GLB-akkerranden

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator: hdelange

Locked
User avatar
bkoks
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 7
Joined: 24 Nov 2002, 00:00

GLB-akkerranden

Post by bkoks »

Beste mensen,

27 mei gaat de Tweede Kamer vergaderen over de voorstellen van Minister Verburg van LNV betreffende het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor mensen die hun klassiekers kennen; de nalatenschap van de eerste EU-commissaris met de portefeuille Landbouw afkomstig uit de Groninger Westpolder.

Sicco Mansholt zijn Westpolder is recent aangewezen als akkervogelkerngebied en de Agrarische Natuurvereniging ‘Wierde & Dijk’ zal daar met doortimmerde plannen ervoor zorgen dat een juiste mix van brede akkerranden, winterveldjes en andere ecologisch zinvolle maatregelen tot herstel natuurwaarden op akkerland zal leiden. Een toenemend aantal mensen is vanaf begin jaren ’90 actief met het ontwikkelen van dit Groninger Akkervogelmodel. Een aanpak die steeds meer navolging krijgt en her en der al behoorlijk succesvol is gebleken.

We zijn er echter nog lang niet. Er wordt op een onthutsende wijze aangeklooid binnen agrarisch natuurbeheer en – alle goede bedoelingen ten spijt – blijven patrijzen, veldleeuweriken, gele kwikken en andere akkervogels het landelijk slecht doen. Niet voor niets behoren de soorten van het agrarische cultuurlandschap het in Europa tot de verliezers.

November 2007 begon de Werkgroep Grauwe Kiekendief samen met Vogelbescherming Nederland een lobby rond de afschaf van de verplichte braaklegregeling. De centrale gedachte achter deze lobby was dat de nulstelling van de braaklegging niet was tegen te houden, maar dat er een volwaardige compensatie voor de negatieve ecologische effecten moest komen. Na lang soebatten, oneindig veel mails/brieven, het actief deelnemen aan allerhande fora, het opzoeken van Kamerleden en het krijgen van Nieuws zijn onze argumenten verhoord en is eind april in het voorstel van Gerda Verburg € 30 miljoen uitgetrokken voor akkerranden. In de eindfase van onze lobby was de vasthoudendheid van de Groninger gedeputeerde Douwe Hollenga van groot belang. Ere wie ere toekomt, zonder Douwe hadden we het niet gered.

Zijn we er dan met die € 30 miljoen? Ja en nee. Met dit bedrag komen we een heel eind met de nationale doelstellingen om in kerngebieden maatregelen voor grauwe kiekendief, patrijs en veldleeuwerik te financieren. Dan moet echter wel het voorbeeld van de Groninger Westpolder worden gevolgd. Marchanderen met smalle randen (en daar onwerkbare concepten bij verzinnen) is geen optie, als we tussen 2010 en 2013 het tij werkelijk willen keren. Doen we het goed, dan kan Nederland voor na deze periode een volwaardig plan indienen, waarbij de belangen van de akkervogels voorop staan. Het volgen van het ‘Groninger Model’ is daarbij essentieel.

Samen met Jules Bos, Steven Kragten en Jaap Schröder is een artikel geschreven waarin dit alles is opgeschreven. Dit artikel wordt 22 mei in De Levende Natuur gepubliceerd. Op 24 mei besteedt het radio-programma van Vroege Vogels aandacht aan de groene randen van het GLB. Naar we hopen zal de Tweede Kamer dan op 27 mei in al haar wijsheid besluiten nemen, die serieus wat voorstellen, zodat het gekweel van de veldleeuwerik ook in de toekomst nog boven de akkers zal zijn te horen.

Artikel in PDF formaat: http://www.avifaunagroningen.nl/site/do ... k_2009.pdf

Ben Koks
Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief
Postbus 46
9679 ZG Scheemda
Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 56 guests