Let op gekleurringde Scholeksters

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator: hdelange

Plaats reactie
Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 427
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Let op gekleurringde Scholeksters

Bericht door klaas » 21 apr 2017, 12:15

Beste mensen,

Afgelopen winter (januari en februari 2017) zijn op verschillende plekken in de Waddenzee in totaal 279 Scholeksters gevangen en met kleurringen weer vrijgelaten. Een aantal draagt tevens een zender. De scholeksteronderzoekers zijn erg benieuwd naar de broedlocaties van deze gekleurringde Scholeksters, met name de gezenderde vogels. Zie http://www.chirpscholekster.nl/nieuwsbericht12.php voor achtergronden over dit nieuwe project.

Afgelopen voorjaar hebben verschillende vogelaars op diverse slaapplaatsen en sozen van Scholeksters in de provincie Groningen flink gezocht naar deze gekleurringde Scholeksters. Rond de stad Groningen zijn twee vogels van dit nieuwe project gevonden. Ana Buren ontdekte op 21 februari bij de Ruskenveenseplas (Hoogkerk) een Scholekster met BLP-GPY6 (zie foto, gemaakt door Ana Buren). Uiteindelijk is deze vogel hier op 10 verschillende dagen gezien (voor het laatst op 31 maart). Zelf ontdekte ik op 1 maart op de steigers van Kaap Hoorn (Hoornsemeer, Haren) een Scholekster met BRB-R5YS (zie foto, gemaakt door Theo Bakker). Deze vogel is hier op 8 verschillende dagen gezien (voor het laatst op 18 maart).

Beide vogels waren op 17 januari 2017 als adult (na derde kalenderjaar) op de Vliehors geringd. Het relatief lange verblijf op de slaapplaats / soos en de leeftijd tijdens het ringen wijzen erop dat beide vogels vermoedelijk een broedterritorium in de omgeving hebben. We zijn al aan het zoeken geweest, maar hebben vooralsnog geen spoor van beide vogels kunnen vinden.

Daarom hierbij een oproep aan de lezers om de komende tijd goed uit te kijken naar gekleurringde Scholeksters. Het zoekgebied naar het broedterritorium van beide gekleurringde Scholeksters is een straal van zeker 5 km rond de soos / slaapplaats. Ook elders in de provincie broeden her en der gekleurringde Scholeksters. Alle meldingen zijn welkom, en let ook vooral goed op de broedstatus van de vogels. Het is soms best lastig om de kleurringcombinatie goed af te lezen. Foto's maken is daarom altijd erg handig.

De onderzoekers willen graag direct en rechtstreeks worden geïnformeerd als vogelaars één van de gezenderde Scholeksters van dit project ontdekken. Ze willen dan namelijk met een ontvanger de gegevens van de zender uitlezen. Zie http://www.chirpscholekster.nl/contact.php voor contactadressen.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk
Bijlagen
Foto_Theo_Bakker_Scholekster_9maart2017_KaapHoorn_via waarneming_12906616.jpg
Foto_Theo_Bakker_Scholekster_9maart2017_KaapHoorn_via waarneming_12906616.jpg (414.49 KiB) 1062 keer bekeken
Foto_Ana_Buren-Scholekster_xblp-gpy6_2017-02-24_6286.jpg
Foto_Ana_Buren-Scholekster_xblp-gpy6_2017-02-24_6286.jpg (227.65 KiB) 1062 keer bekeken

Plaats reactie