naspel

Bij het naspel gaat Fuut er niet gelijk vandoor. De hoofden worden nog even tegen elkaar geschud. Aan het spiegelen wordt nu minder tijd besteed. Ze zijn een paar. Ze verbreden het bed nu gezamenlijk. De kinderkamer wordt alvast ingericht. In gedachten staat de kinderwagen al gereed. Over de kinderpyjama’s hoeven ze niet lang na te denken. Ze herinneren zich foto’s uit het familiealbum. De verwachting is groot. De geboortebloemen, mooie narcissen, spiegelen zich her en der vanaf de bermen in het water. De gele knoppen staan op springen. “Wanneer zullen de “spiegeleieren” gelegd worden en welk nageslacht zal er dit keer uit te voorschijn komen?” “Dat wordt nog even broeden.”

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen