Zaterdag 18 mei: ToH Vogeldag 2013

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
mbot
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:113
Lid geworden op:13 dec 2002, 00:00
Locatie:Zuidhorn
Contacteer:
Zaterdag 18 mei: ToH Vogeldag 2013

Bericht door mbot » 02 apr 2013, 20:34

De ToH Vogeldag: een dag vogels kijken in al haar facetten! Fanatiek of rustig aan, alleen, in een team of onder begeleiding van deskundige gidsen, voor de prijzen of voor de lol, voor de soorten of om te leren, voor de foto’s of voor de herinneringen: iedereen die iets heeft met vogels en vogels kijken, alsmede met de noordelijke drie provincies (de Top-of-Holland) is welkom. De ToH Vogeldag is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip en tot één van de grootste vogelevenementen van het voorjaar! Dit jaar vindt de ToH Vogeldag plaats op ZATERDAG 18 MEI.

Er is dit jaar keuze uit verschillende onderdelen, waarmee de Vogeldag meer dan ooit een dag is met het motto “voor elk wat wils”!

* “Soort van de dag”
Het traditionele recept waarmee de Vogeldag groot is geworden. Alleen of in een team aanmelden, lekker vogelen en met vereende krachten zo veel mogelijk leuke soorten vinden en zo mogelijk met elkaar delen. Het maakt niet uit waar of hoe lang je op pad gaat, zo lang je maar blijft binnen het werkgebied van de Top-of-Holland, oftewel de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De dag wordt om 19.00 uur gezamenlijk afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking. Voor degene die het geluk of de wijsheid heeft om de beste soort van de dag te vinden, stelt onze sponsor http://www.fotosipkes.nl/ http://www.verrekijkerwinkel.nl uit Groningen een prachtprijs beschikbaar: een Berno Classic C3570T carbonstatief plus statiefkop 56 ter waarde van €548,-! Daarnaast verloot Foto Sipkes onder diegene die http://www.facebook.com/FotoSipkes van een “like” voorziet én deelneemt aan de ToH Vogeldag een Swift Raven verrekijker ter waarde van €149,-! Opgeven kan via mail (topofholland@gmai.com), onze Facebookpagina (http://www.facebook.com/topof.holland) of via de aanmeldknop op http://www.lauwersmeer.com (knop Top-of-Holland). Onthoud: je kunt alleen voor de prijzen in aanmerking komen wanneer je je ook hebt opgegeven.

* ToH Vogeldag excursies
Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om je onder begeleiding van ervaren gidsen rond te laten leiden langs de prachtigste gebieden in de Top-of-Holland. We bieden twee excursies aan:

Excursie 1 gaat langs enkele van de topgebieden in het noorden en legt de nadruk op de ontspanning, het herkennen van soorten en het genieten van de prachtige en afwisselende landschappen die de noordelijke provincies te bieden hebben. Omdat we verschillende habitats zullen bezoeken, hopen we uiteindelijk met een mooie, afwisselende daglijst af te sluiten. Blauwborst, Roerdomp, Wielewaal, Fluiter, Baardman, Grauwe Kiekendief, Kemphaan, zo maar wat soorten die vrijwel gegarandeerd zijn, en we zullen natuurlijk alles op alles zetten om ook specialiteiten als Zeearend en Grauwe Klauwier in de kijker te krijgen!

Excursie 2: Wil je zo veel mogelijk schaarse en zeldzame vogels zien en meteen op meldingen van leuke soorten af? Dan kun je je aansluiten bij excursie 2. We maken een route langs de meest veelbelovende plekken voor schaarse en zeldzame vogels, maar kunnen en zullen meteen van de route afwijken wanneer er ergens een zeldzaamheid opduikt. We hopen aan het eind dus op een lijst met zo veel mogelijk knallers, en zullen ondertussen natuurlijk ook proberen zelf goede soorten te vinden.

Voor beide excursies geldt dat je voor je in principe voor eigen vervoer moet zorgen, maar we zullen onder de aanmelders uiteraard proberen om zo veel mogelijk te carpoolen. De excursies starten om 8.30 uur vanuit Groningen en gaan door bij een minimum aantal van vijf deelnemers. De kosten voor beide excursies bedragen slechts €15,- per persoon. Aanmelden kan middels een email of een bericht via Facebook. Vermeld in de aanmelding contactgegevens en voor welke excursie je je aan wilt melden.

* Fotografieworkshops
Tijdens de ToH Vogeldag biedt onze sponsor http://www.ineziatours.nl iedereen gratis de kans om de eerste stappen te zetten op het gebied van digitale fotografie en/of digiscopie. Gedurende de dag zullen er verschillende workshops gegeven worden door de professionele fotografen van Inezia Tours. Het zou ons niet verbazen wanneer je na de workshops zo enthousiast bent geworden dat je één van de fotografiereizen van Inezia Tours wilt boeken. Kijk alvast eens op http://www.ineziatours.nl/soort-reis/fotografiereizen waar de workshops toe zouden kunnen leiden! Aanmelden kan weer via een mail of via Facebook; geef daarin aan of je geïnteresseerd bent in de fotografie- of de digiscoopworkshop.

Daarnaast biedt Inezia Tours de maker van de beste vogelfoto van de dag ook nog een mooie prijs aan; houd daarvoor http://www.facebook.com/topof.holland in de gaten!

Tenslotte biedt http://www.scopac.co.uk de maker van de leukste, grappigste, mooiste, meest ontroerende of domweg populairste foto een fonkelnieuwe Scopac telescoop-rugdrager aan. Na een voorselectie zullen de foto's die een kans maken op onze Facebook-pagina verschijnen, waarna de foto die de meeste duimpjes omhoog krijgt er met dit hebbedingetje vandoor gaat.

Voor alle informatie, aanmelden en meer, houd de volgende bronnen in de gaten:
- Onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/topof.holland “Like” ons en je blijft snel en compleet op de hoogte van alle ontwikkelingen.
- Twitter: @vogeldag
- http://www.lauwersmeer.com
- Ons mailadres: topofholland@gmail.com

Graag tot ziens op 18 mei 2013!

Martijn Bot
Bart-Jan Prak

Gebruikersavatar
mbot
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:113
Lid geworden op:13 dec 2002, 00:00
Locatie:Zuidhorn
Contacteer:

Re: Zaterdag 18 mei: ToH Vogeldag 2013

Bericht door mbot » 13 apr 2013, 19:06

Beste ToH-vogelaars,

Zoals iedere zichzelf respecterende vogelaar weet, is SOVON in Nederland dé organisatie die zich bezig houdt met vogelonderzoek in de breedste zin van het woord. Voor de ontwikkeling van de nieuwe Vogelatlas is SOVON nog steeds op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om (alleen of met een paar maten) een 5x5 km2 atlasblok te "claimen" om die vervolgens te inventariseren op broed- en wintervogels. Met name in Noordoost-Groningen maar ook op andere plekken in de Top-of-Holland zijn nog (veelbelovende) plekken die nog niet zijn vergeven. Kijk op www.vogelatlas.nl welke atlasblokken nog beschikbaar zijn en draag je steentje bij aan dit fantastische project.
Echter, ook op de ToH Vogeldag (of iedere andere vogeldag in de ToH ) kun je al iets betekenen. Je kunt besluiten om een uurtje vrij te maken om een kilometerhok te inventariseren, maar het zou ook al heel mooi zijn wanneer je gedurende of aan het eind van de dag op wwww.waarneming.nl van zo veel mogelijk soorten het (broedindiciërend) gedrag invoert. En het mooie is: op de ToH vogeldag stelt SOVON hier ook nog iets tegenover!
Sovon vogelonderzoek Nederland biedt de ontdekkers van de op-één-na-beste soort van de dag twee prachtboeken aan, namelijk de broedvogelatlas plus het boek "Een eeuw vogels beschermen". Daarnaast wordt er nog een losse broedvogelatlas en het boek "Een eeuw vogels beschermen" verloot onder diegene die op de Vogeldag de moeite neemt om een kilometerhok te inventariseren, of mensen die naar aanleiding van deze oproep een atlasblok claimen op de website www.vogelatlas.nl. Mocht je van plan zijn dat te doen, meld je dan aan op het mailadres ADCGroningen at sovon.nl om kans te maken op de prijzen (ook voor Friezen en Drentenaren). Je kunt hier ook terecht voor vragen over hoe je een telling moet aanpakken of invoeren.

Kijk voor meer informatie op www.sovon.nl of voorzie https://www.facebook.com/SOVONvogelonderzoek van een "like".

Gebruikersavatar
mbot
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:113
Lid geworden op:13 dec 2002, 00:00
Locatie:Zuidhorn
Contacteer:

Re: Zaterdag 18 mei: ToH Vogeldag 2013

Bericht door mbot » 01 mei 2013, 20:00

Mocht jij of één van je vrienden/kennissen er nog over denken om mee te doen aan één van onze excursies (de fanatieke of de "rustige", zie eerder) of een workshop fotografie op de ToH Vogeldag (18 mei), zou je je dan ajb zo snel mogelijk willen aanmelden op topofholland@gmail.com? We willen graag weten waar we aan toe zijn m.b.t. de aantallen. Dank!

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast