We gaan op reis!

wijzer300witMet deze rubriek willen wij u in de gelegenheid stellen om uw vogelreisverslagen te publiceren, zodat medevogelaars hier suggesties kunnen opdoen voor een reisbestemming die de moeite waard is.

Wij zien uw reisverslag (graag in het Nederlands geschreven) met interesse tegemoet. Bijzondere belangstelling gaat uit naar uw meest indrukwekkende, mooie of leuke ervaringen.
Ook persoonlijke ontboezemingen worden op prijs gesteld.

We zien een en ander graag verluchtigd met foto's. De vogels zult u waarschijnlijk vanzelf met plezier op de plaat zetten, maar ook de karakteristieke omgeving van het gebied is interessant voor de lezer.
Dus hiervan zien wij ook graag foto's tegemoet.

Uw eigen reisverslag Insturen

Het verslag kan eenvoudigweg ingeleverd worden als word-document zonder enige opmaak; deze wordt door ons verzorgd. Vóór publicatie op de site wordt de pagina ter goedkeuring aan de inzender voorgelegd.

  • Stuur los van het document foto's van de reis mee en zo mogelijk een geografisch kaartje van het reisgebied.
  • Stuur de url van de links mee die u eventueel heeft gebruikt ter voorbereiding van de reis.
  • Mail uw verslag inclusief foto's naar reisverslag at avifaunagroningen.nl

Wij wensen u een dynamische vogelreis toe.

Uw Webbeheerders

Birding in Noord Thailand

4 t/m 12 februari 2013

door: Jans en Trudi Sikkens

image001kl
Foto: Jans Sikkens (Peter Ericsson in volle actie)

Inleiding

Afgelopen jaren hebben we diverse bezoeken gebracht aan Kaeng Krachan NP, Pak Thale en Laem Pak Bia (lepelbekstrandlopers en "white-faced”plover). Ook een geweldige trip met Stijn de Win naar Krung Ching met o.a. westelijke bruine visuil. In november 2011 hebben we met Peter Ericsson erg succesvolle dagen gehad in Khao Yai NP met als hoogtepunt de waarneming van kuifloze prelaatfazant en zilverfazant. Reden om Peter opnieuw te vragen en een trip samen te stellen.

Nu om eens naar het noorden van Thailand te reizen. Peter arrangeerde een 9-daagse trip op maat. Samen met een Amerikaans echtpaar (om de kosten wat te drukken), zijn we op 4 februari met Air Asia vertrokken vanaf Don Mueang Airport (het oude internationale vliegveld) naar Chang Mai. Daar landden we om half acht 's morgens.

4 februari 2013

Doi Intanon NP

Na de huurauto ingeladen te hebben, op weg naar DI. De eerste stop bij de "jeep track", zie het kaartje hieronder. Daar als een van de eerste vogels gezien de kleine niltava. Jammergenoeg niet gezien, wel gehoord de zilveroogtimalia. Vervolgens naar Huay Saai Leung Falls. Daar gezocht en gevonden de witkopwaterroodstaart. Een schitterend mooie vogel. Om te lunchen naar mr. Daengs-birdwatching center. Onder het genot van een echte Thaise lunch de volgende leuke soort: een kleine kortvleugel die zich fraai liet zien in het stroompje onderlangs het restaurant. Een lastige soort aldus Peter, onze gids, maar hij is binnen. Na de lunch door naar de top van DI. Langs de board-walk: kleine langsnavellijster, 2 soorten nontimalia's en Gould's- en groenstaarthoningzuiger. Rond de keuken, bij de parkeerplaats, 3 roodkeelboskwartels. Als klapper (Trudi zag em het eerst) de zwartgele honingvogel bij het winkeltje. Deze soort is zeer schaars in Thailand en bereikt hier zijn verspreidingsgrens. Rondscharrelend op minder dan een meter een ander fraai vogeltje, de ornaatminla + indische en japanse brilvogels. Het blijft verbazend hoe weinig schuw de vogels hier zijn. Voordat we terugreden, een flinke groep van lijsters (veel vale, -zeker een dertigtal-, en een hopei-lijster (daarvan slechts een)) in een zg. fruiting-tree. Voor een eerste dag met fraai weer: geweldig. Overnachting in Inthanon Highland Resort.

image002kl image003kl
 Foto: Jans Sikkens (Inthanon Highland Resort,uitzicht vanuit onze kamer)

5 februari 2013

Doi Inthanon NP

Onze tweede dag startte om 06.30 en een eerste stop bij het checkpoint/start van de jeep-track waar we de auto hebben geparkeerd. Langs de weg kortsnavel- en grijskeelmenievogel, indische bloedwielewaal en o.a. amethystkoekoek. Daarna door naar de top en de board-walk opnieuw afgelopen. Super tam roodkoplijstergaaien en met wat geduld ook een mospnoepyga. Net als onze winterkoning zeer luidruchtig en als een muis scharrelend over de bosgrond. Uiteraard de honingzuigers weer volop present. Rond 11 uur weer omlaag, lunch! Na de lunch de jeep-track zelf gelopen, dit keer weinig activiteit. Met het stijgen van de temperatuur worden de vogels minder actief. Dan maar op zoek naar waterroodstaart en grijsrugvorkstaart langs een paar watervallen. Een eerste stop bij Siriphum falls was gelijk raak met zowel de witkopwaterroodstaart als de "gewone" waterroodstaart. Vlakbij deze watervallen ligt een campsite waar we gisteren ook vergeefs gezocht/gewacht hebben op het tweekleurig porseleinhoen.

Vandaag opnieuw geen tweekleurig porseleinhoen (Peter heeft er kort één horen roepen), maar wel heuvelprinia en himalayaanse zwarte buulbuul. Een volgende waterval (Watchirathan) leverde een grijsrugvorkstaart op voor Trudi en Peter, de vogel liet zich zeer kort zien en voor ons (Tom en Jans) was het wachten tevergeefs. Aan het eind van de middag, op weg naar ons Resort, op zoek naar de bloesemkopparkiet. Het "reservaat" voor deze vogels ligt vlakbij ons Resort en tegen 18.00 uur (tegen de voorspelling in dat ze alleen 's morgens te zien waren) zomaar een 7-tal vogels die zich vanaf de nieuw aangelegde uitkijktoren keurig lieten bekijken. Nog een nieuwe soort voor de trip daar: soenda-zwaluw. Samengevat weer een volle dag met fraai zonnig weer, alleen in de ochtend onder de 10 graden en dus even een jasje nodig. Overnachting opnieuw in Inthanon Highland Resort.

6 februari 2013

Op weg naar Doi Angkhang

Om 6.00 weer onderweg. Via Chang Mai op weg naar Doi Saket (weg 118) waar we rond 8.00 uur waren op de plek voor de pauwen. Na een kleine 10 minuten: een 20-tal groene pauwen(bij Huay Hong Khrai) en roodsnavelkitta’s. De pauwen komen af op een mini dierentuin waar allerlei inheemse dieren en vogels worden gehouden. Een mooie start van de dag. Vervolgens verder naar Mae Tang Irrigation Works om daar o.a. de rondvliegende roodkruinzwaluwen te bewonderen.

image004kl image005kl
Foto: Peter Ericsson (groene pauw) Foto: Jans Sikkens (Mae Tang Irrigation Works)

Geweldig om ook daar direct succes te hebben en als bonus Stejgneri roodborsttapuit (algemene soort hier!). Nog in de zelfde omgeving , langs de weg naar Mae Tang Hospital,de rijstvelden afgespeurd en weer succesvol: een 10tal grijskopkieviten. Onderweg tijdens de lunch roodoorbuulbuul. De rest van de middag in de buurt van het Ban Luang Resort -waar we ook overnachtten- langs het stroompje (met onder andere grote niltava) gevogeld. Om 16.00 uur toch nog maar een rondje in de omgeving gereden, je weet maar nooit. Reuzenboomklever was o.a. een soort die we hoopten te vinden maar op twee bekende plekken (van vorig jaar) geen vogel te zien. Een roodbuikrotslijster werd als vogel van de dag door Jans opgestoten en toonde zich zeer bereid om in het zonnetje te poseren.

image006kl image007kl
Foto: Peter Ericsson (roodbuikrotslijster) Foto: Jans Sikkens (Ban Luang Resort)

Voor het inchecken in Ban Luang Resort moest er toch nog even een korte verkenning rond dit Resort worden gehouden. Een soort die tot de lokale specialiteiten behoort liet zich goed zien: bruinborstbuulbuul. Na deze lange dag overnachting in Ban Luang Resort. Dit Resort ligt in een vallei, iets wat de volgende morgen goed voelbaar was: slechts 4 graden! In de kamers dus geen airco nodig maar een dekentje.

