Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator: hdelange

Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 419
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door klaas » 11 feb 2019, 10:40

Beste mensen,

Op https://collectiefgroningenwest.nl/imag ... te-CGW.pdf staat op pagina 2 te lezen:
Namens de twaalf organisaties achter het Actieplan Weidevogels heeft Collectief Groningen West bij SBNL Natuurfonds een subsidie aangevraagd voor onderzoek naar predatie in de Groninger weidevogelgebieden. Het onderzoek moet een antwoord geven op de vraag wat de rol van predatie bij het huidige weidevogelbeheer is. De uitkomsten kunnen tevens dienen ter ondersteuning van de predatiebeheerplannen die momenteel in de maak zijn.
Ha, Avifauna Groningen is dus betrokken bij deze subsidie aanvraag en is hier akkoord mee, want Avifauna Groningen is één van de twaalf ondertekenaars van het Actieplan Weidevogels. Wat staat hier allemaal in?

Staat er bijvoorbeeld in dat er namens Avifauna Groningen gekeken zal gaan worden naar het 'verwijderen van nesten/horsten van roofvogels buiten het broedseizoen'?

Staat er bijvoorbeeld in dat er namens Avifauna Groningen gekeken zal gaan worden naar het 'toestaan gebruik van vangkooien voor kraaien'?

Staat er bijvoorbeeld in dat er namens Avifauna Groningen gekeken zal worden naar 'meer ruimte voor de bestrijding van steenmarters'?

Iemand enig idee?

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

Marco_Glastra
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 54
Lid geworden op: 09 feb 2015, 19:52

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door Marco_Glastra » 12 feb 2019, 13:49

Hoi Klaas,

De aanvraag is van Collectief Groningen West, niet van alle 12 organisaties. De aanvraag is uiteraard wel een vervolg op het Actieplan Weidevogels. Het onderzoek vindt plaats in gebieden met agrarisch natuurbeheer en in weidevogelgebieden van Het Groninger Landschap. Wat o.a. gaat gebeuren is het volgen van een aantal gezenderde predatoren (vos, steenmarter en kat) om te kijken hoe zij zich gedragen in weidevogelgebieden. Komt ongetwijfeld terug op het symposium van 16 maart.

Groet,

Marco

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 126
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door MaartenJansen » 13 feb 2019, 05:29

Beste iedereen

"De aanvraag is uiteraard wel een vervolg op het Actieplan Weidevogels." - well, that proves our whole point/argument, doesn't it? :D VAG steunt dus via het Actieplan initiatieven zoals een onderzoek naar predatie gefinancierd door een fonds van plezierjagers voor 'wetenschappelijk onderzoek'. https://www.sbnlnatuurfonds.nl Oftewel: de spreekwoordelijke slager die zijn eigen vlees keurt.

Ook in dit verband "aardig" is https://www.sbnlnatuurfonds.nl/weidevogelbeheer. Voormalige eierapers dus. Erg weidevogelvriendelijk en wetenschappelijk allemaal.

Met vriendelijke groet,
Maarten

Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 419
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door klaas » 13 feb 2019, 12:56

Marco_Glastra schreef:
12 feb 2019, 13:49
Hoi Klaas, De aanvraag is van Collectief Groningen West, niet van alle 12 organisaties. De aanvraag is uiteraard wel een vervolg op het Actieplan Weidevogels. Het onderzoek vindt plaats in gebieden met agrarisch natuurbeheer en in weidevogelgebieden van Het Groninger Landschap. Wat o.a. gaat gebeuren is het volgen van een aantal gezenderde predatoren (vos, steenmarter en kat) om te kijken hoe zij zich gedragen in weidevogelgebieden. Komt ongetwijfeld terug op het symposium van 16 maart. Groet, Marco
hoi Marco,

Veel dank voor je vlotte reactie. Het volgen van een aantal gezenderde predatoren is inderdaad een goed idee. Ik ben aanwezig bij het symposium van 16 maart en dat is een goed moment om het er verder over te hebben.

Groetjes,

Klaas

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 126
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door MaartenJansen » 05 mar 2019, 22:57

Just in case mensen zijn vergeten waar de problemen liggen:

"Is er dan nog een oplossing? Het grootste probleem is de almaar intensievere landbouw. ‘Boeren moeten hun grond minder intensief gebruiken, later maaien en de waterschappen moeten minder land droogpompen. Als we het land wat meer met rust laten en liefdevol behandelen, dan komt het uiteindelijk wel weer goed’, denkt Loonstra. ‘Steek maar eens een dijk door, moet je eens kijken wat voor mooi land je dan krijgt.’"


https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zw ... ~bdf781b3/

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 126
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Actieplan Weidevogelbeheer Groningen

Bericht door MaartenJansen » 09 mar 2019, 19:50

Vraag: wanneer organiseert VAG een symposium over weidevogels en het overmatige gebruik van drijfmest?


“Om wormen en weidevogels in verdroogde weilanden te helpen wordt vaak vooral de grondwaterstand verhoogd”, vertelt RUG-onderzoeker Jeroen Onrust. “Maar als de bodem door onder andere mestinjectie al is verstoord, droogt de toplaag in het voorjaar zo snel uit dat een hoger grondwaterpeil niet meer helpt.”

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/144862 ... -drijfmest

Grt,
Maarten

Plaats reactie