Scholekster op en neer van Vlieland naar Groningen

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator: hdelange

Plaats reactie
Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 427
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Scholekster op en neer van Vlieland naar Groningen

Bericht door klaas » 17 apr 2018, 11:27

Beste mensen,

In het kader van een nieuw project om meer grip te krijgen over de oorzaken van de sterke achteruitgang van de in Nederland broedende Scholeksters zijn de afgelopen twee winters op allerlei plekken in de Nederlandse Waddenzee en in het Deltagebied Scholeksters gevangen. Van deze vogels zijn allerlei conditieparameters genomen (oa. via het nemen van bloedmonsters) en ze zijn allemaal met individueel herkenbare kleurringen weer losgelaten. Twee hiervan zijn in het voorjaar van 2017 en 2018 op sozen rond de stad Groningen gezien. Helaas hebben we vooralsnog niet kunnen achterhalen waar ze broeden.

Een deel van deze Scholeksters is uitgerust met zenders en veel van deze vogels zijn op Vlieland gevangen. Deze gezenderde Scholeksters worden zeer intensief gevolgd, maar de informatie van de zenders kan alleen worden uitgelezen als de vogels in de buurt zijn van een ontvanger. Eén van deze gezenderde vogels van Vlieland is onlangs heen en weer gevlogen naar Groningen. Het gaat om een adulte (volwassen) Scholekster met links aan de tarsus een rode kleurring (boven) en een oranje codering met '8' en met rechts aan de tarsus een zwarte codering met 'A' (dus rood / oranje 8 // zwart A).

De details over deze zwerftocht staan op https://www.chirpscholekster.nl/nieuwsbericht29.php (de gele lijnen). Deze informatie is bekend omdat de vogel dus weer is teruggekeerd naar Vlieland en toen weer even in het bereik was van een ontvanger.

Het is goed mogelijk dat deze vogel ondertussen weer is teruggekeerd naar Groningen en hier ergens een broedterritorium heeft (gevestigd). Van de scholeksteronderzoekers kwam de vraag om uit te kijken naar deze vogel en om meteen contact met hen op te nemen (kan ook via Henri Zomer of ondergetekende) als deze vogel hier ergens wordt gezien. De onderzoekers kunnen dan namelijk met een mobiele ontvanger komen om op die manier de detailgegevens uit te lezen. De onderzoekers willen ook heel graag het broedproces van deze gezenderde vogels in detail volgen en ook daarom is het van belang dat ze zo snel mogelijk weten dat iemand deze vogel (zo'n vogel) heeft gezien. Uiteraard volgen de onderzoekers de meldingen in wadertrack.nl Een aflezing die in wadertrack wordt gezet, wordt dus ook door hen gezien.

Alvast vriendelijk bedankt hiervoor,

Groeten,

Klaas van Dijk

Plaats reactie