Weblog Trektellen
Kardingebult 2012
De komende weken houden we jullie op de hoogte van de trektellingen die door een aantal mensen worden gedaan tijdens de najaarsvogeltrek, hier op de bult in Kardinge. We zullen proberen een indruk te geven wat er zoal gebeurt tijdens het tellen, dit ook in samenhang met landelijke en Europese gebeurtenissen en invloeden.
De namen van de tellers en de tellingen zelf staan bij Trektellen.nl vermeld. Je bent altijd welkom om zelf te komen kijken natuurlijk! En wil je weten wanneer er precies wordt geteld, of wil je af en toe eens meekijken of tellen, stuur mij dan maar even een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Henk
Onderaan deze pagina staan links die interessant zijn bij de vogeltrek.
Dinsdag 6 november 2012
Blog 5: Tweeduizend Kramsvogels
In Japan staat het vouwen van duizend kraanvogels voor een gelukkig huwelijk. Maar dan wel gezellig samen vouwen en voor het trouwen. De gewoonte om duizend kraanvogels te vouwen schijnt al heel oud te zijn. Erna komen je wensen uit, vooral op het gebied van gezondheid en een lang leven. Dat is mooi. Ik heb het vouwen van mijn oude (!) tante geleerd, zij deed het voor plezier en ik moet zeggen: het is leuk om te doen. En je leert wat geduld is, kan eens van pas komen.
Maar nu naar de bult. Dinsdagochtend is het opnieuw takkeochtend: de laatste takken moeten nog afgevoerd worden. Michiel en Eelco zijn er weer, Klaas heeft zoon Jetze geritseld, Jacob zit ergens in de bosjes, Guido komt later en heeft in plaats van kijker en telescoop een stevig stuk touw mee genomen, ongekend natuurlijk. Het gaat nu om andere zaken. Er wordt hard gewerkt, takkenbossen worden af en aan gesleept, modderbaan af, modderbaan op, zweten, zwoegen, slepen.
![]() |
Sperwer. Foto: Ana Buren. |
Koffie. Bevuild en bemodderd hangen we op de blauwe bankjes. ‘Duizend Kramsvogels vanmorgen tussen kwart voor negen en negen’ zegt J. ‘En een schitterende lucht. Met regenboog.’ Die heb ik gezien onderweg op de fiets naar Kardinge. Ha lekker, nog een stroopwafel. Een zwarte Kraai zit een Sperwer achterna. Appelvink. Tijdens de koffie blijven oren en ogen altijd wijd open.
Daar komt weer een grote groep Kramsvogels aan… 300…? We hebben geluk, ze vliegen aan beide kanten en ook boven ons voorbij. Tsjakkend. En een piep. Hup, daar scheert er eentje idioot snel vlak achter onze rug. Opgejaagd door de Sperwer. We zien het vandaag een paar keer gebeuren: Sperwer duikt in een groep trekkende Kramsvogels.
Tijdens de volgende pauze gaan de gesprekken over de Jufferkraanvogel. ‘Zeker weten: een gekooid beest, veel te beschadigd. Ik heb lang op mijn vriend in gepraat: ga er nou niet heen, heeft geen zin, wordt toch niet goed gekeurd.’
Nee, dan de Steppeklapekster van Texel. Zandkleurig, net een Tapuit, heel mooi en zo succesvol jagend: vanuit een laag struikje zit hij dicht op de muizen, hup! weer een, hopla! de volgende, hij jaagt snel en gebruikt minder energie dan bijvoorbeeld een Torenvalk die zoveel hoger van zijn prooi af jaagt. Geweldig beest.
Humes Bladkoning (India, Centraal Azië). Hoe je die vindt? Gewoon gaan naar daar waar hij het laatst gezien is en wachten… wachten. En dan hoor je misschien als je geluk hebt (en soms heb je dat): DSIEwo. Weer wachten en wachten en daarna hoor je het nog eens en zelfs een soort zang, WIESlo… bzzzzzzzieo. Het mannetje verraadt zichzelf. Geluk. Je ziet hem.
Verhalen. Ik vind ze mooi. Samen over vogels praten, over de Waterspreeuw bijvoorbeeld, vlakbij. Ik ben op DE BULT waar tweeduizend Kramsvogels voorbij gaan. En een Zwarte Mees. Goed voor een flinke portie geluk. En een lang leven natuurlijk.
Maricée (7 november 2012, de dag dat duidelijk werd dat Obama is herkozen)
Aantallen 06-11-2012: 2947 exemplaren, 16 soorten, 3:10 uren.
Krenten uit de pap: Kramsvogel Zie voor de volledige lijst: Groningen - Kardingebult
Vrijdag 26 oktober 2012
Brandganzen. Foto: Ana Buren.
Blog 4: Koud is het!
Trektellen betekent voor mij nog voornamelijk mee kijken met Jacob en Guido. Jacob schrijft, met dikke handschoenen is dat een ongemakkelijk karweitje. Koud is het! Voor het eerst. Dat wordt kleumen. Irene K. komt langs en blijft een poos. Ze staat te springen in haar geel katoenen broek en paars jasje. Net van de tandarts heeft ze vanwege de mooie ochtend de bult beklommen.
Het is inderdaad een schitterende ochtend met in de lucht veel fris blauw en wit. Wit van sluierbewolking en vliegtuigstrepen. Maar ook plukken vuilgrijs. Zo zie je maar, zo schoon als de lucht er uit ziet, is ie toch niet. De wind is koud en komt uit het noordoosten. Voor de vogels is een rugwindje zo gek nog niet.
In de eerste uren veel trek van ganzen. Naast Kolganzen zien we meerdere groepen Brandganzen. Altijd mooi als ze in strakke formaties gakkend over ons heen komen. De meeste vogels vliegen hoog, door het heldere weer. Vandaag zijn het ook Kramsvogels die massaal passeren, soms in groepen van enkele honderden: tsjak tsjak tsjak. Koperwieken zijn nu in de minderheid zjieh.
Drie Appelvinken. Veldleeuwerik. Sperwer, gepest door een kraai. En dan weer brandjes, kollen en Kramsvogels. Hee? Jacob schiet omhoog. Sirrrrr?? Nee, we horen het maar één keer en komen er niet uit: auto, Pimpelmees of Pestvogel…???
Brrrr, het is echt koud. Om warm te worden, duik ik de bosjes in om restanten van de snoei op te ruimen. Iedereen is het er over eens hoe jammer het is dat er niet goed gecommuniceerd is. Het is nu zo gegaan helaas. Hopelijk weten alle partijen elkaar in het vervolg te vinden en kunnen er afspraken gemaakt worden naar ieders tevredenheid. Verschillende belangen, je moet ze eerst weten en dan nog blijft het lastig.
Ik knip dikke takken klein en werk ze zoveel mogelijk weg van het bikepad, dieper tussen de struiken, voor de veiligheid van de bikers. Zo ben ik al snel een uurtje bezig. Als ik weer boven kom, heeft Guido leuke soorten te melden: Slechtvalk, Smelleken. Eindelijk weer eens wat roofvogels. Maar de Zeearend heeft zich niet laten zien vandaag. De lucht gaat betrekken.
Om half 1 houden we het voor gezien. Jacob is met zijn kinderen naar de film: Mees Kees. Heeft iemand Kauw Boy gezien? Die schijnt ook erg leuk te zijn.
Maricée
Aantallen 26-10-2012: 30921 exemplaren, 29 soorten, 3:05 uren.
Krenten uit de pap: Kolgans, Brandgans, Kramsvogel. Zie voor de volledige lijst: Groningen - Kardingebult
Zondag 21 oktober 2012
Het uitzicht vanaf de Kardingebult na het snoeien. Foto: Ana Buren.
Blog 3: Telefoongesprek
A: ik probeer je al drie dagen te bellen, waar was je nou?
B: oh sorry, op de bult.
A: de bult? De Kardingebult waar je vorig jaar zo enthousiast over was?
B: ja, die
. A: ga je daar alweer naar toe dan?
B: ja.
A: leg uit, wat is daar nou zo leuk aan?
B: tja… hm…
A: nou?
B: eh… de geluiden.
A: geluiden???
B: ja, van de vogels.
A: oh, de vogels, hè hè.
B: tuurlijk.
A: wat heb jij toch met vogels?!
B: vind jij ze niet leuk dan?
A: leuk, leuk… ik zie ze heus wel, maar om er nou zoveel tijd aan te geven…
B: wat doe jij dan met je tijd?
A: nou, sporten bijvoorbeeld…
B: sporten?! Bah! ’s Morgens de bult op, da’s pas sport!
A: oja?
B: ja man, ik bedoel ik doe heus ook m’n ochtendgym, maar niet als ik ga trektellen, die bult op is al een toer, 69 treden, mét de fiets hè. En dan ben je er nog niet.
A: ieder z’n pleziertje.
B: ik ben niet eens de eerste, meestal zijn ze er al.
A: ze??
B: ja, Jacob, Guido, Bauke, André, Klaas.
A: oh.
B: fanatiek hè!? Ik vraag het me ook af, is het nou speciaal iets voor mannen?
A: wat?
B: de essentie van trektellen.
A: trektellen… wat een woord… ha ha ha, om dat serieus te nemen ha ha ha
B: ha ha ha
(…)
B: oké, die vogels die gaan naar het zuiden, dat weet je toch?
A: het zuiden… hoezo zuiden?
B: Afrika, want daar is dan eten, daar gaat het om.
A: best ver, Afrika.
B: ja. Stel je voor, een pimpelmees, van hier naar Afrika, zo’n klein ding.
A: pimpelmees? Die zie ik ’s winters hier ook wel in de tuin, de mijne gaat helemaal niet naar Afrika.
B: wacht even, die jij in je tuin ziet, kan een andere zijn, misschien is het jouw pimpelmees niet eens.
A: hoezo dat , wees eens duidelijk! Zo moeilijk kan dat toch niet zijn met die vogels.
B: nou ja, of dat voor pimpelmezen ook geldt, weet ik eigenlijk niet, maar met roodborstjes is dat wel zo.
A: jij was toch ‘de expert’ ?
B: wie zegt dat?
A: goed, ik luister, ben een en al oor, trektellen…?
B: oké, vogels hebben dus instinct, drang, ze móeten weg, naar het zuiden, wij staan daar dan in alle vroegte op die bult, echt schitterend hoor, je zou het eens moeten meemaken, de stad die wakker wordt onder je, zuchtend, ronkend, mopperend, steeds meer lawaai makend, maar op een of andere manier negeer je dat, wordt het achtergrondruis en richt je je op de roepjes en piepjes van de vogels die over de bult trekken, een en al concentratie, snap je, dat is er zo leuk aan en vooral als er mensen zijn die bij de kleinste piep al weten wat het is, dat is echt een wonder, hoor je, een WONDER, ik wou dat ik op mijn veertiende begonnen was… zucht…
A: ja, daar kun je nou wel spijt van hebben, maar dat maakt het er echt niet anders van (gaaap)
B: nee, gelijk heb je, heeft totaal geen zin.
A: je hoort dus een piepje en dan? Zie je ook wat of zo?
B: ach man, ja! Niet altijd natuurlijk, maar we hebben gesnoeid en trouwens, afgelopen donderdag kwamen Michiel van ecohovenier.nl, en Eelco, met kratten gereedschap enzovoort, om de snoei nog even professioneel af te maken. We hebben nu weer een uitzicht, echt schitterend. Ik had nog een leuke discussie met ze, want eigenlijk willen zij de natuur het liefst hun gang laten gaan, wat ik wel snap, er wordt al zoveel ingegrepen door de mens, maar die bult is toch aangelegd voor het uitzicht, oa, dus als je niks doet, groeit het dicht en dat wil toch niemand? Bovendien, het groeit wel weer aan. Nee echt, het uitzicht is er een stuk beter op geworden. Je kunt ver zien! Vrijdag was DE TOPDAG van de vogeltrek. Zoveel als er vloog! Ongekend. Waar je ook keek, zag je dansende groepjes Vinken, of Koolmezen, dat verschil is heel erg lastig, grappig trouwens, de afgelopen jaren hadden we nooit Koolmezen, dat schijnt ineens te kunnen, een goed broedseizoen. Er was geen houwen aan. Jacob in de gloria, maar ook wanhopig, want hij kon het helemaal niet bijhouden, zoveel als er vloog, landelijk was het ook een TOPDAG bleek later. Ongekend. Guido werd opgetrommeld en ik schreef alles op. En spreeuwen! Veel! Jacob had er vrijdagochtend 50.000. Vijftigduizend! En vroeg hè, direct bij het licht worden gaan die de lucht in. Daarom was ik er zaterdag ook om 8 uur, hè hè, gelukt… heb ik het ook gezien al waren het er minder dan vrijdag. En we hadden weer een Kruisbek, het geluidje nu gehoord, en het beest gezien, een rode. En Beflijsters, ken je die? Zes! Ja, die bijzondere zijn leuk, maar ook de gewone soorten. Zaterdag bijvoorbeeld honderden Zanglijsters. Die hoor je bijna niet, een heel scherp geluidje, daar moet je het mee doen. Ze vliegen meest alleen. Koperwieken vliegen in groepjes. Veldleeuweriken ook vaak, soms alleen. Mooi geluid! Elke dag is het anders. Donderdag veel ganzen, meestal Kolganzen, een keer een groep Brandganzen. Hallo? Ben je er nog? Halloooooo…?
Maricée
Aantallen 22-10-2012: Totaal: 1530 exemplaren, 22 soorten, 3:45 uren. Krenten uit de pap: Appelvink.
Aantallen 20-10-2012: Totaal: 34697 exemplaren, 33 soorten, 4:15 uren. Krenten uit de pap: Veldleeuwerik, Beflijster, Zanglijster, Spreeuw, Kruisbek, Appelvink.
Aantallen 19-10-2012: Totaal: 102373 exemplaren, 40 soorten, 6:45 uren. Krenten uit de pap: Grote Zilverreiger, Kolgans, Bruine Kiekendief, Koolmees, Spreeuw, Vink, Appelvink.
Aantallen 18-10-2012: Totaal: 26941 exemplaren, 40 soorten, 4:15 uren. Krenten uit de pap: Kolgans, Smelleken, Boerenzwaluw, Spreeuw, Rosse Vleermuis..
Aantallen 17-10-2012: Totaal: 2817 exemplaren, 16 soorten, 1:30 uren. Krenten uit de pap: ter plaatse: Kruisbek..
Aantallen 11-10-2012: Totaal: 26550 exemplaren, 52 soorten, 7:00 uren. Krenten uit de pap: Kleine Rietgans, Boomleeuwerik, Grote Gele Kwikstaart, Koperwiek, Klapekster, Kruisbek, Appelvink, Rosse Vleermuis.
Zie voor de volledige lijst: Groningen - Kardingebult
Woensdag 10 oktober 2012
Blog 2: Zomaar op de film
Als ik de gordijnen open is het nog donker buiten. Het is helder, goed zicht en gelukkig geen mist. Bij het zoeken naar een kompas ga ik toch even door mijn rug, maar dat weerhoudt mij er niet van mijn spullen te pakken en lekker te gaan tellen op de bult.
In Kardinge aangekomen verbaas ik me opnieuw over de afgesloten parkeerplaats en neem even snel de illegale afslag. Bedankt André voor de tip, wel oppassen voor fietsers. Licht hijgend – ik rook niet meer – loop ik rond op de verlaten bult. De jongelui hebben kennelijk weer genoten vannacht want het ligt er vol met vuurwerkresten.
Nauwelijks wind, vlijmscherp zicht tot aan de Eemshaven, maar er vliegt verdomd weinig. Dan maar even mijn kompas uitproberen, kan het niet nalaten. Bedum en Usquert op N, Winsum en Eenrum NW, Ten Boer Loppersum, Spijk en Eemshaven op NO en Hoogezand op Oost. Weet ik nu een beetje waar ik alles kan plaatsen. In het noordwesten hangen dreigende wolkenluchten, vroeg of laat gaat het regenen.
Het boekje moet toch tevoorschijn komen want rond 9.00 uur trekken de eerste groepjes Koperwieken naar het zuidwesten. De groepen worden steeds groter, het lijkt alsof de vogels voor de buien uit vliegen. Zowel Koperwiek als Veldleeuwerik vind ik soms hoog in de wolken doortrekkend naar zuid. Ze zijn vaak alleen op geluid te vinden. Krijg gezelschap van een mevrouw met bastaardhondje. Het is niet mijn bedoeling haar weg te jagen, maar als ik vertel dat de bui zo gaat losbarsten rent ze naar beneden. Ook de eenzame hemelaanbidder op de bult gaat vertrekken.
![]() |
Militairen op de bult. Foto: Ana Buren. |
Luid roepend trekken 4 Kruisbekken naar zuid. Leuk deze weer eens te zien, hoewel er geen sprake is van een invasie. Tijdens het schuilen onder de uitkijktoren trekken Koperwieken gewoon door in de regen, ik blijf schrijven.
Onverwachts komt weer de mevrouw van het hondje naar boven lopen en vraagt vriendelijk glimlachend of ze een filmpje van mij mag maken. Dat kan ik niet weigeren. Of ik ook in het kort wil vertellen wat ik aan het doen ben al die uren. Zo gezegd zo gedaan, zij filmen, ik vertellen over de vogeltrek, trektellen en ons snoeiwerk op de bult. Dit alles wordt nauwkeurig vastgelegd met een digitaal cameraatje. Zij kijkt bij mij door de telescoop naar de Eemshaven en de trekkende vogels. Ik leg haar uit dat het echt geen paar honderd meter ver weg is, maar 30 km. Ooooo…
Ze heet Philippine en werkt als vrijwilligster bij Lijn 6 Beijum en maakt reportages van alles wat er in de wijk gebeurt. Vanmiddag verschijnen de foto’s op de site Lijn 6, ben benieuwd.
De juist gearriveerde groep militairen in camouflagepakken wordt ook gefilmd. Zij:“Goh, er zitten ook vrouwen bij”. Ik “Wist je dat niet, vrouwen worden ook uitgezonden”.
Als het opklaart, komt ook de regenaanbidder met vrouw weer naar boven en vraagt of ik het groene vogeltje nog gezien heb. “Jazeker” zeg ik gauw en zij nemen zoals altijd hun plaats weer in op bult. Hij starend en prevelend met gespreide armen, zij vaag zwaaiend met een sjaal. Dan even later een filmploegje dat de toren gaat versieren met slingers en vervolgens filmen. De bult is wel in trek vandaag! De telling was niet onaardig, leuke aantallen en zonder het vooraf te weten sta je dan zomaar op de film.
Guido Meeuwissen
Al eerder was mij opgevallen dat er een vogeltelling plaats vond op de Kardingebult. Ook vandaag stond er een vrijwilliger, Guido, op de bult vogels te tellen. Daarvoor heeft hij een telescoop en een verrekijker bij zich. Met de telescoop ziet hij trekvogels al vanaf 30 km. aankomen. Vanmorgen was hij om een uur of 8 begonnen en dat gaat door tot in de middag als de trek stopt. Hij maakt deel uit van telgroep kardingebult. In de herfst ziet hij elke dag veel trekvogels als: ganzen, koperwieken, kruisbekken en veldleeuwerikken.
De tellingen worden bijgehouden op trektellen.nl. De telling is begonnen in oktober en stopt begin november. De laatste afgelopen 2 nachten was tamelijk helder en er was ook geen wind. Vannacht zijn er honderdduizenden trekvogels overgevlogen naar het Zuiden. Guido vindt dat ook zo mooi aan trekvogels, de massaliteit die met hun vluchten gepaard gaan, de hoeveelheid in aantallen. De telgroep is ook bezig geweest om het uitzicht vanaf de bult te verbeteren.
Er zullen bomen moeten worden gesnoeid om het uitzicht zo te houden, anders kunnen we op korte tijd alleen nog naar boven kijken en dat zou jammer zijn voor de vrijwilligers vogelspotter en recreanten. Afgelopen zondag had Guido meerdere collega's vogelspotter op de Kardingebult, de hoogste telling was onder de kolganzen(2.115) en de spreeuwen(2.550).
Philippine
Aantallen 10-10-2012 1764 exemplaren, 18 soorten, 2:55 uren. Krenten uit de pap: Koperwiek, Kruisbek.
Zie voor de volledige lijst: Groningen - Kardingebult
Maandag 8 oktober 2012
Blog 1: Hakken en Zagen op de Kardingebult
Op maandag 8 oktober gaat het trektellen van start op de Kardingebult. Bij aankomst zie ik bekende gezichten van vorig jaar: Klaas, Jacob, Andre en Bauke. Bauke is in gesprek met een journalist in opleiding. Zou er nog iets daarvan in de krant komen? De tijd zal het leren.
Dat trektellen geen luie sport is, maar een actieve hobby, voor mensen met groene vingers, blijkt wel vandaag. Heggenscharen, trap en zagen zijn meegenomen om korte metten te maken met in de weg staande bomen. Uitzicht moeten we immers hebben. Ondertussen vliegen Ringmussen en Vinken over onze hoofden op weg naar warmere gebieden.
Vooral Klaas is erg goed in snoeien. De struik waar Jacob en ik al even in bezig zijn geweest, verdwijnt plotseling helemaal uit het zicht. Even later velt Klaas onder luid applaus nog een paar flinke wilgen… Die is goed bezig! Die wilgen stonden echt in de weg op het westen. Maar hoor ik daar een Waterral in het oosten? Nee, dat zijn Andre en Bauke maar.
Snoeiers op de Kardingebult. Foto: Jos de Vries.
Guido is inmiddels ook van de partij en gaat de vogeltrek noteren. Maricée komt er later ook bij. Zij duikt direct de bosjes in, met haar net aangeschafte boomschaar van ALDI om samen met Jacob korte metten te maken met de kornoelje aan de zuidkant.
Rond 11 uur krijgen we bezoek van leerlingen van het Alfa-college. Onder luide aanmoedigingskreten rennen zij één voor één de bult op. Het blijkt gewoon sport en beweging te zijn, eigenlijk net zoiets als wat wij vogelaars aan het doen zijn. “Doorgaan! Kom op! Niet opgeven! Go go go! Je kunt het! Nog even! Ga door! Harder!” Ik hak takken alsof mijn leven er vanaf hangt. Wat een arbeidsvitaminen! Na een klein uur sleep ik me voor de verbaasde ogen naar de blauwe bankjes. Pauze. Een van die jongens vraagt of dat niet een saaie hobby is, maar als hij even door een telescoop mag kijken, is hij opeens enthousiast.
Andre komt puffend naar boven lopen. Ergens onderaan de bult zie ik de ladder staan. Ik heb hem niet bezig gezien, maar ik probeer het me voor te stellen: Andre + ladder. Opgeteld moet dat minstens 4 m zijn! Het is dan ook duidelijk te zien welke berk Andre een kop kleiner heeft gemaakt.
Zo, na gedane arbeid is het gezellig samen kletsen. De bult blijkt altijd een prima praatplek. We kijken nog wat mee met Bauke en Guido en horen wat we gemist hebben: Kruisbekken, Visarend… Geen probleem. Het gaat vandaag in de eerste plaats om het snoeiwerk. Dankzij de maandenlange volharding van Jacob met gemeenteambtenaren hebben we toestemming gekregen onze gang te gaan. Hè hè… Toeristen bestijgen deze bult toch ook niet om naar wilgen te gaan zitten koekeloeren? Het vrije uitzicht is hier fenomenaal. Als je dit niet beteugelt is het binnen de kortste keren dicht gegroeid. Vanochtend is het heerlijk weer, zon, blauw, met een zicht van ± 30 km. Schitterend.
De kop is er af. We zijn weer op de bult. Mooi clubje zo met elkaar. Geen gedoe en prima gewerkt, ieder doet wat hij / zij kan, leuke sfeer, geen gezeur. Ik krijg er zin in de volgende keer weer vogels te tellen, zeker nu het uitzicht hier er stukken op vooruit is gegaan. Wat kun je eigenlijk veel doen met slechts een paar mensen bij elkaar.
Jos de Vries en Maricée Ten Bosch
Aantallen 08-10-2012: Totaal: 884 exemplaren, 26 soorten, 2:45 uren. Krenten uit de pap: Visarend, Kruisbek.
Aantallen 09-10-2012: Totaal: 1.903 exemplaren, 26 soorten, 3:30 uren. Krenten uit de pap: Boerenzwaluw, Appelvink.
Zie voor de volledige lijst: Groningen - Kardingebult
Links: