Page 1 of 1

Vogels van Groningen

Posted: 12 Sep 2006, 20:10
by marnixjonker
Hallo allemaal,


Met trots presenteren wij een nieuwe website: http://www.vogelsvangroningen.nl

Hierop staat de complete lijst van vogelsoorten, die vanaf ca. 1800 zijn vastgesteld in de provincie Groningen. Daarmee is het de digitale en officiële lijst van Groningen. Bovendien is het de voortzetting van “De lijst van Groningse Vogelsoorten” van Bert en Sybrand de Bruin uit 1997.

Op deze site worden alle gevallen van landelijke en provinciale zeldzaamheden genoemd.

Van die soorten proberen we, zoveel als mogelijk is, een foto of geluidsopname te tonen. Daarvoor blijven we op zoek naar documentatie! Met andere woorden, als iemand nog ergens een foto of geluidsopname heeft liggen, die niet op deze site te vinden is, laat het ons weten. Wij zijn zeker geïnteresseerd! Onze emailadressen staan vermeld in het colofon op de site.

Maar ook de algemenere soorten komen aan bod. Alle soorten zijn voorzien van een status; voor de zeldzame soorten wordt het aantal gevallen vanaf 1800 genoemd en voor de algemenere soorten worden veranderingen op jaarbasis bijgehouden. Op die manier blijft de lijst up-to-date.

Uiteraard blijft de lijst een Groningse, dus voor zover bekend wordt de regionale naam van de soorten vermeld.
Veel kijkplezier!


Met vriendelijke groet,


Het Groningerlijst team:

Dusan Brinkhuizen, Bert de Bruin, Willen Jan Fontijn en Marnix Jonker
http://www.vogelsvangroningen.nl

Posted: 13 Sep 2006, 18:15
by mbot
Heren,

Ik heb er met veel genoegen een avondje ingestoken om de site door te lezen. Het is een prachtig stuk werk geworden, dat zeker een grote toegevoegde waarde heeft ten opzichte van alle boeken, tijdschriften en sites die er al bestaan. Geweldig gedaan!
Aan ons om er nu voor te zorgen dat er regelmatig updates nodig zijn!

Martijn

vogelsvangroningen

Posted: 13 Sep 2006, 20:25
by meeuwiss
Hoi Dusan, Bert, Willem Jan en Marnix,
Gefeliciteerd met de geboorte van jullie nieuwe website. Ook ik heb met veel genoegen en brandende nieuwsgierigheid jullie verzameld werk bekeken en gelezen. Ik ben er nog lang niet door maar ik zal de site zeker blijven raadplegen. Wat een noeste arbeid!
Mis alleen mijn Roodgesterde Blauwborst in de jaren "70 zingend in een korenveld bij Warffum, maar ja zo is er altijd wat....
Misschien dat ik in de toekomst nog eens een leuke waarneming kan toevoegen.
Groeten Guido Meeuwissen

Posted: 13 Sep 2006, 20:48
by mbot
Dag Guido,

Is jouw Roodsterblauwborst ingediend en aanvaard? Dat is natuurlijk een voorwaarde om in het overzicht opgenomen te worden...

Gr,

Martijn

groningerlijst

Posted: 14 Sep 2006, 07:46
by meeuwiss
Hoi Martijn,
Nee, niet ingediend. Ik zal eens uitzoeken of dat seizoen ook elders in de provincie een Roodster is vermeld in de lijst, wie weet.
Nu ook gelezen dat het Grl.team zich inderdaad voorwaarden heeft opgelegd welke waarnemingen wel of niet op de weblijst komen.
Ja, je moet ergens een grens trekken.
Guido

Posted: 14 Sep 2006, 14:50
by marnixjonker
Dank voor de vele complimenten!

De Roodsterblauwborst van Guido is inderdaad niet CDNA aanvaard en staat zodoende niet op de lijst. Je weet dat je dit alsnog kan doen, Guido?

In principe moeten alle soorten welke gemeld worden op de website ook gepubliceerd zijn in de Grauwe Gors (provinciaal zeldzame soorten) of CDNA aanvaard (landelijk zeldzaam). Dit om een klein beetje het kaf van het koren te scheiden.

Voor zeer bijzondere gevallen, welke door meerdere mensen zijn gezien en/of waar niet omheen kan doordat er goede documentatie van is in de vorm van foto's of geluidsopnamen, willen we wel even op de CDNA aanvaarding vooruit lopen en deze alvast melden. Aanvaarding door het CDNA ligt bij die soorten wel in de lijn der verwachting. Zodoende staan Dunbekmeeuw, Woestijnplevier en Izabeltapuit al op de lijst. Mocht er toch nog een ander oordeel komen door het CDNA dan zullen ze wel weer verwijderd worden (dit zelfde geldt voor Ringsnavelmeeuw en Iberische Tjiftfjaf)

Marnix

Posted: 16 Sep 2006, 00:29
by bakker
Hallo,

Ik had in mei 2001 een roepend klein waterhoen bij Termunten in één van de slibdepot's. Ik heb hier geen geluidsopnames van en geen foto's. Ik heb toen der tijd de soort niet aan de grote klok gehangen ivm verstoring. Daarbij komt nog, dat ik op een hele andere manier met vogelen bezig ben dan vele anderen. Soorten waarbij sommige mensen helemaal uit hun dak zouden gaan zoals Geelpootruiter of Woestijnplevier, doen mij helemaal niks. Een soort als klein waterhoen doet mij wel wat, zeker als hij roepend in geschikt broedbiotoop wordt waargenomen. Maar het is toch belachelijk dat MIJN waarneming eerst goed gekeurd moet worden door een of andere commisie. En waarvoor? Om weer een soort aan te kunnen strepen op een lijstje? Ik vind juist de zeldzame soorten met enigzins reproductieve kansen belangrijk. Vaak geven juist deze soorten aan hoe het gesteld is met de kwaliteit in een bepaald gebied of zelfs in heel Nederland. En daar gaat het uiteindelijk om.

Martijn Bakker

Posted: 16 Sep 2006, 09:09
by ArjenDrost
Martijn, op zich is het doel van dit soort overzichten en het werk wat het CDNA doet vooral om een goed beeld te krijgen van waarnemingen van zeldzame soorten in ons land. Men kan zo volgen hoe het met zeldzame soorten in ons land gaat. Jou Klein Waterhoen is bijvoorbeeld een zeer zeldzame broedvogel in ons land, en het is daarom best handig om op 1 centrale plaats alle waarnemingen te verzamelen van deze soort. Dus juist om een beeld te krijgen van hoe het gesteld is met de natuur in Nederland, zoals jij in je bericht stelt lijkt het me van belang zo'n waarneming niet alleen in je eigen boekjes te laten staan, maar hem ook aan de officiele instanties door te geven (weet eigenlijk niet of het CDNA klein waterhoenen beoordeeld, of het SOVON).

Uiteraard worden deze lijsten ook door de twitchers gebruikt om hun lijstjes mee aan te vullen, maar dit is (voor zover ik weet) niet het oorspronkelijke doel van deze commissies. Jou waarneming heeft voor de twitchers geen enkele waarde (de vogel is nu toch al lang gevlogen), maar toch denk ik dat de makers van deze site blij zullen zijn ook deze waarneming toe te voegen.

Groeten, Arjen

Posted: 16 Sep 2006, 20:40
by marnixjonker
Zeker Arjen en Martijn,

Dit zou de 3e Klein Waterhoen voor de provincie zijn. Het is gewoon leuk om te weten en te zien wat hier zoal in de provincie gezien is, en ik denk dat we in Groningen wat dat betreft goed bezig zijn.

Veel inventariseerders vinden het allemaal veel te veel werk om een uitgebreide beschrijving te maken en dit naar een of andere commissie te sturen die dit dan beoordeelt en als er even iets niet klopt afkeurt. Dit kan zeker frusterend zijn en ik kan me voorstellen dat mensen dat dan ook niet doen. Toch is dat jammer. Zo ontstaat nooit een echt goed totaalbeeld van wat er nou daadwerkelijk in Nederland zit. Gevolg is dat met name Klein en Kleinst Waterhoen zwaar is onderschat op de Nederlandse lijst.

Marnix

Posted: 17 Sep 2006, 22:54
by bakker
Hallo allen,

volgens mij had ik hem toen wel doorgegeven aan SOVON. Maar ik zal dit nog even voor de zekerheid cheken. Maar waar het mij om gaat is dat voorbeeld van Guido. Hij ziet iets bijzonders, dan moet het ingediend worden en dan nog maar hopen dat het aanvaard wordt. Voor het zelfde geld kunnen ze dus zeggen "sorry meneer Guido, wij twijfelen toch een beetje aan uw waarneming" Nou, mooi is dat. De waarnemingenlijst van de site wordt toch ook gebruikt ter aanvulling? En wie controleert dat dan. Want als ik sommige vragen lees van bezoekers op de site op het forum dan mag ik toch hopen dat die geen waarnemingen doorgeven! Want hoeveel soorten kolibries hebben jullie al in de tuin gehad? Of worden alleen de waarnemingen van de wat (betere bekende vogelaars) gebruikt.

Groet Martijn Bakker

Posted: 18 Sep 2006, 22:43
by bas
Behalve dan het nut van een commissie om de kwaliteit van zo lijst enigzins te waarborgen moet ik zeggen dat een klein waterhoen of andere vogelsoort meestal minder zegt over de kwaliteit van een gebied planten soorten en veel insecten zijn veel minder mobiel en dus veel afhankelijker van de kwaliteit van een gebied. Al geef ik uw uw gelijk in uw geheimhouding