vreemde gans

Hier kunt u met uw onbekende foto's terecht en komen vragen te staan met betrekking tot onbekende en of moeilijk te determineren vogels!

Moderator:hdelange

Gesloten
m.wijnhold
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:16
Lid geworden op:04 mei 2012, 13:45
vreemde gans

Bericht door m.wijnhold » 12 aug 2012, 19:29

Hallo Allemaal,

Op 1 augustus liepen we langs een weilandje naast het Friescheveen, volgens waarneming.nl Paterswolde - Vennebroek (233.834,575.009).
Daar zaten veel brandganzen en tussen de brandganzen zat een hele vreemde gans. Ik heb geen foto kunnen nemen maar ik heb de volgende beschrijving op waarneming.nl gezet:

had lichaam van een grauwe gans, maar een hele korte nek. Nek en hoofd helemaal wit, snavel zwart/donker en het hoofd had de vorm van een brandgans.Zat in een groep van verder alleen brandganzen.

Ik heb dus maar gegokt dat het een hybride grauw/brand was. Net echter kwam ik op deze site tegen dat er vorig jaar in de buurt ook een vreemde gans was gespot

http://www.avifaunagroningen.nl/site/wa ... heveen.php

'hybride' 1 24-4-2011 Friesche Veen Vermoedelijk bastaard Brandgans.In groepje brandganzen om 19 uur in polder Oosterland in weiland grenzend aan Camphuis polder, Friesche veen. Witte kop en hals met opkomend zwart lateraal. Korte zwarte snavel, geeloranje poten. Gelijkend op gans gespot door W. Hovinga in Lauwersmeer, zie: http://www.footo.nl/foto/325650

De foto waarnaar wordt verwezen heb ik bekeken, en die leek verdomd veel op wat wij hebben gezien. De gans op de foto heeft alleen meer oranje in zijn snavel, waar ik alleen donker/zwart waarnam en de nek en kop waren voor zover ik kon zien helemaal wit.

Op de site waar de foto staat wordt flink gespeculeerd. Ik denk zelf dat sneeuwgans afvalt omdat de kop zo duidelijk brandgansvormig is. Heeft iemand een idee om wat voor soort/hybride het hier gaat?

groet,

Michel

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast