Pagina 1 van 1

2 Gierzwaluw lezingen: wo. 25 nov. 2015, 20 uur

Geplaatst: 12 nov 2015, 17:47
door jhvenema
Beste leden en niet-leden,

De lezingencommissie nodigt woensdagavond 25 november a.s. alle leden en andere belangstellenden van harte uit voor het bijwonen van een lezingenavond waarin de Avifauna Groningen 'Vogel van het Jaar 2015' centraal staat: de Gierzwaluw

Datum: woensdag 25 november 2015
Plaats: ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen
Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), Einde: rond 22.00 uur.
Toegang: gratis voor zowel leden als niet-leden

Sprekers: Rick Wortelboer en Luit Buurma
Titel lezing: “Gierzwaluwen nader bekeken met behulp van camera’s bij nesten en radar”

Menig huizenbezitter is bevoorrecht met broedende Gierzwaluwen. Ondanks de nabijheid van deze tot de verbeelding sprekende soort is er relatief weinig bekend over de broedecologie van Gierzwaluwen, vooral doordat ze bijzonder gevoelig zijn voor verstoring. Met behulp van camera’s heeft Gierzwaluwbescherming Nederland
(http://gierzwaluwbescherming.nl/) het wel en wee van broedende Gierzwaluwen gevolgd bij zowel natuurlijke nestplaatsen als in nestkasten. De beelden die dit hebben opgeleverd gaan in deze lezing vertoond worden en zullen een unieke kijk in de gierzwaluwenhuiskamer opleveren. Met dit onderzoek konden diverse aspecten van het leven van deze intrigerende zomervogel bestudeerd worden zonder dat de vogels verstoord werden.
De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in LIMOSA 88 (2015): 57-73.
Jonge Gierzwaluwen.jpg
Jonge Gierzwaluwen.jpg (27.22KiB)3898 keer bekeken
Luit Buurma zal als afgezwaaid bioloog bij defensie radarbeelden van de grote luchtverdedigingsradar van Defensie in Noord Friesland laten zien. Met blauwe vlekken zijn reflecties van zwermen gierzwaluwen te zien boven het IJsselmeer. Wat doen die daar in juni en juli? Waarom verschijnen de vogels elke nacht een uur na zonsondergang en opnieuw een uur voor zonsopgang op grote hoogte in de radarbundels? Hoe weet je eigenlijk dat die vlekken gierzwaluwen zijn?
Na meer dan honderd jaar speculatie over het geheime luchtleven van de vogeligste aller vogels lijkt de modernste techniek enkele raadsels op te lossen. Jammer? Nee, het verhaal wordt er zo mogelijk nog spannender door. Het lijkt er op dat de Gierzwaluw de eerste drie tot vier jaar van zijn leven continue in de lucht is, na het verlaten van het nest. Dankzij geolocators (chips van 0.8 gram, op de rug van de vogels) weten we sinds 2012 waar de vliegkunstenaar het jaarrond verblijft. Maar het door de spreker al in 1979 op het radarscherm ontdekte vreemde verschijnsel boven het IJsselmeer is nog in nevelen gehuld. Pas nu ontwaren we een glimp…Wordt een interessant verhaal!

Rick Wortelboer raakte al vroeg geïnteresseerd in de natuur. Na zijn studie biologie aan de Universiteit Utrecht met specialisatie Aquatische Ecologie heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt, ook al koos hij daarin de mathematische kant. Nadat Gierzwaluwen zijn huis bezochten, is hij zich in deze intrigerende soort gaan verdiepen en heeft met camera’s bij de nesten de vogels bestudeerd. Rick werkt momenteel bij Deltares.

Luit Buurma studeerde biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en bleef vervolgens van zijn militaire diensttijd tot zijn pensioen als bioloog bij defensie werken. Daarnaast stond hij in 1973 (samen met Jan Wattel, Hans van Balen en professor Herman Klomp) aan de basis van wat nu Sovon Vogelonderzoek Nederland heet.

Re: 2 Gierzwaluw lezingen: wo. 25 nov. 2015, 20 uur

Geplaatst: 24 nov 2015, 15:55
door jhvenema
Geen vervoer maar toch graag de Gierzwaluw lezingen bijwonen a.s. woensdag 25 november in 't Vinkhuys?
Mail of bel dan even naar mij dan kijken we of we iets kunnen regelen.

groet, Jan Henk.
lezingenatavifaunagroningen.nl
06-31398888

Aandacht Gierzwaluw lezing in de media:
http://vinkhuys.nl/lezing-avifauna-over-de-gierzwaluw/
http://www.gezinsbode.nl/evenementen/57 ... groningen/
http://www.vinkhuizen.nl/wijkcentra/t-v ... t-vinkhuys
http://issuu.com/westerkrant/docs/weste ... 548_lr?e=0

Re: 2 Gierzwaluw lezingen: wo. 25 nov. 2015, 20 uur

Geplaatst: 25 nov 2015, 00:28
door Wilster
En voor de duidelijkheid: de lezing is ook voor niet-leden toegankelijk. En ook nog eens geheel gratis!

Arjo Bunskoeke
secretaris Avifauna Groningen