locaties beflijsters?

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
draaisma
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:62
Lid geworden op:01 mei 2002, 23:00
Locatie:Groningen
locaties beflijsters?

Bericht door draaisma » 24 apr 2004, 18:51

Ondertussen is het al weer jaren geleden dat ik voor het laatst een beflijster (toevalstreffer bij de dijk) gezien heb. In wat voor omgeving kun je beflijsters 't meest aantreffen. Is dat op 't open veld? Of toch meer rond struiken en bomen? Of in weilanden met koeien/paarden? Waar?

Gert D.

Gebruikersavatar
Tijmen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:6
Lid geworden op:06 dec 2002, 00:00
Contacteer:

Bericht door Tijmen » 26 apr 2004, 14:06

Dag Gert,

bij de laatste excursie (met Leon) naar de Westerpolder onder Harkstede (natuurontwikkelingsgebied) hebben we er zes gezien. Wellicht dat je daar dezelfde mazzel hebt als wij. Open (wei)land met boomsingeltjes.

Succes,
Tijmen

Gebruikersavatar
Elzo
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:11
Lid geworden op:23 mei 2003, 23:00
Contacteer:

Bericht door Elzo » 26 apr 2004, 19:31

Hallo Gert,

Ik zie ze ieder voorjaar wel aan de zuidkant bij het hek om de Eemscentrale. Sowieso een mooi loopje, rond de centrale: altijd wel wat leuks in de lange singel, de duintjes en de singels daarachter, vervolgens de dijk met met altijd wel kwikstaarten (wit, rouw, geel, engels en/of noords) en de meeuwen/sterns bij de wateruitlaten. En dus die beflijsters!

Vriendelijke groet,

Elzo

Gebruikersavatar
Jadot
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:1
Lid geworden op:01 apr 2004, 23:00
Locatie:Groningen
Contacteer:

locaties beflijsters?

Bericht door Jadot » 26 apr 2004, 20:22

Goedenavond,

Afgelopen zondagochtend kort na het optrekken van de grondmist in de Oosterpolder bij Haren hebben we lang kunnen genieten van een exemplaar dat het bord van het Gronings Landschap als uitkijkpost had gekozen.
Hij was niet alleen, op het tegenover liggende dijkje en de bomengroep nog minimaal 7 soortgenoten, zowel dames als heren.

Overigens een prachtige lokatie zo dicht bij de stad.

Groet, Jadot

Gebruikersavatar
meeuwiss
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:553
Lid geworden op:30 apr 2002, 23:00

beflijsters

Bericht door meeuwiss » 27 apr 2004, 18:05

Beste Gert,
De beste tijd om Beflijsters waar te nemen is vanaf half april. In de polder achter mijn huis, de Oosterpolder, zitten de Beflijsters altijd vanaf 14 april, soms 15 april. Het komt heel nauw. Ze blijven meestal maar enkele dagen. Bovendien zitten ze vooral in de ruigteterreinen langs het goederenlijntje, die ruigeterreinen zijn voormalige akkertjes van NS personeel. Van daaruit gaan ze fourageren in de weilanden, die goed bemest zijn. Dit doen de Kramsvogels ook. Aanvliegen vanuit bomen en struiken, snel fourageren en als de Havik of Sperwer komt aanvliegen snel vertrekken. Op de topdag rond 20 april zaten er 15 of meer Beflijsters en 230 Kramvogels en 1 Sperwer, die een Graspieper zat te eten. De Beflijsters zijn bij gunstig trekweer ook direct weer weg. Hou daar rekening mee. Dit is dan een gebied dicht bij huis, maar op gunstige trekochtenden - matige wind uit Zuid of Zuidoost - kan je langs de Groninger kust, op de dijk langs de Waddenzee gemakkelijk een 10-tal Beflijsters zien trekken. Op tijd er zijn en dan maar afwachten wat er komt. Let verder op grote groepen Kramsvogels en Koperwieken rond half april, er zitten vaak Beflijsters tussen. Succes
Guido

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten