Natuur bij Kardinge in beheer bij Natuurmonumenten!

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator: hdelange

Locked
User avatar
hdelange
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 737
Joined: 03 Apr 2002, 23:00
Location: Groningen
Contact:

Natuur bij Kardinge in beheer bij Natuurmonumenten!

Post by hdelange »

Vandaag tekenen wethouder René Paas van de gemeente Groningen en Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Vereniging Natuurmonumenten, een samenwerkingsovereenkomst over het beheer van een gedeelte van het recreatiegebied Kardinge bij Groningen. Natuurmonumenten gaat 233 hectare van de in totaal 333 hectare van het gebied beheren.

Meer planten en dieren, een afwisselend landschap en activiteiten in de natuur zijn speerpunten van het beheer van Natuurmonumenten. Er worden excursies georganiseerd en Natuurmonumenten zal de omwonenden betrekken bij het beheer van het natuurgebied. In de samenwerking tussen de gemeente Groningen en Natuurmonumenten zijn goede afspraken gemaakt om Kardinge verder te ontwikkelen tot een gebied met een landelijke uitstraling.

Recreatiegebied Kardinge ligt tussen de woonwijken Beijum en Lewenborg aan de oostkant van Groningen. Natuurmonumenten krijgt het natuurgedeelte van het recreatiegebied in erfpacht voor een periode van veertig jaar. Voor de verdere ontwikkeling en het beheer van het gehele gebied is het Ontwikkelingsplan Kardinge opgesteld. Dit plan, dat door de gemeenteraad van Groningen is goedgekeurd op 26 november 2003, geeft aan hoe de kwaliteit van de natuur en de recreatiemogelijkheden verder vergroot kunnen worden. De kosten van het beheer van het natuurgebied worden door Groningen en Natuurmonumenten gedeeld. Beide partijen hebben verder afgesproken elk 25.000 euro per jaar te reserveren voor projecten in het natuurgebied. Het streven is dat het natuurgebied de komende jaren nog verder uitgebreid wordt.

De gemeente Groningen heeft contact gezocht met Natuurmonumenten om het beheer van een gedeelte van recreatiegebied Kardinge op zich te nemen. Dit vloeit voort uit bestaande contacten bij natuurontwikkeling aan de zuidwestkant van de stad: Eelder- en Peizermaden en de Piccardthofplas. Eind jaren tachtig heeft Groningen recreatiegebied Kardinge aangelegd om de recreatiedruk op Noord-Drenthe te verminderen en de recreatiemogelijkheden bij de stad Groningen te vergroten. Bij de evaluatie in 2000 werd duidelijk dat de ontwikkeling en beleving van natuur niet genoeg uit de verf kwamen. Natuurmonumenten was op dat moment bezig haar beleid over natuur bij de stad te formuleren. Het voornemen van Natuurmonumenten was (en is) om bij zes steden, waaronder Groningen, natuur te ontwikkelen. Natuurmonumenten wil met haar 'natuur bij de stad'-beleid natuurgebieden dicht bij steden creëren, waardoor stadsbewoners makkelijker met de natuur in contact komen en ervan kunnen genieten.

Het natuurgedeelte in het recreatiegebied bestaat uit jong bos, struweel, moeras, open water en grasland. Ook een herdenkingsbos en kunstwerken maken deel uit van het gebied. Voor de bezoekers is er een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden. Midden in het recreatiegebied ligt het dorp Noorddijk met o.a. fraaie Groningse boerderijen, een authentieke kerk en een eeuwenoude molen. Het natuurgebied sluit aan op het gebied rondom sportcentrum Kardinge met recreatievoorzieningen als een klimhal, sportvelden, een kartbaan e.d. Kardinge is niet alleen aantrekkelijk voor mensen. Er leven o.a. veel vogels, zoals rietzanger, kleine karekiet, fitis, tuinfluiter, torenvalk en fazant. Ook reeën en hazen worden regelmatig gezien. De waterpartijen en graslanden trekken bovendien overwinterende vogels aan als smient, kuifeend en wulp. In de moerassige delen groeien tussen het riet zeldzame plantensoorten als rietorchis en duizendguldenkruid.

Natuurmonumenten en de gemeente willen omwonenden en gebruikers van recreatiegebied Kardinge nadrukkelijk betrekken bij het beheer van het gebied. Zo zullen er excursies en natuuractiviteiten voor kinderen worden georganiseerd, waaronder een natuurdag in juni van dit jaar. Ook denkt Natuurmonumenten aan het opzetten van een vrijwilligersgroep die gaat helpen bij het beheer, inventarisatiewerk en het organiseren van activiteiten. Zij wil daarbij gebruik maken van bestaande netwerken als buurt-, sport- en natuurverenigingen.
Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests