Leef Woody, Leef!
Een ontmoeting met de specht
door: Harm Jansen
21 mei 2011
Neem de weg. De weg zal je leiden. Het was 21 mei 2011. De heer H. Camping had de ondergang van de wereld voorspeld. Om 20.00 uur. Ik zou niet op tijd thuis zijn. "Dan maar ten onder op het stalen ros." De weg leidde me van Stootshorn naar de Fraeylema Pingo in Slochteren.
Reflecterende blokjes en markeringsstrepen vestigden mijn blik op het asgrauwe asfalt. Metalen blokjes op de eiken langs de weg wekten de indruk dat je je op het parcours zou kunnen stoten. "Eichen soll man weichen, Buchen soll man suchen." Dat zeggen de Duitsers, ...bij naderend onweer.
De hele dag had ik op mijn cameraschermpje gelezen "Batterij is bijna leeg." Mijn eigen batterij ook, Ik moest er voor waken om geen klophonger te krijgen. Plotseling werd het me zwart voor de ogen. Toch zag ik ook witte stippen. Er zat een Grote Bonte Specht op de weg! "'N Grote Holtpikker!" "Krijgt die Camping toch gelijk?" "Vallen de vogels nu al dood uit de bomen?"
Ik stapte af en keek goed om me heen. "Gelukkig maar één vogel." De oogleden hingen. Maar er zat nog leven in. "Had ze een hersenschudding?" "Dizzy?" "Had ze dorst?" "Bloed bij de poten?" "O, nee gelukkig, dat was de rode broek." "Hoe kreeg ik deze vogel weer de lucht in?"
![]() |
![]() |
Ik haalde een papieren "Puur Noord broodzak" uit de fietstas. At de laatste boterham. "Zou de batterij nog steeds leeg zijn?" Vandaag had ik geen foto kunnen maken. Ik pakte de camera toch maar. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit!" Ik scheurde de zak en schoof deze voorzichtig onder de poten van Woody Woodpecker. "Leef Woody, leef!" De ogen gingen open. Woody bleef zitten.
![]() |
![]() |
De specht is de martis avis, de vogel van Mars. Er zou een specht-, eik-, donderverbond bestaan. De specht wordt met de donderslag geassocieerd. Hij bootst de donder na door te roffelen en daarbij gebruik te maken van een dode tak als klankkast. Mars zou nauw verbonden zijn met de eik.
Eiken groeien met hun diepe wortels vaak op plaatsen waar aardstralen aanwezig zijn. Boven een kruispunt van onderaardse wateraders. Dit zou het inslaan van de bliksem bevorderen. De boom functioneert als een geleider van de bliksem naar het water in de ondergrond. De oppervlakkig wortelende beuken hebben daarentegen nauwelijks verbinding met eventuele wateraders. Het advies van de Duitsers is op deze theorie gebaseerd.
Niet alleen eiken hebben een voorkeur voor plaatsen met verhoogde aanwezigheid van aardstralenenergie. Ook bijen en mieren worden tot dergelijke plaatsen aangetrokken. "Warempel, de mieren kropen hier bij de eik omhoog!" Alles verliep hier volgens het boekje "Vogels in volksgeloof, magie en mythologie van Johan Bossauw." "En geloof het of niet, mijn batterij werkte weer!" De foto's zijn het bewijs.
De specht zou een weersvoorspellende betekenis hebben. De vogel begint veelvuldig te roepen als hij aanvoelt dat het zal gaan regenen. Nou het was al weken te droog geweest. Ik kon me voorstellen dat Woody dorst had. Ze gaf echter geen kik. Ik plaatste de broodzak opnieuw onder haar poten. Ik herinnerde me een andere bijnaam van de vogel: "Eikenklopper".
Mijn klophonger was nog niet gestild. Voorzichtig klopte ik tegen de dichtstbijzijnde eik, waarin ik drie gaten zag. Korte tijd later hoorde en zag ik een jong! Woody Juveniel.
![]() |
![]() |
Ik ontfermde me andermaal over Woody Adult en trok de broodzak nu wat krachtiger omhoog. "Hoog Woody, Hoog! Met een luide "kiek" vloog ze nu recht omhoog de top van de eik in.
Enkele minuten later reed een tractor met dubbele banden over de (on)heilsplek.
Ik fietste met een gerust hart huiswaarts langs de Fraeylema Pingo. Een heuvel ontstaan uit grote klompen bevroren grondwater in de ijstijd. Op een informatiebord staat dat as van een vulkaan in IJsland al eeuwen terug op het Slochter landgoed neergedaald is. Wie zou dat voorspeld hebben?
Thuis hoorde ik bij het Journaal dat de vulkaan Grimsvötn aan het rommelen was. Camping kreeg geen gelijk. "We zijn er nog" zei de Journaalpresentator. De weerman voorspelde geen regen en onweer. Geen donder en bliksem.
Camping heeft de wereldondergang verplaatst naar 21 Oktober 2011. Wie weet wat voor vogel er dan weer op mijn pad komt? Tot dan en daarna! O ja, sla geen doodlopende weg in.
Harm Jansen