Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator: hdelange

Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 390
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door klaas » 26 sep 2018, 14:35

Beste mensen,

We zijn ondertussen een maand verder. Het bestuur heeft tot heden niet weersproken dat ze "een enorme flater hebben begaan door zomaar in zee te gaan met de jagers en intensieve landbouwlobby". Het bestuur heeft tot heden eveneens niet weersproken dat ze het actieplan helemaal niet eens hebben gelezen.

Het bestuur van Avifauna Groningen heeft wel gezegd dat ze op het forum niet over dit onderwerp zullen reageren. Het bestuur heeft ook gezegd dat ze niet op andere berichten zullen reageren (die overigens niet door mij zijn verstuurd, en wat ik ook niet van plan was, want dit onderwerp lijkt me juist bij uitstek geschikt voor het forum).

Anyway, wie zwijgt stemt toe. We kunnen dus inderdaad ondertussen constateren dat het bestuur een enorme flater heeft begaan door zomaar in zee te gaan met plezierjagers & hun vrinden. We kunnen dus ook ondertussen constateren dat het bestuur het Actieplan Weidevogels Groningen niet eens heeft gelezen alvorens ze accoord zijn gegaan met de tekst.

In het verleden was er altijd erg veel ruimte in De Grauwe Gors voor artikelen over allerlei uiteenlopende vogelbeschermingsactiviteiten. Zou dit onderwerp iets zijn voor een opiniërend / beschouwend artikel voor het komende nummer van De Grauwe Gors? Of zou het een idee zijn de Werkgroep Grauwe Kiekendief te vragen of zij voelen voor een bijdrage voor de Gors over hun visie over (de deelname van Avifauna Groningen aan) het Actieplan Weidevogels Groningen? In het verleden was er ook ruimte voor dit soort bijdragen in de Gors.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 101
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door MaartenJansen » 27 sep 2018, 13:30

Beste mensen,

Het bestuur suggereert in haar laatste bericht op het forum in deze kwestie dat ik of Klaas mensen van het bestuur zou lastigvallen met appjes en e-mails: "Het heeft dus geen zin om bestuursleden te bestoken met e-mails of appjes over deze zaak" (zie forumposting 18 Juli j.l.). Dit is een zeer onterecht verwijt. Ik heb hier welgeteld 1 e-mail aan gewijd op 19 juni met dezelfde vraag als hier op het forum en twee keer Whatsapp contact gehad met een bestuurslid, respectievelijk op 21 juni en 6 juli (op mijn laatste suggestie bleef reactie uit). Ik ben genoodzaakt om mij te verweren omdat er door het bestuur met modder gegooid wordt naar leden met opbouwende kritiek.

Aangezien we specifiek inhoudelijk op onze vragen niets van het bestuur hoeven te verwachten en de tactiek lijkt te zijn aangenomen om criticasters dood te zwijgen, dan wel van paternalistische repliek te voorzien, vraag ik me af hoe andere Avifauna leden inhoudelijk over het door het bestuur gesteunde Actieplan Weidevogels Groningen denken met alle in het Actieplan voorgenomen plannen omtrent het bejagen/monitoren (door WBE's) van inheemse predatoren waaronder zwarte kraai, vos, steenmarter en buizerd. Het actieplan is voor ieder lid leesbaar en kan dus door ieder lid beoordeeld worden:

https://www.groningerlandschap.nl/asset ... en_WEB.pdf

Met vriendelijke groeten,
Maarten

Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 390
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door klaas » 08 okt 2018, 08:01

Beste mensen,

Vanochtend vond ik in mijn e-mail box de 'Nieuwsbrief Avifauna Groningen oktober 2018' met daarin een uitgebreide reactie van het bestuur op deze discussie. Gemakshalve zet ik deze reactie ook even op het forum.
Mede naar aanleiding van een (wel wat eenzijdige) discussie op het forum van onze website is de gedachte opgevat om een discussieavond te houden over het Actieplan Weidevogels Groningen. Dit Actieplan is een voortvloeisel van het Weidevogelmanifest (zie jaarverslag 2017) dat mede door Avifauna Groningen is ondertekend.

Er is sprake van verschillende standpunten over het onderwerp predatorenbeheer. Er zijn aan de ene kant mensen die tegen elke vorm van jacht zijn en niet vinden dat predatoren een probleem vormen voor weidevogels. Aan de andere kant heb je mensen die blijkbaar alleen de oorzaak van de teruggang van weidevogels willen leggen bij predatoren en afschot als dè oplossing zien.
De discussie over predatoren-beheer in relatie tot weidevogelbescherming is een hele lastige. Het bestuur is van mening dat predatie niet de oorzaak is van de achteruitgang maar in de huidige situatie wel een grote impact heeft. Predatorbeheer is daarom wel degelijk een issue. Daarbij wordt echter niet meteen gedacht aan afschot. De secretaris heeft dit ook zo verwoord in het forum. Een recent rapport van SOVON sluit hier (niet geheel toevallig) ook goed bij aan met nog veel meer onderbouwing: https://www.sovon.nl/sites/default/file ... 2017_0.pdf

Het feit dat Avifauna Groningen toch heeft ingestemd met dit actieplan is omdat wij, als niet terreinbeheerder, actief invloed willen kunnen blijven uitvoeren op het plan en de praktische uitvoering daarvan. Zorgwekkend daarbij is dat in landbouwkringen (vooral waar een zekere hobbyboer uit Oost-Groningen populair is) predatorbeheer automatisch afschot betekent. Uitspraken van de gedeputeerde Staghouwer wijzen er op dat deze bekrompen visie ook leeft onder de provinciale bestuurders. Het SOVON-rapport laat de nutteloosheid zien van een dergelijke eenzijdige mening. Aan de andere kant heeft het ook weinig zin om te roepen overal tegen te zijn zonder met goede argumenten te komen. Veel elementen van het actieplan ondersteunen wij van harte, het idee van predatorbeheer=automatisch afschot niet.

We zijn voorstander van een overlegmodel en niet om activistisch vanaf de zijlijn dit plan te gaan becommentariëren. Hopelijk kunnen we op basis van argumenten de overige ondertekenaars van dit actieplan overtuigen van de meestal nutteloosheid van afschot op basis van de huidig beschikbare inzichten (zie rapport Sovon). Het idee is om dit mede te doen met een discussieavond. De organisatie daarvan blijkt echter nogal lastig en het is de vraag of dit zal lukken: zeker niet dit najaar, hopelijk volgend voorjaar. Vanuit Avifauna Groningen wordt hieraan gewerkt door de lezingencommissie (bij gebrek aan een vogelbeschermingscommissie o.i.d.), maar die heeft het ook al druk met het gewone lezingenprogramma. Er wordt getracht het samen te doen met NMF-Groningen, maar dat gaat op dit moment ook nogal moeizaam. Wel hebben zich de eerste sprekers bij ons aangemeld. Uitgangspunt blijft om zeker voor het volgende broedseizoen deze avond realiseren Het bestuur zal ook bekijken hoe op een andere wijze de mening van Avifauna Groningen onder de aandacht kan worden gebracht bij de uitvoerders van het Actieplan. Onze mening zal ongetwijfeld ook grotendeels gedeeld worden door andere ondertekenaars van het Weidevogelmanifest, zoals Vogelbescherming Nederland.

Het is duidelijk dat er hoog nodig wat moet gebeuren om de achteruitgang van de weidevogels te stoppen. Daarbij moeten ongebruikelijke maatregelen niet worden uitgesloten. Maar actie moet wel gebaseerd zijn op gefundeerde redenen en niet alleen onderbuikgevoel. Mocht er nieuws zijn te melden over de discussieavond, dan zal dat uiteraard kenbaar worden gemaakt via de website en mogelijk een extra nieuwsbrief.
Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

RLindeboom
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 mar 2009, 22:37

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door RLindeboom » 10 okt 2018, 22:00

Hoi Klaas
Hartelijk dank dat je reactie van het bestuur aan jou persoonlijk gericht op het forum zet zodat wij er ook deelgenoot van worden. De reactie van het bestuur laat namelijk zien dat ze er een genuanceerd standpunt op na houden dat i.i.g. door mij zeer gewaardeerd wordt. Het laat ook zien dat ze bereid zijn de discussie aan te gaan tijdens een avond. Hetgeen ik persoonlijker vind dan via allerlei media.
mvg
Rob

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 101
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door MaartenJansen » 11 okt 2018, 09:56

Beste Rob,

Het bericht van het bestuur staat in de nieuwsbrief die elk lid per e-mail krijgt. Het betreft dus geen persoonlijke reactie van het bestuur aan Klaas. Klaas heeft op eigen initiatief de reactie van het bestuur in de nieuwsbrief op het forum gezet omdat het bestuur zelf niet meer wenste reageren via het forum of op e-mails etc van leden over deze kwestie- zie eerdere post van Venema op 18 juli j.l. Het bestuur is daar niet op teruggekomen. In dit geval is het dus geheel aan Klaas te danken dat deze reactie op het forum staat.

Voorts merk ik op dat het bestuur in haar repliek geen enkele keer geciteerd heeft uit het actieplan. Mijn kritiek gaat specifiek over ondertekening van DIT actieplan en algemene standpunten doen minder ter zake. Ik nodig dus iedereen uit om het actieplan waar Klaas en ik uitvoerig uit hebben geciteerd eens te lezen.

Met vriendelijke groet,
Maarten

Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 390
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door klaas » 11 okt 2018, 11:44

Beste mensen,

Excuses dat ik in mijn vorig bericht niet duidelijk had vermeld dat het uitgebreide bericht van het bestuur over dit actieplan in een nieuwsbrief stond die naar alle leden van Avifauna Groningen is gestuurd die een geldig e-mail adres hebben.

Verder is de zin "Mede naar aanleiding van een (wel wat eenzijdige) discussie op het forum van onze website" niet helemaal juist.

Maarten en ik hebben namelijk op een aantal manieren juist geprobeerd er geen eenzijdige discussie van te maken.

Ik ben trouwens erg blij dat in het uitgebreide bericht in deze nieuwsbrief geen enkel onderdeel van het inhoudelijke commentaar van Maarten en mij op inhoudelijke gronden wordt weerlegd. Met andere woorden: ons inhoudelijk commentaar snijdt hout.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

Plaats reactie