Spietst een reiger zijn prooi?

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen
Spietst een reiger zijn prooi?

Bericht door Aart » 18 mar 2015, 15:24

Ik kreeg een mail met de volgende vragen. Kan iemand hier iets over zeggen?
Dank en groet Aart

Bezig met de voorbereidingen van een vogelles, zit ik met een onduidelijke kwestie waar ik heel graag eindelijk eens een (als dat er is) definitief antwoord op zou willen hebben. Kun je mij dat geven? Of kun jij deze vraag doorsturen naar ‘iemand die het weten kan’, een reiger-onderzoeker /-specialist, iemand die kan antwoorden op basis van echte waarnemingen (i.p.v. aannames).

Het betreft de jachttechniek van de blauwe reiger (en of verwante reigerachtigen?). Concreet gezegd gaat het om hoe zij hun snavels gebruiken.
Om kinderen dingen duidelijk te maken worden vaak vergelijkingen gemaakt tussen snaveltype en menselijke gereedschappen. Zo wordt van de reiger wel beweerd dat hij zijn dolksnavel als een speer gebruikt en in prooien steekt. Die zou hij dus spietsen. Ik heb er veel moeite mee dat te geloven maar de wijsheid in pacht heb ik niet. Op het internet en elders vind ik soms wel degelijk foto’s van reigers die een prooivis aan (tenminste één) snavelhelft gespietst hebben. Maar wat betekent dat. Is dat dan min of meer toeval of is dat daadwerkelijk hun jachttechniek? De snavel zou dan voor kinderen te vergelijken zijn met een speer / barbecuepen o.i.d. Het lijkt me echter dat een reiger een prooi op die manier moeilijk zal kunnen hanteren (misschien specifiek m.u.v. glibberige vissen?). En dus lijkt het mij aannemelijker, logischer dat hij zijn dolksnavel vooral gebruikt als een, zij het hele grote, pincet die, gestroomlijnd om niet de prooi maar het water te doorklieven, de prooi ‘gewoon’ tussen beide snavelhelften beet pakt. En inderdaad, zo vind ik op het interne ook foto’s van reigers met een prooi (een veldmuis o.i.d.).
Voor een onderdeel van de les wil ik de snavelvorm van de reiger
Inderdaad met een menselijk gereedschap vergelijken maar ik kom nog niet met tenminste redelijke zekerheid uit een keuze van met welk gereedschap ik dan verantwoord een vergelijking maken mag: de barbecuepen of de (zware) pincet.

Fred van Maurik
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:182
Lid geworden op:04 jun 2008, 16:14

Re: Spietst een reiger zijn prooi?

Bericht door Fred van Maurik » 18 mar 2015, 20:11

op deze site staan 2 voorbeelden van dat een reiger 2 prooien heeft gespietst.

foto 1 een snoek
foto 7 en 8 een woelrat

http://www.groenehartvertellingen.nl/Pa ... brasem.htm


vogeldagboek van Adri de Groot:
http://www.vogeldagboek.nl/node/345

Als men even zoekt kan men behoorlijk wat voorbeelden vinden

Als een reiger op een prooi aan het jagen is kan het natuurlijk voorkomen dat beide snaveldelen zich niet om de prooi sluiten maar dat de vogel "misprikt" dan kan het gebeuren dat er een prooi gespietst wordt.


Met vriendelijke groet

Fred

Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen

Re: Spietst een reiger zijn prooi?

Bericht door Aart » 19 mar 2015, 11:23

Dank Fred,

Dus een reiger kan een prooi spietsen (zie de foto's), maar dat gebeurt waarschijnlijk per ongeluk. De bedoeling zou zijn om de prooi gewoon te pakken met de snavel.

Aart

Gebruikersavatar
arenaria
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:1125
Lid geworden op:10 mei 2002, 23:00

Re: Spietst een reiger zijn prooi?

Bericht door arenaria » 20 mar 2015, 15:19

Nou, waarom zou dat zo zijn? Met zo'n dolksnavel? Ik denk dat spietsen geen toeval is, maar een gebruikelijke jacht/vangmethode van de Blauwe Reiger.

Met enig geïnspireerd gegoogel is er, niet dat ik het geprobeerd heb, van elke reigersoort wel een foto van spietsvissen te vinden.


Groet,

Jan Allex

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast