Lezing: Nieuwe inzichten over vogeltrek aan de hand van zender- en loggeronderzoek

Lezingen
Raymond-Klaassen-250
  2024-10-23

Lezing Avifauna Groningen, woensdag 23 oktober 2024, aanvang 20:00u, in ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Raymond Klaassen

Raymond Klaassen: Nieuwe inzichten in de vogeltrek door zender- en loggeronderzoek

Trekvogels hebben de mensheid altijd al geïntrigeerd. Dat vogels intercontinentale reizen maken tussen broed- en overwinteringsgebieden is moeilijk voor te stellen, daarom werd lang gedacht dat ze of in winterslaap gingen (zwaluwen die op de bodem van meren overwinteren) of een gedaanteverwisseling zouden ondergaan (koekoeken die in sperwers veranderen). Tegenwoordig kunnen we dankzij zenders en loggers de reizen van individuele vogels naar hun overwinteringsgebieden en terug in detail volgen. Een ongelooflijke weelde die niets afdoet aan de bewondering voor de lange reizen die de vogels maken.

Deze lezing wordt een bloemlezing over wat we geleerd hebben door zender- en logger-onderzoek. Welke technieken zijn er om vogels te volgen en welke voor- en nadelen hebben de verschillende methodes? Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen die gedaan zijn over de vogeltrek? Ik zal daarbij putten uit eigen onderzoek naar onder andere visarend, grauwe klauwier, gierzwaluw, grauwe kiekendief en niet te vergeten de ongelooflijke poelsnip. Dankzij zenders en loggers hebben we patronen in de vogeltrek veel beter in kaart gebracht, maar of we dit fenomeen daardoor ook beter zijn gaan begrijpen?

Over de spreker:

Raymond Klaassen (1977) was als kind al altijd met de verrekijker in de natuur te vinden. Toch koos hij voor de studie biologie in Wageningen (en niet het vogelbolwerk Groningen) omdat hij het curieuze idee had vogels 'als hobby te houden'. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en uiteindelijk ontwikkelde Klaassen zich tot een internationaal gerenommeerde vogelonderzoeker.
Na promotieonderzoek aan Kleine Zwanen op het NIOO heeft hij een postdoc gedaan aan de Universiteit van Lund (Zweden), het internationale trekvogelonderzoek-walhalla. Tegenwoordig werkt Klaassen als onderzoeker aan de RUG en bij Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels. Naast werk aan de bescherming van akkervogels weet hij voldoende tijd te vinden om ook trekvogels te onderzoeken.

 

 

Alle datums


  • 2024-10-23
Free Joomla! templates by Engine Templates