wulpVogel van het Jaar

Eind 2005 ontspon zich binnen de vereniging een discussie over de vraag of een 'vogel van het jaar' interessante gegevens op kon leveren en of dit een leuke manier zou zijn om (beginnende) vogelaars in de hele provincie bij een mini-onderzoekje te betrekken. Men was het erover eens dat dit inderdaad een goed idee was en een werkgroep 'Vogel van het Jaar' werd opgericht.

Vogel van het Jaar 2019: Wulp (Numenius arquata)

Contact: vogelvanhetjaar at avifaunagroningen.nl

Geelgors (Emberiza citrinella)

Vogel van het Jaar 2013

geelgors71

Foto: Fred Zandinga

Mijn agenda (jaja, ik heb nog een papieren agenda!) heeft bij elke week een mooie vogelfoto. Deze week (nummer 12 al weer) is dat een foto van een Geelgors. Hoog tijd dus om wat meer aandacht te besteden aan onze vogel van het jaar.

Mijn eerste Geelgors zag ik denk ik zo’n zes jaar geleden. Met mijn partner was ik een paar dagen op de Veluwe. Zij zei op een gegeven moment, “hé, een Geelgors, luister maar”. En ja hoor, daar hoorde ik iets in de trant van “titititúúú”. Naast zijn riedeltje zag ik hem ook heel mooi boven in een boom zitten, met zijn gele kop en borst en wat bruinige rug.

Het riedeltje wordt vaak vergeleken met de eerste tonen van de vijfde (symfonie) van Beethoven. Als je je dat eenmaal hebt ingeprent, dan is herkenning eigenlijk heel gemakkelijk geworden. Via bijgaande link is de zang goed te horen: http://www.vogelbescherming.nl

Voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief heb ik deze winter wintervoedselveldjes geïnventariseerd op de aanwezigheid van overwinterende vogels. Op één van deze inventarisaties zag ik zo’n 400 Geelgorzen bij elkaar. Prachtig! ’s Winters maken ze trouwens een wat ander geluid, iets in de trant van “frrrfrrr”.

Het is niet voor niets dat de Geelgors onze vogel van het jaar 2013 is. De Geelgors komt als broedvogel veel voor in het zuidoosten van onze provincie. En buiten de broedtijd zijn er ook veel Geelgorzen te zien, met name in het midden van de provincie, zie onderstaande kaartjes.

geelgorsbroedvogels geelgorsnietbroedvogels

 

Zoals u kunt zien, is de Geelgors als broedvogel bijna niet meer aanwezig in het westen van het land. Dat was in de jaren 50 wel anders, maar de ruilverkaveling heeft ook hier zijn werk gedaan. In het zuiden en oosten van het land en ook in Drente en het midden en zuiden van onze provincie komt de vogel echter nog veel voor. Maar ik heb het idee dat je ze overal wel tegen kunt komen. Zo woon ik in Sappemeer aan de spoorlijn, maar ik hoor daar op dit moment regelmatig een Geelgors zijn symfonie ten gehore brengen. Een langsdenderende trein brengt hem niet echt van zijn à propos.

Net als in de voorgaande jaren willen we van de vogel van het jaar zoveel mogelijk te weten komen. Via “waarnemingen” in het hoofdmenu aan de linkerkant kunt u uw waarnemingen doorgeven. Daarbij kunt u zoveel mogelijk details weergeven (aantal, geslacht, biotoop, gedrag, enz.). Mocht u nog geen eigen inloggegevens hebben, dan kunt u zich heel gemakkelijk en snel registreren.

Links:

geelgors63

Foto: Meint en Maria Woortman

Heel veel plezier bij het horen en zien van de Geelgors!

Namens de werkgroep Vogel van het jaar

Harm Jan Kiewiet

Free Joomla! templates by Engine Templates