Maaien

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
martijn
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:187
Lid geworden op:23 apr 2010, 21:38
Maaien

Bericht door martijn » 20 jun 2013, 23:24

Hallo,

We hebben het over windmolens, we hebben het over een loopje door het plantsoen. Mijn grootste ergernis is het maaibeleid in Nederland. Het maakt zoveel kapot en daar hoor ik niemand over. Het is een jaarlijks terugkerend probleem en de schade is enorm! Taluten, wegbermen, Afritten en langs fietspaden enz..enz. Waarom zijn in Nederland de bijen en dagvlinders zo zeldzaam aan het worden. De sprinkhanen gaan achteruit en noem het maar op. Nederland is het "Groenste land van Europa" maar dan in de negatieve zin. Niks mag verschralen. En het beleid is al zo gewoon dat veel mensen misschien denken " waar heeft die het over " Nederland is het enige land in Europa die de wegbermen maait en zelfs nog dat kleine stukje tussen de snelwegen in, wat door het maaien overigens weer files oplevert. Naast de afrit van Hoogezand (komend vanaf de Stad) stond het vorig jaar vol met zandblauwtje. Het zag er zo mooi uit, overal vlogen vlinders ( waaronder bont zandoogje) rond. Een paar dagen later was alles gemaaid!!! Netjes!!!! zoals het hoort in Nederland. Waarom, waarom, waarom!!!!!!!!!!!!!!!! Niemand kan het uitleggen. Het zou om veiligheid gaan. Als het gras en de bloemen hoger worden dan 50 cm ontstaan er blijkbaar ongelukken?

Martijn Bakker

ReneOving
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:2
Lid geworden op:06 jan 2010, 11:44

Re: Maaien

Bericht door ReneOving » 21 jun 2013, 11:27

Goed punt Martijn!
Te gek voor woorden dat wij het enige land in Europa zijn die z'n bermen maait.
Juist in tijden van economische malaise zou daarop bezuinigd kunnen worden.Het kost immers bakken vol met geld om alle bermen in Nederland te maaien.(ook nog eens 2x per jaar?)
Dus alleen maaien op plaatsen waar de verkeersveiligheid in het geding zou kunnen komen en de rest laten staan zodat dit ten goede komt aan de flora en fauna.

Groet!

Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen

Re: Maaien

Bericht door Aart » 21 jun 2013, 21:29

Klopt allemaal. In twee weken tijd wordt 80% van het Nederlandse gras gemaaid door zowel boeren, alsook door waterschappen, wegbeheerders en noem maar op.
Er wordt een oorlog gevoerd tegen de vogels met hoogspanningsleidingen, wegen waar steeds harder gereden mag worden en inderdaad ook windmolenparken op trekbanen.

A.

Gebruikersavatar
alcovanklinken
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:173
Lid geworden op:14 nov 2005, 00:00

Re: Maaien

Bericht door alcovanklinken » 25 jun 2013, 11:42

moi Martijn,

Ik probeer om een heel klein positief effect van bermen maaien in de discussie te brengen. We leven in Nederland met elkaar onder een constante regen van stikstof, waardoor de bodem de neiging heeft om voedselrijker te worden. Met bijbehorende ruige plantengroei. Wil je sommige vegetaties schraler houden (die zijn ook bloemrijker), dan moet je maaien en het maaisel afvoeren. Op die manier wordt - op langere termijn- de bodem voedselarmer en de vegetatie soortenrijker. Wegbermen langs provinciale wegen in Groningen worden al lange tijd op deze natuurvriendelijke manier gemaaid; daardoor zie je - in vergelijking met geklepelde bermen of gangbare raaigrasakkers- er meer bloemen (bijvoorbeeld rode klaver of pastinaak). Verder is een pluspuntje in het beheer van slootranden door waterschappen, dat er op meer plekken dan vroeger riet blijft staan. Heb ook oog voor een enkel lichtpuntje dat er is!

Groeten,

Alco

martijn
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:187
Lid geworden op:23 apr 2010, 21:38

Re: Maaien

Bericht door martijn » 29 jun 2013, 23:20

Hoi Alco,

Fijn dat jij er nog steeds in geloofd. Als je van fietsen houdt dan doe maar eens een rondje Sappemeer (fietspad rijksweg oost). Neem alvast zakdoekjes mee voor de tranen.

Groet
Martijn

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten