We gaan op reis!

wijzer300witMet deze rubriek willen wij u in de gelegenheid stellen om uw vogelreisverslagen te publiceren, zodat medevogelaars hier suggesties kunnen opdoen voor een reisbestemming die de moeite waard is.

Wij zien uw reisverslag (graag in het Nederlands geschreven) met interesse tegemoet. Bijzondere belangstelling gaat uit naar uw meest indrukwekkende, mooie of leuke ervaringen.
Ook persoonlijke ontboezemingen worden op prijs gesteld.

We zien een en ander graag verluchtigd met foto's. De vogels zult u waarschijnlijk vanzelf met plezier op de plaat zetten, maar ook de karakteristieke omgeving van het gebied is interessant voor de lezer.
Dus hiervan zien wij ook graag foto's tegemoet.

Uw eigen reisverslag Insturen

Het verslag kan eenvoudigweg ingeleverd worden als word-document zonder enige opmaak; deze wordt door ons verzorgd. Vóór publicatie op de site wordt de pagina ter goedkeuring aan de inzender voorgelegd.

  • Stuur los van het document foto's van de reis mee en zo mogelijk een geografisch kaartje van het reisgebied.
  • Stuur de url van de links mee die u eventueel heeft gebruikt ter voorbereiding van de reis.
  • Mail uw verslag inclusief foto's naar reisverslag at avifaunagroningen.nl

Wij wensen u een dynamische vogelreis toe.

Uw Webbeheerders

Een week vogelen in zuidoost Roemenië

4 mei t/m 11 mei 2009

door: Nico de Vries

02gezelschap1

Deelnemers: Harry Blijleven Mark en Nico de Vries Johan Prins

Maandag 4 mei

kaart roemenieBeren kijken in Roemenië was het doel. Dat was de wens van Anne van Dijk. Hij wilde ze zo graag eens in levende lijve zien en samen met Harry en Johan werd dit plan opgevat. Helaas overleed Anne op 22 april en dit was voor ons een groot verlies. Ik heb dit maar moeilijk kunnen verwerken, maar we waren van mening dat we toch naar Roemenië moesten gaan, Anne zou dit gewild hebben. Mijn zoon Mark zou de plaats van Anne innemen.

We hebben geboekt bij Wizz-Air. Om 19.10 vertrekt ons vliegtuig uit Dortmund en om 22.30 landen wij in Boekarest. Een taxichauffeur brengt ons op een “kamikazeachtige” manier naar ons hotel. Hier brengen wij onze nacht door en slapen slecht op veel te harde matrassen, het Ceaucescu tijdperk spookt mij in gedachten, slapen ze hier in Roemenië allemaal op dit soort matrassen, dan staat ons nog wat te wachten de komende dagen, oeff.

Dinsdag 5 mei

We hebben alle vier niet erg goed geslapen en zijn blij dat we dit hotel en deze chaotische drukke miljoenen stad spoedig zullen verlaten. Dat viel niet mee maar we vinden de weg naar Brasov, Boekarest ligt achter ons. Er moet nog veel gebeuren aan de infrastructuur in deze stad. Alles rijdt maar door elkaar heen en je krijgt iedere keer de indruk dat je constant moet vechten om voorrang. Rechts en links scheuren de auto’s je voorbij. Het is verstandig gewoon de weg te blijven volgen op de middelste baan en dan kom je vanzelf de stad op den duur uit. We nemen de E60 richting Brasov. Een goede weg maar wel druk. Halverwege wat inkopen gedaan om de inwendige mens te versterken. Bij het plaatsje Sinaia stoppen we. Hier loopt de rivier de Prahova door heen.

Direct zien we bij onze stop een Withalsvliegenvanger, Raaf, Grote gele kwikstaarten, Waterspreeuw en Zwarte Mees. Jammer dat deze mooie rivier zo vreselijk vervuild is met afval wat je helaas overal tegenkomt in Zuidoost Roemenië.

Voor Predeal gaan we richting Brasov. Deze weg is veel rustiger en ligt op de route naar Zarnesti alwaar wij zullen overnachten. Onderweg bij een meertje Witvleugelsterns. Bij een mooi bos stoppen we weer even en hier zien wij Havik, Vuurgoudhaan en Glanskop. Bij een parkeerplaats wordt het tijd om nu echt even te gaan vogelen en te eten en drinken. Een Kramsvogel in zomerkleed zit stiekem te broeden in een gaffel van een boom. Hoog in de lucht zien wij een groep van 8 Zwarte Ooievaars en 8 Buizerds doortrekken naar het noorden . Tevens op deze mooie plek Groene Specht, Grijskopspecht, Appelvink, Sperwergrasmus en Boomklever.

Prachtig zijn de bloemen in het voorjaar. Bijvoorbeeld de massaal aanwezige Slanke sleutelbloem (Primula elatior) en in de bossen onder de Beuken Cardamine heptaphylla tevens heel veel Gewone Dotterbloem (Caltha palustris) op vochtige plaatsen. We zien nu ook de eerste dagvlinders zoals Keizermantel en Oranjetip. Ook hier weer het massaal aanwezige zwerfvuil. De Roemenen moeten in de toekomst hard aan het werk om dit allemaal op te ruimen.

Zarnesti.

Op de kaart lijkt het maar een klein plaatsje maar als je er door heen rijdt valt dit toch smerig tegen. Het is een plaats van dik 25.000 inwoners. De wegen zijn redelijk maar er zijn ook nog veel wegen die niet verhard zijn en waar dan weer veel kuilen en gaten in zitten. Oppassen dus. 

05fabriek1

Leegstaande papierfabriek in Zarnesti.

10werk
Werken op het land.
20kar
De typische Oost-Europese boerenkarren waar het
paard nog een belangrijke functie heeft.

We zien een leegstaande fabriek. Eens was dit een papierfabriek in de tijd van Ceauscescu. De fabriek staat als een log gedrocht in het landschap met roestige torens en betonnen muren. De natuur neemt langzaam bezit van dit gebouw. Een grote kolonie huiszwaluwen heeft er een prima plek gevonden om hier hun nestplaats te bouwen. Ook zien we veel “Roma” zigeuners in hun typische kledij. Ze wonen in de naburige dorpen om Zarnesti heen. Ze zijn arm dat is aan de behuizing te zien.

In Zarnesti hebben we een pension gevonden waar we de komende dagen zullen bivakkeren. Het ziet er erg goed en verzorgd uit. Prima ontvangst en niet te vergeten de bedden zijn niet “hard”. We hebben in de middaguren nog tijd genoeg om een wandeling te maken langs de rivier de Barsa. De Roemeense boeren zijn druk bezig met hun landbouwwerkzaamheden en overal zie je die typische Oost-Europese houten karren (ik zag ze ook veel in Oost-Polen) die worden voortgetrokken door 1 of 2 paarden.

We zien o.a. Kneu, Oeverloper en Balkankwikstaart (Roemeense ondersoort “dombrowskii”.) Tussen een grote schaapskudde zien wij bijna 200 “gewone” Gele Kwikken zitten. Mogelijk veel doortrekkers, Balkankwikken zitten er maar sporadisch tussen. De vogeltrek is nog in volle gang want wij zien hoog in de lucht ook nog een 30 tal bijeneters doortrekken. Morgenvroeg maar eens goed dit gebied uitpluizen.

Het weer was deze dag eigenlijk best wel goed, een lekker zonnetje met een temperatuur van rondom de 18 C°. Toch was het voor 14 dagen terug hier in de bergen nog erg koud en dat is ook te zien aan de vele sneeuw die nog op de bergtoppen ligt. Daar ergens zitten de beren wolven en lynxen!

In de avonduren krijgen we een prima maaltijd voorgeschoteld en drinken we nog een lekker Roemeens pilsje en dan vroeg naar bed, morgen vroeg op. Dag 2 van onze reis zit er op. Welterusten.

Vogellijst 5 mei (67 soorten) (vet gedrukt is nieuwe soort voor de weeklijst) 1 Blauwe Reiger, 2 Ooievaar, 3 Zwarte Ooievaar, 4 Wilde Eend, 5 Buizerd, 6 Sperwer, 7 Havik, 8 Torenvalk, 9 Waterhoen, 10 Meerkoet, 11 Kievit, 12 Oeverloper, 13 Geelpootmeeuw, 14 Witwangstern, 15 Houtduif, 16 Turkse Tortel, 17 Gierzwaluw, 18 Bijeneter, 19 Grote Bonte Specht, 20 Groene Specht, 21 Grijskopspecht, 22 Kuifleeuwerik, 23 Veldleeuwerik, 24 Boerenzwaluw, 25 Huiszwaluw, 26 Witte Kwikstaart, 27 Balkankwikstaart, 28 Gele Kwikstaart, 29 Grote Gele Kwikstaart, 30 Winterkoning, 31 Roodbuikwaterspreeuw, 32 Roodborst, 33 Zwarte Roodstaart, 34 Gekraagde Roodstaart, 35 Grauwe Vliegenvanger, 36 Withalsvliegenvanger, 37 Bonte Vliegenvanger, 38 Kramsvogel, 39, Merel, 40 Zanglijster, 41 Tjiftjaf, 42 Zwartkop, 43 Tuinfluiter, 44 Sperwergrasmus, 45 Braamsluiper, 46 Vuurgoudhaan, 47 Goudhaan, 48 Pimpelmees, 49 Koolmees, 50 Zwarte Mees, 51 Glanskop, 52 Boomklever, 53 Boomkruiper, 54 Ekster, 55 Kauw, 56 Roek, 57 Bonte Kraai, 58 Raaf, 59 Spreeuw, 60 Huismus, 61 Vink, 62 Kneu, 63 Groenling, 64 Putter, 65 Europese Kanarie, 66 Appelvink, 67 Geelgors.

Woensdag 6 mei

04.00 uur gaat de wekker en om 04.30 staan wij buiten de poort. De auto gepakt en een fikse wandeling in de bergen maken deze ochtend. We hebben allemaal heerlijk geslapen en zijn benieuwd wat deze wandeling gaat opleveren. Het weer is goed niet te koud en niet te warm en droog!

21notenkraker
Notenkraker

In de bergen ligt een klein houten kloostertje, Pest Chiliior, en dat moet ons einddoel worden. Klimmen dus. Een Noordse Nachtegaal vestigt onze aandacht. De zang is toch wel anders dan de Nachtegaal. Beide soorten komen hier voor. We horen in de mist Tapuit en Paapje zingen ook laat de Koekoek zich horen. In de bergen horen wij een Oehoe en als de mist is opgetrokken vliegt een Oeraluil voor ons uit en laat zich prachtig bekijken in een spar. Bij dit soort waarnemingen gaat toch je hard sneller kloppen en als wij even later nog 2 Witrugspechten in een dode boom zien dollen kan eigenlijk de dag niet meer kapot.

Wat is het hier mooi. De bergweiden staan volop in bloei met Bosanemoon (Anemona nemorosa) Gele Anemoon (Anemone ranunculoides), Slanke Sleutelbloem, Gulden Sleutelbloem (Primula veris), Alpenklokje (Soldanella alpina), Grootbloemige Gentiaan (Gentiana clusii) en Voorjaarsgentiaan (Gentiana verna) om er maar een paar op te noemen. Helemaal mooi waren de drie exemplaren van de zeldzame bleke orchis (Orchis pallens). Deze soort wordt maar weinig gevonden door floristen dus voor ons een verrassing.

We gaan hoger en hoger en zien o.a. zingende Notenkrakers, Kruisbekken (type C, volgens Mark), Goudvink, en een Zanglijster die zingt als een Merel (opmerkelijk). Ook horen wij de alpine ondersoort van de Matkop (montanus) de zang is anders dan de bij ons bekende Matkop (rhenanus). Bij het kloostertje aangekomen hopen wij in het bos de Auerhoen aan te treffen maar dit lukt niet. Wel weer mooie flora zoals een Bremraap die paars lila van kleur is met veel bloemen, de naam is mij onbekend maar mogelijk een alpine vorm van de Grote Bremraap (Orobanche rapum- genistae). Wij gaan naar beneden, de zon schijnt inmiddels en we zien wat dagvlinders zoals Bruin Dikkopje en Aardbeivlinder.

22piatra
Piatra Craiului

Na de maaltijd naar Piatra Craiului. Een schitterend gebied met steile rotsformaties en de plek voor Rotskruiper. Maar inmiddels is het weer wat omgeslagen en we krijgen meer te maken met fikse regenbuien. Maar de zon laat zich ook regelmatig zien. Helaas geen Rotskruiper (die zitten hier overigens wel.) Maar het paartje Grijze Gorzen, die door speurneus Mark worden ontdekt maken weer veel goed. Zo geheimzinnig en onopvallend verplaatsen ze zich tussen de rotsblokken. Verder ook nog twee rondvliegende Rotszwaluwen (de enige van deze vakantie), veel Waterspreeuwen (met vliegvlugge jongen) en Grote Gele Kwikken. Ook horen wij regelmatig de Grijskopspecht. Maar natuurlijk ook weer de flora zoals veel Verspreidbladig Goudveil (Chrysosplenium alternifolium), Bittere Vleugeltjesbloem (Polygala amarella), Wolverlei (Arnica montana), een Geelbloeiende Smeerwortel (mogelijk Symphytum grandiflorum) en Harlekijn (Orchis morio).

Om 17.30 worden we opgehaald door onze gids die ons in een oude landrover het leefgebied van wolf en beer zal laten zien. Hier ging het allemaal om, we willen graag deze beesten zien en met name de Bruine Beer. Na een lange barre rit door slecht begaanbare wegen (door de regen nog slechter geworden) bereiken wij de hut die eerst belopen moet worden via een steil paadje. We kijken in alle stilte naar beneden vanuit de observatiehut. Er ligt een dood paard, hier moeten de beren en wolven op af komen. De avond te voren waren hier nog 8 beren en 4 wolven gezien maar wij hebben pech. Na uren wachten en kleumen (koud) verlaten wij in de schemering deze plek. Geen beren en daar zijn we toch wel een beetje sneu van. We gaan morgen toch maar weer voor de herkansing, tenminste als het weer mee zit.

Een beetje teleurgesteld komen we terug in ons pension. Je vergeet zo snel dat je eigenlijk een prachtige dag hebt gehad met zoveel mooie indrukken en mooie soorten vogels, planten en vlinders. Na een pint en een borrel (palinka) van de pensioneigenaar gaan wij vol goede moed naar bed. Welterusten.

Vogellijst 6 mei (56 soorten) Buizerd, Torenvalk, Turkse Tortel, 68 Koekoek, 69 Oeraluil, 70 Oehoe, Gierzwaluw, Grote Bonte Specht, 71 Witrugspecht, 72 Zwarte Specht, Groene Specht, Grijskopspecht, 73 Rotszwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, 74 Boompieper, Witte Kwikstaart, Balkankwikstaart, Grote Gele Kwikstaart, Winterkoning, Roodbuikwaterspreeuw, Roodborst, 75 Noordse Nachtegaal, Zwarte Roodstaart, 76 Paapje, 77 Tapuit, Withalsvliegenvanger, 78 Heggenmus, Merel, Zanglijster, 79 Grote Lijster, Tjiftjaf, Zwartkop, Tuinfluiter, Vuurgoudhaan, Goudhaan, Pimpelmees, Zwarte Mees, 80 Matkop, Ekster, 81 Gaai, 82 Notenkraker, Kauw, Roek, Bonte Kraai, Raaf, Spreeuw, Huismus, 83 Spaanse Mus, 84 Ringmus, Vink, Groenling, 85 Sijs, 86 Goudvink, 87 Kruisbek, 88 Grijze Gors.

Donderdag 7 mei

Het is fris buiten, zelfs wat koud. De temperatuur komt niet boven de 12 gr. En….het regent. Zo af en toe is het even droog maar de regen overheerst. Dat is geen goed begin van de dag. Desalniettemin op weg naar het meer Dumbravita iets ten zuiden van Brasov. Het zijn grote visplassen waar in het grootste meer massaal gevist wordt voornamelijk op karper. Er komen veel buitenlandse vissers (vooral Engelsen) om hier een knoert van een karper uit het water te halen.

23groep
Het meer Dumbravita

Wij hebben echter andere plannen en hebben afgesproken met een Roemeense gids om ons wat te laten zien van de vogelrijkdom van deze visplassen wat per slot van rekening wel een natura 2000 gebied is. Als je de soortenlijst ziet van dit gebied dan is het smullen geblazen maar als het pijpenstelen regent is de lol van het vogels kijken er gauw vanaf.

Toch zien we leuke soorten zoals de Geoorde Fuut, Witwang- en Witvleugelstern, een 3e kj Zeearend, 4 Kwakken, 3 Schreeuwarenden, en wat steltlopers zoals, Kemphaan, Kluut, Bosruiter en Oeverloper. In een sloot zit een vermoeide Zwarte Ooievaar die de regen ook niet echt leuk vind lijkt mij. Er is erg veel trek van zwaluwen, vooral Oeverzwaluw en Boerenzwaluw. Honderden vliegen ons om de oren en zijn op weg naar het noorden. Er zijn nog veel vogels onderweg.

En wat moet je nou. Weer voor de herkansing om beren te zien en dan de hele middag wat binnen zitten te wachten tot het half 5 is en dan het risico dat we ze weer niet zien of…… besluiten deze regenachtige middag te gebruiken om te gaan reizen naar de Donaudelta.

We besluiten voor het laatste en verlaten om 12.25 Zarnestie. Geen beren en wolven, daar moeten we nog eens een keer voor terugkomen. Via de E60 naar Ploiesti. Dan de weg volgen richting Constanta. De gehele route tot aan Harsova regent het maar daarna zien we het weer opklaren. En hoe dichter we bij de zwarte zee komen hoe mooier het weer wordt en de temperaturen omhoog gaan. Het is hier mooi weer geweest vandaag. Onze beslissing was juist. Onderweg zien we nog wel 7 Wespendieven op doortrek maar het echte vogelen doen we even bij een klein meertje bij Andrasesti. We zien hier Kluten, Steltkluten, Kemphanen, Bosruiters. We komen meerdere meertjes tegen maar we stoppen nu even niet. We willen opschieten om op tijd in Tulcea te zijn.

Onderweg op de vele telefoondraden Scharrelaar, Kleine Klapekster en veel Grauwe Gorzen. Bij het meer Liubanu stoppen. Mooi meer met Casarca, Schreeuwarend, Nachtegaal, Dwergaalscholver en honderden doortrekkende Zwaluwen. Na dit bezoek rijden we nu via een gele weg (22A) naar Tulcea. De enorme uitgestrektheid van akkerbouw is hier opvallend. Duizenden hectares graan en geel van het koolzaad. Het landschap is wat glooiend en de plaatselijke dorpjes die we passeren zien er armoedig uit. We passeren een enorme roekenkolonie van meer dan duizend paar schatten wij, (waar kom je dat tegen in Nederland.)

03eifeltoren
Eiffeltoren,ergens in Roemenië!!!

Omstreeks 20.00 uur zijn wij in Tulcea en bivakkeren in een luxe pension van Ibis tours. Het pension is ons echt te luxe. Het doet niet Roemeens aan en het is ons veel te westers. Dit willen we eigenlijk niet dus we besluiten hier maar een nacht te blijven. Van enkele Belgische vogelaars krijgen we tips om goede gebieden te bezoeken dat komt de komende dagen wel goed. Het eten was trouwens van goede kwaliteit en het biertje was die avond heerlijk. Welterusten.

Vogellijst 7 mei (79 soorten)  89 Dodaars, 90 Fuut, 91 Geoorde Fuut, 92 Dwergaalscholver, 93 Aalscholver, 94 Kwak, 95 Kleine Zilverreiger, 96 Grote Zilverreiger, Blauwe Reiger, 97 Purperreiger, Ooievaar, Zwarte Ooievaar, 98 Lepelaar, 99 Knobbelzwaan, 100 Casarca, 101 Zomertaling, 102 Smient, Wilde eend, 103 Tafeleend, 104 Wespendief, 105 Zeearend, 106 Bruine Kiekendief, Buizerd, 107 Schreeuwarend, Torenvalk, 108 Patrijs, 109 Fazant, 110 Waterral, Waterhoen, Meerkoet, 111 Kluut, 112 Steltkluut, Kievit, Oeverloper, 113 Bosruiter, 114 Groenpootruiter, 115 Watersnip, 116 Kemphaan, 117 Kokmeeuw, Geelpootmeeuw, 118 Visdief, 119 Zwarte Stern, 120 Witvleugelstern, Witwangstern, Turkse Tortel, Koekoek, Gierzwaluw, 121 Scharrelaar, 122 Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Gele Kwikstaart, Noordse Nachtegaal, 123 Nachtegaal, 124 Sprinkhaanzanger, 125 Snor, 126 Grote Karekiet, 127 Rietzanger, 128 Kleine Karekiet, Tuinfluiter, Braamsluiper, 129 Grasmus, 130 Baardman, Koolmees, 131 Grauwe Klauwier, 132 Kleine Klapekster, Ekster, Kauw, Roek, Bonte Kraai, Raaf, Spreeuw, 133 Wielewaal, Huismus, Spaanse Mus, Ringmus, Vink, 134 Rietgors, 135 Grauwe Gors.

Vrijdag 8 mei

07codru
Station Godru.

Ondanks de regen gisteren hebben we de soortenlijst flink opgeschroefd, we staan nu op 135 soorten vogels en dat is niet mis. Vandaag zullen er weer veel bij komen. Na de maaltijd verlaten wij Tulcea en gaan op zoek naar een ander pension. Die vinden wij in de plaats Babadag, pension Paradis. Prima pension, lekker Roemeens, gewone prijzen, goed eten en een prima bediening. Dit is wat wij zoeken en het is er ook nog harstikke gezellig hier, punt uit!.

Iets ten zuiden van Babadag ligt een mooi bos welke wij eerst even bezoeken. Er loopt een treinroute bij langs en er staat een niet afgebouwd stationnetje genaamd station Godru. Nu is het ingenomen door vogels, vleermuizen en planten. Mooi zo’n ruïne. Maar het bos is ook mooi. Kalkrijke bodemstructuur geeft altijd mooie soorten zoals Ruig viooltje (Viola hirta), Blauw parelzaad (Buglossoides purpurocaerulea) en de prachtige purperorchis (Aceras anthropophorum).

We genieten van de vogelzang zoals Fluiter, Noordse nachtegaal en Nachtegaal, Wielewaal, Hop, Grauwe gors, Kleine vliegenvanger en Grauwe klauwier. Ook vliegt er een licht fase Dwergarend boven onze hoofden en we zien weer trek van Wespendieven en Bijeneters. Er is hier zoveel te zien. Johan staat bij de ruïne van het stationnetje als in de verte de trein nadert. De machinist denkt dat deze persoon mee wil en mindert vaart doch Johan geeft hem te kennen dat hij wel verder kan rijden. Een komisch voorval wat eigenlijk alleen maar hier kan gebeuren. Je maakt als vogelaar wat mee.

00kroeskoppelikaan
Kroeskoppelikaan

Na dit bezoek gaan wij richting Istria. Even voorbij dit dorp gaat een geasfalteerde weg richting een museum wat op het einde van de weg te zien is. Maar gelijk aan het begin van de weg is het al raak. De Roodpootvalken en Torenvalken vliegen ons om de oren en je hebt eigenlijk oren en ogen te kort. We horen de Kwartels, weer honderden zwaluwen op doortrek, het gaat af en aan. We zien 30 Vorkstaartplevieren en enige Kalanderleeuweriken. Ook weer veel trek van Ooievaar. Om de honderd meter moet je haast wel weer even stoppen en dan weer kijken naar de vele soorten vogels. Over de koolzaadvelden grote groepen Witvleugelsterns en Witwangsterns. Veel trek in de lucht zoals Lepelaar maar nu ook groepen Roze pelikanen die vanuit hun wintergebied Turkije komen en broeden in de Donau delta. Een pracht gezicht deze zeilende pelikanen tegen een blauwe lucht want het weer laat ons deze dag niet in de steek.

Mark, Johan en Harry zien nu voor het eerst ook de Kroeskoppelikaan (ik had hem voor 30 jaar terug al in Griekenland, maar na zoveel jaren zie ik hem graag weer terug.) Iets verderop ligt een rietveld. We stoppen maar weer eens en gaan op zoek naar de Veldrietzanger. Een tot verbeelding sprekende soort want de Donaudelta is toch de plek waar je deze soort moet kunnen waarnemen. Heel snel zijn we elkaar al weer kwijt, ieder gaat z’n gangetje, de een fotografeert, de ander luistert en weer een ander kijkt in de lucht en geniet van de vogeltrek.

Ik probeer een Snor te fotograferen (wat niet lukt.) De Oeverzwaluwen vliegen met honderden om mij heen, wat een trek. Een mannetje Woudaap vliegt uit het riet. Johan schreeuwt WOUDAAP………….maar Harry en Mark zagen hem niet, zij zullen deze soort later zien. Maar, nog geen Veldrietzanger. We ontmoeten Lieuwe van Welie die met een groep excursiegangers aan het rondneuzen is. Hij vertelt ons dat de Veldrietzanger hier wel degelijk is gehoord door hem. We moeten dus gewoon verder zoeken en luisteren. Dat duurt niet lang, we horen hem. Een nieuwe soort mag ik op mijn lijst bij schrijven.

Er komt een grote valk aan, dit moet de Sakervalk zijn. Ook zien wij Ringslangen en Europese moerasschildpadden. Bij het museum aangekomen hebben we geen tijd om even koffie te drinken want in een klein boompje zitten Kleine vliegenvanger, Fluiters, Roodmussen een nest met een jonge Ransuil met in de boom de 2 ouders, op de achtergrond vliegt een clubje Zwarte ibissen rond. Op een muurtje zit een Ortolaan en Roemeense kwikstaart (dombrowskii) en op het veld Roodkeelpiepers, Kortteenleeuweriken en Duinpieper. Er is hier zoveel te zien en elke paar meter levert wel weer een nieuwe soort op. Wat te denken van Griel, Steppenvorkstaartplevier, Zwarte wouw en in de bosjes Ortolanen en Bonte, Grauwe en Kleine vliegenvangers. Heel bijzonder, 3 Zwarte kraaien vliegen over onze hoofden, dat moet wel zeldzaam zijn hier in Roemenië.

Vogeltrek tellen op deze plek zou wat waard zijn, en dan natuurlijk elke dag! Maar een vogelaar is nooit tevreden……………er is nog zoveel meer, bijvoorbeeld Siesels heel veel Siesels!! Een grappig marmot-achtig beestje wat op de droge steppe thuis hoort en die je gewoon overdag kunt bekijken.

19leeuwerik 14weg 09ortolaan
Kalanderleeuwerik Landweg Ortolaan
17kwikstaart 16kwikstaart1 04pelikanen
(Roemeense) Balkan kwikstaart (Russische) Balkan kwikstaart Roze pelikanen trek

Bij Tavu rijden wij per ongeluk verkeerd. Maar dat is niet zo erg want er is gewoon vreselijk veel te zien. We rijden bij een dorp langs en verzeilen op een vuilnisbelt. “Isabeltapuit!” schreeuwt Mark “waar dan?” vragen wij. “Achter dat blik rode verf, links van die koeienschedel tegen het stuk zwarte plastic bij dat groene blikken potje, daar zit hij.” Wat een prachtige biotoopbeschrijving voor een Isabeltapuit, er zaten er 5. We rijden door een breed koolzaadveld en nog niet bewerkt braakliggend terrein. Veel Roodkeelpiepers, Balkankwikken, Kalanderleeuwerikken en Spaanse mussen. Het is hier smullen geblazen. De Kalanders vliegen hier als mussen rond overal zie je ze op het pad zitten. En in de spaarzame bosjes altijd Spaanse mussen.

De Balkankwikken worden goed bestudeerd door ons. Het lijkt er op dat tussen de vele Balkankwikken ook de Russische (supercilliaris) en Roemeense (dombrowskii) kwikken zitten. Dit zijn min of meer ondersoorten van de Balkankwikstaart, maar veel onderzoek moet nog gedaan worden naar deze soort.

01kaart
Donaudelta

Na deze zandweg door het Roemeense akkerland bereiken wij het dorpje Vadu. Weer een typisch Roemeens plattelandsdorpje waar je koeien, kalkoenen, kippen en ganzen gewoon door het dorp ziet lopen. Haast geen auto te bekennen en zoals overal aan de rand van het dorp een vuilnisbelt. Het is vreemd maar daar is genoeg te zien aan gevogelte voor de verwende West-Europeaan.

Er lopen weer Siesels en een stuk of wat Ooievaars. Verderop een lagune met Lepelaar, Kluut, Steltkluut, Witoogeend, Bergeend, Krombekstrandloper, Bosruiter, Krakeend, Oeverloper en Zwartkopmeeuw. Boven ons vliegen de Roze pelikanen in grote groepen over ons heen. Prachtig. We lopen verder over een betonnen pad met aan beide zijden betonnen paden. Wat moest dit nou weer worden vragen wij ons af. De vogeltrek is in volle gang zoals groepjes Dwergaalscholver, Roodpootvalk, Rose pelikaan, Ooievaar en Wespendief, om maar een paar soorten te noemen.

Een enorme kolonie Visdieven broedt op strandjes in een soort waterbak omgeven door dijken. Er zitten ook een paar Dwergsterns en wat Zwartkopmeeuwen. We zien veel soorten steltlopers zoals Vorkstaartplevier, Bosruiter, Oeverloper, Watersnip, Griel, Zwarte ruiter, Tureluur, Poelruiter en Kemphaan. Bij het strand aan de Zwarte zee aangekomen zien we over zee een jagende Kleine jager en een groepje van 7 Ralreigers op doortrek boven zee!! Scholeksters zijn hier zeldzaam maar we zien er 5.

Op de terugweg weer Bijeneters, Hop en Scharrelaar. Tevens veel Kleine zilverreiger, Purperreiger, Ralreiger en hier en daar wat Kwakken. Het is hier rijk aan vogels, er is zoveel te zien. Trouwens de maag begint te knorren en we hebben zin in een biertje, het is inmiddels bijna 20.00 uur, terug naar ons hotel in Babadag. Welterusten.

08hotel

Hotel in Babadag.

Vogellijst 8 mei Fuut, 136 Kroeskoppelikaan, 137 Roze pelikaan, Dwergaalscholver, Aalscholver, 138 Woudaap, Kwak, 139 Roerdomp, 140 Ralreiger, Kleine zilverreiger, Grote zilverreiger, Blauwe reiger, Purperreiger, Ooievaar, 141 Zwarte ibis, Lepelaar, 142 Grauwe gans, 143 Bergeend, 144 Slobeend, Zomertaling, 145 Krakeend, Smient, 146 Wintertaling, 147 Witoogeend, Wespendief, Bruine kiekendief, Buizerd, Sperwer, 148 Zwarte wouw 149 Dwergarend, 150 Roodpootvalk, Torenvalk, 151 Boomvalk, 152 Sakervalk, Patrijs, 153 Kwartel, Fazant, Meerkoet, 154 Griel, 155 Scholekster, Kluut, Steltkluut, 156 Bontbekplevier, 157 Strandplevier, 158 Zilverplevier, 159 Bonte strandloper, 160 Krombekstrandloper, 161 Kleine strandloper, 162 Temmincks strandloper, Oeverloper, Bosruiter, 163 Tureluur, 164 Zwarte ruiter, 165 Poelruiter, 166 Regenwulp, Watersnip, Kemphaan, 167 Vorkstaartplevier, 168 Steppenvorkstaartplevier, 169 Kleine jager, Kokmeeuw, 170 Stormmeeuw, 171 Zwartkopmeeuw, 172 Kleine mantelmeeuw, Geelpootmeeuw, 173 Grote stern, 174 Lachstern, 175 Dwergstern, Visdief, Zwarte stern, Witvleugelstern, Witwangstern, 176 Holenduif, Houtduif , Turkse tortel, Koekoek, 177 Ransuil, Gierzwaluw, 178 Hop, Bijeneter, Scharrelaar, Groene specht, 179 Kalanderleeuwerik, Kuifleeuwerik, 180 Kortteenleeuwerik, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, 181 Duinpieper, 182 Roodkeelpieper, Balkankwikstaart, Noordse nachtegaal, Nachtegaal, Paapje, 183 Roodborsttapuit, 184 Izabeltapuit, Tapuit, Grauwe vliegenvanger, 185 Kleine vliegenvanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Grote karekiet, 186 Veldrietzanger, Kleine karekiet, 187 Fluiter, Zwartkop, Grasmus, Baardman, Boomklever, Grauwe klauwier, Kleine klapekster, Ekster, Kauw, Roek, Bonte kraai, 188 Zwarte kraai, Spreeuw, Wielewaal, Huismus, Spaanse mus, Vink, 189 Roodmus, Rietgors, 190 Ortolaan, Grauwe gors.

Zaterdag 9 mei

15dwergarend
Dwergarend

Vlak bij Babadag ligt een mooi bos waar we een uurtje gaan wandelen. De Dwergarend van gisteren laat zich weer mooi bekijken en zweeft boven ons. Het is weer de lichte fase.

De Zomertortels zijn binnen we horen de eerste vogels koeren. Opvallend zijn de vele Fluiters die we overal horen. Het blad zit overal al aan de bomen dus de spechten zijn schuw en stil, helaas geen Syrische bonte specht. Wel een Fitis die heel afwijkend zingt, we kunnen er niet echt uitkomen wat dit nou is. Ik heb moeite om hem echt goed te horen maar Mark hoort hem duidelijk en is niet tevreden met de determinatie “Fitis”.

12vlinder
Bruin blauwtje (man)

Na deze wandeling gaan we naar een kale berg in het akkerlandschap. Voornamelijk een kaalgevreten landschap maar nu ontwikkeld als een steppeachtig gebied met rotsen en spaarzame begroeiing die aantrekkelijk is voor een heel specifieke flora en fauna. De naam is voor een Nederlander moeilijk uit te spreken maar de berg ligt iets ten zuiden van het dorp Mihail Kogâlniceanu. Hier maken we een wandeling. In een betonnen niet afgemaakt bouwwerk zit een grote kolonie Huiszwaluwen, ideale plekken voor deze soort, daarom is hij zo talrijk. We zien veel Paapje, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik, Isabeltapuit, Tapuit, Duinpieper, en Ortolaan. Ook veel Taurische hagedis. Een mooie hagedis met een felgroene rug. Op de veel aanwezige telefoondraden Scharrelaar en Bijeneter.

We rijden iets verder door en nemen daarna de weg naar Nuculitel. Nog een eindje rijden en dan bereik je een dorp met een klooster in de steigers. Als je een dorp gaat restaureren begin je eerst bij de kerk, zo gaat dat in een overwegend katholiek orthodox Roemenië. We nemen in het park een kijkje en gaan wat aan de wandel. Door het park loopt een mooi riviertje maar het vele zwerfvuil wat de mensen overal laten liggen stoort ons erg. Klaarblijkelijk is het heel gewoon om je rotzooi maar gewoon te laten liggen, opruimen?? Daar hebben ze nooit van gehoord. Overal barbecue plekken met zwerfvuil, ach, je went er aan.

01vlinder
Boterbloempje

Maar de vogels storen zich hier niet aan want we horen de Draaihals en Boomleeuwerik. Boven ons groepen doortrekkende Wespendieven en……. een jagende Keizerarend . Dat noemen we nog eens een klapper. Ook de Schreeuwarend en Dwergarend laten zich regelmatig zien. Verder mogen we op onze lijst bij schrijven de Spotvogel en Roodstuitzwaluw. Ook veel vlinders hier zoals, Aardbeivlinder, Icarusblauwtje, Bruin blauwtje, Argusvlinder, Landkaartje en Oranjetip.

06bontetapuit
Bonte tapuit

We vervolgen onze weg langs de grens van de Oekraïne, weg 22 en stoppen bij het meer Revarsavea. Boven ons zweven 3 Schreeuwarenden en een Zwarte wouw. Je kunt vanaf de weg prima het grote grensmeer bekijken en tussen de Geoorde futen zitten Witoogeenden deze laatste is hier niet zeldzaam . Overal het gekraak van Grote karekieten, wat is deze soort toch talrijk. Toch weer een nieuwe soort voor de lijst de IJsvogel, we naderen de 200 soorten. Prachtig is het Boterbloempje (Pseudopanthera macularia). Dit keer niet de bloem maar een dagvliegende nachtvlinder die in Nederland schaars is.

We vervolgen onze weg. Veel Bijeneters die al broeden in hun bekende biotopen, steile afgegraven rotswallen. We gaan richting de Mâcinbergen. Het dorp Mâcin heeft de naam van deze mooie bergketens. We parkeren de auto een stil plekje en gaan snel aan de wandel. De een gaat de berg naar boven de ander rechts weer een ander verkiest om rechtdoor te gaan en ik moet nog allerlei dingen doen alvorens ik aan de wandel ga. De personen in kwestie zijn dan al overal aan het soorten scoren.

Een paar Balkansperwers laten zich mooi zien, ze hebben hier ergens een nest en dat geldt ook voor de Arendbuizerd. Er zitten veel Bonte tapuiten. Ik heb hem alleen eens een keer in Nederland gezien maar hier is hij toch wel heel speciaal. Prachtig zijn de mannetjes. Weer 3 soorten die we kunnen bij schrijven. Ook de zang van de vele Ortolanen in dit bergachtig gebied vallen mij op. Maar het mooiste vind ik toch wel de honderden Bruine blauwtjes die rondfladderen en zich te goed doen aan het water uit een piepklein beekje wat uit de bergen stroomt. Harrie telt met z’n bomentellertje meer dan 1200 exemplaren.

Dit gebied moet bewaard blijven, want er zit nog veel meer. Wat te denken van Rouwmees, Isabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Kleine zwartkop, Waterpieper, Kleine parelmoervlinder, Veldparelmoervlinder, Koningspage en Kaasjeskruiddikkopje. Hier willen we nog wel wat langer blijven maar je hebt hier gewoon tijd tekort. Ook veel trek van Ooievaar, 225 exemplaren vliegen zeilend naar het noorden.

We gaan weer richting Babadag en onderweg zien we een trekker het land omploegen. Hij krijgt gezelschap van 145 Ooievaars en enkele Pontische meeuwen die zich tegoed doen aan klein dierlijk voedsel.

In het hotel trakteren we ons op een heerlijk Roemeens biertje het was weer een dag om in te lijsten. De weersomstandigheden waren vandaag ook goed, een lekker zonnetje en niet te warm, kortom goed vogelweer! Welterusten.

Vogellijst 9 mei Geoorde fuut, Roze pelikaan, Ralreiger, Kleine zilverreiger, Grote zilverreiger, Blauwe reiger, Purperreiger, Ooievaar, Lepelaar, Knobbelzwaan, Witoogeend, Wespendief, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, 191 Arendbuizerd, Buizerd, Sperwer, 192 Balkansperwer, Schreeuwarend, 193 Keizerarend, Dwergarend, Torenvalk, Boomvalk, Patrijs, Kwartel, Waterhoen, Meerkoet, Kievit, Kokmeeuw, 194 Pontische meeuw, Zwarte stern, Witwangstern, 195 Zomertortel, Turkse tortel, Koekoek, Gierzwaluw, 196 IJsvogel, Hop, Bijeneter, Scharrelaar, 197 Draaihals, Grote bonte specht, Grijskopspecht, Kalanderleeuwerik, Kuifleeuwerik, Veldleeuwerik, Kortteenleeuwerik, 198 Boomleeuwerik, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, 199 Roodstuitzwaluw, Duinpieper, 200 Waterpieper, Balkankwikstaart, Winterkoning, Nachtegaal, Paapje, Roodborsttapuit, Izabeltapuit, Tapuit, 201 Bonte tapuit, 202 Oostelijke blonde tapuit, Grauwe vliegenvanger, Merel, Zanglijster, Grote lijster, Grote karekiet, 203 Spotvogel, 204 Fitis, Tjiftjaf, Fluiter, Zwartkop, Tuinfluiter, Braamsluiper, 205 Kleine zwartkop, Pimpelmees, Koolmees, 206 Rouwmees, Boomklever, Grauwe klauwier, Ekster, Kauw, Roek, Bonte kraai, Raaf, Spreeuw, Wielewaal, Huismus, Spaanse mus, Ringmus, Vink, Kneu, Groenling, Putter, Europese kanarie, Appelvink, Ortolaan, Grauwe gors.

11macin

Wandelen in het Macin gebergte.

Zondag 10 mei

Om 07.10 verlaten wij Babadag. Een prima hotel voor relatief weinig geld en een goede bediening. Het weer is goed de temperatuur zal vandaag oplopen naar 27 graden bij een praktisch onbewolkte hemel en weinig wind, korte broeken weer dus!

We vervolgen onze weg richting Constanta over de E87. Onderweg tellen we de vele kanderleeuweriken (je moet toch wat te doen hebben tijdens de autoreis) en we komen op een aantal van 34 ex. Daarna een kijkje nemen bij het meer van Constanta. Hier maar even stoppen. Ik loop wat rond en schrik me rot van een Bruine rat die pardoes voor mij uit de grond komt. Hij (of zij) schrikt ook van mij want hij kruipt gelijk weer onder een bult stenen. Volgens mij barst het hier van de bruine ratten maar je krijgt ze overdag nauwelijks te zien. Enfin, weer een nieuwe zoogdier soort erbij.

18aalscholvers
Dwergaalscholvers

Mooie plek trouwens om te vogelen. We zien onder andere Kroeskop en Roze pelikanen, 4 doortrekkende Kwakken, Purperreiger, Ralreiger, Kleine zilverreiger, Griel, Boomvalk, Baardman, Woudaap, 3 zingende Veldrietzangers, doortrekknde Bijeneters, Roodkeelpieper, en Izabeltapuit. Boven het meer een 2 tal jagende Meervleermuizen, ook vreemd een waarneming van vleermuizen overdag. Daarna de A2 op richting Boekarest en afslaan gele weg naar Bâneasa. Bij Cernavodâ is het even zoeken naar de weg richting Rasova maar dat lukt. We stoppen even op een rustige plek aan de Donau.

Er is weer vogeltrek te bespeuren, Pelikanen en Wespendieven vliegen over. Bij het determineren van de vele vlindersoorten schrikt Mark zich rot! Een grote Esculaapslang wordt gestoord door Mark tijdens zijn middagdutje en richt sissend zijn kop op klaar voor de aanval. Het is een grote slang maar niet giftig maar de schrik zit er goed in. Het blijft altijd uitkijken geblazen om zomaar de ruigte hier te betreden. Desalnietemin veel Bloemenblauwtjes, Argusvlinders, Parelmoervlinders, Dambordjes en Icarusblauwtjes. Op de achtergrond een zingende Ortolaan als wij onze lunch gebruiken.

We vervolgen onze weg langs de Donau en zien onder andere Dwergaalscholver en een nieuwe soort de Buidelmees. De Zeearend laat zich ook weer eens zien en bij de vele stopplaatsen zien we regelmatig Scharrelaar, Purperreiger, Zwarte ooievaar, Roze pelikaan, Witoogeend, Woudaap, Ralreiger, Witwang en Witvleugelstern en heel veel zingende Grote karekieten. Tevens Gladde slang en Oostelijke smaragdhagedis. Richting de Fetii vallei zien we ook weer een nieuwe zoogdiersoort, de Wezel.

Fetii Vallei

Deze prachtige vallei ligt tegen de Bulgaarse grens aan vlakbij het dorp Bâneasa. Kenmerkend zijn de mooie hoge rotsformaties. De enige Aasgieren van Roemenië komen hier voor maar we hebben ze niet gezien. Ze zullen nu wel heel schaars zijn. We zien Slangenarend, Dwergarend, Keizerarend, Balkansperwer, Wespendief, Auerhoen, Kleine bonte specht, Syrische bonte specht, Zwartkopgors, Oehoe, en twee maal een roepende Dwergooruil.

Je kunt hier wel de hele dag rondlopen want er zo veel te zien. Er komen weinig mensen, het gebied ligt er verlaten bij. De opvallend aanwezige betonnen peilers middenin het landschap zijn helaas storend. Ook veel plantensoorten zoals Christoffelkruid (Actaea spicata), Wilde ridderspoor (Consolida regalis), Leverbloempje (Hepatica nobilis), Wouw (Reseda luteola), Gewone vleugeltjesbloem (Polygala vulgaris) en Kleine maagdenpalm (Vinca minor) om maar een paar soorten te noemen. We verlaten de Fetii vallei en vervolgen de weg langs de Bulgaarse grens richting Silistra. Het is een mooie rustige weg en regelmatig stoppen we even om te genieten van het landschap en zijn natuur. Een Roodstuitzwaluw laat zich op een telefoonkabel prachtig bekijken dus stoppen en een foto maken, iets verderop weer stoppen we horen de zang van de Sperwergrasmus.

13rotsen

Fetii vallei

Helaas kunnen wij hier niet langer blijven want we willen in Câlârasi overnachten. Onderweg ga je bij Silistra (ligt pal aan de Bulgaarse grens) de Donau over met een pondje. Regelmatig vliegt een Ijsvogel heen en weer, die zal wel ergens een nest hebben. Op een strandje in de Donau wat Kleine strandlopers, Krombekstrandlopers, Strandplevieren en Dwergsterns en over de Donau regelmatig een foeragerende Zwarte wouw.

Om 20.30 zijn we in Câlârasi alwaar wij een nacht in een motel (niet al te best) zullen overnachten. Deze dag zit er weer op. Morgen naar Boekarest en met het vliegtuig terug naar Nederland. Welterusten.

Vogellijst 10 mei Fuut, Geoorde fuut, Kroeskoppelikaan, Roze pelikaan, Dwergaalscholver, Aalscholver, Woudaap, kwak, Ralreiger, Kleine zilverreiger, Purperreiger, Ooievaar, Zwarte ooievaar, Knobbelzwaan, Bergeend, Krakeend, Wilde eend, Tafeleend, Witoogeend, Wespendief, 207 Slangenarend, Zwarte wouw, Zeearend, Bruine kiekendief, Buizerd, Sperwer, Balkansperwer, Schreeuwarend, Roodpootvalk, Torenvalk, Boomvalk, 208 Auerhoen, Patrijs, Fazant, Waterhoen, Meerkoet, Griel, Steltkluut, Strandplevier, Kievit, Krombekstrandloper, Kleine strandloper, Bosruiter, Watersnip, Kemphaan, Kokmeeuw, Zwartkopmeeuw, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Visdief, Zwarte stern, Witwangstern, 209 Rotsduif, Zomertortel, Turkse tortel, Koekoek, Oehoe, 210 Dwergooruil, Gierzwaluw, IJsvogel, Hop, Scharrelaar, Bijeneter, Draaihals, 211 Kleine bonte specht, Grote bonte specht, 212 Syrische bonte specht, Grijskopspecht, Kalanderleeuwerik, Kuifleeuwerik, Veldleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Roodstuitzwaluw, Huiszwaluw, Roodkeelpieper, Witte kwikstaart, Balkankwikstaart, Roodborst, Nachtegaal, Zwarte roodstaart, Gekraagde roodstaart, Paapje, Izabeltapuit, Tapuit, Grauwe vliegenvanger, Bonte vliegenvanger, Grote lijster, Snor, Grote karekiet, Rietzanger, Veldrietzanger, Kleine karekiet, Grote karekiet, Spotvogel, Fitis, Tjiftjaf, Sperwergrasmus, Tuinfluiter, Zwartkop, Braamsluiper, Grasmus, Baardman, 213 Staartmees, Koolmees, 214 Buidelmees, Grauwe klauwier, Kleine klapekster, Ekster, Gaai, Kauw, Roek, Bonte kraai, Raaf, Spreeuw, Wielewaal, Huismus, Spaanse mus, Vink, Kneu, Groenling, Putter, Appelvink, Geelgors, Rietgors, Ortolaan, 215 Zwartkopgors, Grauwe gors.

Maandag 11 mei

De laatste dag. Het is nog steeds mooi weer. De korte broek blijft dus aan. Via weg 21 naar Dragalina en hier de autoweg op richting Boekarest. Halverwege verlaten wij deze autoweg (A2.) bij Lehliu Gara. Er liggen een aantal meren in de buurt van de rivier de Motislea en daar willen we een paar van gaan bezoeken. Veel meren zijn keurig aangelegd voor bezoekers, met name vissers, want sportvissen is populair in Roemenië (waar niet trouwens). We zien ook helemaal geen zwerfvuil; hier ziet alles ziet er pico bello uit. Opvallend.

Vier vogelende personen met lenzen op hun nek vallen op, we zijn geen vissers maar wat zijn wij dan wel vroegen enkele controleurs zich af. "No photo.” wordt ons medegedeeld, maar als wij hun uitleggen in Duits, Engels en weet ik niet wat, dat wij hier vogels komen kijken komt de glimlach tevoorschijn en mogen we in één keer alles, dus ook fotograferen. Ik ben benieuwd of ze het wel begrepen hebben.

Veel Grote karekieten zang in het riet, wat Kwakken, Ralreigers, Witwangsterns, weer doortrekkende Bijeneters, Roodpootvalken, en eindelijk de Grauwe kiekendief (die hadden we veel eerder verwacht), hij kan als tweehonderd en zestiende soort worden bijgeschreven! De laatste Siesels en enkele roepende Rugstreeppadden geven ons het sein om terug te gaan naar Boekarest, het wordt tijd dat we vertrekken.

De rondweg om Boekarest richting het vliegveld Baneasa is werkelijk een ramp. We staan constant in de file op deze tweebaansweg (die in de toekomst mogelijk vierbaans wordt) en we worden wat stressig. Komen we wel op tijd op het vliegveld. Maar ook dat komt helemaal goed. De laatste leuke waarneming betreft een nachtvlinder, de Roomvlek (familie van de beervlinders) die op een paal zit. Vanuit de stilstaande auto kunnen we deze vlinder mooi bekijken.

Als we om 17.10 uur opstijgen vanaf het vliegveld zie ik als laatste soort de Spreeuw, het weekje Roemenië zit er op. Toch, helaas geen beren gezien en daar waren we eigenlijk voor gekomen. Dat betekent dus dat we volgend jaar hier weer naar toe gaan voor een herkansing.

Maar Zuidoost Roemenië is vreselijk mooi om te vogelen. Je ziet veel soorten en de mensen zijn vriendelijk en het land is niet duur. Om 10.00 Nederlandse tijd ben ik weer in Sellingen, ook hier is het mooi weer maar wel een beetje fris 9 graden!! (Even wennen.)

Welterusten.

Vogellijst 11 mei Fuut, Aalscholver, Woudaap, Kwak, Ralreiger, Kleine zilverreiger, Blauwe reiger, Krakeend, Wilde eend, Tafeleend, Slangenarend, 216 Grauwe kiekendief, Schreeuwarend, Keizerarend, Dwergarend, Roodpootvalk, Torenvalk, Kwartel, Waterhoen, Kemphaan, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Visdief, Witwangstern, Houtduif, Turkse tortel, Koekoek, Hop, Bijeneter, Scharrelaar, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Nachtegaal, Grote karekiet, Rietzanger, Kleine karekiet, Fitis, Grauwe klauwier, Kleine klapekster, Ekster, Kauw, Roek, Bonte kraai, Spreeuw, Wielewaal, Huismus, Spaanse mus, Ringmus, Vink, Rietgors, Grauwe gors.

Nico de Vries

Free Joomla! templates by Engine Templates