Graag geen nestplaatsen roofvogels vermelden

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator: hdelange

Plaats reactie
jhvenema
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 446
Lid geworden op: 09 mei 2009, 22:42

Graag geen nestplaatsen roofvogels vermelden

Bericht door jhvenema » 29 mei 2016, 21:32

Hallo allen,

Wij als bestuur van Avifauna ontvingen onlangs een telefonisch verzoek van een Havik onderzoeker om terughoudend te zijn met het aangeven van nestplaatsen op waarneming.nl
De onderzoeker ervaart dat wanneer nestplaatsen op waarneming.nl staan vermeld, deze nesten bovengemiddeld doelwit worden van verstoring.
Dus ten overvloede nogmaals het verzoek: geen nestplaatsen van roofvogels vermelden op waarneming.nl of andere waarneming sites. Er wordt meegekeken door mensen met kwade bedoelingen... :(

Het bestuur.

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 130
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Graag geen nestplaatsen roofvogels vermelden

Bericht door MaartenJansen » 30 mei 2016, 21:37

Belangrijk bericht, Jan Henk. Jammer dat dat gebeurt. En we wonen niet eens in zuid-west Friesland... Weet je ook of waarneming.nl daar zelf nog iets mee doet? Of stel ik mijn vraag wellicht op het verkeerde forum?

Gebruikersavatar
Wilster
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 191
Lid geworden op: 03 mei 2003, 23:00
Contacteer:

Re: Graag geen nestplaatsen roofvogels vermelden

Bericht door Wilster » 30 mei 2016, 23:15

Bij het invoeren van een waarneming op waarneming.nl kun je kiezen om een waarneming tot een bepaalde datum verborgen te houden (en/)of KM-hokvervaging aan te klikken. Dat is juist voor dit soort gevallen, waarbij je wel de waarneming wilt registreren, maar voorkomen dat bv. een nestplaats wordt verstoord.
Die mogelijkheid zou inderdaad in sommige gevallen best eens vaker mogen worden gebruikt. Er lopen helaas nog te veel idioten rond.

Arjo

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 130
Lid geworden op: 01 mar 2016, 01:43

Re: Graag geen nestplaatsen roofvogels vermelden

Bericht door MaartenJansen » 31 mei 2016, 00:26

Hoi Arjo',

Uiteraard ken ik die functie, maar je zou verwachten dat er een automatisch embargo op de combinatie van bijvoorbeeld Havik en bezet nest komt, waar dan ook. Ik zie dat dat nu niet gebeurt. Maar ik kan die vraag beter aan wn.nl stellen.

Groeten.

Gebruikersavatar
klaas
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 427
Lid geworden op: 14 mei 2002, 23:00
Locatie: Groningen (stad)

Re: Graag geen nestplaatsen roofvogels vermelden

Bericht door klaas » 31 mei 2016, 21:01

Beste mensen,

Zelf ben ik altijd buitengewoon terughoudend bij het invoeren van nestindicatieve waarnemingen van 'gevoelige' soorten. Soorten als Meerkoet en Koolmees vallen daar dus niet onder. Waarnemingen van Haviken voer ik eigenlijk helemaal nooit in (een uitzondering is bv een jagende Havik bij de monding van de 4de slenk op de Oosterkwelder op Schiermonnikoog in januari) en waarnemingen tijdens het broedseizoen van IJsvogels voer ik ook nooit in. Wel zorg ik natuurlijk dat alles (t.z.t.) bij Sovon terecht komt (als het gaat over soorten waarvan Sovon informatie verzamelt).

Daarnaast kan iedereen altijd bij waarneming.nl aan de bel trekken met het verzoek om waarnemingen van 'gevoelige' soorten te vervagen / niet te tonen / onder embargo te zetten (etc.). Voor zover mij bekend is waarneming.nl er zeer alert op om hier onmiddellijk op te reageren. Maar de mensen van waarneming.nl weten ook niet alles en daarom is onmiddellijk contact met waarneming.nl opnemen de beste optie.

Ook in de provincie Groningen en in de provincie Drenthe wonen genoeg roofvogelhaters c.s. Daar moet je je niet op verkijken.

Klaas

Plaats reactie