Kanoeten bedreigd?

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
vandervelde
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:28
Lid geworden op:15 aug 2002, 23:00
Locatie:Stedum
Kanoeten bedreigd?

Bericht door vandervelde » 05 nov 2002, 23:36

In de Trouw van maandag 4 november jongstleden stond geschreven dat het zeer slecht gaat met de kanoet. Terwijl er normaliter in de maand september 30000 a 40000 exemplaren verblijven op Griend werden er nu slechts 17 geteld. Dramatisch!! Als mogelijke oorzaak werd genoemd dat in voorheen voor de visserij gesloten delen van de Waddenzee kokkels en mosselen gevangen mogen worden. <b>WIE WEET HIER IETS MEER VAN EN WORDT DE KANOET BEDREIGD?</b>
<BR>vandervelde

Gebruikersavatar
Gast

Kanoeten bedreigd?

Bericht door Gast » 07 nov 2002, 09:08

naar aanleiding van bericht hierbij de mededeling dat er op de site van SOVON een berichtje over kanoeten is geplaatst. Van uitsterven is vooralsnog geen sprake maar soort is wel gevoelig voor veranderingen in voedselaanbod. Kijk d´r maar eens, figuurtjes spreken voor zich!

Gebruikersavatar
ahospers
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:36
Lid geworden op:03 feb 2003, 00:00
Locatie:Groningen
Contacteer:

Kanoeten bedreigd?

Bericht door ahospers » 03 feb 2003, 20:57

Hoewel de hoeveelheid kanoeten elkaar al flucteerd neemt de aantallen de laaste 4 jaar dramatisch af terwijl er juist de laatste vier jaar VEEL BETER GETELD EN GEZOCHT is naar kanoeten!!
<BR>
<BR>Op de site wilde kokkels wordt ook hier op ingegaan, helaas kan ik de grafiek niet meer vinden maar op http://www.wildekokkels.nl/persberichten/kanoeten.htm

staat dit:
<BR>
<BR>Kanoeten met uitsterven bedreigd
<BR>
<BR>
<BR>Bron: ANP-Bericht
<BR>Datum: 4-11-2002
<BR>
<BR>Biologen maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de kanoetstrandloper. Bernard Spaans van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee meldde zondag in het radioprogramma Vroege Vogels dat bij de laatste peilingen in september op het eiland Griend nog slechts zeventien kanoeten zijn geteld. Normaal verblijven er rond die tijd 30 a 40.000 vogels. Kanoeten eten mosselen en kokkels die in de Waddenzee voorkomen.
<BR>De vergunning die staatssecretaris Odink (natuurbeheer en visserij) eind oktober aan de vissers heeft verleend om in de beschermde natuurgebieden bij Ameland, Vlieland en Simonszand kokkels te vissen, is voor vogels als kanoet, scholekster en eidereend desastreus. Hoewel de vergunning inmiddels is ingetrokken, is de helft van de kokkels in de netten van de verdwenen.
<BR>Spaans vreest dat de kanoet binnen tien jaar zal zijn uitgestorven. ,,Wij hopen dat verdere berekeningen nog tot andere conclusies zullen leiden, maar ik vrees het ergste. Ook tellingen in Engeland laten dezelfde dalende trend zien.´´
<BR>In januari 2000 werden in het Waddengebied nog 122.000 vogels geteld. Een jaar leverde de telling slechts 40.000 kanoeten op. Kanoetstrandlopers zijn echte lange afstandsvliegers. Een deel broedt in het uiterste noorden van Canada en Groenland. In de herfst vliegen ze naar het zuiden waar ze in het Waddengebied overwinteren.

Gebruikersavatar
JeroenReneerkens
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:1
Lid geworden op:10 feb 2003, 00:00
Contacteer:

Kanoeten bedreigd?

Bericht door JeroenReneerkens » 10 feb 2003, 22:17

Het gaat inderdaad heel slecht met de kanoet. Ik werk op het NIOZ waar dit onderzoek gedaan is en waar het persbericht in Vroege Vogels op gebaseerd is. De wadvogeltellingen wijzen uit dat er op dit moment zo´n 20.000 kanoeten in de Waddenzee zijn, terwijl dit er minimaal 100.000 horen te zijn. Nu is de kanoet vanwege zijn hoge mobiliteit een erg lastig te tellen soort. De SOVON-tellers krijgen er de afgelopen jaren wel veel meer grip op, en ondanks geintensiveerde tellingen dalen de aantallen alleen maar.
<BR>
<BR>Om aan dat lastige tellen iets te doen is er op het NIOZ een kleurring-project begonnen. Aan de hand van terugmeldingen, dichtheid van geringde vogels per bekeken groep vogels, kun je een wiskundig model opstellen. En daar is uit gebleken dat de kanoet (de islandica ondersoort, die in Canada en Groenland broedt in in NW Europa overwintert) over 10 jaar wel eens uitgestorven zou kunnen zijn.
<BR>
<BR>Nu is dit een voorspelling (gebaseerd op huidige feiten) en die hoeft niet uit te komen, maar het geeft op zijn minst aan dat we NU iets moeten doen om dit te voorkomen. De kanoeten hebben zwaar te lijden onder de schelpdiervisserij, en het wordt dus echt de hoogste tijd dat mossel- en kokkelvisserij in de Waddenzee gestopt wordt.
<BR>
<BR>Het kan zo echt niet meer langer.
<BR>
<BR>Jeroen Reneerkens

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten