Hieronder kunt u de verslagen van excursies vanaf het jaar 2000 lezen. Verdere excursieverslagen zijn te vinden in het verenigingsblad "de Grauwe gors".

excursiebanner01 1920

Foto van de meerdaagse Avifauna-excursie naar Helgoland in 2013

Jubileumexcursie AVG - Helgoland 12-14 oktober 2018

Door: Henk de Lange en andere excursiegangers.

Foto's: Henk de Lange tenzij anders vermeld

voorbereiding

Dit jaar gaan we weer eens naar Helgoland, de laatste keer was 5 jaar geleden, in 2013, kijk hier voor dat Excursieverslag: Helgoland-excursie 27-29 september 2013

Het is voor mij de derde keer dat ik met Avifauna Groningen meega naar Helgoland. Mijn eerste keer was in het weekend van 21/23 mei 2004; dat betrof dus een voorjaarsexcursie.
Daarvan is toen geen verslag gemaakt, maar er zijn wel foto’s van: https://galerij.avifaunagroningen.nl/thumbnails.php?album=438

Marcel Wolfs van de excursiecommissie heeft ter voorbereiding al 2 nieuwsbrieven met het programma en informatie over het weekend met de deelnemers gedeeld.

Er is een indeling gemaakt voor carpoolen, en afgesproken elkaar allemaal te treffen in de haven bij de boot. 1 deelnemer haalt het helaas niet, hij zal later komen.
De weersvooruitzichten voor dit weekend zijn uitstekend. Op weeronline lees ik dat het zelfs wel 27 graden kan worden zaterdag en dat het op Helgoland nog nooit zo warm is geweest in oktober. 

Vrijdag 12 oktober

Cuxhaven

In de haven is het even zoeken waar je de auto kan parkeren, maar gelukkig zien we Jeroen al lopen op een dijkje waarachter je de auto kan parkeren.

We lopen daarna met onze bagage naar de boot en als ik al wat langs de kade loop waar je een boottrip kunt nemen naar de zeehondjes word ik door de anderen teruggeroepen omdat we de andere kant op moeten. Ik heb zo mijn twijfels, maar een Duitse man in een geel “parkeerwacht”-hesje weet het zeker: we moeten helemaal de andere richting op. Telkens als wij maar enigszins de indruk maken hem te wantrouwen schreeuwt hij van afstand dat we daar heen moeten waar hij naar wijst, hij geeft ons het gevoel dat we denken, oké als hij het zegt zal het wel kloppen, en je durft hem haast niet tegen te spreken zo resoluut is die!

cuxhaven01 1920

In Cuxhaven wachten we op de boot die elk moment kan aanmeren.

Ik weet niet meer op welk moment maar in een keer heeft die zich vergist en moeten we toch daarheen waar ik in eerste instantie al heen liep. Er zitten inmiddels al meer mensen van “onze” groep op het terras aan de koffie te wachten op de boot.

De boot zelf komt vanuit Hamburg zo’n 15 minuten van te voren binnenvaren. Het is een snelboot, een catamaran, dat is heel wat anders dan de twee vorige keren naar Helgoland. Toen was het een “gewone” boot en moesten we op zee bij Helgoland overstappen in de sloepjes, wat op zich ook wel weer wat heeft natuurlijk. Maar deze boot legt gewoon aan in de haven waar we kunnen uitstappen.

vertrek02

Achter op het dek beginnen we aan een "vliegende" start, met veel geweld spuit de catamaran het water weg

De boot vertrekt stipt, zoals Duitsers zijn, om 11:30, en 5 kwartier later komen we aan op Helgoland. Op deze catamaran is overigens wel een buitendek waar je kunt zitten en van de snelheid merk je op zich weinig behalve dat het snel gaat. De sneldiensten van rederij Doeksen naar “onze” eilanden toe zijn toch heel anders; daar moet je binnen zitten en mag je behalve naar het toilet niet zo maar wat rondlopen. Deze catamaran bevalt me wel. Klaas komt met een folder aan waarin hij heeft gelezen dat dit dus een nieuwe boot is die in het voorjaar van 2018 in de vaart is genomen.

vertrek01

De nieuwe boot van dit jaar "FRS Helgoline". Op de rechter foto komt een Helikopter van de landmacht met een hoop lawaai langs.

Onderweg zijn er niet erg veel vogels te zien. Ik zie halverwege 1 Jan-van-gent en een klein groepje Zwarte Zee-eenden vliegen, die Emo en Aart in ieder geval ook gezien hebben, naast nog een Bruine Kiekendief. Later ontstaat er discussie of de onderweg-soorten ook meetellen voor de lijst en er wordt besloten van niet. Deze twee soorten zijn verder niet meer waargenomen. Er vliegt nog wel een mechanische vogel(helikopter) voorbij!

Helgoland

helgoland01 1920

Helgoland is in zicht.

Als we aankomen op Helgoland en uitstappen is het even wachten op de juiste container met koffers. Ik weet niet waarom, maar alle containers zijn al van de boot af en uitgepakt, behalve de twee containers van ons met het label “oranje”. Die worden er pas afgehaald nadat de andere passagiers al zo’n beetje hun koffers hebben gepakt. Ik denk trouwens eerst even dat iemand mijn koffer heeft meegenomen omdat ik die er niet bij zie staan aan de kade.

helgoland02 1920

Uitstappen op Helgoland en afgeven van de bagage als je daarvoor tenminste een kaartje had gekocht in Cuxhaven. Foto rechts @Arjo Bunskoeke

We hebben helemaal aan de andere kant van de haven aangelegd, dus we moeten vanaf daar nog zo’n 1,7 kilometer lopen naar de jeugdherberg. Een aantal geeft de koffer mee met een bezorgdienst, waarvoor je in Cuxhaven een kaartje moest kopen. Dat had ik dus niet gedaan, maar nu we een stuk verder moeten lopen dan verwacht had ik hem wel mee willen geven, maar helaas, dat kan niet meer.

Bladkoning

Lopend door het dorp in een lange colonne van de boot weg, begint het vogelen al een beetje. Ik weet nog van 2013 dat er toen zelfs Bladkoninkjes op de grond liepen tussen de rozenperkjes. Maar ja, dat was toen. Nu loopt daar niets.

De laatste dagen waren er overigens nog tussen de 15 en 20 exemplaren gemeld, maar het aantal nam wel af de laatste dagen. In het laatste stuk weg naar de jeugdherberg toe staan meerdere bomen waar in 2013 ook Bladkoningen in zaten.
En inderdaad ik zie al snel in een van de eerste bomen een Bladkoning en wat andere soorten als Tjiftjaf en Goudhaantje. De groep staat een beetje verdeeld te kijken, maar 25 meter verder ziet de andere groep ook in ieder geval 1 Bladkoning, dus de eerste klapper is al gemaakt binnen een kwartier na aankomst en voor een aantal onder ons is het een geheel nieuwe soort.

Na pakweg zo’n kwartiertje in de bomen gekeken te hebben zijn we maar door gaan lopen met onze rolkoffertjes met het idee, dit is de eerste Bladkoning en er zullen er ongetwijfeld nog wel meer volgen de komende dagen. Eerst maar eens de kamer inchecken en ons van alle onnodige bagage ontdoen.

helgoland03 1920

Welkomswoord en eerste mededelingen van de excursiecommissie. 5 minuten later staat iedereen al vol verwachting te zoeken naar de Dwerggors. Foto rechts @Arjo Bunskoeke

Dwerggors

Als we de sleutels hebben ontvangen en de spullen in de kamers hebben gezet is het tijd voor het welkomstwoord. Om 14:40, als iedereen er is, en Emo de Dwerggors al gespot en op de foto heeft gezet, neemt Arjo iets later dan gepland het woord en heet ons namens het bestuur welkom op deze jubileumexcursie en hoopt dat we er een mooi weekend van te maken. Marcel van de excursiecommissie doet nog wat mededelingen van huishoudelijke aard en vertelt nog even kort het programma. Voor vanmiddag staat er een bezoek aan het vogelringstation gepland om 16:30. Ieder die daar bij wil zijn moet er tegen die tijd zijn. Van het oorspronkelijke plan om de groep in tweeën te splitsen i.v.m. de groepsgrootte wordt al meteen afstand genomen. De groepen ontstaan vanzelf wel en dat blijkt ook wel gedurende het hele weekend, dit gaat op een “natuurlijke” manier.

keep01 400 JN Fitis01 400 EK Dwerggors 400 EK
Keep @Jeroen Niezen Fitis @Emo Klunder Dwerggors @Emo Klunder

Na de korte bespreking stappen we bij de jeugdherberg de dijk op die is verzwaard met allemaal zandzakken waar iedereen overheen loopt en op staat. Te zien is daar o.a. een redelijk grote groep gemengde Vinken en Keepen in het gele zand en een Braamsluiper.
Iedereen wil natuurlijk de zojuist waargenomen Dwerggors zien, maar na 10 minuten gaan we toch maar op pad; we hopen hem later wel te zien.

Braamsluiper400 EK Zanglijster01 400 AB Spreeuwen01 400 AB
Braamsluiper @Emo Klunder Zanglijster @Arjo Bunskoeke Spreeuw @Arjo Bunskoeke

Zelf loop ik door naar zee en de waterkant, waar ik verleden keer zo mooi Bokjes waar je een paar meter vanaf kon staan heb gezien. Ik ben wel benieuwd of er weer eentje zit, maar helaas, er zijn niet zoveel plasjes bij dat aanspoelsel waar ze toen in zaten. Wel heel veel Spreeuwen en Graspiepers en enkele Oeverpiepers, ook nog Bonte Strandlopers en Drieteenstrandlopers, Steenlopers en Goudplevieren.

Graspieper01 400 AB Oeverpieper01 400AB SiberischeBoompieper03 400 AB
Graspieper @Arjo Bunskoeke Oeverpieper @Arjo Bunskoeke Siberische Boompieper @Arjo bunskoeke

Siberische Boompieper

Iets verderop langs het strand tegen de duinrand aan zit een zeldzame pieper, een Siberische Boompieper. De fotografen proberen er een mooi plaatje van te maken. Voor mij ook een nieuwe soort, het is dat die daar zit, maar zelf zit ik niet zo in de “piepers” en denk dat ik die gewoon als Graspieper had afgedaan. Net als meeuwen, sorry Klaas, daar heb ik persoonlijk ook niet zo veel mee. Het is een leuke zeldzaamheid die pieper, maar ik word er niet echt opgewonden van als ik hem zie.

Goudplevier01 400 AB Strandleeuwerik 400 AB Eider01 400 AB
Goudplevier @Arjo Bunskoeke Strandleeuwerik @Arjo Bunskoeke Eider @Arjo bunskoeke

Een 10-tal meter verder lopen een aantal Strandleeuweriken op het strand en dat vind ik nou wel weer prachtige vogels om te zien en ook niet echt alledaags. Het mooie geel-zwarte op de kop en een soort duiveltjeshoorntjes op de kop.

strand 1920

Foto links: het strand te zien vanaf boven bij de trap met linksachterin de jeugdherberg. Rechter foto @Arjo Busnkoeke: kijken naar de Siberische Boompieper

Inmiddels loopt het al richting 16:00 uur en zijn we nog niet veel opgeschoten en om 16:30 moeten we al bij het vogelringstation zijn. De berg moet nog beklommen worden en dan nog een stukje bovenlangs lopen naar het dorp. Bovenaan de trap besluiten een paar eerst nog rechtsom langs de Jan-van-genten te lopen als die er nog zitten. De anderen gaan langzaam naar het dorp langs wat volkstuintjes.

schaap koe01 1920

Schapen en koeien staan achter de bosjes uit de wind Foto rechts @Johan Boom

Schapen en Koeien houden het Helgoland gras hier kort en hebben verwaaide bosjes om uit de wind te staan. Er rijden hier net wat grote tractoren heen en weer met verplaatsing van zand en stenen. We zien nog een Roodborsttapuit en Putters vliegen over.

vogelringstation01

De mensen wachtend buiten het Vogeltrekstation en binnen luisterend naar de uitleg.

Bij het vogeltrekstation heeft zich inmiddels al een groep mensen verzameld van meer dan 50 personen. Ik ben wel benieuwd waar ze die allemaal laten en hoe ze zo’n grote groep bedienen. Rond 16:30 doet iemand het hek open en kunnen we allemaal doorlopen naar een soort binnenplaatsje. Iedereen vindt een goede plek en een meisje begint uit te leggen wat ze allemaal doen. Ik sta achteraan en word wel de hele tijd afgeleid door de vogeltjes die daar rondvliegen als Tjiftjaf en Goudhaan.

vogelringstation02

Links een gevangen Zanglijster die net van een nieuw ringetje is voorzien, en rechts legt ze uit hoe de maat van de vleugel genomen wordt.

vogelringstation03

Ook een Vink is net geringd en wordt weer vrij gelaten. Rechts staan we bij de Helgoland vangkooi.

Tussendoor haalt ze nog twee vogels uit de zakjes en showt ze de aanwezigen een Vink en een Zanglijster. De mensen luisteren goed en aandachtig en hoewel het in het Duits is kan ik het goed volgen. Wat wel heel storend is, is dat telkens die tractoren langsrijden met een hoop lawaai waardoor ze moeilijk te verstaan is. Het woord wat me hiervan dan het meest bij blijft is “Genau”, dat zegt ze wel zo’n beetje achter iedere zin aan. Voor zo’n jong meisje is het ook wel wennen denk ik als daar zo’n grote groep mensen staat en ademloos naar je verhaal staat te luisteren, maar ze doet het wel goed hoor! Genau!

Ondertussen speelt zich aan de andere kant van de omheining van het vogeltrekstation iets af wat alleen 2 mensen van onze groep Emo en Aart beleven, omdat ze te laat zijn. Ze zien daar namelijk een Bruine boszanger.

Bruine Boszanger

BruineBoszanger 400 EKOp vrijdagmiddag 12 oktober is er een afspraak om met de groep het Vogelringstation te bezoeken.

Buiten het hek sta ik nog even met Aart van der Spoel naar vogels te zoeken.
Opeens hoor ik een smakkend geluid.
Ik zie een bruin vogeltje laag over de grond kruipen in de vegetatie.
Het vliegt direct, al roepend, naar een ander plekje.
Hier kan ik een paar foto’s van de kop maken.
Ik weet meteen dat het een Bruine Boszanger is.

De groep is intussen het terrein op gegaan, zodat er niemand meer in de buurt is.
De vogel vliegt weg, maar komt snel terug en laat zich iets beter zien.
Helaas wordt hij vrijwel direct verstoord door een langsrijdende tractor.
Dit is het laatste wat Aart en ik van de vogel hebben gezien.

Even later meld ik de waarneming aan een Duitse vogelaar.
Deze vraagt mij het geval te melden bij Jochen Dierschke met bijvoeging van de foto’s.
Dit heb ik gedaan, en hij zal de waarneming indienen bij de Duitse CDNA,

Emo Klunder

Foto: Bruine Boszanger @Emo Klunder

Noot: maandag 15 oktober wordt hij gevangen en geringd in het vogeltrekstation en wordt er nog een paar dagen waargenomen in de omgeving.

 

En wij maar 20 meter verderop aan de andere kant van de muur kijken naar een leuk gevangen vinkje die een ringetje heeft gekregen.

Terug naar binnen in het vogeltrekstation lopen we met zijn allen naar achteren en spontaan ontpopt Klaas zich als medevoorlichter door aan alle Nederlanders uit te leggen dat dit een Helgoland-vangkooi is en dat die ook zo heet en ook in andere landen wordt gebruikt. Het meisje legt nog even uit hoe ze de vogels opjagen naar het eind van het fuik om ze vervolgens te vangen en te ringen.

Na afloop bedankt ze ons allen voor de interesse en wijst ons nog even op de collectebus voor een bijdrage, waar een aantal mensen wat ingooit. Voor mensen die dit voor het eerst zien is het erg leuk om meer te weten te komen over het ringgebeuren en zeker de moeite waard om te zien.

Ik loop met nog een paar nog even langs Lange Anna waar een paar Jan-van-genten zitten: 2 jongen bovenop en 2 jongen en 7 adulten halverwege de rots. Voor de rest zijn alle zeevogels vertrokken zoals de Alken en Zeekoeten die hier normaal ook in mooie aantallen broeden. Onderweg daarnaartoe hopen we nog op een Sneeuwgorsje dat daar door de anderen langs het wandelpad was aangetroffen, maar dat laat zich niet meer zien.

roodborst01 400 JB sneeuwgors01 400 JB Atalanta 400 AB
Roodborst @Johan Boom Sneeuwgors @Johan Boom Atalanta @Arjo bunskoeke

Dat twee weken verschil al betekent dat alles bijna al weg is; 5 jaar geleden waren we er twee weken eerder en zat bijna alles er nog, wat een verschil! Het enige dat je ziet zijn alle lege nesten massaal voorzien met allemaal gekleurde nylondraden van de visnetten. Je ziet een enkele vogel die daarin verstrikt is geraakt en het niet heeft gehaald. De stank is er nog wel en hoewel er geen vogel meer zit ruik je nog een sterke ammoniaklucht.

zonsondergang01 1920

Zonsondergang bij "Lange Anna"

Het is 18:00 uur geweest en de zon gaat al bijna onder. Ik maak er nog even een paar mooie plaatjes van en dan spoeden we ons richting jeugdherberg omdat is afgesproken dat we daar met zijn allen om 19:00 uur zullen eten.

eten avond 600Er staat pasta op het menu met een verse salademix. Ik schep alleen op uit de verkeerde bak, mijn pasta was al zo goed als koud. Tja het ligt er ook al vanaf 18:00 uur in. Maar het vult en als je trek hebt na een lange dag is dat dan maar zo. Het smaakt verder goed.

Onder het eten wordt alvast de eerste lijst opgemaakt. Douwe zal deze rondsturen via de whatsappgroep die we voor deze trip even hebben ingevoerd, en dat werkt goed. Ik kijk er alleen zelf te weinig op, dus ik mis veel meldingen om er direct iets mee te doen. Er kwam vanmiddag al van alles voorbij: Bruine Boszanger bij minigolf, juveniele Sperwergrasmus vlak bij de jeugdherberg en Beflijster bij het kerkhof.

Emo wil er morgenochtend op tijd uit zodat hij voor het ontbijt nog even kan vogelen. Wij praten nog wat na en ik zoek mijn kamer op, ik wil wel even lekker op mijn bed liggen. Het had namelijk weinig gescheeld of ik was niet eens mee gegaan. Een week geleden had ik met zakken zand van 25 kilo geschouwd en daar heb ik een paar dagen goed last van gehad. Twee dagen kon ik niet naar mijn werk, maar vanaf afgelopen woensdag ben ik voorzichtig weer alles gaan doen, op kanoën na dan wat ik doe als andere liefhebberij. Het is mooi geweest voor vandaag, leuke dingen al gezien en ik ben benieuwd wat de dag van morgen gaat brengen.

De teller voor vandaag eindigt op 59 soorten.

Foto: Avondeten @Arjo Bunskoeke

Zaterdag 15 oktober

Bij ons gaat de wekker van Aart om 6:50 af. Ik slaap op een 6-persoonskamer met Aart, Marike en Arjo; we hebben dus iets meer ruimte dan anderen die met 6 personen op een kamer zitten 😊. Persoonlijk heb ik goed geslapen en ik heb gelukkig weinig last van mijn rug, dus dat ziet er goed uit. Om 7:30 gaat de ontbijtzaal open, dus we hebben nog even een half uurtje om alvast warm te draaien voor het vogelen. Er is alleen een dingetje: het is nog niet goed licht. Ik loop eerst zonder kijker even naar het dijkje toe en zie daar al een groepje fanatiekelingen staan onder aanvoering van Emo. Hij had de wekker gezet, maar heeft zich op de een of andere manier verkeken op de tijd; ze zijn een uurtje te vroeg opgestaan. Ze hebben in ieder geval Watersnippen over horen vliegen als nieuwe 1e soort voor vandaag.

zonsopkomst01 1920

Het moet nog licht worden rn is hier iets 7:07 uur, een uurtje verkeken op de tijd :-), pas om 7:56 uur komt de zon tevoorschijn.

Achter de horizon wordt langzaam een mooie oranje gloed zichtbaar en het duurt nog tot een paar minuten voor acht voordat de zon zich eindelijk laat zien. Dan hebben we inmiddels ons ontbijt weggewerkt, lekkere Duitse harde bollen met kaas of wat anders, niets mis mee.

Langzaam verzamelt de hele groep zich na het ontbijt bij het dijkje naast de jeugdherberg en degenen die het gisteren gemist hebben, waaronder ikzelf, zien nu de Dwerggors weer mooi op de bosjes zitten tussen de Vinken, Kepen, Winterkoning, Fitissen, Braamsluiper en Tjiftjaffen. Dat is dus een goed begin van de dag voor velen onder ons.

vinkman01 400 JB Tjiftjaf01 400 AB merel01 400 PT
Vink @Johan Boom Tjiftjaf @Arjo Bunskoeke Merel geringd @Pieter Tepper

Vandaag staat een tripje naar het eiland Düne op het programma. We wijken af van het programma en gaan al meteen om 9 uur naar de overkant. Wandelend naar de opstapplek voor het pontje dat om het half uur de hele dag door vaart zien we o.a. steeds meer Koperwieken vliegen. Als je over de dijk loopt heb je een mooi overzicht over alle lagere bosjes. Je ziet hier ook nog redelijk wat Merels vliegen, waar er thuis bij ons in Nederland een vervelend virus rondwaart dat een aanslag op de aantallen Merels heeft gepleegd. (En inderdaad nu weer thuis heb ik er beter op gelet en waar ik normaal al snel tussen de 5 en 8 Merels om het huis heb, is net nu zoeken naar 1 of 2 exemplaren. Hopelijk herstelt de soort zich snel want de mooie merelzang kunnen we toch niet missen laten we eerlijk wezen, daar geniet toch iedereen van.)

Op de plek waar gisteren een Sperwergrasmus is gezien is nu even niets te zien, dus we lopen door. We lopen ook nog langs de bomen waar we gisteren na aankomst al direct 2 Bladkoningen hebben gezien, maar ook hier op een paar Goudhaantjes na niets te zien helaas.

Düne

dune01 1920

Het veerbootje naar Düne Foto @Johan Boom, rechts kijken we als vogelaars al snel naar de zeehonden :-) Foto: @Catherine Brandsma

We kopen allemaal individueel een ticket voor het pontje en varen naar de overkant naar Düne. De meesten kiezen ervoor om linksom rond te lopen. Op de hoek van het strand en achteraan de pier ontdekt Emo een paar Paarse Strandlopers tussen de Steenlopers. Verder zien we hier Bontbekplevieren en iets verder in zee op een klein zandplaatje zitten twee Grote Sterns. We hadden net ook al een ekster, dus na 400 meter lopen alweer 4 nieuwe soorten voor het totaal-lijstje van dit weekend.

Aan deze kant ligt ook altijd een hele grote groep Zeehonden; de meesten zijn Grijze Zeehonden. Je kunt ze redelijk van dichtbij bekijken, die beesten zijn inmiddels mensen gewend, maar bij aankomst in Düne staan ook grote borden dat je ze niet dichter moet naderen dan op 30 meter. Op gepaste afstand kun je dan rustig een hele tijd kijken wat er in zo’n groep gebeurt.

zeehonden01 1920

De mooiste foto's van Zeehonden zijn gemaakt door @Marike Venema

Sommigen ruziën wat of spelen met elkaar in de branding, maar het overgrote deel ligt lekker te luieren. Een beetje een Jane Goodall-gevoel krijg je erbij 😊. Ze liggen ook precies in de aanvliegroute van de vliegtuigen die er op Düne landen. Er komen er een paar overvliegen, ze kijken niet op of om. Op het strand hippen ook nog wat Tapuiten en Graspiepers.

zeehonden02 1920

En omdat ze zo aandoenlijk zijn nog een paar uit de selectie van @Marike Venema, rechter foto Vliegtuigje die er rechtover gaat foto @Henk de Lange

Emo is specialist in vogels en hun geluiden, dat weet iedereen, maar daarnaast weet ik dat hij zich ook al heeft toegelegd op libellen vertelde hij op Lesbos toen ik hem daar tegenkwam dit voorjaar. Op de boot vanaf Cuxhaven kwamen daar de orchideeën bij en nu hier net op Düne deelt hij ook mee dat hij zeer geïnteresseerd is in een bepaald soort vuursteen die alleen hier voorkomt. Vroeger zocht hij veel naar barnsteen in de Eemshaven, maar deze vuursteen moet hij ook zeker hebben voor zijn stenenverzameling. Hij verontschuldigt zich alvast dat hij niet alleen naar de vogeltjes kijkt! Eigenlijk is Emo dus een allroundspecialist in natuurdingen.

Hij was vóór zijn pensioen meester op een basisschool en ik hoop dat hij veel van dit soort leuke dingen over heeft gebracht op de leerlingen in Veendam en omgeving. Ikzelf werk ook in Veendam op de Middelbare scholengemeenschap Winkler Prins en ja, op de beta/science/biologie-vleugel zijn veel leerlingen die daarvoor kiezen. Zou Emo daar een vinger in de pap hebben gehad?

We lopen verder langs het strand en achteraan ligt nog een andere groep zeehonden. Ik vraag me af, hoe zit dat bij zeehonden? Heeft zo’n groep ook een soort leider die “zijn roedel” heeft net als bij edelherten bijvoorbeeld? Of noem je dat anders: kudde of zo?

dune02 1920

Tijdens mijn koffiebreak, mooi uitzicht over de 2e groep zeehonden en rechts de Aalscholvers en een hybride Bonte Kraai x Zwarte Kraai, (zie inzet @Arjo Bunskoeke)

Ik loop in mijn eentje voorop en ga op de uiterste hoek even achter een paar stenen uit de wind zitten. Ik geniet hier van mijn koffie meegesmokkeld van het ontbijt in mijn kleine thermoskannetje, waar net 2 kopjes in kunnen, met uitzicht op de pier waar op het eind veel Aalscholvers zitten die hun verenpak in de wind drogen. Hier zit ook een Bonte Kraai, waar inmiddels ook discussie over is ontstaan of niet alle Bonte Kraaien hier op Helgoland inmiddels hybride varianten zijn. De meningen hierover blijven verdeeld.

Als iedereen weer op de achterkant van Düne is aanbeland lopen we langs de duinenrand aan de achterkant waar een paar Goudplevieren mooi in het duingras zitten. Op een pad zie ik wat Graspiepers en daar komen, als ik er naar kijk in de telescoop, een paar Veldleeuweriken met hun kleine kuifjes bij zitten. Emo loopt inmiddels met een paar anderen naar zijn begeerde vuurstenen te zoeken.

Rode Vuursteen

Vlak voordat we naar Helgoland zouden vertrekken, las ik een bericht bij een Faceboekvriend op zijn pagina, het gaat over de rode vuursteen van Helgoland.
Ik was benieuwd wat dit is en ben op internet gaan zoeken. Ik vond een aantal artikelen, waaronder de volgende twee:

Düne

Op Düne worden verschillende kleuren vuursteen gevonden.Helgoland Rode Vuursteen01 400 EK
De rode is uniek in de wereld; alleen op Düne wordt deze gevonden en is zeker niet algemeen.

Op het ooststrand langs het vliegveld ben ik gaan zoeken. Al snel krijg ik de vraag of een bepaald steentje de goede is.
En inderdaad het is er één. En ik mag hem hebben. Prachtig!
Toch ben ik blijven zoeken en vind er zelf ook ééntje.

Later op de dag wordt ik verblijd met nog 2 stenen, die een Duitse jongen voor mij had gezocht.

Marieke Venema is ook geïnteresseerd en gaat de volgende dag nog een keer heen en weer naar Düne.
Gelukkig heeft zij ook de rode vuursteen gevonden.

Emo Klunder

 

Je loopt langs het einde van de landingsbaan, die simpel met een draadje aan paaltjes is afgezet waar je zo overheen stapt. Maar op de borden staat dat het verboden is om daar te lopen en daaraan houden we ons ook maar braaf. Als je daar dus doorschiet met een vliegtuigje beland je zo in de zee. Zou dat al eens gebeurd zijn?

zeehonden03 1920

Hier ligt de derde groep zeehonden foto's @Marike Venema. argh net iets te veel vis gehad :-)

Op de andere achterste hoek van het eiland ligt weer een groep zeehonden. In het kommetje van de pier zitten o.a. naast Bontbekplevieren, Scholeksters, Bonte Strandlopers en Drieteenstrandlopers ook 1 Rosse Grutto en 1 Zilverplevier. Leuk, weer twee nieuw dagsoorten!

rossegrutto01 400 MV Rietgors01 400 AB Kneu juveniel 400 AB
Rosse Grutto @Marike Venema Rietgors @Arjo Bunskoeke Kneu (juveniel) @Arjo Bunskoeke

Ik loop samen met Wilma, de rest is al verder getrokken en zijn we uit het oog verloren. Wij lopen langs de vuurtoren het land weer in en zien op de bosjes veel Koperwieken zitten. Wilma ziet slechts 1 Kramsvogel, maar die zijn tot nu toe nog veruit in de minderheid. Op een hoge heuvel/duin zien we vogelaars zitten. Later blijkt dus dat die ook een Velduil hebben zien vliegen bij het vliegveld die richting Helgoland wegvloog; ja dit alles gemist omdat ik niet op de whatsapp keek. Grote kans dus dat die ergens over ons heen is gevlogen omdat wij nou net in het verlengde van het vliegveld liepen.

We lopen door naar de plasjes, waar we Wintertalingen zien zitten en Waterrallen horen. Ze zitten echt aan onze voeten voor ons ik de rietstrook, maar zien ho maar. We eten hier maar even op het picknickbankje ons broodje op. Er zitten nog wat Kneutjes en Rietgorzen en Waterhoentjes. Ik zeg net tegen Wilma dat Virry, die hier al langs was geweest ook Smienten hadden gezien. Ik had het nog niet gezegd of er vallen er twee uit de lucht en strijken neer in het plasje voor ons.

Ook hebben sommigen een Bokje en Watersnip gezien, maar dat blijkt in het andere plasje te zitten en daar zijn wij dan net niet geweest. Daar zitten ook Roodwangschildpadden.

plasje01 1920 AB

De Smient, Roodwangschildpadden en de Watersnip allemaal in het andere plasje vastgelegd door @Arjo Bunskoeke

Net als wij weer verder willen lopen komt er nog een gedeelte van de groep aan. Wij dachten dat die al lang verder waren gelopen, maar dat is dus niet zo, die hebben aan de “Torte mit Kaffee” gezeten bij het vliegveld. Ook weer gemist. Zij hebben de Velduil wel gezien overigens.

Wilma, Virry en ik lopen vervolgens verder naar het pontje en rond 13:00 uur gaan we weer terug naar Helgoland. Inmiddels is de rest van de groep ook weer aangesloten in de haven. Nu staat er een stuk meer wind dan de heenweg en de meisjes aan de andere kant van de boot krijgen wel af en toe water over zich heen op een onstuimig stukje zee, dat vinden ze dan wel weer hilarisch.

We besluiten om met een groepje naar de krater te gaan en daar te kijken. In de krater zelf zit eigenlijk niet veel, voornamelijk Koperwieken, maar verder weinig bijzonders. Na een tijdje doe ik een voorstel om vanuit de krater richting zee te gaan en dan beneden langs aan de buitenkant in de bosjes te kijken. Echter, er gaat alleen een heel steil pad naar beneden wat de anderen bij nader inzien toch niet zien zitten. Ze besluiten om toch bovenlangs te gaan langs de kraterrand en dan de trap op en bovenlangs richting Lange Anna. Ikzelf daal als eerste en ben het pad af en zie als ik opkijk nog net dat Marcel en Wilma de laatste meters weer omhoogklauteren. Ze laten mij hier achter ☹ en verdwijnen achter de bosjes. Of misschien was ik zelf iets te onvoorzichtig om daar naar beneden te gaan, en lag het aan mij.

Ik blijf daar dan maar en ga hier kijken in de bosjes. Waar we in 2013 maar liefst 4 Bladkoningen en 1 Dwerggors zagen zijn de bosjes nu zo goed als uitgestorven. Alleen maar enkele Koperwieken, that’s it! Er zijn hier nog een paar mensen bezig met metaaldetectors op een stukje land dat ze af hebben gezet met lint. Wat zouden ze daar zoeken? Oorlogstuig?

helgoland06 1920

Foto links: @Jeroen Niezen, het sloepje met toeristen vaart een ronde om het eiland langs de lange Anna. Rechts bovenaanzicht Helgoland met op de achtergrond  het eilandje Düne

Op zee zie ik vanaf de Lange Anna een paar sloepjes voorbijkomen. Ze hebben zeker een ander verdienmodel met die sloepjes gevonden, om nu met de sloepjes een rondvaartje rond het hele eiland te doen, waar ze normaal de mensen van de aanvoerboten op zee laten overstappen. Ik had dit de vorige twee keer niet gezien in ieder geval.

Na een paar honderd meter stuit je echter op een hek hier beneden langs en kun je niet verder. Er loopt vlakbij wel een ingesleten pad een beetje slingerend omhoog waar je aan de achterkant van de rand van de krater uitkomt. Net onder het trapje dat nog verder omhoog loopt tot het hoogste gedeelte bij de grote mast met antennes. Ik zie beneden dat je met een treintje kunt komen tot aan het hek. Van hieruit kunnen de toeristen tussen de spijlen door nog even een mooie foto maken van de lange Anna.

helgoland04 1920

Links het treintje met toeristen, rechts de krater van bovenaf gezien

traphelgoland 400 JB
Foto @Johan Boom

Ik vervolg mijn pad omhoog en wandel richting Lange Anna. Het is bijzonder druk op dit wandelpad. Je kunt wel merken dan er vandaag erg veel dagjesmensen zijn die op deze bijzonder warme dag de oversteek nog even hebben gemaakt en het rondje bovenlangs lopen. Het is overigens maar goed dat de rest dus niet mee is geweest, want qua vogels was er niets bijzonders te zien onderlangs. Maar goed, dat weet je ook niet van te voren.

Als ik Lange Anna nader, sluit ik weer aan bij de groep. We kijken nog even weer bij de Jan-van-genten. Op het moment dat we daar aankomen wordt er ook een Giervalk gemeld die hier moet rondvliegen. Wie hem gemeld en gezien heeft is ons onduidelijk, maar wij hebben hem in ieder geval niet meer gezien, als die er al zat.

Bij de trap naar de jeugdherberg neem ik weer afscheid van de groep. Zei lopen verder bovenlangs richting het dorp om daar in een visrestaurant te eten waar ze hebben gereserveerd. Ik kan nog mee, want ze hebben nog 1 plek over op dat moment. Maar ja, ik was zo stom om vanochtend bij het ontbijt al door te geven dat ik daar warm ging eten. Naderhand heb ik daar wel spijt van. Wij hebben alweer pasta, nu met goulash, en zij hebben dus lekker gegeten daar. Nou ja, over 5 jaar ga ik mee naar dat restaurant en ik reserveer bij deze al een plek!

BonteStrandlopers Steenloper 400 AB
Bonte Strandlopers/Steenloper Foto @Arjo Busnkoeke

Langs het strand lopend staat er nog een groepje de Strandleeuweriken te fotograferen. De groep staat op gepaste afstand van een meter of 20, maar vlakbij tijgert een vrouw op slechts een paar meter afstand naar de vogels toe.

Op het strand en langs de branding is het een merkwaardig samenkomen van vogelaars en andere eilandgasten die voor het strand en de zee komen. Het conflicteert meerdere malen, zonder elkaar er op aan te spreken overigens. Bij de strandleeuweriken lopen bijvoorbeeld mensen aan de achterkant het strand op die de beestjes verjagen, terwijl er 10 man op rij naar staan te kijken.

Zo ook op de hoek bij de pier voor de jeugdherberg. Daar zitten o.a. Bonte Strandlopers en Drieteenstrandlopers en nog wat ander spul waaromheen mensen op afstand naar staan te kijken en foto’s van maken. Tegelijkertijd rennen langs de waterkant telkens een paar kinderen die iedere keer de boel weer in de lucht jagen. De vogels vliegen dan een rondje en strijken een stukje verder weer neer, zo gaat dat de hele tijd door en iedereen neemt het zoals het is.

Waar ik geniet van mijn vrije weekend en lekker vogels kijk is Klaas al weer stevig aan het werk! Zijn lijstje met afgelezen ringen van meeuwen groeit al lekker, van andere vogelaars krijgt hij later op de avond ook nog wat aflezingen van gefotografeerde meeuwen die hij nog niet had.

Geringde meeuwen

Bijna alle aflezingen komen van het strand bij de jeugdherberg. Hier heb ik in totaal 10 Zilvermeeuwen met een gele kleurring kunnen aflezen.
Ook op Düne zagen we een Zilvermeeuw met een gele kleurring. Al deze vogels zijn op Helgoland geringd, het merendeel als jong.

Zie hier de opgevraagde levensloop van al die Zilvermeeuwen: Levensloop geringde Zilvermeeuwen Helgoland PDF

Verder heb ik van twee Zilvermeeuwen het complete ringnummer van de metalen ring kunnen ontcijferen. Het gaat om een adult met een Duitse ring (details nog niet bekend) en om een jong met een Deense ring.
De jonge Zilvermeeuw is in 2018 op Langli geringd, een eilandje in het Deense deel van de Waddenzee.

Zilvermeeuw ring01 400 EK Zilvermeeuw ring02 400 EK
Foto's @Emo Klunder: Zilvermeeuw (Juveniel) HN50N  Zilvermeeuw (Adult) HN27P

Op de pier van het strand bij de jeugdherberg zit een gekleurringde Grote Mantelmeeuw uit Noorwegen. Dit is een vogel die in 2017 bij Stavanger in het zuiden van Noorwegen was geboren en die aldaar als jong is geringd.
Van deze vogel zijn er al erg veel waarnemingen op Helgoland.
Het lukte me tevens het ringnummer af te lezen van een adulte Grote Mantelmeeuw met een metalen ring. Dit is een vogel met een Deense ring die in 2006 als jong op het eiland Saltholm, tussen Denemarken en Zweden, is geringd.
Deze vogel is dus al ruim 12 jaar oud.

Tot slot heb ik zaterdagavond op een aantal locaties op dit strand de complete ringnummers van in totaal 7 Wilde Eenden kunnen aflezen. Al deze 7 Wilde Eenden dragen Duitse ringen.
De details staan in onderstaand PDF, het betreft allemaal vogels die op Helgoland zijn geringd.

Zie hier de opgevraagde levensloop van alle Wilde Eenden: Levensloop geringde Wilde Eenden Helgoland PDF

Klaas van Dijk

zwartkoip01 400 HdL
Zwartkop (vrouw)

 

Ik ben rond 16:00 uur bij de Jeugdherberg aangekomen, maar ja, hier is op zich weinig te doen en ik heb ook geen sleutel van de kamer en kan er niet in. Ik besluit maar eens te gaan zoeken naar die Sperwergrasmus die hier ergens zou moeten zitten. Ik kom bij het gebouw dat tegenover de herberg. Er een groepje mensen dat naar een bepaald bosje staat te kijken en ik denk dus: hier zou die dan wel zitten anders staan daar niet zoveel mensen met hun fototoestel op gericht te kijken. Achter in het bosje zie ik wel iets bewegen, maar ik kan niet zien wat het is. Op een gegeven moment komt ie eindelijk naar voren, op het moment dat de meesten al weer verder zijn gelopen. Als die vrij komt schieten we snel wat foto’s. Ik kijk er naar en zie dat dit helemaal geen Sperwergrasmus is, helaas, maar een vrouwtje Zwartkop. Ook mooi, maar ik had liever wat anders gezien natuurlijk. Ik laat het er maar bij en kijk nog even in het zachtere licht bij de jeugdherberg naar de vinken, huismussen en keepen op de bosjes.

Iets voor 18:00 uur ben ik bij de eetzaal, maar hier is nog niemand te bekennen en er staat ook nog niets klaar. Er staat wel dat de kiosk om 18:45 open gaat, dus ga ik maar naar de kamer om even op bed liggen en naar muziek te luisteren, want Arjo is er ook weer met de sleutel. Om 18:45 komt Ugo op onze kamer met de mededeling dat we op moeten schieten omdat ze de boel zo willen afsluiten. Nou ja, Arjo en ik gaan dus maar snel naar beneden om onze borden vol te scheppen met overheerlijke goulash 😊, en een soort “klop klop” als toetje, lang niet meer gehad!

We praten later nog wat na en evalueren de dag onder het genot van een lekker biertje of wijntje of wat dan ook en zien weer uit naar de laatste dag.

Johan is een fanatieke voetballiefhebber en regelt ergens een plek waar ze voetbal kunnen kijken; hij gaat daar samen met andere Henk heen. Als ik ze later op wil zoeken kan ik ze niet vinden. Als ik buitenom loop zie ik ze helemaal aan de andere kant zitten dus ik klop op de ramen en Johan wil de deurklink naar beneden doen, maar daar zit een soort van alarm op wat bijna af gaat, ik ga toch maar terug en loop naar de ruimte toe. Voor mijn gevoel zaten ze er al een hele tijd, en als ik denk dat de wedstrijd erop zit en het 1-0 is voor Nederland(niet te hard gejuicht, want ze spelen tegen Duitsland) blijkt dat het de eerste helft alleen nog maar is. Nou ik houd het voor gezien en zoek mijn kamer en bed maar eens op. Het was nog een mooie avond geworden voor “Oranje” hoorde ik de volgende ochtend door uiteindelijk met 3-0 te winnen.

De teller t/m vandaag eindigt op 80 soorten.

Zondag 14 oktober

Vanochtend ben ik later wakker. Ik ging er vanuit dat Aart zijn wekker weer had gezet, maar dat was niet zo. Arjo hoor ik wat rondscharrelen en ik denk: ik kijk maar eens even op mijn mobiel hoe laat het is. Dan blijkt het al 7:15 te zijn. Dus sta ik ook maar op en neem snel een douche om rond 7:30 aan het ontbijt te beginnen. Het voordeel als je als een van de eersten bent is dat er nog wat luxere harde bolletjes liggen waar er niet al te veel van zijn.

Na het ontbijt ga ik samen met Wilma op stap, ik laat mijn telescoop “thuis”. Zij heeft zo’n handig systeem om de telescoop als rugzak mee te dragen dus dat lijkt ons voldoende om mee te nemen. We beginnen maar eens rond de jeugdherberg en zien al snel de Dwerggors weer zitten en de overige vogels als o.a. Vink, Keep, Fitis, Koperwiek en Winterkoning.

koperwiek01 400 HdL goudhaan01 400 JB gekraagde roodstaart01 400 PT
Koperwiek @Henk de Lange Goudhaantje @Johan Boom Gekraagde Roodstaart @Pieter Tepper

We doen nog maar eens een poging om de Sperwergrasmus ergens te vinden, maar op de plek van gisteren staat een vrouw al een half uur lang zonder de vogel te zien. We lopen rustig verder en speuren over de grasvelden naar een Beflijster als het even kan. Ook rond het sportveld geen te vinden helaas. Wel mooi twee Sperwers die achter elkaar aanzitten. Mooi te zien langs de grote rode rotswand waar ze af en toe gaan zitten.

We lopen verder richting het dorp en doen nog maar eens een poging om een Bladkoning te zien. We zien allerlei “normale” vogeltjes in de boompjes, maar geen Bladkoning. Iedere boom kammen we minutieus uit. Jammer, maar ze zijn gevlogen ben ik bang.

Bij de minigolf is nog geen mens te bekennen, dus hier ook een poging tot het scoren van een Beflijster, maar dat gaat hem voor ons in ieder geval niet worden dit weekend. Hier werd die gisteren ook gemeld. Wel opvallend veel Merels hier en een paar Koperwieken.
We hebben even rustig zitten kijken op het bankje, maar als de mevrouw de minigolf los gooit voor vandaag taaien wij maar af.

Via het dorp wandelen we naar de krater, kijken of we vandaag meer geluk hebben. 5 jaar geleden had ik hier een Draaihals en werd er een mogelijke Blauwe Rotslijster waargenomen, maar deze is toen slechts kort gezien en kon niet bevestigd worden.
Onderweg zien we de eerste V-formatie van ganzen overvliegen, een groep "grote ganzen" met een paar kleine exemplarere in de gelederen. Met tegenlicht is het niet goed te zien, maar als we later Arjo spreken blijkt hij er een foto van te hebben gemaakt, het zijn Grauwe Ganzen en een paar Rotganzen. Even later vliegen ook nog een paar groepen Brandganzen over.

GrauweGans en Rotgans 1920 AB

Overvliegende Grauwe ganzen en Rotganzen Foto: @Arjo Bunskoeke

Baardgrasmus ?

Nu vliegen er vooral Koperwieken, een paar Rietgorzen, Sperwer en Zanglijsters en daar blijft het ook bij, totdat ik heel kort even een Baardgrasmus zie zitten. De soort is een paar dagen geleden ook al gemeld en gefotografeerd zelfs, maar ik weet niet waar dat was. Maar goed, hij verdwijnt weer in die doornige bosjes en laat zich niet meer zien helaas. Nu ben ik de enige die hem heeft gezien, dus hij telt die niet voor de lijst. Wilma staat verder weg dus die heeft hem ook niet. Ik had hem graag nog eens tevoorschijn zien komen als herbevestiging maar daar komt dus niets van terecht. Dus net als de “Blauwe Rotslijster” van 2013 is dit de soort “maybe?” van 2018. Pas later zet ik hem toch nog maar even op de whatsapp, wie weet zijn er nog anderen in de buurt. Ik begrijp dat er nog wel is gezocht, maar dat ook niet is aangetroffen. Overigens ken ik de soort wel goed vanuit de Extremadura en Lesbos.

Het leven hangt aan een zijden(nylon) (vis)draadje

Zondag 14 oktober tussen 10.00-11.00

hegoland draden 400 02Bij de Lange Anna werden zowel vrijdag als zaterdag twee Jan-van-genten bovenop de rots gezien. Wanneer we er zondagochtend nog eens naar toe gaan, voor een laatste blik op één van de meest spectaculaire rotsformaties van Helgoland, zien we er nog maar één meer. Waar is die andere gebleven?

We wenden onze blik naar de andere (zuid) kant, en zien op een richel een meeuw die druk aan het foerageren is. Nader onderzoek (Klaas!) wijst uit, dat het een om een juveniele Grote Mantelmeeuw gaat. En uit de warrige hoop veren te midden van resten rood net kan Klaas opmaken dat die een (eveneens juveniele) Jan-van-gent aan het verorberen is!

Natuurlijk gaan allereerst onze gedachten uit naar de juveniele Jan-van-gent die we de vorige dagen op de Lange Anna gezien hadden, en nu niet meer. Is die soms ten prooi gevallen aan de hongerige meeuw?

Maar nee, dat blijkt niet zo te zijn gelukkig. Want als we langer blijven kijken zien we hem weer, op de rots, voor de voeten van zijn maatje. Hij ligt in een kuiltje te zonnen en zo nu en dan heft hij zijn kopje op, of strekt hij zijn vleugels uit. Zoals wij ook doen in de zon.

En de dode Jan-van-gent? Hij moet al langer dood zijn geweest, verstrikt als hij zit in het dodelijke net. Veel dode vogels hebben we zo zien liggen of hangen op en aan de rotsen. Hun eigen bed doet hen de das om.

Willemijn Pompe

Deze foto geeft heel goed weer, hoe slecht het afloopt voor sommige Jan-van-genten die verstrikt raken in het door de ouders verzamelde nestmateriaal.  

Foto: bron fotowedstrijd WNF 2018, de foto Plastic Dood van de 12 jarige Dirk Hoogenstein.

 

Weer aangekomen bij de jeugdherberg de spullen maar even ingepakt en de het beddengoed naar beneden gegooid langs de trap naar de kelder. Omdat we te laat zijn voor de bagagedienst moeten we nu alles zelf naar de boot sjouwen. Ik mag mijn telescoop en statief in die grote tas van Wilma doen en daar ben ik haar dankbaar voor. Haar tas is voorzien van wieltjes, dus die hoef je niet te tillen.

Het is 13:00 uur, dus we hebben nog even tijd. Er is afgesproken om tegen 15:00 uur terug te lopen naar de boot. Ik zeg tegen Wilma dat ik nog even wil kijken of ik nog een leuke foto kan maken met een Keep erop. Die vogel met dat ene takje dat boven de rest van de lage strijkjes uitsteekt en waar ze regelmatig op gaan zitten.

Sperwergrasmus poging 3

Als we dan weer naar het dijkje lopen bij de jeugdherberg komt Johan opgewonden aangelopen: hij heeft hier zojuist mooie foto’s gemaakt van de Sperwergrasmus samen met een Duitse fanatieke fotografe die languit voor de bosjes ligt te loeren. Eerst denken we dat ie een grapje maakt en ons in de maling wil nemen, maar ja, als hij de foto laat zien is er toch enige twijfel. Dan zit die toch op een hele andere plek dan waar wij al een paar keer gekeken hebben en anderen hem hebben gezien. Na een minuut of 10 komt ie toch even weer tevoorschijn en ik kan nu ook snel een paar foto’s maken van deze vogel. Mooi hoor, dus toch nog gezien!

Sperwergrasmussen01 AB HdL

Links adult vrouw Sperwergrasmus Foto: @Arjo Bunskoeke en rechts de gehoopte Sperwergrasmus wat dus een Braamsluiper is.

Op hetzelfde moment komt Dick eraan lopen en zegt hij dat hij net de Sperwergrasmus gezien heeft op die andere plek. Maar dat kan toch niet? Blijken het er dus twee te zijn, die andere is een adult vrouwtje, die ook veel voor juveniel wordt aangezien.

Naschrift: Als ik thuis de foto's bekijk is het toch helaas een Braamsluiper, ook mooi maar niet wat je wou zien. Ook op de foto's die Johan me naderhand laat zien is het een Braamsluiper, dus helaas blijft het toch bij die ene Sperwergrasmus die er verderop zat.

Na een half uurtje loop ik nog even naar het piertje waar veel Spreeuwen, Scholeksters en Drieteenlopers zitten. Voorzichtig loop ik tot zo ver ik kan. Alleen de Drieteenstrandlopers vliegen net op het laatste moment op en vliegen wat rond. De Scholeksters komen voorzichtig dichterbij en ik beweeg zo min mogelijk en heb mijn camera op de hoogte van de pier en schiet een paar mooie foto’s.

scholeksters01 1920HdL

Hier een van de foto's van de naderende Scholeksters

Later, als ik teruggelopen ben, zeggen zowel Wilma als Arjo dat ik niet wist dat toen ik die Scholeksters stond te fotograferen al die Drieteenstrandlopers achter mijn rug op twee meter afstand zaten. Nou lekker hoor! Niets van gemerkt dus.

Drieteent stranloper01 1920 AB

En hier dus die Drieteenstrandlopers vlak achter mij op dezelfde pier. Foto: @Arjo Bunskoeke 

In het aanspoelsel langs de vloedlijn zitten inmiddels de Drietenen en ik maak hier wat foto’s van. Ook de Eidereenden komen in het water steeds dichterbij en ik kan daar ook wat foto’s van maken, ook Arjo maakt daar goede foto's van. Ik heb ook een kort filmpje gemaakt van het baltsen van de Eiders. Zou het door het warme weer komen dat ze dat doen? De mannetjes zijn nu weer mooi op kleur.

Vier weken geleden was ik nog op Borkum en toen zat er geen kleur meer aan alles; dat was in de rui. Klaas doet nog wat laatste zaken voor zijn lijst met geringde meeuwen.

Eider02 1920 HdL

Mannetjes Eiders zijn druk aan het Baltsen.

Rond 14:15 is iedereen weer bij de jeugdherberg en we wachten niet meer tot het 15:00 uur is, maar eenieder gaat op eigen gelegenheid naar de boot toe.
Ik besluit om nog even naar het bosje te gaan om te gaan kijken waar de juveniele Sperwergrasmus zit. Er staan al een paar mensen en de sperwergrasmus zit er ook nu. Leuk om die toch nog even te hebben gezien en op de foto te hebben gezet.

Onderweg doe ik nog een allerlaatste poging voor de Bladkoning in de bewuste boompjes, maar helaas ook dit keer moeten we het doen met Goudhaantjes en Tjiftjaffen.

In de haven nemen we ter afsluiting nog even een lekker biertje. We hebben nog een half uur voordat we de bagage moeten inleveren. Als we 5 minuten voor tijd naar de boot lopen schiet ik de laatste shop nog even in om 3 repen “tobblerone” te halen voor het thuisfront. Mijn vrouw had de 4 mijl gelopen, Morris onze jongste zoon van 13 had een paardrijwedstrijd (2e geworden) en Finn moet een voetbalwedstrijd doen, dus ze hebben wel iets verdiend, denk ik op het laatst. Net iets na vieren kom ik bij de boot aan en ik ben net de laatste die de koffer in de container kan doen.

helgoland07 1920

Als afsluiter nog een lekker biertje op een zeer geslaagd weekend, en de boot die ons daarna weer wegbrengt naar Cuxhaven. 

Er liggen drie boten die allemaal achter elkaar wegvaren, terwijl van zee af nog een mooi zeilschip binnenkomt. Wij gaan als laatsten. Die andere twee zijn ook “gewone” boten en die varen we op zee al snel met flinke snelheid voorbij. Op zee is niet meer zoveel te zien op wat meeuwen na dan. Virry appt nog even om ons te attenderen dat we onder de vlag van Cyprus varen, het was mijn nog niet opgevallen, maar inderdaad de vlag van Cyprus wappert achter op het dek.

Terug aan vaste wal nemen we allemaal afscheid van elkaar. We zijn allen zeer te spreken over het georganiseerde weekend. We bedanken de leden van de excursiecommissie. We hadden het weer mee natuurlijk, maar het was ook lekker relaxed allemaal. Ik zou hier zelf wel nog wel even een visje willen eten, maar zoals in de meeste Nederlands havens is hier geen gebakken visje of kibbeling te verkrijgen helaas. We pakken de spullen in de auto en rijden weg.

Onderweg vertellen Virry en Wilma nog een verhaal over de Isabeltapuit, daar heb ik dus al helemaal niets van meegekregen.

Izabeltapuit! of toch niet?

Halverwege de zondagmiddag, bijna tijd om aan de terugweg te beginnen.

Een deel van de groep staat al voor de jeugdherberg in het zonnetje te wachten, met een stapel koffers/tassen naast zich.

Maar dan…. komt er iemand melden dat er op het strand een izabeltapuit te zien is. Tja, wat doe je dan als enthousiast vogelaar?
Uiteraard overweeg je heel even of je nog genoeg tijd hebt voor de boot vertrekt, maar al heel snel daarna ben je al op weg naar het strand.

Daar is direct duidelijk waar het beestje zit. Er staan 2 groepen mensen in het zand, bepakt met kijkers, scopen en camara’s, allemaal naar hetzelfde punt turend.
Je sluit je netjes aan bij de achterste groep omdat die op ‘gepaste’ afstand van het doel staat.
Al snel hoor je in de groep gemopper op de voorste groep omdat die toch wel heel dicht bij staat. Maar ter verdediging wordt aangevoerd dat de mensen die vooraan staan de echte experts zijn, diegenen die zullen moeten bepalen of het vogeltje dat daar nietsvermoedend in het zand zit wel een echte izabeltapuit is.

isabeltapuit01groep isabeltapuit02groep
Links: De achterste groep Rechts: Op weg van de achterste naar de voorste groep

Foto's @Wilma Ronde

Als blijkt dat het niet om het gewoon bekijken van een zeldzaam vogeltje gaat, maar dat er een lijst van 5 punten is, waaraan het beestje moet voldoen om de naam Izabeltapuit te mogen dragen.

Uiteraard moeten al die kenmerken op foto's vastgelegd worden, bewijsmateriaal verzameld worden dus, en daar was de voorste groep mee bezig.
Eigenlijk gaat het vooral om die vijf kenmerken. Vier daarvan zijn al ‘zeker’, voor de vijfde moet het beestje meewerken, en dat doet ie niet.

Op dat moment gaat bij mij het knopje om, sta ik vooral met verbazing naar al die mensen te kijken die in hoofdzaak bezig zijn met het scoren op de kenmerken en die ook allemaal ongetwijfeld heel graag wilden dat het een Izabeltapuit is.

Hoe het afgelopen is weet ik niet. Was het een izabeltapuit? Misschien dat anderen het weten. Zelf gezien heb ik het vogeltje ook niet, er stonden te veel mensen voor. Maar het maakt me ook niet uit. Eén meer of minder op het lijstje doet er voor mij niet toe. Er waren in het weekend genoeg vogeltjes die ik goed heb kunnen bekijken en waarvan ik genoten heb.

Wilma Ronde

 

De eindstand t/m vandaag eindigt op 87 soorten. Minder dan 5 jaar geleden toen eindigden we op 108 stuks.

Als toetje krijgen we niet ver buiten Cuxhaven nog een paar groepen Kraanvogels te zien die recht over ons heen vliegen. Ik wil het snel appen, maar net zoals het hele weekend al, dat ik wat later iets met de whatsapp doe, ben ik nu zelfs al te laat en heeft Pieter het al gemeld in het groepje, waar andere het ook nog even hebben gezien. En zo eindigt dit geweldig weekend op gepaste wijze.


Epiloog:

Thuis gekomen kom ik er achter dat ik mijn sleutelbos kwijt ben, en ook na contact gehad te hebben met de jeugdherberg is hij daar ook niet aangetroffen, hoewel ik er haast zeker van ben dat ik die op het bovenste bed heb achter gelaten.

Als ik de week erna kijk op de site van het vogeltrekstation en daar kijk bij waarnemingen www.oag-helgoland.de zie ik dat er op de vrijdag dat we aankwamen nog ca. 10 Bladkoningen waren gezien, zaterdag ca. 7 en zondag nog maar ca. 4, op 10 oktober waren dat er nog tussen de 15 en 20, dus de aantallen waren snel teruggelopen. We waren dus bij aankomst en het zien van de eerste exemplaren veel te verwachtingsvol en dachten in het weekend nog de nodige exemplaren te zien, maar dat viel dus tegen helaas.
Wat ik ook zie is dat ze maandag 15 oktober de Bruine Boszanger hebben gevangen, leuk dat Emo en Aart hem al eerder hadden ontdekt. De dagen erna bleef die er nog wat rondhangen.

Bedankt!

Voor de goede organisatie bedanken we de leden van de excursie commissie bij nane van: Marcel Wolfs, Willemijn Pompe en Dick Smid. Wat mij betreft over 5 jaar weer :-), ik reserveer al vast bij het visrestaurant.

Links:

____________________

Soortenlijst: totaal 87 waargenomen soorten

Roodkeelduiker
Jan-van-gent
Aalscholver
Blauwe Reiger
Grauwe Gans
Brandgans
Rotgans
Wilde Eend
Smient
Wintertaling
Eider
Zwarte Zee-eend
Grote Zee-eend
Blauwe Kiekendief
Sperwer
Torenvalk
Slechtvalk
Waterral
Waterhoen
Scholekster
Bontbekplevier
Zilverplevier
Goudplevier
Drieteenstrandloper
Paarse Strandloper
Steenloper
Bonte Strandloper
Rosse Grutto
Watersnip
Bokje
Kokmeeuw
Stormmeeuw
Zilvermeeuw
Kleine Mantelmeeuw
Grote Mantelmeeuw
Grote Stern
Zwarte Zeekoet
Houtduif
Turkse Tortel
Velduil
Veldleeuwerik
Strandleeuwerik
Boerenzwaluw
Oeverpieper
Graspieper
Siberische Boompieper
Witte Kwikstaart
Grote Gele Kwikstaart
Winterkoning
Heggenmus
Roodborst
Gekraagde Roodstaart
Tapuit
Paapje
Roodborsttapuit
Zanglijster
Koperwiek
Kramsvogel
Merel
Beflijster
Sperwergrasmus
Zwartkop
Braamsluiper
Fitis
Tjiftjaf
Bruine Boszanger
Bladkoning
Goudhaantje
Vuurgoudhaantje
Bonte Vliegenvanger
Koolmees
Pimpelmees
Ekster
Zwarte Kraai
Bonte Kraai (of hybride Zwarte x Bonte Kraai)
Spreeuw
Huismus
Ringmus
Vink
Keep
Kneu
Putter
Groenling
Sijs
Rietgors
Dwerggors
Sneeuwgors

 

Tot Slot nog een Fotomozaïek met extra foto's van verschillende fotografen:

Fitis02 400 HdL Fitis03 400 AB Strandleeuwerik 400 JB
Fitis @Henk de Lange Fitis @Arjo Bunskoeke Strandleeuwerik @Johan Boom
Strandleeuwerik 400 JN Strandleeuwerik 400 PT Strandleeuwerik 400 EK
Strandleeuwerik @Jeroen Niezen Strandleeuwerik @Pieter Tepper Strandleeuwerik @Emo Klunder
hybride bontezwartekraai01 400AB Steenloper01 400 AB Brandgans 400 AB
Hybride Bonte x Zwarte Kraai @Arjo Bunskoeke Steenloper @Arjo Bunskoeke Brandgans @Arjo Bunskoeke
KleinKoolwitje 400 AB SiberischeBoompieper04 400 PT SiberischeBoompieper06 400 JN
Klein Koolwitje @Arjo Bunskoeke Siberische Boompieper @Pieter Tepper Siberische Boompieper @Jeroen Niezen
Tapuit01 400 AB Tapuit03 400 EK Tapuit02 400 AB
Tapuit @Arjo Bunskoeke Tapuit @Emo Klunder Tapuit @Arjo Bunskoeke
Sperwergrasmus01 400 PT Sperwergrasmus02 400 HDL sneeuwgors02 400 PT
Sperwergrasmus @Pieter Tepper Sperwergrasmus @Henk de Lange Sneeuwgors @Pieter Tepper
Braamsluiper02 400 JB Huismus 400 AB Huismus01 400 JB
Braamsluiper @Johan Boom Huismus @Arjo Bunskoeke Huismus @Johan Boom
Dwerggors 400 JN Dwerggors03 400 JB Dwerggors04 400 PT
Dwerggors @Jeroen Niezen Dwerggors @Johan Boom Dwerggors @Pieper Tepper
Dwerggors05 400 HDL Tjiftjaf02 400 AB Graspieper 400 AB
Dwerggors @Henk de Lange Tjiftjaf @Arjo Bunskoeke Graspieper @Arjo Bunskoeke
keep02 400 EK keep03 400 AB keep04 400 JB
Keep @Emo Klunder Keep @Arjo Bunskoeke Keep @Johan Boom
keep05 400 PT Eider02 400 HDL aalscholver01 400 AB
Keep @Pieter Tepper Eider @Henk de Lange Aalscholver @Arjo Bunskoeke
vinkman02 400 AB vinkvrouw01 400 EK vinkman03 400 EK
Vink(man) @Arjo Bunskoeke Vink(vrouw) @Emo Klunder Vink(man) @Emo Klunder
Free Joomla! templates by Engine Templates