Skagen 2002
Over vogeltrek en arenden ....
door: Nico de Vries
Zaterdag 27 april 2002
Voor de vierde keer gaan we met het clubje naar het noordelijkste puntje van Denemarken, genaamd Skagen. Het clubje?? Ans, Nico, Mark en Mieke de Vries. Wim Bergman en Johan Prins.
Om 05.00 gaat de wekker in Sellingen, opstaan dus. Altijd moeilijk maar we hebben er met z'n allen zin in. Na wat geklooi heen en weer, afsluiten van het huis enzovoort vertrekken wij om 07.00 uur. De reis kan beginnen. De nieuwe mazda 626 loopt als een trein en dit keer zonder sleurhut achter de auto. We hebben namelijk een huisje gehuurd in Højen. Zal mij benieuwen hoe het er uit ziet.
Johan en Wim reizen samen zelfstandig, die zullen we misschien onder weg nog wel ontmoeten. Met een gsm gaat dat prima. We hebben onder weg naar Hamburg constant regen en we staan hier ook nog eens anderhalf uur in de file en dat is niet leuk. Wim belt op, ze hebben korter in de file gestaan en zijn al op weg naar de Deense grens.
Na deze lange file bij Hamburg weer verder en na 400 kilometer zijn we aan de Deense grens. Zonder grenscontrole natuurlijk. We moeten nog 400 kilometer maar in Denemarken rijden is ontspanning. Het is er eigenlijk altijd rustig. Je kunt merken dat hier aanmerkelijk minder mensen wonen dan in Nederland en Duitsland. Minder jachten en jagen noem ik dat maar zo. Na enige honderden kilometers te hebben gereden zijn we dan eindelijk in Skagen.
Inmiddels rijden Johan en Wim ook al achter ons aan en tegen 14.00 uur kunnen wij het prachtige huisje in Hojen bekijken. Een typisch Deense vakantie bungalow met veel hout. Sauna, mooie ruime open keuken, ruime slaapgelegenheid voor ons allen. Dat zit allemaal wel goed.
De zon schijnt inmiddels volop, ook dat is veranderd want we hebben onderweg nogal wat regen gehad. Natuurlijk beginnen de vogelaars gelijk aan het soorten jagen. Een vogellijst moet gemaakt worden en direct wordt er al in de lucht gekeken of er al vogels doortrekken. Dat valt tegen. Dan maar eens in de veel aanwezige bosjes van de zomerhuisjes rondneuzen of daar wat gevogelte zit en natuurlijk worden voor deze dag de eerste 20 soorten genoteerd.
Ik blijf met de dames en Wim bij de bungalow maar Johan en Mark gaan alvast even bij de zee kijken en scoren gelijk al de eerste zeevogels zoals jan van gent, noordse stern en meeuwen. Ook wordt deze dag gelijk al de eerste raaf gezien.
In de avonduren nog wat napraten over de reis en plannen maken voor morgen. Hoe wordt het weer, zal er vogeltrek zijn, is de wind wel goed, wat is er afgelopen week gezien, hoe laat moeten we op, welke auto gebruiken we, wie heeft zin en geen zin, wat hebben we vorig jaar gezien, wat is het een lekker warm huisje. Allemaal zaken en onderwerpen die besproken worden. Mieke en Ans horen dit wat aan en denken 'vreemde mensen die vogelaars eigenlijk'.
Nog even voor het slapen gaan de weersberichten bekijken, ziet er voor morgen wel goed uit maar er wordt regen verwacht en dat vinden we niet leuk. Dan maar even naar buiten kijken. Het is helder en dan hoor je de vogelaars al snel zeggen: Ach de weermannen weten het ook niet altijd, we zien wel.
Welterusten………
Zondag 28 april 2002
We staan om 05.30 op. Buiten is het koud en winderig, veel te winderig. De Wind komt uit het zuidwesten en dat is eigenlijk niet helemaal goed, of is dit nou wel goed. Het waait een beetje te hard voor kleine pietjes (zangvogels) trek.
Wat besluiten de vogelaars, want Ans en Mieke zijn nog in diepe rust en zullen voorlopig nog niet wakker worden, word het wat? We staan op een bult vlak bij het huisje en kijken de lucht in. Er is duidelijk geen trek in de lucht, het zit er niet in deze dag. Dit noemen ze een slecht begin. Wat moet je dan, is de vraag. Misschien is er 'prutjederij' boven zee (taal van Johan). Mogelijk.
We besluiten daarom bij Gamle Skagen (iets buiten Hojen, boulevarddorp) te gaan zeetrek tellen. Misschien dat we hier op een beschut plekje wat zeetrek kunnen zien. Per slot van rekening waait het hard en dat vinden zeevogels over het algemeen wel leuk, zegt men…………
We beginnen hier om 07.00 uur, eigenlijk al weer een beetje laat want je moet bij zeetrek er vroeg bij zijn. Zeetrek vindt vaak in de vroege ochtenduren plaats, althans dan heb je de meeste soorten en aantallen. Toch is ons soortenaantal na enige uurtjes landtrek al opgelopen naar 33 en we hopen boven ze nog wat nieuwe soorten mee te pikken.
Het is koud, erg koud en de wind veroorzaakt tranende ogen en koude handen. Turend over zee in de kou is voor vogelaars afzien maar toch worden in deze anderhalf uur tellen nog 24 roodkeelduikers, 1 ijsduiker, 1 parelduiker, 12 drieteenmeeuwen, 7 jan van genten, 91 zwarte zee-eenden, 4 ijseenden en veel sterns en meeuwen. Om enkele voorbeelden te noemen.
Maar zoals ik al zij, je merkt al snel als de ochtenduurtjes vorderen dat zeetrek snel afneemt. Dan sta je te blauwbekken van de kou en dan besluit je maar om een lekkere warme kop koffie op te halen in huize Ans en Mieke de Vries. Dat doen we dus ook. We zijn na deze zeetrek toch weer een aantal soorten rijker dus dat zit wel goed en na de koffie gaan we de bult bij het huisje weer opzoeken. Waarom?? Omdat de zon nog steeds schijnt en dat roofvogels dat prettig vinden. Kijken dus in de lucht.
We zien de eerste buizerds hoog over trekken ook enkele ruigpootbuizerds wat bruine kieken 2 visarenden en zowaar een mooie subadulte zeearend. Prachtig.
Net als vorig jaar en het jaar daarvoor krijg je weer het frustrerende beeld van de beroemde terugrukjederij. Buizerd en zeearend komen weer terug, ze vinden het niet noodzakelijk de overtocht te maken naar Zweden. Stom eigenlijk want het is toch normaal als trekvogel je zomerkwartieren weer op te zoeken, of niet dan!! Maar deze klungels denken daar toch klaarblijkelijk anders over en daarom zien we enige uren later de hele club weer voor een tweede keer over ons heen vliegen maar nu richting zuid. Tegen 13.00 uur is er geen doortrek meer en zullen we wat anders moeten doen.
Een kijkje op Battereyvej dan?? Oke. We staan hier een uurtje of twee en natuurlijk zijn de overtrekkende 3 kraanvogels de moeite waard en de 10 doortrekkende sperwers zijn ook niet gek maar de echte roofvogeltrek…….nee, met een straffe zuidwestenwind zien roofvogels dit niet zitten.
In de vissershaven zien we de beide burgemeestersoorten, de kleine en de grote, en enkele drieteenmeeuwen. De dag kan eigenlijk niet meer stuk, hij was best wel goed en ons vogelsoorten aantal is inmiddels opgelopen naar het respectabele aantal van 80 soorten! De 100 nadert.
In de avonduren het prachtige spel Kolonisten van Catan gespeeld en natuurlijk nog even kijken naar de weersberichten maar die voorspellen niet veel goeds voor morgen. Trouwens het giet buiten, horen wij.
Welterusten………
Maandag 29 april 2002
We wilden vroeg op om bij Grenen te gaan tellen, dat wilden we ……………… maar Het regent om 04.45 en om 07.00 uur ook nog en ook nog om 10.00 uur SHIT!! Weer een slecht begin!
Slechte start voor de vogelaars maar het bed is wel bijzonder lekker, dat wel. Hoe zou het zijn op de camping met deze weersomstandigheden, ook niet prettig lijkt mij.
We zitten wat aan de koffie en inmiddels is de regen over gegaan in motregen en tegen 12 is het droog, ja het is droog en we zien zowaar de zon. De zon begint al meer te schijnen en het wordt mooi weer. Dat is dan ook de reden dat we maar weer gaan vogelen en waar kun je dat het beste doen, ja u raad het al, Grenen.
Met z'n allen gaan we hier aan de wandel en kijken natuurlijk in de lucht. De sperwers zitten overal en we tellen deze dag een kleine 80. Daarnaast blauwe en bruine kieken en een rode wouw en een doortrekkende kraanvogel. Het strand bij Grenen is mooi met mooie duinpartijen en meertjes die ondiep zijn en waar vele kwikstaarten en enkele strandlopers en steltlopers foerageren. Ook gaan we een kijkje nemen bij Ellekrettet waar je overal de dodaars hoort en waterrallen hun geschreeuw laten horen. We zien de eerste bonte vliegenvanger, het voorjaar komt er aan. Leuk is het doortrekkende bokje. En op het heideveldje bij Grenen wordt een witgatje gescoord.
108 soorten hebben we nu al gezien en thuis bij Højen zien we de 109de, een doortrekkende goudplevier. Ondanks de slechte start van de vele regen in de ochtenduren maakt de zon in de middag veel goed. Er is nauwelijks trek geweest maar de wandeling maakte veel goed.
Ans en Mieke zijn in Skagen (dorp) geweest en hebben zich hier ook prima vermaakt en het warme eten van Johan gaat er prima in, wat was het ook al weer?????????????? Een dag zit er weer op en de weersverwachting heeft het over droog weer morgenvroeg! Broodjes smeren en opnieuw een poging wagen morgenvroeg op het duin van Grenen.
Welterusten………
Dinsdag 30 april 2002
Koninginnedag in Nederland, tja… Gisteravond de broodjes klaargemaakt. Nu pruttelt de koffie om 04.00 uur. Die gaat mee. Buiten is het droog hebben wij opgemerkt. De tassen worden ingepakt en wij gaan richting Grenen.
Grenen is voor ons een heerlijk vogeltrekpunt. Hier komen de kleine vogelsoorten bij elkaar en trekken over zee richting Zweden. Kleine vogels zijn natuurlijk de vinkachtigen, kwikstaarten, piepers en ander klein gevogelte die altijd vergezeld worden door de vele sperwers die je regelmatig door de duinpannen ziet flitsen. Het zijn snelle jongens die sperwers maar boven zee hebben ze vijanden in de vorm van grote roofmeeuwen zoals de zilvermeeuw, kleine en grote mantelmeeuw en misschien een grote burgemeester.
Als wij op onze favoriete plek aan komen, komen wij tot de conclusie dat het wel erg hard waait. Veel wind geeft weinig kleine vogeltjes trek en daar komen we toch voor. Boven zee trekken wel veel roodkeelduikers langs en we zien mooi een grote burgemeester op het strand zitten tussen de vele mantels en zilvers. Ook is er enorm veel sterntjestrek en regelmatig trekken groepen zwarte zee-eenden langs onze post.
Om half 8 besluiten wij naar Battereyvey te gaan. Op dit punt staan altijd veel Denen en het is het uiterste puntje van Denemarken. Hier wagen vooral de roofvogels de oversteek. Ook sta je hier wat dichter aan de zee zodat duikertrek en andere zeevogeltrek mooier kan worden gezien dan op Grenen. Wel is het hier meestal druk met mensen maar dat nemen wij voor lief. Geharde koppen, bruin en rood verbrand door de scherpe voorjaarszon. In bezit van een goede verrekijker en telescoop vol geplakt met stikkers. Veel kleren aan, weerbestendig natuurlijk en groen of bruinachtig van kleur. Dat typeert een vogelaar. Altijd maar loeren en loeren naar die ene mooie soort en dan, als er iets bijzonders wordt gescoord is er in een keer leven in de brouwerij. Er wordt opgewonden gedaan, wat gepraat, discussies en natuurlijk gebeld met vogelaars elders op het eiland dat er weer een bijzondere soort is gezien. Over het algemeen doen Denen dit rustig en zijn zeer bedeesd in hun communicatie. Dit in vergelijking met de 4 Nederlanders die aanmerkelijk drukker zijn en regelmatig hun typische woordenschat laten beluisteren zo van : 'wat is dat, dikke prutjederij, mooi, ik zie hem…, wat is hij mooi, de eerste keer dat ik deze soort zie'. 'enzovoort enzovoort.
Wij tellen hier van 07.30 tot 10.45 en inderdaad de zeetrek is prima. We tellen 374 roodkeelduikers, honderden zwarte zee-eenden, enkele zwarte zeekoeten en natuurlijk weer veel sterns. Wat later in de morgen komen langzaam de eerste buizerds de lucht in en 3 zwarte wouwen wagen de oversteek.
Een excursie van scholieren uit Aarhus vestigt onze aandacht. Het wordt druk hier. Het zijn allemaal jonge dames en dat vinden de boys over het algemeen niet erg. Er wordt wat gepraat over vogels en vogeltrek en de dames zijn erg geïnteresseerd in ons werk en waarom Nederlandse vogelaars naar dit punt komen. Wat bezielt ons eigenlijk. Vogelen is leuk, maar wij worden koud en een verse kop koffie in huisje Højen trekt ons wel aan.
Ans en Mieke zitten heerlijk van de zon te genieten. Dat moeten wij ook maar doen. Stoelen naar buiten en uit de wind, het is prima vertoeven buiten. Helaas, er is niet veel trek. Enkele buizerds en zo af en toe een sperwer. Er wordt nog een overtrekkende kraanvogel en slechtvalk gespot maar het blijft erg rustig totdat………………………… STEENAREND!!!! 3 exemplaren vliegen over ons huisje. Drie grote arenden, 2 juvenielen en een subadulte, maar is deze laatste wel een steenarend ???? Is het niet een steppearend of….. De vogel is wat kleiner en de vleugels zijn naar onze mening smaller, is dit wel een steenarend ??? . De vogels geven een demonstratie schroeven pal boven ons. Prachtig gezicht tegen die staalblauwe lucht. Na deze demonstratie blijft het rustig in de lucht.
In de avonduren nog even gewandeld met Johan en praten over die ene arend…………
Welterusten.
Woensdag 1 mei 2002
Natuurlijk weer vroeg opstaan deze ochtend maar buiten regent het pijpenstelen, dus dat wordt niks. Lekker in bed blijven liggen, heerlijk en even niet aan vogels denken (vreemde uitspraak). Slapen dus.
Om 09.00 uur sta ik op en kijk naar buiten, het regent nog steeds maar de regen wordt in de loop van de ochtend minder en minder en tegen de middag is het droog, maar het is nog wel bewolkt zodat wij besluiten naar het biologisch centrum te gaan. Het Informatiecentrum ziet er verzorgd en modern uit. Prachtige indrukken krijgen wij van de omgeving van Skagen. Door beeldmateriaal en interactieve beelden krijgt de bezoeker een goede indruk voorgeschoteld hoe het met de getijdenzones zit, hoe duinvorming plaatsvindt, wat wandelende duinen zijn, hoe vogeltrek boven Skagen zo bijzonder is, de visvangst enzovoort enzovoort. Mooi zijn de levende zoutwatervissen die zwemmend te zien zijn in geheel natuurlijke omstandigheden. Je ziet het verschil tussen een bot, schol en tong en overal scharrelen krabbetjes tussen de stenen rond opzoek naar wat eetbaars. Duinen zijn bijna echt nagemaakt door middel van een soort specie die men gebruikt heeft. Het ziet er allemaal prachtig uit. Ook het educatieve gedeelte van het centrum is mooi. Veel aandacht krijgen kinderen die wat meer willen weten over de natuur in deze omgeving. Je ziet daarom ook geregeld schoolkinderen met hun onderwijzer(res).
We praten met wat studenten die tevens vogelaar zijn en vragen hen over de vreemde arend. Ze hebben niets gezien maar er is wel een steppenkiekendief over gevlogen, en die hebben we dus gemist. Maar die arend………………? Was het toch een steenarend ?? We zien thuis wel.
Om 14.00 uur verlaten wij het centrum en zowaar de zon schijnt volop en we zien alweer buizerds hoog over ons heen vliegen, er is notabele weer wat trek. Ans en Mieke gaan naar Hojen en wij gaan nog even naar de Battereyvey. Misschien zien we daar eindelijk eens een paar buizerds weg trekken over de zee.
Enkele buizerds (jawel) wagen nu de oversteek en als stipjes verdwijnen ze uitzicht en gaan richting Zweden, maar vele komen weer terug en durven niet en dat geld ook weer voor de drie steenarenden die we weer te zien krijgen. Wat zijn dit toch prachtige vogels. Langzaam schroevend de hoogte in en weer afzeilend naar het zuiden, prachtig. Maar het zijn wel eikels!!
Er is niet veel trek te bespeuren en wij gaan eens kijken bij de Buttervey. Een gebied aan de westkust waar we nog niet zijn geweest. Vijf oeverlopers vliegen weg waarvan eentje onze aandacht vestigt. Ik zie samen met Mark nauwelijks een vleugelstreep bij de vogel, oeverlopers hebben dat wel. Opnieuw opzoeken dat groepje vogels. En we zien ze weer, en weer die ene zonder een noemenswaardige vleugelstreep. Is dit een Amerikaanse oeverloper. Andere kenmerken van de Amerikaanse heeft hij niet dus wij houden het maar op een gewone oeverloper. Vogelen is altijd spannend. Bij het huisje in Højen wordt nog een visarend, 2x een smelleken en een slechtvalk gescoord en de watersnip die overvloog is nr.131. de soortenlijst is al hoog.
Natuurlijk wordt in de avonduren weer gepraat over die ene arend, wat was dat nou, we zijn er allemaal niet helemaal zeker van of het een steenarend was. Het spel Catan wordt weer tevoorschijn gehaald en dat wordt met veel genoegen door ons met een borrel uitgespeeld waarna wij tegen een uur of 12 ons nest inkruipen.
Welterusten………
Donderdag 2 mei 2002
Het regende vannacht weer pijpenstelen maar bij het opstaan (04.30) is het zowaar droog. Het clubje vogelaars gaat dit keer naar Battereyvey.
Het is koud en de trek over zee is maar kort en niet al te best. Wel 149 roodkeelduikers en een parelduiker. Tevens de nodige zwarte zee-eenden, enkele jan van genten, 4 smellekens en een doortrekkende visarend, om een paar soorten te noemen. Kleine pietjestrek is hier nauwelijks te zien of te horen en dat ergert ons enigszins. We zien wel hoog over wat vliegen maar we horen ze boven het lawaai van de branding niet. Daarom gaan wij om 06.45 naar Grenen om daar de trek te bekijken, we staan om 07.00 weer op ons vertrouwde duin. Dik ingepakt en lekkere warme koffie in onze thermosflessen. Krukje erbij en natuurlijk de onontbeerlijke verrekijkers en telescopen.
Ja, er vliegt heel wat over. Mooi die 2 pestvogels, noordse gele kwikken, sneeuwgorzen, putters, vinken, kepen, ruigpootbuizerd en weer een steenarend dit keer een juveniel exemplaar. Om 11.00 uur stoppen wij. Weer een aantal soorten rijker.
Het weer wordt wat onvriendelijker, het waait stevig en het is geheel bewolkt als wij weer bij het huisje in Hojen arriveren. Weer is er nauwelijks trek te bespeuren van roofvogels. Zo af en toe eens een sperwer, blauwe kiek of een valk maar het is niet veel, nee, het is gewoon slecht. De wind zit in de verkeerde hoek (zuidwest) en de trek boven Flagbakken in de middaguren is ook niet veel. Je kunt hier wel leuk wandelen in de prachtig begroeide dennenbossen. Elke dennentak zit vol met baardmossen en andere korstmossoorten en schitterend gezicht en vooral op de bodem heel veel rendiermos.
Met Ans, Mieke en Wim ga ik naar Rabjerg Mile om de wandelende duinen te bekijken. Het is inderdaad een wonder deze enorme zandhopen en bovenop zo'n duin krijg je de indruk dat het zand alles opvreet. Langzaam maken ze nieuwe landschappen en dat is zo bijzonder aan dit gebied, je moet het eens een keer gezien hebben. Het is een toeristische trekpleister.
Bij Sandmullen hebben dit jaar voor het eerst kraanvogels gebroed in Skagen. Prachtige duinvalleien met mooie begroeiing. Overal bloeien de duinviooltjes en we horen de boomleeuwerik zingen. Ik zie voor dit jaar de eerste gekraagde roodstaart (wel soort 139).
In de avonduren zit ik nog even wat met Johan te mijmeren over het huisje enzo. Het is inderdaad niet kamperen op de Pilevey in Flagbakken maar met dit weer is het toch wel lekker warm en knus vakantie vieren en dat is ook wat. Johan heeft hier wat moeite mee. Voor beide is wat te zeggen dat geef ik toe, maar volgend jaar willen Ans en ik toch wel weer graag in een huisje. Lekker trouwens zo'n ligbad Mieke !!!!
Maar die arend……………
Welterusten.
Vrijdag 3 mei 2002
Vanmorgen om 04.30 met mijn verkeerde been uit bed opgestaan. Ik ben wat chagrijnig. Waarom ? Ik weet het zelf niet, mogelijk door de weersomstandigheden die er ook deze morgen er zeer verontrustend uitzien. Dreigende wolken voorspellen niet veel goeds. Zal ook deze dag beginnen met regen? Op ons uitzichtpunt in Grenen ga ik wat aan de wandel en maak een kleine strandwandeling. Ik moet wat op gang komen. Ik doe een hoogwatertelling en tel meeuwen en strandlopers. Leuk zijn de beide burgemeestersoorten die tussen de veel aanwezige zilvermeeuwen en grote mantels zitten. Ook vliegen er veel sterns rond en een kleine jager rust uit op het strand na de jacht.
Na een uurtje wandelen ben ik er weer helemaal bij en kom tot de conclusie dat de vogeltrek boven Grenen formidabel is. Veel kleine pietjestrek. Piepers, vinken, kepen, koperwieken, gorzen en natuurlijk rovers zoals smelleken en sperwer die hun kleine prooien achtervolgen. Ze vliegen als het ware mee met hun voedsel. Mark, Johan en Wim zijn enthousiast en kijken, wijzen en noteren aantallen en soorten.
Ook boven zee is het smullen. Regelmatig vliegen groepjes roodkeelduikers langs al zijn de aantallen minder hoog als voorgaande dagen. Over ons heen vliegt een ijsduiker. Prachtig, zo'n grote duikersoort die hoog over je heen vliegt, wij zien er later nog eentje. De grote duikers komen vanaf het Kattegat en vliegen over Grenen naar het naar het Skagerak, een heel apart fenomeen. Helaas de geelsnavelduiker zien wij deze morgen niet. Boven zee zien wij voor het eerst een langstrekkende noordse stormvogel en natuurlijk kleine jagers. Mooi is de middelste jager te zien die wij duidelijk determineren. Groter postuur en de typische gedraaide staartpennen zijn duidelijk waarneembaar.
Om 10.00 uur gaan wij richting Sandmolen en via Sandmolen naar Ellekrettet. Hier wandelen wij wat door de natte duinvalleien en wilgenbosjes opzoek naar nieuwe soorten. De grote bonte specht is er daar een van. Verder zien wij weinig bijzonderheden en tegen 11.30 vertrekken wij naar ons zomerhuis in Hojen.
De lucht ziet er weer grijs uit en het motregent. Natuurlijk is er daarom geen trek meer in de lucht. Geen buizerd te zien. Er worden door ons nog een boomvalk en 2 x een smelleken gezien maar de rest is huilen met de pet op. Later in de middag begint het ook nog te regenen dus dat wordt opruimen van het huisje en de boel alvast een beetje inpakken. Per slot van rekening gaan we morgen weer naar huis. Dan zit een weekje Skagen er weer op, jammer………
Welterusten.
Zaterdag 4 mei 2002
Het zit er weer op. Om 07.00 staan wij op. Buiten is het rustig weer, een zwakke noordenwind. Johan en ik kijken in de lucht, er is enorm veel trek van vogels. Overal vliegen groepen vinken, piepers en lijsterachtigen.
Waarom moeten wij nu naar huis. Johan wil eigenlijk wel blijven maar een dag langer of zo maar wij moeten het huis uit. Op een camping is dat anders dan kun je nog een dag er aan vast plakken. Helaas………het is niet anders, om 09.30 verlaten wij Skagen. Onderweg nog een zingende grauwe gors gehoord op een parkeerplaats. Leuk.
Skagen was weer mooi. We moeten weer een jaar wachten. Na 830 kilometer autorijden zijn we weer thuis, het heeft in Sellingen deze week 85 millimeter geregend, het was met het weer in Sellingen aanmerkelijk slechter gesteld dan in Skagen . En wij wachten weer een jaar…………
TOT VOLGEND JAAR 2003.
Maar nu: Er vloog dus inderdaad een vreemde arend over Skagen op 30 april en 1 mei. Het betrof een, schrik niet, KEIZERAREND. Onze vermoedens waren juist, het was een andere arend. Toch een leuke uitzwaaier!!
____________________
Links: Soortenlijst per dag (Word document)