Welke vogel ?

Hier kunt u met uw onbekende foto's terecht en komen vragen te staan met betrekking tot onbekende en of moeilijk te determineren vogels!

Moderator: hdelange

Gesloten
JanBos
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 33
Lid geworden op: 26 jan 2011, 16:12

Welke vogel ?

Bericht door JanBos » 28 apr 2013, 10:46

Ik zag op de volkstuin in Hoogezand deze vogel. Er was ook een mannetje geelgors, dus ik dacht even ''dit is een vrouwtje geelgors'', maar de snavel lijkt me te dun. Soms toch een andere vogelsoort?
Bijlagen
0118.jpg
0118.jpg (80.28 KiB) 1986 keer bekeken

smitf
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 mei 2009, 22:40

Re: Welke vogel ?

Bericht door smitf » 28 apr 2013, 19:51

Lijkt mij een graspieper

Gr Frits

Arne
Vogelaar
Vogelaar
Berichten: 37
Lid geworden op: 12 jan 2011, 09:15

Re: Welke vogel ?

Bericht door Arne » 29 apr 2013, 08:16

Beste Jan Bos,

Je hebt gelijk, de snavel is te dun voor een geelgors. De dunne snavels, de licht poten en de groengele indruk van de vogel zijn kenmerken voor een pieper.
Er komen in Nederland een aantal soorten pieper voor, maar de twee algemeenste in deze tijd van het jaar (voorjaar t/m najaar) zijn boompieper en graspieper.

Kenmerken voor beide soorten zijn de zeer lichte poten, een wit-gele borst met dikke zwarte streepjes, witte randjes op de vleugel (tip van de dekveren) en brede opvallende zwarte streepjes op een groene rug. Alle deze kenmerken zijn duidelijk bij jou vogel te zien. Dus Gras- of Boompieper.

Deze twee soorten lijken heel veel op elkaar, maar er is (naast de stem) nog een duidelijk verschil. De streepjes op de zijkant zijn bij een graspieper even groot (of zelfs groter) dan de streepjes op de borst. Bij een boompieper zijn deze streepjes heel fijn en dun, zoals bij jou vogel. Dus op jou foto staat een Boompieper.
Er zijn nog ander kenmerken voor Boompieper: de buik is wit, lichter dan borst en zijkant (bij een graspieper meer geel, zoals de borst). De snavel is niet heel dun (nog meer bij een graspieper) en de witte streep over het hoog (supercilium) is minder duidelijk en minder wit bij een graspieper dan bij de vogel op jou foto.

Ik hoop het is duidelijk. Anders hoor ik het graag.

Groeten
Arne

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten