Nacht van de Rallen

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen
Nacht van de Rallen

Bericht door Aart » 31 mar 2015, 15:17

2015: Nacht van de Rallen en Roerdomp!

In 2015 heeft Sovon geen speciale soort als jaarsoort gekozen. Toch willen we een reeds lang uitstaande wens ten uitvoer brengen: van een aantal N2000-gebieden weten we te weinig over met name het voorkomen van soorten als Porseleinhoen en Roerdomp. Dat willen we heel graag verbeteren. Omdat het hier gaat om gemakkelijk te herkennen soorten en het tevens soorten zijn waar de meeste vogelaars enthousiast van worden hopen we op een evenzo groot aandeel deelnemers aan wat we ‘’De Nacht van de Rallen’’ hebben genoemd.

Twee tellingen
In 2015 willen we in twee periodes proberen deze soorten nadrukkelijker op de kaart te zetten met de actie Nacht van de Rallen:

• 17 april – 26 april* (voorkeur voor telling in 1e weekend)
• 29 mei – 7 juni* (voorkeur voor telling in 1e weekend)

Daarbij willen we je met name wijzen op de eerste telperiode; recent onderzoek in Nederlandse moerasgebieden wijst uit dat tussen half april en eind april de roepactiviteit van Porseleinhoentjes groot is**. Mogelijk valt deze periode voor een eerste nachtbezoek vroeger dan je zou verwachten.

Via https://www.sovon.nl/rallen kan je meer te weten komen over de aanpak, de beste periodes en hoe je een gebied kan claimen. Mocht er in uw omgeving geen telgebied te claimen zijn dan kan je een gebied aanmelden via Joost van Bruggen (Joost.vanbruggen@sovon.nl). Iedereen kan in principe dus overal meedoen maar onze focus gaat wel uit naar de telgebieden in de link hierboven.
Een gebied claimen voor deze soorten kan via dezelfde link. In de rechter kolom staat een verwijzing naar de claimpagina. Mocht je het leuk vinden dan kan je je daarna aanmelden op de speciaal hiervoor ingerichte (besloten) Facebook-pagina (zoek op “nacht van de rallen”).

We hopen dat je meedoet om een beter beeld te krijgen van de aantallen Porseleinhoentjes en Roerdompen in ons land!

Met vriendelijke groet,

Joost van Bruggen en Arjan Boele

*Zon onder rond 17 april is 20:40 uur, rond 29 mei is dat 21:50 uur

**Dit betreft onderzoek van Ron van der Hut (Altenburg&Wymega) en ervaringen van Nico Beemster in de Oostvaardersplassen. De eerste datumgrens van Porseleinhoen zal in 2016 herzien worden.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast