Vogels van de Rode Zee in Egypte
door: Jacob Schrevel
In februari van 2007 hebben mijn vrouw en ik een 12 daagse reis gemaakt naar de toeristenstad Hurghada in Egypte. Die stad ligt in het noorden van de Rode Zee langs de kust en is 40 km lang, uitgegroeid van een klein vissersstadje tot een stad zoals Groningen.
Bijzonder voor ons vogelaars is, dat Hurghada in de oostelijke trekroute ligt van vogels van Afrika naar Europa. Dat zou een reis voor ons waard zijn. Bijeneters bijv. trekken wel vanuit Zuid Afrika, via de Rode Zee, Israel en de Bosporus naar Oost Europa. In Hurghada rusten dan duizenden vogels in de schaarse bomen. Geen boom is dan onbezet!
![]() |
Oudegyptisch alfabet |
Ik was er niet in de trektijd, maar desondanks heb ik vele voor mij onbekende soorten gezien. Vanuit het hotelbalcon had ik uitzicht over een grote volkswijk en daar heb ik duidelijk de Laner- en de Sakervalk waargenomen, terwijl de palmtortel, die zo klein als onze Turkse tortel is en die daar veel voorkomt, dikwijls op het balconhek zat. In een villawijk zag ik de Kuifkoekoek. Aan het strand heb ik de Westelijke Rifreiger gezien en verder de zee op vanaf een schip de Bonte Stern, de Witoogmeeuw, Hemfrich's Meeuw en de Armeense Meeuw
We hebben een bustocht naar het tempelcomplex van Luxor (midden Egypte aan de Nijl) gemaakt. Natuurlijk heb ik gevogeld onderweg, hetgeen zeer de moeite waard was. Vanaf de kust gingen we eerst door de woestijn, alwaar ik bij een oase, alias restaurant 5 raven zag. Daarna moesten we 100 km langs de Nijl en zijn irrigatiekanalen. Met name in die kanalen zaten vele reigersoorten, zoals de Grote-, de Kleine- en de Koereiger. In het veld zag ik duidelijk de Barbarijnse Valk en de Sporenkievit.
Erg bijzonder vond ik, dat ik deze soorten en andere later in de tempelschilderingen vaak terugzag. Deze hadden in de oudheid, vanaf 4000 voor Chr., een goddelijke betekenis! Vergelijk de wijsheid van de Uil.
Verder heb ik tijdens een woestijnsafari de Isabel- en de gewone Tapuit gespot. Tenslotte mocht ik nog de Syrische Kanarie en de Balkansperwer aanschouwen.
Tenslotte is het onderwaterleven van de Rode Zee van ongekende schoonheid met zijn talloze mooi gekleurde tropische vissen. De Egyptenaren zijn daar dan ook gelukkig erg zuinig op, hoewel er wel gevist wordt. Ik heb dan ook heerlijk kunnen snorkelen en veel moois gezien, tot dolfijnen aan toe; ook onder duikliefhebbers is de Rode Zee beroemd!
Jacob Schrevel
____________________