7 februari 2013

Doi Angkhang

Na ontbijt om 6.15 uur er op uit voor de hume's fazant en binnen 10 minuten na vertrek al een bamboepatrijs voor de auto langs. Vervolgens vanaf 7 uur ca. een kilometer voorbij de "Chinese cemetary" de auto aan de kant gezet en wachten, met resultaat: voor acht uur 2x een hume's fazant. Een supersoort! De eerste vloog snel op, de tweede (man) liet zich fraai zien. Een nieuwe, vergeefse poging gedaan voor de reuzenboomklever. Daarna terug naar het Resort om daar ons geluk te beproeven met behulp van wormen en fruit. Grote niltava en zwartborstlijsters genoten van de lekkernij.

Een bonus was de ter plekke rondhangende dwerggors. Nog een fraaie waarneming betrof die van 3 gekuifde vinkbuulbuuls. Vervolgens na het ontbijt naar het Kings Garden project. Gewapend met een doos vol meelwormen en in de hoop dat niemand ons voor was geweest naar de plek voor lijsters: als hongerige wolven op een prooi doken ze op de wormen. Zwartborst-, zwartkaplijster en de topvogel wat ons betreft: goudlijster!

compilatie01

Foto's: Peter Ericsson van links naar rechts (zwartborstlijster, goudlijster en zwartkaplijster)

De vogels vlogen af en aan en kwamen tot een halve meter van ons 5en foerageren. We waren dus de eersten! Na de lunch een beetje toerisme gedaan: doorgereden tot de grens met Myanmar, het leek wel de oude situatie van oost en west-Duitsland met prikkeldraadversperringen en loopgraven. Een stuk niemandsland tussen beide landen, indrukwekkend om te zien. En onderweg talrijke bergdorpjes met zichtbaar van Chinese origine afkomstige bewoners. Rond een uur of twee is het dan al behoorlijk warm en op de terugreis nog een half uurtje langs een trail leverde dan ook niks meer op. Na de zeer koude start van vanmorgen, 8 graden, nu weer tegen de 30 terwijl ik dit schrijf. Een korte middagstop ingelast namelijk. Om 16.00 uur weer op pad voor .... Als verassing bij de eerste stop papegaai-breedbek. Jammergenoeg bleef het bij die verassing. Voor het overige soorten die we al eerder hadden gezien. Overnachting opnieuw in Ban Luang Resort.

8 februari 2013

Van Doi Angkhang naar Doi Lang

Na weer een vroeg ontbijt vandaag direct op weg naar Doi Lang. De westelijke route genomen. Een route die pas een paar maanden door vogelaars wordt gebruikt, eerst omdat de andere kant was afgesloten door wegverzakkingen maar nu vooral omdat er een plek is voor de vlekborstlijstergaai. Een soort waarvan tot voor kort nauwelijks foto's waren genomen in het veld. Door de eerder genoemde wegverzakking zijn op de westroute op goed geluk door Thaise fotografen een aantal plekken ingericht als "feeding station". Een plek waar regelmatig meelwormen worden gevoerd en afwachten. De grote hit was dus de plek voor de vlekborstlijstergaai, honderden fotografen en vogelaars hebben de plek inmiddels bezocht. Onderweg bergop in de berm een paar bamboepatrijzen en (gelukkig) waren we als eerste op de plek voor de lijstergaai. Een handvol meelwormen en een sublieme waarneming van de vlekborstlijstergaai en de roestkappitta binnen een half uur was de beloning!

image011 image012
Foto: Peter Ericsson (vlekborstlijstergaai) Foto: Peter Ericsson (roestkappitta)

Een paar honderd meter verder opnieuw met een paar meelwormen als lokaas: witbuikroodstaart en roodkeelnachtegaal (vrouwtje helaas). Na deze voltreffers op zoek (weer) naar de reuzenboomklever. Na een 10 minuten lopen bij een strook dennenbos (de biotoop voor deze soort) de tape afgespeeld en gespeeld en onmiddellijk een roepende boomklever. En nog beter: de vogel liet zich op een paar meter geweldig bewonderen. Een lunch ter plaatse + middagpauze. Rond een uur of twee/half drie weer achter de vogels aan. Aanvankelijk rustig maar iets later een geweldige show van schubborstdiksnavelmezen. Even verderop swinhoe's lijstergaaien die in het dichte struikgewas rondscharrelden, maar even een paar meelwormen neergooien en de vogels kwamen tevoorschijn tot op een paar meter. Als sluitstuk tijdens het teruglopen naar de auto, de pitta nog een keer, maar nu niet op de bekende plek maar een paar honderd meter daarvandaan. Een dag met een 100% score wat mij betreft. Diner en overnachting in Garden Home Resort in Thaton.

9 februari 2013

image013Doi Lang

Ook vandaag de hele dag in Doi Lang doorgebracht. Nog tijdens het ontbijt een nieuwe soort: een schreeuwende kerkuil. Via de westkant (met weer bamboepatrijzen) nu door naar de "upper army camp" aan de oostkant. Een paar meelwormen en een banaan dienden als lokmiddel. De banaan leverde een hele groep ekster-sibias EN een tweetal roodmaskertimali's op. Opnieuw een soort (de timalia's) waar je vooraf op hoopt en nu op minder dan een meter. De meelwormen misten ook hun uitwerking niet: himalaya-blauwstaart. Op zo'n moment kan de dag niet meer stuk! Want na een uur of elf in de ochtend: totale rust. Geen activiteit meer en dus (met een tussenstop voor vuurstaarthoningzuiger, vergeefs) naar de plek van de pitta. Daar een stuk gelopen, zowel bergop als bergaf. Behalve een kleine koekoeksduif geen nieuwe soorten. Een target bird (roodkruinstaartmees, was er eerder op de ochtend gezien) niet gevonden. Op de weg terug, dankzij een tip van een engelse vogelaar toch nog een soort aan de lijst kunnen toevoegen: roodwangkruiplijster.

image014
Foto: Peter Ericsson (roodwangkruiplijster)

Het weer net als voorgaande dagen, onbewolkt en na een frisse start een aangename temperatuur met een lichte bries. Overnachting opnieuw in Garden Home Resort Thaton.

10 februari 2013

Chiang Saen Lake

Voor het vertrek naar de "golden triangle", eerst de rijstvelden van Thaton afgestruind. Net buiten Thaton al een nieuwe "oude" bekende: vlaamse gaai (ondersoort "leucotis") en vlak daarop een eerste kwikstaart: de citroenkwikstaart. De natte stukken leverden weinig op, drogere delen vol met stejnegers roodborsttapuiten. Hoe moeilijk kan het zijn . En een aardig aantal draaihalzen, zeker 10! Een soort die je niet direct verwacht en zeker niet zo talrijk. De bagage opgepikt en naar een plek voor het jerdon's paapje. Behalve dat er dit jaar bijna geen waarnemingen zijn waar deze soort zich regelmatig laat zien, bleek ook de plek veranderd te zijn in een maisveld. Jammer, maar dan blijft er nog wat voor een volgende keer moet je maar denken. Op weg naar Chiang Sean Lake een tussenstop, een beetje cultuur en bezoek aan een dorpje met o.a. longnecks, een hilltribe. Erg bijzonder om dat te zien en indrukwekkend.

image015 image016kl
Foto: Jans Sikkens (longneck Karen hill-tribe) Foto: Peter Ericsson (kleine vorkstaartplevier)

Nog voor de lunch waren we bij de oevers van de Mekong. Net voor Chiang Saen een zandpad in en op een zandbank: kleine vorkstaartplevieren (20+) en als extra bijzonderheid een japanse bontbekplevier. Een hele zeldzame en direct al erg fraai gezien.

Na de lunch door naar CS-lake. Een van de rangers wist te melden dat er sinds gisteren een dwaalgast was gespot en zonder te weten wat, in een oude pick-up op weg naar .... En inderdaad: een knobbeleend, bij Nong Bong Khai. Voor onze gids, de nummer twee op de thaise ranking een lifer. Zijn 805e soort voor Thailand en de 600e waar hij een foto van heeft weten te maken. Verder 100en steltkluten, indische fluiteenden, indische vlekbekeenden en een 2-tal zwarte ibissen. Aan het einde van de middag met dezelfde Thaise gids een bezoek gebracht aan de plek waar kiekendieven overnachten. Subliem, een 60-80 kieken kwamen aan en een schouwspel om nooit te vergeten. zowel bonte als oostelijke bruine kiekendieven.

image017kl image018
Foto: Peter Ericsson (vlekbekeenden) Foto: Peter Ericsson (bonte kiekendief)

 

Beide soorten kiekendieven in verschillende kleden (adult man, vrouw en juveniel) kwamen naar hun overnachtingsplek. Een telling van een paar dagen later leverde een totaal van maar liefst een kleine 300 vogels op! In goed overleg gekozen voor overnachting in Rujira Resort, direct aan het meer gelegen. Dit om voor morgenvroeg reistijd te besparen en een uurtje extra te kunnen slapen!

11 februari 2013

Chiang Saen Lake en op weg naar Chang Mai

Vandaag staat een boottochtje op het programma. Vooraf een kort ritje langs de oever van het meer en wat rondgelopen bij het vertrekpunt en een nieuwe soort: wenkbrauwral. Om 8.30 met de boot Chiang Saen Lake op.

image019 image020kl
  Foto: Jans Sikkens (CS-Lake)

Spiegelglad water en aan de lijst konden we toevoegen: kuifeend, witoogeend, visarend, grote aalscholver (sinensis). Omdat onze reisgenoten vanmiddag vanuit Chang Mai weer vertrekken, na de boottocht het meer achter ons gelaten. Een tussenstop (boottocht duurde maar een uur omdat de planten naar een hoek van het meer waren gedreven door de wind en we er niet door konden) bij Nam Kham Nature Reserve. Zelf als enige daar gezien een coromandeleend en als surprise een mannetje tijgervink. Wat een beauty. Voordat we Chang Mai bereikten nog een korte stop in een fraai aangelegd park maar geen soorten kunnen toevoegen op de palmgierzwaluw na.

12 februari 2013

Mae Ping NP

image021 image022
  Foto: Jans Sikkens (Mae Ping NP)

Na een korte nacht, om 5 uur op weg naar Mae Ping NP. Toch nog ruim 2 uur rijden en tegen acht uur bij de ingang van het park. De weg naar Thung Kik zijn we gaan volgen, totaal een 11 km. tot de campsite. Tussen km. 3 en 5 waren volop spechten actief. Voornaamste doelsoort al snel in beeld: zwartkopspecht. Ook een bonus in de vorm van witbuikspecht liet zich een paar keer, kort, zien. Opvallend op diverse plekken waren de finch-parkieten luid schreeuwend over onze hoofden vliegend. Ondertussen was de zon al flink aan het stralen en met het stijgen van de temperatuur neemt de activiteit van vogels af. Iets wat we steeds weer merken. En tegen de middag terug bij de toegang van het park. Daarmee is ook voor ons een eind gekomen aan een geweldige trip!

Voor een volledige lijst van alle soorten waargenomen tijdens de trip (inclusief het centrale deel):: http://www.pbase.com/peterericsson En de trip (of een deel staat ook weer in 2013/2014 op het programma!!)

3 maart 2013

image023
Foto: Jans Sikkens (drieteenmeeuw)

Hua Hin: een bonus!

Aangezien we al een paar jaar een 2e huis bezitten in Hua Hin (op 80 km. van DE plek voor lepelbekstrandlopers en veel meer moois!) houden we natuurlijk ook de diverse Thaise websites bij. Heeft ook al eens een pagodespreeuw opgeleverd en ook dit jaar een buitenkans. Al vanaf december waren er waarnemingen van een drieteenmeeuw (de 5e ooit voor Thailand) uit de omgeving van Laem Pak Bia/Pak Thale. Alleen betrof het steeds een enkele waarneming en dan ook nog van verschillende plekken.

Tot onze verassing werd op 2 maart de vogel op Facebook gemeld uit Hua Hin. Even met de waarnemer contact gezocht (Dr. Chaiyan Kasorndorkbua, kennen we van roofvogeltrektellingen) en hij wist ons de exacte plek te vertellen. Tegen het eind van de ochtend zijn we naar de visafslag van Hua Hin gereden en binnen enkele minuten de vogel in beeld. De rest van de tijd dat we er waren bleef te vogel voortdurend trouw aan die plek (oude brugpijlers) en vloog een enkele keer naar het strand. Een "twitch" uit het boekje.

Jans en Trudi Sikkens
Golfslag 91
9732 ME Groningen
mobiel: 06-51064466
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gebruikte vogelgidsen

  • Vogels van de wereld: complete checklist door Walters (1997) voor de Nederlandse namen
  • A Field Guide to the Birds of Thailand door Graig Robson

____________________

Free Joomla! templates by Engine Templates