Negen-sternendag Groningen
Of: wie neemt de handschoen op?
door Alco van Klinken
In Europa komen tien soorten sterns voor. Nu is Europa groot; je denkt dat dit weinig met Groningen te maken heeft. Maar ondanks treurnis op veel fronten, lijkt recent iets mogelijk wat tot tien jaren geleden een fabeltje leek!
Met het ontstaan van grote moerasgebieden in de buurt van de Stad, kregen we er gratis drie soorten moerassterns voor (terug): de Zwarte stern, Witwangstern en Witvleugelstern. Plus de Reuzenstern die er steeds langer blijft plakken bij de terugtrek.
Reuzensterns in de Onlanden, augustus 2014 (foto: © Jannie Schoonveld)
Aan de kust is het nieuwste eiland in de provincie Groningen ‘’Stern’’ genoemd en dat zal wel een reden hebben. Inderdaad: daar broeden Visdieven en Noordse sterns.
En dan hebben we nog Oog en Plaat aan de Noordzee, waar regelmatig Dwergsterns broeden en waar in de nazomer Grote sterns te vinden zijn.
Met deze lijst zitten we al op acht soorten. Tel daarbij de onverklaarbare voorliefde van Lachsterns voor de omgeving van de Pekela ’s op, en we komen op negen soorten in de provincie!
In theorie zouden in augustus op één dag alle soorten tegelijk in Groningen gevonden moeten worden. Ik weet niet of dit al eens iemand gelukt is. Vogelaars anno 2021 houden van competities; denk aan de Big Day. Het zou leuk zijn als een aantal vogelaars de uitdaging oppakt en eens gaat proberen om deze prestatie (negen soorten sterns op dezelfde dag in Groningen) te behalen.
Autoloos, uiteraard.
Wie neemt de handschoen op?