spreeuwen volgsysteem

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator: hdelange

Locked
Maricée Ten Bosch
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 80
Joined: 04 Mar 2009, 17:41

spreeuwen volgsysteem

Post by Maricée Ten Bosch »

Vogelbescherming zoekt vrijwilligers die een spreeuwenbroedsel op de voet willen volgen.
Hieronder de informatie van VBN.
Heb je belangstelling, mail mij: mctenbosch@versatel.nl

'Zoals jullie weten is volgend jaar uitgeroepen tot Jaar van de Spreeuw, zie ook http://www.jaarvandespreeuw.nl (deze site zal nog verder worden gevuld).
Deze prachtige vogels doen het namelijk niet goed, en we gaan volgend jaar samen met Sovon kijken waar dit aan ligt en wat eraan gedaan kan worden.
Uit vooronderzoek van Sovon en het Vogeltrekstation blijkt wel dat het broedsucces een belangrijke rol lijkt te spelen in de populatiedynamiek van de Spreeuw. En daar weten we nog onvoldoende van. We zijn daarom van plan om een 100-tal Spreeuwenkasten uit te rusten met een (analoge) camera, om zodoende deze broedgevallen te volgen en vast te leggen.

We zoeken vrijwilligers die ons daarmee willen helpen en een broedsel willen volgen.
De kasten worden door ons (via Vivara) ter beschikking gesteld. En wij geven ze, onder de volgende voorwaarden in bruikleen:

· De nestkasthouder zorgt zelf voor een analoge tv om aan te sluiten op de cameranestkast.
· De nestkasthouder bekijkt in de periode 15 maart t/m 1 juli minimaal twee dagen per week de beelden in de nestkast en noteert de waarnemingen. De gegevens moeten voor 1 september zijn ingevoerd op de website van Sovon (Nestkaart Light).
· De camerakast komt bij voorkeur te hangen op plekken waar al spreeuwen nestelen. Liefst vervangt de kast een reeds bestaande en in gebruik zijnde kast.
· Wanneer een ‘bevoegde’ ringer de jongen wil / kan ringen moet de nestkasthouder hieraan zijn medewerking verlenen.
· De nestkasten moeten uiterlijk in januari van elk jaar (schoongemaakt) op hun plek hangen.
· De kast blijft in het bezit van Vogelbescherming/Sovon. Als een gebruiker geen gegevens meer levert, of als de kast meer dan één jaar niet gebruikt wordt door Spreeuwen, moet de kast terug worden gestuurd (kosten rekening van Vogelbescherming).

Keuze van de 100 locaties:

· Bij de verspreiding van de nestkasten houden we rekening met een goede verdeling van de kasten over steden, dorpen en buitengebied. Zo kunnen we een vergelijking maken tussen de spreeuwen in agrarisch en stedelijk gebied.
· Ook spreiden we de nestkasten het liefst zoveel mogelijk over het land.

In te voeren gegevens zijn: (ook bij een eventueel tweede legsel)

- Datum eerste ei
- Aantal eieren
- Datum uitgekomen eieren
- Aantal jongen
- Aantal uitgevlogen jongen
- Uitvliegdatum

Vogelbescherming coördineert verspreiding van nestkasten en Sovon zorgt voor een beknopte handleiding, veldformulier en digitale invoerportal.

Zoals je ziet is het niet geheel vrijblijvend en kost het toch een bepaalde inspanning om zo’n legsel te volgen. Maar het levert wel zeer waardevolle informatie op!'

Bericht geplaatst door Maricée Ten Bosch
contact: mctenbosch@versatel.nl
Locked

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 42 guests